ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Θεωρούν «σπατάλη» τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων!

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Με πρόσχημα το νοικοκύρεμα των δαπανών, αλλά και τον ...πλουραλισμό στη μάθηση προωθεί η κυβέρνηση την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, όπως προέκυψε από τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης χτες στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα. Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε την ενεργοποίηση του νόμου - πλαισίου που ψήφισε η ΝΔ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταργηθεί ένα στοιχειώδες φοιτητικό δικαίωμα.

«Σπατάλη» χαρακτήρισε την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, αναφέροντας πως «φέτος δόθηκαν δωρεάν 3 εκατομμύρια βιβλία για 260.000 φοιτητές και κόστισαν 60 εκατομμύρια ευρώ» και «αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο εργαζόμενος Ελληνας. Δεν θα πρέπει αυτός ο οποίος διαχειρίζεται τη συνεισφορά του εργαζόμενου να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο;». Επίσης χαρακτήρισε σπάταλο το σύστημα που ακολουθείται μέχρι τώρα, ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα που προωθείται δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να έχουν ...πολλών ειδών συγγράμματα.

Για εγκύκλιο που «στηρίζεται στο νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία» και προβλέπει την «περικοπή δωρεάν συγγραμμάτων» αφού «περιορίζεται σε ένα βιβλίο ανά μάθημα», μίλησε ο Γ. Γκιόκας, αναφερόμενος στην ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ίδια πολιτική.

Οπως είπε, πρόκειται για «εξαιρετικά αντιλαϊκή πρακτική», που κινείται στην κατεύθυνση για «πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης». Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούνται, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «στην προηγούμενη εξεταστική υπήρξαν φοιτητές που δεν πήραν όλα τα αναγκαία συγγράμματα και άλλοι που αναγκάστηκαν να πληρώσουν» και «όλα αυτά σε μία περίοδο που η λαϊκή οικογένεια χρυσοπληρώνει για την εκπαίδευση των παιδιών της». Απαίτησε «να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος», να διανέμονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα, προσθέτοντας πως «προτείνουμε την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών τυπογραφείων».

Απαντώντας στα σχόλια του υφυπουργού περί σωστής διαχείρισης χρημάτων των φορολογουμένων, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «καλείτε την ελληνική οικογένεια να πληρώσει για δεύτερη φορά». Σημείωσε ότι ακόμη και αν υπάρχουν «ακραία φαινόμενα» κακής διαχείρισης, «είναι άλλο πράγμα να γενικεύετε για να στηρίξετε μια πολιτική που καταστρατηγεί ευθέως την πολιτική των συγγραμμάτων». Συνολικά ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι «ο στόχος είναι να συρρικνώσετε το δικαίωμα των φοιτητών», προσθέτοντας ότι «η κατασπατάληση θα διογκωθεί μέσα στο πανεπιστήμιο της αγοράς που ετοιμάζετε», αφού «η συγγραφή και η διανομή των συγγραμμάτων δεν μπορεί να είναι θέμα των ιδιωτών». Τέλος, επισήμανε ότι η κατάργηση των συγγραμμάτων είναι «ένα βήμα» στην «ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης» και «δείχνει τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης ενόψει της κατάθεσης του νέου νόμου - πλαισίου».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ
Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέου συλλόγου

Σχετική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι Επιτροπές Αγώνα ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Λαμίας

Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού συλλόγου σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας, επισημαίνουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο ίδρυμα, που αναλαμβάνουν σχετική πρωτοβουλία και καλούν όλους τους σπουδαστές να κάνουν υπόθεσή τους τη δημιουργία και τη ζωντάνια του Συλλόγου, να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Οπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Λαμίας:

«Η κατάσταση στους συλλόγους σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας είναι άθλια και σε πλήρες αδιέξοδο:

Εκλογές σε σκηνικό βίας και νοθείας (έλλειψη παραβάν, εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της ΔΑΠ, μπράβοι έξω από τις πόρτες), διαπλοκή με τη διοίκηση του ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ, αποκλεισμός των σπουδαστών από τις μαζικές διαδικασίες, φίμωση κάθε άλλης φωνής.

Ο σύλλογος αυτός είναι απονεκρωμένος. Απομακρύνει τους σπουδαστές από τις μαζικές διαδικασίες. Εναν τέτοιο σύλλογο πρέπει να τον απονεκρώσουμε πλήρως και να νομιμοποιήσουμε τον Σύλλογο που τηρεί όλες τις τυπικές διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΙ Λαμίας δεν συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες του Συλλόγου πάνω από το 80% των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές θέλουν να αντιδράσουν. Δεν βρίσκουν όμως φορέα που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Δεν βρίσκουν Σύλλογο που να θέλει τη δημιουργική συμμετοχή τους και την παρουσία των σπουδαστών αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης και του διαλόγου.

Ο απονεκρωμένος Σύλλογος και τα όργανά του δεν στηρίζονται σε έναν συσχετισμό δύναμης που διαμορφώθηκε σε κάποιες εκλογές δίνοντας την πλειοψηφία στην ΔΑΠ.

Στηρίζονται σε διαδικασίες βίας και νοθείας που παραπέμπουν σε φασιστικές αντιλήψεις.

Χρόνια τώρα προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα από αυτές τις εκλογές και τις διαδικασίες τους. Δεν το καταφέραμε εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών που δημιουργεί η ΔΑΠ απομακρύνοντας από την ενεργό συμμετοχή τους σπουδαστές.

Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση το ΜΑΣ και οι Επιτροπές Αγώνα ΣΤΕΦ - ΣΕΥΠ καλούν όλους τους σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη τους, παίρνουμε διαζύγιο από τέτοια φαινόμενα. Δεν συμμετέχουμε στις 18 Μάη σε εκλογές - παρωδία. Δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας τέτοιες εκφυλιστικές διαδικασίες»!

Οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στη Λαμία παίρνουν πρωτοβουλία δημιουργίας νέου συλλόγου και καλούν τους σπουδαστές του ιδρύματος, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν σιχαθεί την κατάσταση και θέλουν να πάρουν μέρος σε υγιείς διαδικασίες μέσα στο ΤΕΙ, ακόμα και αν διαφωνούν με τις θέσεις του ΜΑΣ, να συμμετάσχουν σε συλλογή υπογραφών ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά ο νέος Σύλλογος. «Ενας Σύλλογος που θα σέβεται τη διαφορετική άποψη και το διάλογο μεταξύ των σπουδαστών, τα όργανά του, θα ενημερώνει τους σπουδαστές για τα ζητήματα που τους απασχολούν και για τις αποφάσεις που παίρνει και θα απολογείται στους σπουδαστές. Η πλειοψηφία των σπουδαστών θα είναι συμμέτοχη και όχι αμέτοχη», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ.

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση καλεί σε ενίσχυση του ΜΑΣ με δημιουργία επιτροπών αγώνα ανά έτος, ανά εξάμηνο, καλεί σε ισχυροποίηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού πόλου μέσα στα ιδρύματα και της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας εργαζομένων, μικρών αγροτών, μικρομεσαίων εμποροβιοτεχνών, σπουδαστών, γυναικών.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες μάθησης

Κινητοποιήσεις για την ανέγερση του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κάρυστο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κάρυστο
Με τους μαθητές να κρατούν μαύρες σημαίες και πανό μπροστά, μαζί με τους γονείς και εκπροσώπους μιας σειράς φορέων, κάτοικοι της Καρύστου διεκδίκησαν χτες το αυτονόητο: Να φτιαχτεί νέο σχολείο που θα δώσει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο 2ο Δημοτικό της πόλης. Σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι συνθήκες στις οποίες κάνουν μάθημα οι 136 μαθητές χαρακτηρίζονται ως άθλιες από τους γονείς. Λόγω έλλειψης αυλής, το διάλειμμα γίνεται σε ένα μέρος του δρόμου που γι' αυτό το σκοπό κλείνεται με αλυσίδες(!), μικρές αίθουσες χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, τζαμαρίες που επιτρέπουν στη βροχή να μπαίνει στις τάξεις κλπ.

Χαιρετισμό στη χτεσινή συγκέντρωση στο χώρο που προορίζεται για ανέγερση του σχολείου απηύθυνε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκδίκησης σύγχρονων σχολείων όπου θα παρέχεται πραγματική μόρφωση στα παιδιά, ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία. Τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι να χτιστεί νέο σχολικό κτίριο που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό και σε αυτή την κατεύθυνση αγωνίστηκε όλο αυτό το διάστημα μέσα και έξω από τη Βουλή. Μάλιστα, είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας από το 2008, ενώ τον περασμένο μήνα (5 Απρίλη 2011) κατέθεσε στη Βουλή αναφορά των Συλλόγων Γονέων του 1ου και 2ου Δημοτικού για το έντονο κτιριακό πρόβλημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κάρυστο.

Αναφερόμενος ο Γ. Μαρίνος στα 22 χρόνια κοροϊδίας που είχαν προηγηθεί σε ό,τι αφορά το νέο κτίριο, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Κυβέρνησαν τόσα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τεράστια ποσά πέρασαν απ' τα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον τεράστιο πλούτο που παράγεται στη χώρα. «Εχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να διεκδικήσουμε σύγχρονα σχολεία και πραγματική δωρεάν γενική μόρφωση, που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν και να αλλάξουν αυτόν το βάρβαρο κόσμο», είπε μεταξύ άλλων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εξορμήσεις στα σχολεία για την 9η Μάη

Με μαζικές εξορμήσεις οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ έξω από Γυμνάσια στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στους Αμπελόκηπους, στον Εύοσμο, στην Τούμπα, στην Καλαμαριά, ανέδειξαν την 9η Μάη Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης Των Λαών. Στις συζητήσεις με τους μαθητές και τους γονείς προβλήθηκε η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού, η θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών αγωνιστών στην υπόθεση της νίκης απέναντι στο φασιστικό τέρας.

Οι Οργανώσεις διακίνησαν την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ειδικά διαμορφωμένα για μικρές ηλικίες έντυπα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, που είχε ιδιαίτερη απήχηση στους μαθητές.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν η ανάγκη να γίνει γνώση του λαού κάθε ιστορικό δίδαγμα που αποκαλύπτει τη δύναμή του. Ενα τέτοιο παράδειγμα, αναφέρθηκε, ήταν η πάλη κατά του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι οι Σοβιετικοί πολίτες, που έδωσαν το αίμα τους στη μάχη, υπερασπίζονταν μια χώρα, όπου ο λαός της ήταν κυρίαρχος στον τόπο του, δεν θυσιάστηκαν για τους καπιταλιστές, αλλά για τη σοσιαλιστική πατρίδα.

Επίσης όπως φάνηκε από την εξέλιξη των συζητήσεων, οι μαθητές έχουν συνειδητοποιήσει την ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρείται μέσα κι από τα σχολικά βιβλία, αλλά και η μεγάλη σημασία που έχει και η πάλη κατά του αντικομμουνισμού, κατά της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας για την οποία δουλεύουν οι πένες της πλουτοκρατίας.

Οπως τόνιζαν τα μέλη της ΚΝΕ, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκτός των άλλων, είναι στο στόχαστρο των αστών να σβηστεί ως μέρα μνήμης και τιμής της θυσίας των λαών. Γι' αυτό το λόγο δε γράφεται στα σχολικά βιβλία, γίνεται προσπάθεια ν' αντικατασταθεί από τη «γιορτή των μονοπωλίων», να γιορτάζεται ως ημέρα της ΕΕ.

Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ κατέθεσε, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης και αναστολής κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την «απόκτηση απολυτηρίου τίτλου Γενικού Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ