ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
Εντείνεται η κατρακύλα, 9,3% στο δίμηνο

Υποχώρηση 11,9% στα τρόφιμα, σε διαδικασία συρρίκνωσης 19 από τους 24 κλάδους

Μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει φέτος η διαδικασία συρρίκνωσης του όγκου των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού), σε μια εξέλιξη που βγάζει «εκτός τόπου και χρόνου» όλες τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η δυναμική της καπιταλιστικής κρίσης, στο α' φετινό δίμηνο, χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση και τον κλάδο των τροφίμων, όπου καταγράφηκε υποχώρηση 11,9%...

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η κατρακύλα συνολικά στους κλάδους της μεταποίησης ανέβασε ρυθμό στο 10,6% για το μήνα Φλεβάρη του 2012, για να διαμορφωθεί στο 9,3% σε μέσα επίπεδα 2μηνου (Γενάρης - Φλεβάρης). Σωρευτικά στην τελευταία τετραετία - 2008 με 2011 - έχει φτάσει στο 28% (2011: 9,5%, 2010: 5,1%, 2009: 9,4%, 2008: 3,7%), διαδικασία που συνεχίζεται φέτος με ακόμη εντατικότερους ρυθμούς. Η οπισθοδρόμηση, που εντείνεται σήμερα με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, έχει ξεκινήσει πολλές δεκαετίες πίσω, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, συνολικά της εγκληματικής πολιτικής για την ενίσχυση των μονοπωλίων, στην υπερσυσσώρευση κερδών που γέννησαν την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 2μηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2012:

Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 9,3%. Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 19 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Τρόφιμα 11,1%, ποτά 13%, είδη ένδυσης 27,3%, μη μεταλλικά ορυκτά 49,8%, χημικά προϊόντα 20%, δέρμα - υπόδηση 36,9%, εκτυπώσεις 32,3%, έπιπλα 31,6%, φαρμακευτικά προϊόντα 10,1% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 7,2%.

Με ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισαν και οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 18,3%.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 12,6%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 18%.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 1,6%.
  • Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας που εμφανίζει ενίσχυση 2,7%.
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων

Οι παραγωγοί εξαναγκάζονται να πουλούν αρνιά και κατσίκια σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής

Αντιμέτωποι με τους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων βρίσκονται οι παραγωγοί αρνιών και κατσικιών ενόψει του Πάσχα. Οι αιγοπροβατοτρόφοι εξαναγκάζονται να πουλούν κατσίκια και αρνιά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5,50 ευρώ το κιλό και με τέτοιες τιμές δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής. Οι μεγαλέμποροι, επικαλούμενοι την κρίση και την έλλειψη ζήτησης, ρίχνουν τις τιμές από 6,50 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο πέρσι σε 4,50 με 5,50 ευρώ και όσοι παραγωγοί δε συμφωνούν με αυτές τις τιμές, τα αρνιά και τα κατσίκια τους μένουν απούλητα. Η πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι αιγοπροβατοτρόφοι να δεχτούν άλλο ένα πλήγμα και να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερη θέση.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Οι τιμές στο γάλα μειώνονται, οι τιμές στο κρέας το ίδιο, όπως γίνεται και τώρα ενόψει του Πάσχα, ενώ το κόστος αυξάνεται δραματικά. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και όλα τα επιπρόσθετα βάρη, της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο σταμάτημα της παραγωγής, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας τους για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής. Και στις επικείμενες εκλογές να «μαυρίσουν» τους εκφραστές της πολιτικής που έχει «μαυρίσει» τη ζωή τους και να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ.

«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ»
Οι τραπεζίτες απαιτούν επιπλέον ενισχύσεις

Κρατικές ενισχύσεις και ακόμα μεγαλύτερη στήριξη ζητούν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει το «σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης», ενώ χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της τρόικας έφτασε στην Αθήνα, προκειμένου να εκφράσει γνώμη επί του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.

Οπως ήδη αναφέρεται στο «Μνημόνιο 2», η στήριξη που θα προσφέρει το κράτος προς τις εμπορικές τράπεζες, θα κυμανθεί μεταξύ των 40 και 50 δισ. ευρώ. Με δημόσιο χρήμα, κονδύλια που οι κυβερνώντες λεηλατούν από τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, αλλά και τις συνέπειες από την οικονομική κρίση εξαιτίας της οποίας έχουν περιοριστεί οι εργασίες τους.

Αντίθετα, το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που αφορά νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., αλλά και οι μικροομολογιούχοι, οι οποίοι είχαν καταθέσει το εφάπαξ στα «σίγουρα κρατικά χαρτιά», δεν θα λάβουν την παραμικρή αποζημίωση, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Και όχι μόνο αυτό. Συγκυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών, απορρίπτουν μετά βδελυγμίας, κάθε σκέψη για «κούρεμα» των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με τοκογλυφικά επιτόκια σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση όλων αυτών έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των σκληρών κυβερνητικών μέτρων που ενσωματώνουν τα μνημόνια 1 και 2, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του υψηλού κρατικού χρέους...

Η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια τεραστίων - για τα ελληνικά δεδομένα - διαστάσεων κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση, η οποία, όπως οι ανάλογες ρυθμίσεις, υπακούουν στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ηλεκτρονικά για πάνω από 12.000 ευρώ

Αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου (Taxisnet) θα αποσταλούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις μισθωτών με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά πέρα από τους μισθωτούς και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Οι συνταξιούχοι δεν υπάγονται στη ρύθμιση, συνεχίζουν δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα υποβολής είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφη μορφή, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αποστείλει συστημένες επιστολές με τον απαραίτητο κλειδάριθμο πρόσβασης στο Taxisnet.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ