Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Την ίδια τύχη που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, που επί χρόνια περιμένουν να αποζημιωθούν από ζημιές λόγω κακοκαιρίας, επιφυλάσσει η κυβέρνηση και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που είδαν το μόχθο τους και το βιος τους σε ζωική περιουσία, κηπευτικά και υποδομές, να καταστρέφεται από τις τελευταίες χιονοπτώσεις και τον παγετό. Αυτό μαρτυρά η απάντηση που έδωσε, από το βήμα της Βουλής στις 6/2, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης.

Οι ζημιές στο νησί εντοπίζονται σε ελαιόδεντρα, αμπελώνες, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, πατάτες και ψυχανθή. Τεράστιες είναι οι καταστροφές των αιγοπροβατοτρόφων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό να δηλώσει συγκεκριμένα πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και αν αυτές θα είναι στο 100%, ενώ επίσης ζήτησε σαφή απάντηση για το πότε θα πληρωθούν οι αγρότες που χτυπήθηκαν από τις κακοκαιρίες του 2016, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις.

Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν οι αγρότες μόνο εφόσον έχουν ασφαλιστεί για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και αν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Οσο για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, δήλωσε πως θα αποζημιωθούν από τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) «εφόσον βέβαια το επιτρέψει η ΕΕ και ο κρατικός προϋπολογισμός»! Ενώ δεν είπε κουβέντα για τους αγρότες που περιμένουν να αποζημιωθούν από το 2016...

«Μετατρέψατε συνειδητά τον ΕΛΓΑ σε ένα ανταποδοτικό, κρατικό μηχανισμό σκληρού χαρατσώματος και μηχανισμό "κόφτη" με τη μη αποζημίωση των πληγέντων, με το πλαφόν της ελάχιστης έκτασης καταστροφής στο 20% του συνόλου της παραγωγής», επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, φέροντας ως παράδειγμα ότι ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί η φετινή ακαρπία, καθυστερεί 5 χρόνια να δοθεί η αποζημίωση για τον περονόσπορο του 2011, ενώ καταστροφές που υπάγονται στα ΠΣΕΑ δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ και άλλα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η πραγματικότητα είναι πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι όχι με τις καιρικές συνθήκες αλλά με τη βάρβαρη πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ συντρίβει τους μικρομεσαίους παραγωγούς για να αφήσει το πεδίο ελεύθερο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα καρτέλ.

Ο υπουργός, συνεχίζοντας να αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ζήτησε... «να μας επαινέσετε» για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, εξωράισε πλήρως το χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ισχυριζόμενος ότι από εκεί προέρχεται το 55% του εισοδήματος των αγροτών, ενώ χαρακτήρισε συνολικά την «ευρωπαϊκή πορεία» μονόδρομο, με βάση προφανώς τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ