ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΠΕΜΠΤΟΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Στην ατζέντα πολεμική εμπλοκή και «διευθετήσεις»

Από προηγούμενη συνάντηση Μπλίνκεν - Γεραπετρίτη
Από προηγούμενη συνάντηση Μπλίνκεν - Γεραπετρίτη
Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκε, την Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του 5ου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ).

Επικεφαλής του διακυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη από την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος πλαισιώθηκε από τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου («τρέχει» τον διάλογο στα Ελληνοτουρκικά) και Κ. Φραγκογιάννη (αρμόδιος για τη διεύρυνση των διμερών μπίζνες). Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης ε.τ. Ελ. Αγγελόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Αμυνας, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δ. Μάλλιος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Γ. Δαγκλής (ο Γεραπετρίτης υπέγραψε πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis») και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Γεραπετρίτης είχε την Παρασκευή - αργά ώρα Ελλάδας - συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ενώ κατόπιν κήρυξαν την έναρξη του 5ου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Παπαδοπούλου και Φραγκογιάννη.

Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος «Στρατηγικός Διάλογος» ήταν, επισήμως, οι Περιφερειακές Εξελίξεις (βλ. Ελληνοτουρκικά, Ουκρανικό, Μέση Ανατολή, Δυτικά Βαλκάνια), η Αμυνα και Ασφάλεια (με έμφαση και στους πανάκριβους εξοπλισμούς, στους οποίους προχωρά η ντόπια αστική τάξη για να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή), οι «Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών», η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι «Δεσμοί μεταξύ των δύο Λαών».

«Σύμβολο» εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Οπως αποτυπώνει και το εύρος των θεματικών, όσα «τρέχουν» κι όσα αναμενόταν να συζητηθούν, προ των πυλών βρίσκεται ένα ακόμα πολύ μεγάλο «άλμα» εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που πιάνει το «νήμα» απ' όλα τα προηγούμενα βήματα, τα οποία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε βασικό ορμητήριο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Οπως θυμίζουν από το ΥΠΕΞ, ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον, με πολυμελείς αντιπροσωπείες από διάφορα υπουργεία, «σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας». Εκτοτε, πραγματοποιήθηκαν τρεις ακόμα «Στρατηγικοί Διάλογοι» (τον Οκτώβρη του 2019 στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 2021 στην Ουάσιγκτον, τον Φλεβάρη 2023 στην Αθήνα), «σε καθέναν εκ των οποίων αναβαθμίσθηκε σημαντικά η ήδη υφιστάμενη συνεργασία, με αποτέλεσμα ο Στρατηγικός Διάλογος να έχει καταστεί πλέον σύμβολο της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Τονίζουν, άλλωστε, ότι οι διμερείς σχέσεις «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημαντική ώθηση σε όλους τους επιμέρους τομείς, με ταυτόχρονη εδραίωση της πεποίθησης ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο, γεγονός που επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», όπως ισχυρίζονται, την ώρα που τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα οποία πρωτοστατούν έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου από την Ουκρανία έως τη Μ. Ανατολή.

Θυμίζουμε πως στην πορεία υλοποίησης των «Στρατηγικών Διαλόγων» έγιναν οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA). Π.χ. το 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησής της, στις 14/10/2021, υπογράφτηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του 3ου Στρατηγικού Διαλόγου, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, μετατρέποντάς την σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλα, αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τη συναίνεση βέβαια των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων και μορφωμάτων.

Σε αυτό το μοτίβο, με αυτές τις «επικαιροποιήσεις», οι Αμερικανοί έχουν το ελεύθερο να απλώνουν δυνάμεις τους, προσωπικό και μέσα στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, στο Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο Πιερίας, ενώ, τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις τους στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, όπως και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης.

Επιπρόσθετα, χορηγήθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε «άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται από τα μέρη» για «προγραμματισμένες και έκτακτες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων της υποδοχής, στάθμευσης και προώθησης και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης», όπως βαφτίστηκε η συνεχής διεκπεραίωση πολεμικού τους υλικού, μέσω του ακριτικού λιμένα, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και την ίδια την Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», με λυμένα τα χέρια μέσα από τα πρωτόκολλα αυτά και τις «επικαιροποιήσεις», το αμερικανικό 839 Τάγμα Μεταφορών (TC Det Eastern Med-Greece Detachment, με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία) αναζητεί στην «αγορά» εταιρείες που θα του παρέχουν «φορτοεκφορτωτικές και άλλες συναφείς υπηρεσίες σε τερματικούς σταθμούς λιμένων» (Stevedoring and Related Terminal Services - S&RTS) σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Καβάλα, όπως και άλλα λιμάνια. Επίσης να προχωρήσουν μια σειρά από εργασίες και υποδομές ώστε οι Αμερικανοί να τα εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως το 2029 για προώθηση στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενόσω κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Παραπέρα, δεν πρέπει να αποκλειστεί άλλη μια τροποποίηση της MDCA, καθώς με την καταστροφή στην Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο από την πλημμύρα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ να μετασταθμεύουν πλέον για πολύμηνες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Υπάρχει εκεί η σχετική υποδομή, καθώς εδρεύουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ) και το Τάγμα Προκεχωρημένης Αεροπορικής Εκπαίδευσης στα ελικόπτερα. Επίσης, όχι μακριά βρίσκεται το προαναφερόμενο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου, το οποίο οι Αμερικανοί αξιοποιούν για ασκήσεις (βολές ή ασκήσεις μεταφοράς ασθενών - Medical Evacuation/MEDEVAC με ελικόπτερα). Αρμόδιες πηγές πιθανολογούν ότι αυτή η «προσαρμογή» θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο χαρτί.

«Νέες προσεγγίσεις» για τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

Στις συνομιλίες αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία των ελληνοτουρκικών «διευθετήσεων» με «πατρόν» τη συνοχή του ΝΑΤΟ και συνολικά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και με τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη» που αποφάσισαν Μητσοτάκης και Ερντογάν τον Δεκέμβρη να ξετυλίγονται τις επόμενες βδομάδες.

Μέσα στη βδομάδα εξάλλου ο Αμερικανός υπηρεσιακός υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Τζόσουα Χακ, ανέφερε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια, οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση αλλά από τη δική μας πλευρά αυτή είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαφωνίες και να αναζητηθεί μια νέα προσέγγιση, οφείλονται στον ηγετικό ρόλο και το όραμα των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν», επιβεβαιώνοντας, από τη μια, το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο του περιλάλητου ελληνοτουρκικού διαλόγου, και, από την άλλη, ότι προσεγγίζουν τις προκλήσεις και διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ως τάχα «διμερείς διαφορές», δίνοντας «αέρα στα πανιά» τους.

Οι δηλώσεις του άλλωστε έγιναν μια μέρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες και πάνω στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών βρίσκονται όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Αγκυρας, λέγοντας: «Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος». Πρόσθεσε ότι στις επαφές «με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Στο μεταξύ, και καθώς «διευθετήσεις» και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι με τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή και συνολικά τις «μπίζνες», Δευτέρα και Τρίτη διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον «Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο», όπου, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζ. Πάιατ, θα συζητήσουν για το «τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ των κρατών της Ανατ. Μεσογείου», ενώ σε άλλη ενότητα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, θα εστιάσει στις «προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου».

Στο μεταξύ, σε άλλη θεματική θα αναλυθούν «η ευρωπαϊκή ανάπτυξη των Δυτ. Βαλκανίων και ο ρόλος των ΗΠΑ» σε συζήτηση όπου θα συμμετάσχει και ο διπλωματικός σύμβουλος του Στ. Κασσελάκη Β. Καλπαδάκης (σύμβουλος παλαιότερα και του Τσίπρα).

Αλλωστε, κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Γεραπετρίτης απηύθυνε την Παρασκευή το απόγευμα ομιλία στην εκδήλωση του Wilson Center «Αντίστροφη Μέτρηση για το Our Ocean, Ελλάδα 2024: Ενας Ωκεανός με Δυναμική», συμμετέχοντας και σε συζήτηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζ. Κέρι. Σημειωτέον, το «Our Ocean Conference 2024» είναι συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στις 16 - 17 Απρίλη από την Ελλάδα, ως αμερικανικής κοπής σχήμα για τον έλεγχο σε θαλάσσιες ζώνες και διαύλους, τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας πίσω από φιλοπεριβαλλοντικές κορόνες.

Τέλος, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, και την Τρίτη να απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 - 2026.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση κατά της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Εκδήλωση με θέμα «Ανυποχώρητα ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σφαγών των λαών, της εμπλοκής για τα συμφέροντα των ομίλων» διοργανώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 9.30 π.μ. στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα SPINELLI 1E201), στις Βρυξέλλες.

Την εισήγηση στην εκδήλωση θα κάνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του Κόμματος και αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις από:

- Τον Ανέστη Τσουκαράκη, συνταγματάρχη εν αποστρατεία, επίτιμο πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)

- Τον Νίκο Ζώκα, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

- Τον Μανώλη Παπαδομανωλάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

- Την Αλεξάνδρα Σταματελάτου, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

- Τον Θόδωρο Καραγιάννη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης ΒόλουΟ καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ