ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ
Κάτω από 600 ευρώ οι 7 στους 10 συνταξιούχους!

Αποκαλυπτικά για τις συνέπειες της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί τον «κοινωνικό διάλογο» μέσα από τον οποίο θα ισοπεδώσει όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, στο φως έρχονται στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σκληρή λιτότητα στην οποία είναι καταδικασμένη να ζει η πλειοψηφία των συνταξιούχων. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο χτεσινό συνέδριο των εργαζομένων του Οργανισμού, το 2007 επτά στους δέκα, από τους 884.136 συνταξιούχους προσπαθούν να επιβιώσουν με σύνταξη κάτω από 600 ευρώ!

Τα πράγματα μάλιστα για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων είναι ακόμα χειρότερα. Οπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα το 2007 οι κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Μέχρι 150 ευρώ λαμβάνουν 21.259 συνταξιούχοι, ποσοστό 2,4% του συνόλου.
  • Από 150 έως 300 ευρώ λαμβάνουν 38.394 συνταξιούχοι, ποσοστό 4,3%.
  • Από 300 έως 450 ευρώ λαμβάνουν 214.703 συνταξιούχοι, ποσοστό 24,3%.
  • Από 450 έως 600 ευρώ, 353.838 συνταξιούχοι, ποσοστό 40%.

Δηλαδή, κάτω από τα 600 ευρώ κύρια σύνταξη παίρνει το 71,1%, ή 628.194 συνταξιούχοι.

Από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι μέχρι 950 ευρώ λαμβάνουν το 80,9% (οχτώ στους δέκα συνταξιούχους) και μόλις το 9,6% έχει σύνταξη πάνω από 900 ευρώ. Και όμως αυτές τις συντάξεις θέλει να πετσοκόψει η κυβέρνηση, αυτές τις συντάξεις «φωτογραφίζουν» οι προτάσεις Αναλυτή.

Θεριεύουν η εισφοροδιαφυγή και η ρεμούλα

Οι αιτίες είναι γνωστές. Ορισμένες απ' αυτές αποτυπώθηκαν και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, η οποία, για άλλη μια φορά, διαπιστώνει ότι σήμερα:

  • Οι συσσωρευμένες οφειλές του κράτους μόνο για τη χρηματοδότηση όπως προβλέπει ο νόμος 3029 (1% επί του ΑΕΠ) ανέρχονται στα 3,38 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή κινείται σταθερά γύρω από τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν εισπραχτεί παρά τις επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους ελέγχους που έγιναν το πρώτο οχτάμηνο του 2007 προκύπτει ότι μία στις εννιά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και ένας στους πέντε εργαζόμενους ανασφάλιστος. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη προσωπικού χειροτερεύει και μόνο στο ΙΚΑ καταγράφονται σήμερα 3.570 κενές οργανικές θέσεις εργασίας.
Σε ίδια γραμμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Και, όμως, παρά όλη αυτήν την κατάσταση των συνταξιούχων και τη δεδομένη εχθρική στάση και της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός, μιλώντας στο συνέδριο επιτέθηκε σε όσους έχουν αρνηθεί τον προσχηματικό «διάλογο», κάνοντας λόγο για «ανεξήγητες αποχές που εκφράζουν συντηρητική θέση»! Παράλληλα, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για την παράταση του εργάσιμου βίου, την αναθεώρηση των ΒΑΕ και του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων που προδικάζουν τις αντιασφαλιστικές του προθέσεις.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να δείξει «τη θεμελιώδη διαφορά με τη ΝΔ» - όπως είπε - ο Ρ. Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, αυτό που τελικά έμεινε στους συνέδρους είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε την εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε «οι νόμοι 2084 του Σιούφα, του 2676 και 3029 του ΠΑΣΟΚ είναι το νομικό μας κεκτημένο και χρειάζεται να το εφαρμόσουμε...». Με έγγραφο μάλιστα που κατέθεσε προχώρησε ακόμα ένα βήμα και ουσιαστικά ταυτίστηκε με τις προτάσεις Αναλυτή και τα σχέδια της κυβέρνησης, προτείνοντας «παράταση του ασφαλιστικού βίου, αναμόρφωση των ΒΑΕ, προώθηση της ενοποίησης ταμείων, ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων» κ.λπ.

«Γενναιόδωρες» παρουσίασε τις παροχές του ΙΚΑ ο Διοικητής του Γ. Μέργος, συμβάλλοντας και αυτός με τον τρόπο του στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνει η κυβέρνηση, ενώ έθεσε ευθέως θέμα «αναθεώρησης των κανονισμών ασφάλισης, σύνταξης και παροχών» κάτι που παραπέμπει σε νέες περικοπές μέσω άλλου δρόμου.

Στο συνέδριο παρενέβη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ο οποίος, μιλώντας για την πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση στον «κοινωνικό διάλογο» είπε ότι «εμείς σεβόμαστε το ελληνικό Κοινοβούλιο...». Ετσι, με... θεσμικό τρόπο άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο να συμμετέχει η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας στον επικείμενο «διάλογο» της απάτης.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με την επίσημη βούλα της ΕΕ οι ανατροπές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευρωπαϊκή σφραγίδα έχει από χτες ο νόμος της διάλυσης των Ταμείων των τραπεζών και της ένταξής των ασφαλισμένων τους στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναμενόταν, στη χτεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε ότι η «προαιρετική ένταξη των συστημάτων επικουρικής σύνταξης ορισμένων τραπεζών στο γενικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», δεν αποφέρει οικονομικό πλεονέκτημα στις τράπεζες στις οποίες αναφέρεται, επομένως δεν αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Στα πλαίσια της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση - διάλυση του Ασφαλιστικού, που προωθεί η κυβέρνηση, η Κομισιόν με την απόφασή της για επικύρωση του νόμου 3371/2005, νομιμοποιεί και τυπικά τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, αναθεωρώντας την αρχική της απορριπτική απόφαση, καθώς παραβιάζονται μεν ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά όχι και οι κανόνες «ανταγωνισμού». Αμεσες συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων (από 7 έως 12 χρόνια) που χάνουν το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα, η μείωση των συντάξεων και για τους εν ενεργεία συνταξιούχους, αλλά και η κατακόρυφη, έως και 50%, μείωση των εργοδοτικών εισφορών για το τραπεζικό κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο η αντιασφαλιστική και αντεργατική κάλυψη που παρέχει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό των γυναικών στο δημόσιο και η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, προσπαθούν να εμφανιστούν σαν οι δήθεν υπερασπιστές των δημόσιων υπαλλήλων!

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Ολα θα κριθούν στον αγώνα

Οι «λύσεις» που προωθήθηκαν από το 1990 μέχρι σήμερα ήταν λύσεις που ευνόησαν το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους, υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, απαντώντας στους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Οι νόμοι που ψήφισαν τα κόμματα αυτά ήταν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ηταν οι θέσεις του Σπράου και του Αναλυτή σήμερα. Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα ζητάνε να εφαρμοστούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα, αφού η ουσία της πολιτικής τους παραμένει η ίδια. «Ποιος φταίει όμως και ποιος καλείται να πληρώσει πάλι;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Φταίνε άραγε για την εισφοροδιαφυγή οι εργαζόμενοι; Φταίνε οι εργαζόμενοι για τις αντεργατικές ρυθμίσεις, για την ανεργία, για την αρπαγή των αποθεματικών; Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε τίποτα, ξεκαθάρισε. Τους χρωστάνε, γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο. Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά. Αν θέλανε να λύσουν «θετικά» το ασφαλιστικό δε χρειάζονταν κανένα «διάλογο».

Ομως - σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης - το μόνο που δεν ακούσαμε εδώ μέσα είναι η ανάγκη για την οργάνωση κοινωνικών αγώνων. Πότε όμως και πού λύθηκε πρόβλημα υπέρ των εργαζομένων χωρίς κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες; Γι' αυτό εμείς - ως ΚΚΕ - είμαστε ενάντια στον «διάλογο» - απάτη. Και καλούμε στα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη. «Γιατί στους αγώνες θα κριθεί το δίκιο. Δίκιο που δεν παλεύεται, δεν μπορεί να κερδηθεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ