ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Καταδρομική έφοδος» και η επίθεση στο «Συνεργείο»

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Δριμυλή, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, οικοδόμος, κάτοικος Ηλιούπολης και μισθωτής του χώρου που στεγαζόταν το «Συνεργείο», που δέχθηκε επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου χρυσαυγιτών στις 10 Ιούλη 2013, κατέθεσε για τα όσα είδε και υπέστη, μίλησε για τα χτυπήματα στο σώμα του με κοντάρια και κρυπτονάιτ (σ.σ. κλειδαριά) μοτοσυκλετών.

Περιέγραψε ότι εμφανίστηκαν οι πρώτες μοτοσυκλέτες κι άρχιζαν να κατεβαίνουν οι χρυσαυγίτες που κρατούσαν τα ξύλα, ενώ συνεχιζόταν η περικύκλωση του χώρου, από μπροστά και από το πλάι, από τις υπόλοιπες μηχανές. «Δεν σταμάτησε η μοτοπορεία, κατεβαίνανε καινούργιοι. Σταματάνε μόνο αφού έχουν κυκλώσει όλο το χώρο (...) κινούνται προς την είσοδο του "Συνεργείου", αρχίζουν να χτυπάνε (...) Ηταν ένα απειλητικό μαυροντυμένο πράγμα (...) η επίθεση διήρκεσε δύο λεπτά (...) την ολοκληρωτική εικόνα καταστροφής του χώρου την αντίκρισα μόνο όταν σηκώθηκα, ο χώρος ήταν διαλυμένος, σαν σκηνή από σαλούν φαρ ουέστ, δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο (...)», είπε. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε «καταδρομική έφοδο» την επίθεση των χρυσαυγιτών, λέγοντας στο δικαστήριο πως η επίθεση ήταν «στρατιωτικά οργανωμένη από τα πριν για να γίνει τόσο γρήγορα. Διαφορετικά, η Αστυνομία που ήταν ήδη παρούσα θα το αντιλαμβανόταν. Ηταν μια καταδρομική ενέργεια, ερχόμαστε - χτυπάμε - φεύγουμε (...) Θέλανε να δείξουν ότι είναι αυτοί. Δεν θεωρούσαν ότι κάνουν κάτι αξιόποινο».

Ως ανάλογες επιθέσεις ανέφερε τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, την επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι κ.ά.

Μίλησε για προσχεδιασμένη επίθεση, με εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από την πρώτη στιγμή κάτοικοι και περίοικοι είχαν αναγνωρίσει ανάμεσα στους επιτιθέμενους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Ν. Μίχο και τον Γ. Λαγό. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα Στ. Κωσταρέλου, είπε στο δικαστήριο: «Θεωρώ ότι έχει λάβει γνώση όλη η ηγεσία. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα προσωποπαγές κόμμα, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Για κάθε ενέργεια δεν μπορεί να μην έχει γνώση ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος». Εκτίμησε, επίσης, ότι αφού ήταν παρόντες οι βουλευτές Λαγός και Μίχος, προφανώς έπαιξαν καθοδηγητικό ρόλο στην επίθεση. Ανέφερε επίσης σχετική ομιλία στα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο, όπου άλλος χρυσαυγίτης βουλευτής, ο Ηλ. Παναγιώταρος, είχε μπροστά του έντυπα του «Συνεργείου» και άλλου χώρου και είπε ότι «εδώ πρέπει να κατακτήσουμε τα Νότια».

Ο μάρτυρας επισήμανε ότι όχι μόνο δεν καταδικάστηκε η επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, από τον αρχηγό, «αλλά υπήρξε και επιβράβευση», αφού οι Μίχος και Λαγός που συμμετείχαν «διατήρησαν τη βουλευτική ιδιότητα, δεν τους έδιωξαν, ούτε πέρασαν από κανένα πειθαρχικό...». Κατέθεσε, επίσης, ότι οι περίοικοι κράτησαν τους αριθμούς των πινακίδων των μηχανών των χρυσαυγιτών και τις κατέθεσαν στην Αστυνομία, ενώ ανάμεσά τους ήταν το αυτοκίνητο του Γ. Λαγού. Ανέφερε ακόμα τις σχετικές φωτογραφίες από το χώρο που φαίνεται και ο Μίχος (σ.σ. έχουν προσκομιστεί και στο δικαστήριο).

Κι αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η επίθεση στο χώρο έγινε γιατί ήταν ιδεολογικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, είπε ότι «οι χρυσαυγίτες λένε ότι είναι Ελληνες εθνικιστές (...) Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή είναι συγκαλυμμένα μια νεοναζιστική οργάνωση και γι' αυτό το λόγο αντιδρά έτσι στα αντιφασιστικά κινήματα στις γειτονιές».

Εκτίμησε ότι με την επίθεση στο «Συνεργείο» είχαν σκοπό να σπείρουν το φόβο, τον τρόμο και τελικά πέτυχαν το στόχο τους, αφού κάποιος κόσμος τρομοκρατήθηκε.

Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε για τις δυο μηχανές ΔΙΑΣ που ακολουθούσαν το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου από την αρχή, χωρίς να αποτρέψουν την επίθεση και ούτε καν κράτησαν τους αριθμούς των πινακίδων. «Ποτέ δεν καταλάβαμε αν η παρουσία της Αστυνομίας ήταν αποτρεπτική ή συνοδευτική»...

ΕΕ - ΗΠΑ
«Παραγωγικές» συναντήσεις για το Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις κόντρες ΗΠΑ - ΕΕ στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, δίχως εντούτοις να αποκλείει στο μέλλον μία πιθανή «σύγκλιση και μεγαλύτερη συνεργασία» για την αντιμετώπιση αυτού του «παγκόσμιου» όπως είπε ζητήματος, παραδέχτηκε χτες, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Ελληνας επίτροπος της ΕΕ για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας των επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον, συναντώντας μεταξύ άλλων τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι.

Ο Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «πολύ φιλικές, παραγωγικές και εποικοδομητικές» τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταφέροντας το μήνυμα μίας κατά τα άλλα «κοινής επιθυμίας για στενή συνεργασία στο Μεταναστευτικό και την ασφάλεια». Επεσήμανε πως σήμερα, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες και περίπου 60 εκατομμύρια πρόσφυγες, ότι παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό της ΕΕ, οι Βρυξέλλες τώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένες και έτοιμες να υιοθετήσουν «τις ίδιες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ το λιγότερο εδώ και 100 χρόνια». Φυσικά καμία αναφορά δεν υπήρξε για τις αιτίες της Μετανάστευσης, τις οποίες αποτελούν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με άλλα κέντρα και ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Προσέθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα της μετανάστευσης, ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο περίπλοκη, και «απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Υπογράμμισε πως το Μεταναστευτικό είναι «παγκόσμιο ζήτημα», χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ σαν «δύο βασικούς παράγοντες».

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα πολιτική που υιοθετεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε πως «δεν βρισκόμαστε τώρα στην "ίδια σελίδα"», εκφράζοντας την πεποίθηση πως η κατάσταση μπορεί να γίνει «πιο ξεκάθαρη» στο μέλλον. Ισχυρίστηκε, τέλος, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, η οποία βασίζεται σε αρχές και αξίες».

Χτες, εξάλλου, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εβγαλε το «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο

Το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ»
Το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ»
Το τουρκικό ωκεανογραφικό - ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» έβγαλε η Αγκυρα, επισήμως για έρευνες, στο Κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου, σε περιοχή που εκτείνεται εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, παραπέμποντας στην πάγια διεκδίκηση της τουρκικής αστικής τάξης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του πελάγους.

Η σχετική τουρκική NAVTEX (αγγελία προς ναυτιλομένους) 181/17 αναφέρει ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν από τις 9/2 «μέχρι νεωτέρας», χωρίς ωστόσο να έχει ενημερώσει και ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές.

H ελληνική πλευρά εξέδωσε δική της NAVTEX, την 32/17, ακυρώνοντας την τουρκική, αναφέροντας ότι η τουρκική NAVTEX «που αφορά επιστημονική (υδρογραφική και ωκεανογραφική) έρευνα σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική περιοχή ευθύνης NAVTEX μεταδίδονται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό» και ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για την περιοχή αυτή είναι οι ελληνικοί σταθμοί NAVTEX Λήμνου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, και «το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά», το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων σε όλο τον αιγαιακό χώρο, κάτι που αμφισβητεί η Αγκυρα, θέλοντας να το κόψει στη μέση, αποκόπτοντας στην πράξη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό.

Το τουρκικό πλοίο φέρεται να συνοδεύεται από μονάδα επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα, ενώ μια ελληνική κανονιοφόρος παρακολουθεί τις κινήσεις του.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Σε φάση αναδιάρθρωσης

Σε φάση εξοπλισμών, αναβάθμισης των υπαρχόντων μέσων, νέου κύκλου συνεκπαιδεύσεων και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και υποδομών της περνά η Πολεμική Αεροπορία, σε μια ευρύτερη επιχείρηση αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία προωθεί συστηματικά η ντόπια αστική τάξη ώστε να διατηρήσει ή και να βελτιώσει τη γεωστρατηγική της αξία στην περιοχή, ενόσω οξύνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΠΑ προχώρησε το '16 σε μια σειρά διεθνείς ασκήσεις: Τη ΝΑΤΟική «Tiger Meet». Την άσκηση αεροπορικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ «Viper Valley». Τις «Αργοναύτης» και «Νέμεσις», πολυεθνικές διακλαδικές ασκήσεις πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος, τη «Μέδουσα», κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των 2 χωρών.

Συνεχίζοντας στον ίδιο καμβά, το '17 η ΠΑ θα συμμετάσχει: Στην «Brilliant Arrow», διετήσια αεροπορική άσκηση της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NATO Response Force - NRF). Τη «Blue Flag», αεροπορική άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με τη συμμετοχή επιπλέον χωρών. Τη «Vega», κύρια αεροπορική άσκηση της ιταλικής ΠΑ, που πραγματοποιείται ανά διετία και καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα του αεροπορικού πολέμου και της αεροπορικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Τη «Νέμεσις 2017». Τη ΝΑΤΟική «Tiger Meet 2017». Και τη «Ramstein Guard», επισήμως, εκπαίδευση των μονάδων του ΝΑΤΟ που ανήκουν στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αεράμυνας του ΝΑΤΟ (NATINADS) σε περιβάλλον εξομοίωσης πραγματικών απειλών.

Επιπλέον μπαίνουν μπρος διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα και υποπρογράμματα της ΠΑ όπως: Αναβάθμιση αεροσκαφών F-16. Προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage (για τα οποία ανώτατες αεροπορικές πηγές αναφέρουν ότι είναι το «εργαλείο» τους για τον έλεγχο του Αιγαίου), του εκπαιδευτικού T-6, και των μεταγωγικών C-130.

Μπαίνουν επίσης στόχοι: Η προμήθεια μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς (F-35). Η δημιουργία πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, για την παροχή πτητικής εκπαίδευσης σε ιπταμένους. Η αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ, στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης με την συμμετοχή ξένων χωρών με δυνατότητα ολοκλήρωσης δύο ή τριών σειρών ανά έτος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ