ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας

Χιλιάδες κόσμου χτες στη συγκέντρωση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, φοιτητών - σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών

Μαζική, οργανωμένη και μαχητική απάντηση δίνουν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές με τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια και τη συγκροτημένη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Δίνουν απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, που μαζί με τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή, φτάνοντας στο σημείο να δολοφονεί ένα παιδί. Δίνουν απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που στήνεται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων τις τελευταίες μέρες. Αποστομώνουν όλους εκείνους που προσπαθούν να ταυτίσουν τον αγώνα των μαθητών, αυτό το κύμα κινητοποιήσεων που πυροδότησε η εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή το Σάββατο το βράδυ, με ένα «τυφλό» ξέσπασμα. Αποδεικνύουν περίτρανα, με τον μαζικό, γεμάτο παλμό, συγκροτημένο και περιφρουρημένο αγώνα τους, ότι το οργανωμένο μαζικό κίνημα δε φοβάται στημένα σκηνικά και προβοκάτσιες.

Και η απάντηση κλιμακώνεται και δυναμώνει σήμερα, με τη συμμετοχή όλου αυτού του κόσμου κι ακόμα περισσότερου, στην απεργία.

Αψηφώντας το σκηνικό τρόμου που επιχειρείται να στηθεί, από τις 11 χτες το πρωί, μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά μαζεύονται στην Ομόνοια με τα πανό στην αγκαλιά και τα περιβραχιόνια να δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διαδηλώσουν συγκροτημένα και περιφρουρημένα. Μαζί τους καταφθάνουν και φοιτητές και σπουδαστές από όλες τις σχολές της Αττικής, καθώς και γονείς και εκπαιδευτικοί. Στις 12.15 η συγκέντρωση έχει πια ανάψει. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή από τα χιλιάδες στόματα, από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, από τα ίδια τα πανό που στέλνουν μήνυμα πραγματικής αντεπίθεσης και ανυπακοής: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Πράσινα παπούτσια και ζαρντινιέρες, η καταστολή ήρθε και με σφαίρες», «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

*

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απευθύνουν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά και στη συνέχεια όλοι οι συγκεντρωμένοι τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου συμμαθητή τους. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Η πορεία ξεκινά», δίνεται το σύνθημα από τα μεγάφωνα και η διαδήλωση ξεδιπλώνεται στην οδό Αθηνάς, πορεύεται προς το Δημαρχείο της Αθήνας και ολοκληρώνεται στο Μοναστηράκι. Ο όγκος της πορείας είναι τέτοιος που εκτείνεται σε όλο το μήκος της οδού Αθηνάς.

«Η οργή μας να γίνει αγώνας». Με το τεράστιο πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας να προπορεύεται και να ακολουθούν δεκάδες άλλα τοπικών συντονιστικών και σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά, χιλιάδες μαθητές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Το οργανωμένο κίνημα θα τη σπάσει». Το σύνθημα κυριαρχεί στα πανό, στα συνθήματα που πλέον παίρνουν καταγγελτικό χαρακτήρα: «Με σφαίρες και βία δε γίνεται παιδεία». «Εν ψυχρώ εκτέλεση και τρομοκρατία και μετά μας λένε για δημοκρατία». «Δολοφόνοι οι αστυνομικοί, το χέρι τους οπλίζει αυτή η πολιτική». Οι μαθητές πορεύονται αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους και το περιεχόμενό τους. Στο Θησείο σκαρφαλώνουν σε οικοδομή και κρεμάνε το πανό του ΣΑΣΑ, τα συνθήματα φουντώνουν και πάλι: «Τρομοκράτες δεν είναι οι μαθητές, είναι όσοι φυλάνε τις πολυεθνικές».

Τα μπλοκ των φοιτητών και των σπουδαστών δίνουν επίσης τον τόνο: Κόντρα στην κρατική καταστολή, απαντάμε με οργανωμένο λαϊκό κίνημα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η μαχητικότητα, η οργάνωση και το ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό πολιτικό περιεχόμενο των συνθημάτων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της μαζικής παρουσίας των φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι καλούν το λαό της Αθήνας να αντεπιτεθεί στην κρατική τρομοκρατία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ένοχο: «Κρίση, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός».

«Η αντιλαϊκή πολιτική - καταστολή - αυταρχισμός σκοτώνουν τα δικαιώματά μας» τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καλεί σε «μαζικό οργανωμένο λαϊκό αγώνα», ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και κρατική βία.

Σπέρνουνε το φόβο, θα θερίσουν πάλη!

Χιλιάδες νεολαίας και εργαζομένων πλημμύρισαν τους δρόμους σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα

 ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ιδια εικόνα σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές στους δρόμους, συγκροτημένα, μαχητικά, διαδηλώνουν. Καταγγέλλουν την καταστολή, καταγγέλλουν την τρομοκρατία, αποστομώνουν τους προβοκάτορες.

Στη Θεσσαλονίκη με συνθήματα όπως «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική, αυτή είναι η απάντηση στην καταστολή», «Φόνοι, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία - ΜΑΤ, βία, τρομοκρατία» εκατοντάδες μαθητές, σπουδαστές των ΤΕΙ και φοιτητές των πανεπιστημίων συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Αλεξανδρούπολη, μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν φοιτητές και μαθητές με απόφαση του Συντονιστικού. Στην Ξάνθη μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έκαναν δυναμική πορεία. Στην Κοζάνη φοιτητές του συλλόγου Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκαναν δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην Φλώρινα χτες το απόγευμα μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές θα πραγματοποιούσαν δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, και στην Πτολεμαΐδα μαθητές με απόφαση του 3ου ΕΛ θα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στη Λάρισα μαθητές και σπουδαστές ξεχύθηκαν και χτες στους δρόμους της πόλης πραγματοποιώντας δυναμική και μαχητική πορεία, ύστερα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα των Μαθητών, της Ομοσπονδίας Γονέων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Κατήγγειλαν, δε, την καταστροφική δράση των προβοκατόρικων στοιχείων στην πόλη, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

 ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Από την πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία φοιτητών και μαθητών που συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης, ενώ με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, οι περισσότερες Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκλεισαν.

Δυναμική ήταν και η πορεία, μαθητών και φοιτητών του ΤΕΦΑΑ, που πραγματοποιήθηκε χτες στα Τρίκαλα.

Το ποτάμι της οργής και του οργανωμένου αγώνα από φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, και άλλους εργαζόμενους πλημμύρισε χτες και τα Γιάννενα. Οι διαδηλωτές δόνησαν την πόλη με συνθήματα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής βίας και καταστολής. Με παρατεταγμένα και συγκροτημένα μπλοκ των σχολών Μαθηματικού, Πληροφορικής και άλλων φοιτητικών συλλόγων, των σπουδαστών του ΤΕΙ, του Συντονιστικού Μαθητών, του Συλλόγου ΔΕΠ και της ΕΛΜΕ έβαλαν στο περιθώριο τις τυφλές επεμβάσεις.

Τη διαμαρτυρία τους για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή εξέφρασαν εκατοντάδες μαθητές και σε κινητοποιήσεις που έγιναν σε Αρτα, Πρέβεζα και Κέρκυρα.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες το πρωί εκ νέου μαθητές και φοιτητές σε Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Τρίπολη, Αργος και Κόρινθο. Στην Πάτρα, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Φονιάς των μαθητών το κράτος των αστών» και φωνάζοντας συνθήματα «Ούτε εμπρησμοί ούτε καταστροφές ταξική απάντηση στους καπιταλιστές», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στα Ψιλά Αλώνια. Στην Καλαμάτα, μαθητές και φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας όπου και την απέκλεισαν συμβολικά για περισσότερο από μια ώρα.

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν, χτες το πρωί, σε ένα μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκέντρωση και η πορεία που ακολούθησε περιφρουρημένη από τους ίδιους τους διαδηλωτές ήταν συγκροτημένη ανά μπλοκ με σημαίες και πανό στα χέρια και το σύνθημα: «Μας θέλουν φοβισμένους με κάτω το κεφάλι, σπέρνουνε φόβο, θα θερίσουν πάλη» να ακούγεται σε ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου.

Συγκέντρωση μαθητών πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, χτες το πρωί, στο κέντρο της πόλης, παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί.

Μήνυμα από νέους στρατευμένους

Νέοι στρατευμένοι από τις στρατιωτικές μονάδες ΜΟΦΑΤ στο Χαϊδάρι και τη ΔΕΜΥ στο ΝΑΤΟικό Στρατόπεδο στον Τύρναβο απέστειλαν γράμματα αλληλεγγύης στον αγώνα της νεολαίας. Στις επιστολές τους, καταδικάζουν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και εκφράζουν τις ανησυχίες του για το ρόλο που και ο στρατός καλείται να παίξει με το νέο αποτρεπτικό δόγμα και τον προσανατολισμό του ενάντια στον «εχθρό λαό».

Διεθνής απήχηση

Κινητοποιήσεις καταγγελίας της δολοφονίας και της καταστολής έγιναν και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο Λονδίνο, η ΚΝΕ και η ΕΔΟΝ πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαχητική κινητοποίηση στην ελληνική πρεσβεία, ενώ σήμερα αντίστοιχη κινητοποίηση κάνει και το ΚΚΕ. Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κινητοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι και στο ελληνικό προξενείο στις Βρυξέλλες. Κινητοποίηση ενάντια στη βία και την καταστολή πραγματοποιήθηκε και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης της Επιτροπής Ελλήνων φοιτητών. Σήμερα το απόγευμα, μια ιταλική φοιτητική παράταξη διοργανώνει κινητοποίηση έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Επίσης, μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα της ελληνικής νεολαίας ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό έστειλαν στην ΚΝΕ οι παρακάτω οργανώσεις: Η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ιταλίας, οι Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας, η Νεολαία TKP της Τουρκίας, οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας και το κίνημα Κόνολι Ιρλανδίας.

Δε «σπάμε»!

Τα σχολεία κλειστά και το ραντεβού των μαθητών για το χτεσινό συλλαλητήριο είχε δοθεί σε σταθμούς μετρό και τρένου. Στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνη συγκεντρώνονται σχολεία από Περιστέρι, Ιλιον, Πετρούπολη. Οι μαθητές μέχρι να ξεκινήσουν για την Ομόνοια ρίχνονται στη μάχη της αληθινής ενημέρωσης, για τον αγώνα τους, τα αιτήματά τους, το στόχο της κινητοποίησης. Μοιράζουν στους περαστικούς ανακοινώσεις του Συντονιστικού. Στα βαγόνια, οι ντουντούκες παίρνουν μπροστά: «Ομόνοια κατεβαίνουμε. Δε σπάμε, είμαστε ενωμένοι». Κάποιοι απ' τους πιτσιρικάδες μοιράζουν κίτρινα και κόκκινα περιβραχιόνια. Ολοι σπεύδουν να τα καρφιτσώσουν: «Για την περιφρούρηση του αγώνα μας, για την περιφρούρηση του δίκιου μας. Για να μην μπει κανείς, να 'μαστε "καθαροί"». «Ναι ρε, γιατί χτες στην πορεία του ΚΚΕ δε χώθηκε κανείς, δεν άνοιξε μύτη. Στου ΣΥΝ χωνόταν όποιος ήθελε»... «Εμείς δε σπάμε»!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Σήμερα στην απεργία με το ΠΑΜΕ

«Οι χιλιάδες των μαθητών που συμμετείχαμε στο μαχητικό, μαζικό, οργανωμένο, περιφρουρημένο συλλαλητήριο που κάλεσαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά έδωσαν απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας και του λαού. Μαζικά οι μαθητές καταδικάσαμε τη στυγερή δολοφονία του 16χρονου συμμαθητή μας. Καταδικάσαμε την πολιτική που οπλίζει το χέρι των αστυνομικών», αναφέρει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε χτεσινή του ανακοίνωση. Παράλληλα, καταγγέλλει «τη στάση των ΜΜΕ που αποσιώπησαν τη μαζική κινητοποίηση των χιλιάδων μαθητών. Επιλέγουν να δείχνουν διαρκώς τις ζημιές και τις καταστροφές, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να συκοφαντήσουν. Καμία σχέση δεν έχουν τα επεισόδια και οι καταστροφές με το μαθητικό κίνημα. Αντίθετα, δίνουν άλλοθι για ένταση της κρατικής καταστολής. Το μαθητικό κίνημα με τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων ξέρει να οργανώνει, να περιφρουρεί τις διαδηλώσεις του, να βάζει στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική», τονίζει το ΣΑΣΑ και καλεί σήμερα όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, 10:30 π.μ.

Στη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Ομόνοια χαιρέτισαν εκ μέρους των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, ο Ν. Ζαχαρόπουλος και ο Π. Κηπουρόπουλος, αντίστοιχα, που καταδίκασαν την εν ψυχρώ δολοφονία του συμμαθητή τους, σημειώνοντας αποτελεί «συνέχεια όλων των γεγονότων που ζούμε όπως η καταστολή σε φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις». Κατήγγειλαν ακόμα τις προσπάθειες των ΜΜΕ και τις προβοκάτσιες που γίνονται με στόχο έχουν να βάλουν στο περιθώριο τις κινητοποιήσεις των μαθητών και να τους τρομοκρατήσουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ