Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με κλιμάκωση της πάλης, με μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο

«Η κυβέρνηση επιμένει να μην ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας», σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε ανακοίνωση μετά τη χτεσινή συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Να απαντήσουν στην κυβέρνηση με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα και το πανελλαδικό συλλαλητήριο καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων
Να απαντήσουν στην κυβέρνηση με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα και το πανελλαδικό συλλαλητήριο καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων
Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο, εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων και διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως καθορίστηκε στις πανελλαδικές συσκέψεις τους. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, ωστόσο, απορρίπτοντας όλες τις διεκδικήσεις τους και δηλώνοντας ότι μπορεί να εξετάσει και να συζητήσει μόνο τα αιτήματα που... δεν έχουν «δημοσιονομικό κόστος», επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες για λογαριασμό των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών.

Χωρίς προοπτική ο μικρομεσαίος αγρότης αν δεν έρθει συνολικά τούμπα αυτή η πολιτική

«Είμαστε 15 - 20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι αν η κυβέρνηση το ικανοποιήσει, ή έστω μέρος από αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να παίρνουμε ανάσες επιβίωσης. Γιατί αυτός ο αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης», υπογράμμισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας.

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που οργανώνεται την Τρίτη στην Αθήνα: «Δεν θα έχει προοπτική ο μικρομεσαίος αγρότης αν συνολικά αυτή η πολιτική δεν έρθει τούμπα. Από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα τα οποία υποβάλαμε. Εμείς καλούμε τους αγρότες να παραμείνουν τα τρακτέρ στα μπλόκα, να ενισχύσουμε τον αγώνα, να κλιμακώσουμε όπως μπορούμε. Και η μεγαλύτερη κλιμάκωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, όπου καλούμε και το λαό της Αθήνας να μας συμπαρασταθεί», ανέφερε.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών είναι πλέον μειωμένες, σχολίασε πως «το μισό ψέμα είναι χειρότερο κι από το ολόκληρο», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ήδη από το 2016 υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κάτι που «ξεχνά» η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η σύγκριση που κάνει να είναι πλασματική.

Υπενθύμισε επίσης πως μια σειρά κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο, ήταν αποτελέσματα των περσινών κινητοποιήσεων, τόνισε όμως πως όσα με τον αγώνα τους κέρδισαν οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν είναι αρκετά για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Δεδομένοι» οι στόχοι και η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική και τους στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίοι ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μετά τη συνάντηση, για την ΚΑΠ, το «δημοσιονομικό πλαίσιο» κ.ο.κ.

«Τους είπαμε ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτή εφαρμόζουμε και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να βάλουμε κάποια τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Ως τέτοια... «τάξη», μάλιστα, υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ενώ εξίσου χαρακτηριστικά έκανε λόγο για αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, όπως το αίτημα για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, «μέσα στα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει»...

«Ο,τι ψηφίσαμε, αυτό υλοποιούμε και τώρα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με τη διατήρηση του αφορολόγητου στα ίδια όρια για το 2017, αλλά και με την επιβάρυνση και των μικρομεσαίων αγροτών με τα περιβόητα τεκμήρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ξεκαθάρισε πως «γόνιμος διάλογος» μπορεί να γίνει στα θέματα που δεν έχουν «δημοσιονομικό κόστος». Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και σε κλάδους που σχετίζονται με αυτήν, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία και ενίσχυση επιχειρήσεων στον κλάδο των logistics, για να «απογειώσουμε την αγροτική παραγωγή». Μόνο που αυτή η... «απογείωση» δεν θα συμπεριλαμβάνει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει τα εξής:

«Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα, απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε εντατικά, σ' όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας.

Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέροντα κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ