ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
Πρωτοπόρα δράση για την οργάνωση της εργατικής τάξης

Κατάμεστη η αίθουσα στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) το συλλαλητήριο της Αθήνας

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Η αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων να δώσουν τη μάχη, ώστε νέα τμήματα εργαζομένων να συμμετέχουν στην πάλη για την απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου», να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να διεκδικηθεί με ακόμα πιο μαζικούς όρους το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που απαντά στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, εκφράστηκε στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους πολλών κλάδων.

Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας εισηγητικά αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος δράσης, με προτεραιότητα στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και την άμεση προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 7 του Νοέμβρη, που πρέπει να έχουν όχι μόνο επιτυχία «αλλά να κατεβάσουν στον αγώνα πολύ περισσότερους εργαζόμενους από κάθε άλλη φορά». Το συλλαλητήριο της Αθήνας ορίστηκε για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη νεολαία, στις γυναίκες, στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, στους συμβασιούχους, στους άνεργους.

Τα βασικά μέτωπα πάλης

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ παρουσίασε τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα:

  • Η Κοινωνική Ασφάλιση
  • Ο προϋπολογισμός, μέσω του οποίου επιχειρείται νέα επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων
  • Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Τα ζητήματα της Παιδείας, με ιδιαίτερο βάρος στην κατάρτιση και στα νυχτερινά σχολεία

Αναφερόμενος στην αντιασφαλιστική επίθεση σημείωσε ότι επαναφέρουν τον «κοινωνικό διάλογο» για το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως έγινε και με τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, για τους οποίους οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν τεράστιες ευθύνες. Και τώρα ψάχνουν το πρόσχημα για να πάνε. Χρειάζεται, υπογράμμισε, μαζική καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου» που αφοπλίζει το εργατικό κίνημα, δημιουργεί αυταπάτες και αναμονή.

Δουλιά στα εργοστάσια και στις γειτονιές

Πρέπει, σημείωσε, να βάλουμε γρήγορα στην πράξη το σχεδιασμό για να βγούμε στους εργαζόμενους. Πρέπει αποφασιστικά από σήμερα κιόλας:

  • Να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ των Σωματείων με ουσιαστική συζήτηση. Το κάθε ΔΣ να εκπονήσει σχέδιο δράσης
  • Να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλιάς. Το κάθε Σωματείο να βγάλει τα δικά του υλικά, με πειστικά επιχειρήματα και αποκάλυψη της πολιτικής του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων
  • Να πάρουν τα Σωματεία πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν προϋποθέσεις συσπείρωσης και συμμετοχής στον αγώνα
  • Να μπουν σε δράση, όπου υπάρχουν, οι Επιτροπές Αγώνα που αποτελούν κρίκο για την κινητοποίηση περισσότερων εργαζομένων. Να δημιουργηθούν νέες Επιτροπές. Το ίδιο να γίνει και με τις σωματειακές Επιτροπές
  • Τα παραρτήματα των συνδικάτων να συμβάλουν αποφασιστικά στους χώρους δουλιάς και στη γειτονιά όπου μπορεί να γίνει συντονισμός με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς. Να μπούμε, σημειώθηκε χαρακτηριστικά, στις λαϊκές γειτονιές, στα στενά, «να πουν οι εργαζόμενοι ότι περνάει το ΠΑΜΕ, ο οργανωτής, ο υπερασπιστής των συμφερόντων μας»

Εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία απαιτείται να ζητηθεί να γίνουν συνεδριάσεις. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να αποκαλυφθεί η στάση των άλλων δυνάμεων. Να δημιουργηθούν πυρήνες του ΠΑΜΕ. Η δουλιά να είναι ουσιαστική και να μη μείνει στο επίπεδο της απλής καταγγελίας.

Αξιοποιούμε όλες τις δυνάμεις

Καταλήγοντας ο Γ. Πέρρος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης των αποτελεσμάτων της δράσης:

-- Τα σωματεία να βάλουν στόχους ανά κλάδο για την οργάνωση των εργαζομένων, για τη μαζικοποίηση με εκατοντάδες εγγραφές.

-- Να δοθεί μεγάλη προσοχή στη δημιουργία νέων κλαδικών συνδικάτων και σωματείων σε μαζικούς χώρους δουλιάς. Μεγαλύτερο δέσιμο με τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου, ώστε να θεωρούν το σωματείο αποκούμπι.

-- Οπου οι ταξικές δυνάμεις είναι πλειοψηφία, να δυναμώσουν τα σωματεία με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών, παραρτημάτων και άλλα.

-- Να υπάρξει καλύτερη λειτουργία των σωματείων, των ΔΣ. Να αποκτούν ευθύνη όλα τα μέλη του ΔΣ.

-- Να γίνει δουλιά για την ενίσχυση της ταξικής αντίληψης του ΠΑΜΕ και να μετρηθεί η διεύρυνσή του με καινούριο κόσμο, με θετικές μετρήσεις στην αλλαγή συσχετισμών στις αρχαιρεσίες.

Με όπλο και την εμπειρία

Στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών που ακολούθησαν, αναπτύχθηκαν επιχειρήματα που ξεσκεπάζουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι αναγκαία για τη δήθεν βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επισημάνθηκε ότι η επιχείρηση συρρίκνωσης των Βαρέων και Ανθυγιεινών αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεότερους. Μεταφέρθηκε η εμπειρία από την ένταξη στο ΙΚΑ των Ταμείων των εργαζομένων στις τράπεζες, που δείχνει ότι η επιχειρούμενη ενοποίηση των Ταμείων επιφυλάσσει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και νέα κέρδη για το κεφάλαιο.

Αναδείχτηκε επίσης η ανάγκη για κοινή αγωνιστική δράση των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά οι ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» για το πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών και, τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τρόπων δράσης και παρέμβασης του ΠΑΜΕ στον κάθε χώρο δουλιάς.

Σήμερα στον Πειραιά

Το πρόγραμμα των κεντρικών συσκέψεων του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη συνεχίζεται με τη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του «Παμμικρασιατικού» (Φώκαιας 24)

Κοινή σύσκεψη συνδικάτων

«Ασφαλιστικό και οργάνωση της πάλης μας» είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνουν τέσσερα ταξικά σωματεία της Αθήνας την Κυριακή 14 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στο «Στέκι εργαζομένων και νεολαίας» (Πατησίων 252). Συγκεκριμένα, τη σύσκεψη διοργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οπως υπογραμμίζουν στο σχετικό κάλεσμα «στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης, κομμάτων του κεφαλαίου, συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο. Να παλέψουμε για να αποτρέψουμε την επίθεση. Συναγερμός τώρα, όλοι στον αγώνα».

Πρόταση για απεργία από το ΠΑΜΕ

Την πρόταση για την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στα τέλη του Νοέμβρη, με στόχο να εκφραστεί καθολικά η αντίδραση των εργαζομένων στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια και να κλιμακωθεί άμεσα η πάλη, κατέθεσε το ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη η πάλη των εργαζομένων να οργανωθεί στην κατεύθυνση να καταδικαστεί ο «κοινωνικός διάλογος», να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας Διοίκησης θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις της ΓΣΕΕ για τη στάση απέναντι στο «διάλογο» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η χτεσινή συζήτηση, ωστόσο, επιβεβαίωσε τη σύμπνοια της πλειοψηφίας στο θέμα του «διαλόγου», καθώς η μεν ΔΑΚΕ τάχτηκε χωρίς περιστροφές υπέρ της συμμετοχής, ενώ η ΠΑΣΚΕ συνέχισε να ψάχνει άλλοθι, προκειμένου να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Για κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη έκανε λόγο η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ