ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με κλιμάκωση της πάλης, με μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο

«Η κυβέρνηση επιμένει να μην ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας», σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε ανακοίνωση μετά τη χτεσινή συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Να απαντήσουν στην κυβέρνηση με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα και το πανελλαδικό συλλαλητήριο καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων
Να απαντήσουν στην κυβέρνηση με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα και το πανελλαδικό συλλαλητήριο καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων
Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο, εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων και διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως καθορίστηκε στις πανελλαδικές συσκέψεις τους. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, ωστόσο, απορρίπτοντας όλες τις διεκδικήσεις τους και δηλώνοντας ότι μπορεί να εξετάσει και να συζητήσει μόνο τα αιτήματα που... δεν έχουν «δημοσιονομικό κόστος», επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες για λογαριασμό των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών.

Χωρίς προοπτική ο μικρομεσαίος αγρότης αν δεν έρθει συνολικά τούμπα αυτή η πολιτική

«Είμαστε 15 - 20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι αν η κυβέρνηση το ικανοποιήσει, ή έστω μέρος από αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να παίρνουμε ανάσες επιβίωσης. Γιατί αυτός ο αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης», υπογράμμισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας.

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που οργανώνεται την Τρίτη στην Αθήνα: «Δεν θα έχει προοπτική ο μικρομεσαίος αγρότης αν συνολικά αυτή η πολιτική δεν έρθει τούμπα. Από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα τα οποία υποβάλαμε. Εμείς καλούμε τους αγρότες να παραμείνουν τα τρακτέρ στα μπλόκα, να ενισχύσουμε τον αγώνα, να κλιμακώσουμε όπως μπορούμε. Και η μεγαλύτερη κλιμάκωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, όπου καλούμε και το λαό της Αθήνας να μας συμπαρασταθεί», ανέφερε.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών είναι πλέον μειωμένες, σχολίασε πως «το μισό ψέμα είναι χειρότερο κι από το ολόκληρο», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ήδη από το 2016 υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κάτι που «ξεχνά» η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η σύγκριση που κάνει να είναι πλασματική.

Υπενθύμισε επίσης πως μια σειρά κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο, ήταν αποτελέσματα των περσινών κινητοποιήσεων, τόνισε όμως πως όσα με τον αγώνα τους κέρδισαν οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν είναι αρκετά για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Δεδομένοι» οι στόχοι και η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική και τους στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίοι ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μετά τη συνάντηση, για την ΚΑΠ, το «δημοσιονομικό πλαίσιο» κ.ο.κ.

«Τους είπαμε ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτή εφαρμόζουμε και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να βάλουμε κάποια τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Ως τέτοια... «τάξη», μάλιστα, υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ενώ εξίσου χαρακτηριστικά έκανε λόγο για αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, όπως το αίτημα για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, «μέσα στα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει»...

«Ο,τι ψηφίσαμε, αυτό υλοποιούμε και τώρα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με τη διατήρηση του αφορολόγητου στα ίδια όρια για το 2017, αλλά και με την επιβάρυνση και των μικρομεσαίων αγροτών με τα περιβόητα τεκμήρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ξεκαθάρισε πως «γόνιμος διάλογος» μπορεί να γίνει στα θέματα που δεν έχουν «δημοσιονομικό κόστος». Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και σε κλάδους που σχετίζονται με αυτήν, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία και ενίσχυση επιχειρήσεων στον κλάδο των logistics, για να «απογειώσουμε την αγροτική παραγωγή». Μόνο που αυτή η... «απογείωση» δεν θα συμπεριλαμβάνει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει τα εξής:

«Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα, απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε εντατικά, σ' όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας.

Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέροντα κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας».

Συνέχεια στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Δασαρχείο Αμαλιάδας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Δασαρχείο Αμαλιάδας
Τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στα μπλόκα αλλά και μέσα στις πόλεις συνέχισαν και χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, εντείνοντας παράλληλα τις προετοιμασίες για μαζική μετάβαση στην Αθήνα για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, στην πλατεία Βάθης.

Στην Πελοπόννησο

Στην Αργολίδα συνεχίζεται το μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Ινάχου, ενώ χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Αργος. Την πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο πήραν το μπλόκο και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, ενώ στην οργάνωσή του συμμετείχαν τα σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τεχνιτών - Οικοδόμων Ναυπλίου, Ξυλουργών Αργους, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αργους, δασκάλων Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και η ΕΛΜΕ. Συμμετείχαν ακόμα η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Αργους και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Αργους.

Στο Αίγιο, παραμένει το μπλόκο στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων. Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να το επισκεφτεί ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αγροτικό συλλαλητήριο έγινε χτες στο Αργος, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων του νομού

Eurokinissi

Αγροτικό συλλαλητήριο έγινε χτες στο Αργος, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων του νομού
Στην Ηλεία, οι μικρομεσαίοι παραμένουν επί της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου στον κόμβο Λατίφι Αμαλιάδας. Χτες το πρωί το μπλόκο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και δίωρο συμβολικό αποκλεισμό στο Δασαρχείο Αμαλιάδας, διαμαρτυρόμενοι για το νέο εξοντωτικό χαράτσι που προβλέπει η διαδικασία αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ ο δασάρχης υποστήριξε ότι έχει γίνει μείωση στο χαράτσι μέχρι 70%. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου στο σημείο του μπλόκου, ενώ καθημερινά με εξορμήσεις προετοιμάζουν την μετάβασή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.

Στη Μεσσηνία, παραμένουν τα μπλόκα στο Χανδρινό Πυλίας και στο σταθμό Μεσσήνης. Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη στην Εφορία Καλαμάτας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2.30 μ.μ.

Στην Ηπειρο και στη Στερεά Ελλάδα

Στην Αρτα, σταθερά στο μπλόκο στην Ιονία Οδό, παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αποκλεισμένη μένει και στα δύο ρεύματα η Ιονία Οδός στο ύψος του μπλόκου, στη θέση Αγιος Δημήτριος. Παράλληλα, καθημερινή είναι η προετοιμασία της καθόδου των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.

Στη Θεσπρωτία, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσπρωτίας πραγματοποίησε χτες συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας στην Ηγουμενίτσα, ενώ έχει πάρει απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης.

Στην Πρέβεζα, οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο του Λούρου, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένουν τα μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον κόμβο Βρυσούλας, προχωρώντας σε καθημερινούς αποκλεισμούς στις διαδρομές Αντίρριο - Γιάννενα και Ακτιο - Βόνιτσα αντίστοιχα.

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν σταθερά στον κόμβο Ανθήλης, ενώ χτες διοργάνωσαν συλλαλητήριο στη Λαμία. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στις 12 μ.

Σταθερό και το μπλόκο των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν συγκεντρωθεί στη θέση Παλιουριά στο Μαντούδι, στην Βορειοκεντρική Εύβοια.

Στην Κρήτη και τη Λέσβο

Στο Ηράκλειο συνεχίζεται το μπλόκο στα Πραιτώρια. Χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη για την προετοιμασία της μετάβασης στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Για τον ίδιο λόγο το μπλόκο έχει βγάλει σχετικό Δελτίο Τύπου, ενώ αύριο Κυριακή θα γίνει σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων. Επίσης σήμερα το μπλόκο θα συμμετάσχει σε δραστηριότητα της Επιτροπής Αγροτών Αρκαλοχωρίου, μοιράζοντας ανακοινώσεις σε μικρομεσαίους αγρότες.

Στα Χανιά, συνεχίζεται το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Σήμερα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων θα κάνει σύσκεψη με τους 12 Συλλόγους του νομού, για να προγραμματίσουν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Στη Λέσβο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού πραγματοποίησε χτες συλλαλητήριο στη Γέρα, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέου συλλαλητηρίου την ίδια μέρα με το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Το συλλαλητήριο θα γίνει στον κόμβο της Λάρσου και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Δυτική Μακεδονία, παραμένουν τα μπλόκα στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς, στο Αντίγονο της Φλώρινας, στον κόμβο Μανιακίου και στα Γρεβενά στην είσοδο της Εγνατίας.

Στη Θράκη, παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Θουρίου στον Εβρο και σε Καλλίστη και Πάσσο στη Ροδόπη.

Στην Κατερίνη, οι αγρότες από το μπλόκο στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης, χτες το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο της εφορίας Κατερίνης, ενώ προετοιμάζουν εντατικά τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 14/2 στην Αθήνα.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, παραμένουν τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας στην Ημαθία, στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα.

Στη Θεσσαλονίκη, το μπλόκο των Μαλγάρων ενισχύεται, ενώ παραμένουν τα μπλόκα στα πράσινα Φανάρια και στο Δερβένι.

Στις Σέρρες, οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους.

Στο Κιλκίς, στο τελωνείο των Ευζώνων και από χτες στο Χέρσο, στο δρόμο προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση

Μεγαλώνει συνεχώς η ανταπόκριση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και άλλων μαζικών φορέων στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14/2 στην Αθήνα, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης.

Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε στήριξη του συλλαλητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «όλοι μαζί, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη μικρομεσαία αγροτιά, που στα μπλόκα του αγώνα αγωνίζεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, απέναντι στην ΚΑΠ της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στο συλλαλητήριο προστέθηκαν χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά.

Παράλληλα, στο Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14/2 παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία και δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες του δημοσίου έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις για στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μεταξύ αυτών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κ.ά.

Σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα καλεί τα σωματεία και τους συνταξιούχους της Αττικής η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα προς τα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των ΕΒΕ απευθύνει η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της, καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των μικρομεσαίων αγροτών. «Η ΟΓΕ θα βρεθεί στο πλάι τους, δηλώνοντας όχι μόνο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και αγροτισσών, αλλά και την ανάγκη της κοινής μας δράσης ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας», αναφέρει η ΟΓΕ στο κάλεσμά της.

Στην πανελλαδική συγκέντρωση των αγροτών καλεί επίσης η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Την ίδια τύχη που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, που επί χρόνια περιμένουν να αποζημιωθούν από ζημιές λόγω κακοκαιρίας, επιφυλάσσει η κυβέρνηση και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που είδαν το μόχθο τους και το βιος τους σε ζωική περιουσία, κηπευτικά και υποδομές, να καταστρέφεται από τις τελευταίες χιονοπτώσεις και τον παγετό. Αυτό μαρτυρά η απάντηση που έδωσε, από το βήμα της Βουλής στις 6/2, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης.

Οι ζημιές στο νησί εντοπίζονται σε ελαιόδεντρα, αμπελώνες, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, πατάτες και ψυχανθή. Τεράστιες είναι οι καταστροφές των αιγοπροβατοτρόφων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό να δηλώσει συγκεκριμένα πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και αν αυτές θα είναι στο 100%, ενώ επίσης ζήτησε σαφή απάντηση για το πότε θα πληρωθούν οι αγρότες που χτυπήθηκαν από τις κακοκαιρίες του 2016, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις.

Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν οι αγρότες μόνο εφόσον έχουν ασφαλιστεί για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και αν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Οσο για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, δήλωσε πως θα αποζημιωθούν από τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) «εφόσον βέβαια το επιτρέψει η ΕΕ και ο κρατικός προϋπολογισμός»! Ενώ δεν είπε κουβέντα για τους αγρότες που περιμένουν να αποζημιωθούν από το 2016...

«Μετατρέψατε συνειδητά τον ΕΛΓΑ σε ένα ανταποδοτικό, κρατικό μηχανισμό σκληρού χαρατσώματος και μηχανισμό "κόφτη" με τη μη αποζημίωση των πληγέντων, με το πλαφόν της ελάχιστης έκτασης καταστροφής στο 20% του συνόλου της παραγωγής», επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, φέροντας ως παράδειγμα ότι ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί η φετινή ακαρπία, καθυστερεί 5 χρόνια να δοθεί η αποζημίωση για τον περονόσπορο του 2011, ενώ καταστροφές που υπάγονται στα ΠΣΕΑ δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ και άλλα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η πραγματικότητα είναι πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι όχι με τις καιρικές συνθήκες αλλά με τη βάρβαρη πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ συντρίβει τους μικρομεσαίους παραγωγούς για να αφήσει το πεδίο ελεύθερο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα καρτέλ.

Ο υπουργός, συνεχίζοντας να αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ζήτησε... «να μας επαινέσετε» για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, εξωράισε πλήρως το χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ισχυριζόμενος ότι από εκεί προέρχεται το 55% του εισοδήματος των αγροτών, ενώ χαρακτήρισε συνολικά την «ευρωπαϊκή πορεία» μονόδρομο, με βάση προφανώς τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ