ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με τα τρακτέρ στα μπλόκα, συναντιούνται την Τρίτη με τον πρωθυπουργό

Ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης θα απαιτήσει η αντιπροσωπεία των μπλόκων

Παραμένοντας σε θέσεις μάχης στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και πραγματοποιώντας καθημερινά συντονισμένες, πολύμορφες δράσεις, με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να τους στηρίζουν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής πίεσης είναι και η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 12 μ.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση «κουβαλώντας» μαζί της τη δύναμη που της δίνουν ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Την ώρα που τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), για θωράκιση της περιοχής, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, οι αγρότες θα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.


Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

Τρακτέρ έξω από το Κολοσσαίο, διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και σε άλλες χώρες

Τρακτέρ και έξω από το Κολοσσαίο

Copyright 2024 The Associated

Τρακτέρ και έξω από το Κολοσσαίο
Τους δυναμικούς αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων και διαφόρων κόμβων συνεχίζουν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που καταδικάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος τους στην ανέχεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην Ισπανία, αποφασιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζονταν σε περιοχές όλης της επικράτειας: Στα τέλη της βδομάδας τρακτέρ απέκλειαν διάφορα σημεία σε Βαλένθια (ανατολικά), Αστούριες (βορρά) και Καστίγια λα Μάντσα (κεντρικά). «Αν τα τρακτέρ διαμαρτύρονται, είναι επειδή ο αγροτικός κόσμος νιώθει ασφυξία», σημείωσε η αγροτική ένωση Asaja στο X (πρ. Τουίτερ), ενώ αγρότες δήλωναν από σημεία κινητοποιήσεων ότι αυτή «η τεράστια διαδήλωση θα μας δώσει σημαντική επιρροή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την Παρασκευή το πρωί, διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν και σε Σαλαμάνκα, Σιουδάδ Ρεάλ, Αβιλα. Από τη Βιτόρια (στη Χώρα των Βάσκων), ο 37χρονος κτηνοτρόφος Itxaso Olza τόνισε χαρακτηριστικά: «Ολοι κάνουν κέρδη: Ο μεσάζοντας, ο τομέας των υπηρεσιών (...) αλλά ο πρωτογενής τομέας, αυτός που παράγει, χάνει».

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται ήδη για το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων διαδήλωση στη Μαδρίτη στις 21 Φλεβάρη μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων.

Στην Πολωνία (φωτ. από την κινητοποίηση στην πόλη Πόζναν)

Copyright 2024 The Associated

Στην Πολωνία (φωτ. από την κινητοποίηση στην πόλη Πόζναν)
Στην Ιταλία, την Παρασκευή τρακτέρ εμφανίστηκαν ακόμα και έξω από το ιστορικό μνημείο του Κολοσσαίου, στη Ρώμη, ενώ οι ενώσεις των αγροτών προειδοποίησαν ότι αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, εκατοντάδες τρακτέρ που περίμεναν στην είσοδο της πρωτεύουσας θα κατέκλυζαν τους δρόμους της.

Στην Πολωνία, την Παρασκευή, αγρότες απέκλεισαν δρόμους και οργάνωσαν διαμαρτυρίες σε συνοριακά σημεία ελέγχου με την Ουκρανία. Σύμφωνα με ΜΜΕ, διαμαρτυρίες ήταν σε εξέλιξη σε «τουλάχιστον 250 τοποθεσίες» και οι ενώσεις των αγροτών ανακοίνωναν ότι κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι και αρχές Μάρτη. Περίπου 100 αγρότες και 50 αυτοκίνητα είχαν αποκλείσει, για παράδειγμα, το πέρασμα της Μεντίκα.

Στην Αλβανία, την Πέμπτη έγινε στα Τίρανα διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου πανό των αγροτών εστίαζαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη για αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτικά οχήματα κ.τ.λ. Ενώσεις αγροτών ετοιμάζουν κινητοποιήσεις όλο τον Φλεβάρη. Το Σάββατο αναμενόταν διαμαρτυρία και στην Κορυτσά.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ