ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση της κρατικής βίας και καταστολής κατά του λαού

Αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση των κουκουλοφόρων και τις καταστροφές, εντείνει την καταστολή των λαϊκών αγώνων

Με το βλέμμα στραμμένο στην ένταση της κρατικής βίας και καταστολής για να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση μιλά για επιβολή της τάξης και του νόμου.

Πατώντας πάνω στην «αγανάκτηση» που προκαλεί η κατευθυνόμενη, από διάφορες υπηρεσίες, κέντρα και παράκεντρα του αστικού κράτους και του παρακράτους, δράση των κουκουλοφόρων, δράση που υπερδιογκώνεται σκόπιμα από τα κανάλια, η κυβέρνηση αξιώνει από τα άλλα πολιτικά κόμματα συναίνεση στην ένταση της βίας και καταστολής. Επιπλέον, έχει ήδη σπεύσει να αποποιηθεί κάθε πολιτική ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Την ίδια ώρα όπως πάντα, παρά τα επεισόδια και τις καταστροφές από τους κουκουλοφόρους, αυτοί συνεχίζουν να παραμένουν ασύλληπτοι και «απρόσωποι».

Στη βάση αυτή ο Κ. Καραμανλής αξίωσε χτες από τον πολιτικό κόσμο να καταδικάσει και απομονώσει τους εκφραστές της καταστροφής, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας, όταν αυτή η απαίτηση σημαίνει ουσιαστικά συναίνεση στην επιβολή κρατικής καταστολής κατά του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Την ίδια στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση εξακολουθούν να μιλούν για «άδικο χαμό» του μαθητή και να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στον καταλογισμό ευθυνών στον αστυνομικό που τον εκτέλεσε. Σαν να μην είναι ο προσανατολισμός που δίνουν, η κυβέρνησή του όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, στους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς κατά του «εχθρού λαού».

Στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα διανύει «δύσκολες ώρες», διαχέοντας τις ευθύνες σε «όλους» και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση. «Είναι δύσκολες ώρες ευθύνης για όλους», είπε χαρακτηριστικά εισερχόμενος χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή», όπως δήλωσε εξερχόμενος μισή ώρα αργότερα. Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θα δείξει «καμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών» για το θάνατο του μαθητή, πέρασε στο «ψητό»: «Κανείς», τόνισε, «δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας. Για πράξεις που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατά ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας». Και κατέληξε: «Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος».

Χτες συνεδρίασε εκ νέου η Κυβερνητική Επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Την ίδια στιγμή ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται διαφορετικές τάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν λανθασμένη την τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα και να ζητούν πιο δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπιση των «ταραξιών». Το Μέγαρο Μαξίμου ενώ επιμένει να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο, επικαλούμενο τον άριστα οργανωμένο τρόπο δράσης των κουκουλοφόρων, δεν τολμά να προχωρήσει παραπέρα και να δώσει συγκεκριμένα και χειροπιαστά στοιχεία αποκαλύπτοντάς τους...

  • Ενδεικτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται την αντιμετώπιση της βίας η κυβέρνηση, είναι η επιστολή που απέστειλε χτες ο Κ. Καραμανλής στους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την οποία τους ζητά να αναβάλουν ακόμα και τη συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας!
«ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ» Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Θωράκιση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Να «θωρακίσει» την αντιλαϊκή πολιτική και να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες επιδιώκει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων.

Ο Κ. Καραμανλής, σε νέο «διάγγελμά» του χτες το βράδυ, ζήτησε εθνική ενότητα για την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος απέναντι στη βία των ακραίων ομάδων. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της «εθνικής ενότητας», δε δίστασε να ζητήσει, εκ νέου, την αναβολή των σημερινών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας, μεταθέτοντας μάλιστα στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων την ευθύνη για ό,τι συμβεί μετά την άρνησή τους να «συμμορφωθούν» στην κυβερνητική εντολή.

«Ζήτησα την αναβολή των συγκεντρώσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι ευθύνη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά την επιμονή τους να πραγματοποιήσουν αύριο συγκεντρώσεις, με ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες τους αγώνες των εργαζομένων για τη συνέχιση της βίαιης, της καταστροφικής δράσης τους».

Η πρόκληση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι «να θωρακίσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα απέναντι στη βία ακραίων ομάδων». Γι' αυτό, συμπλήρωσε, «η εθνική ενότητα είναι αυτή τη στιγμή το χρέος όλων μας». Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις αυτές. «Είναι ευθύνη, τόσο της κυβέρνησης, όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει άμεσα κοινωνική και πολιτική απομόνωση των στοιχείων της βίας, της παρανομίας, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς», υποστήριξε. Επιπλέον ζήτησε «ενιαία στάση απέναντι σε παράνομες πράξεις», καθώς και «ενότητα στην απομόνωση των ακραίων στοιχείων».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει τα γεγονότα «με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες για λήψη έκτακτων μέτρων, λέγοντας πως η πληροφορία αυτή «δεν έχει καμία απολύτως βάση». Σύμφωνα με τον Ευ. Αντώναρο, «η κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε μια κουβέντα δεν έγινε και ούτε σκέφθηκε να ενεργοποιήσει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που μιλάνε για τέτοιες έκτακτες περιστάσεις». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει την αστυνομική βία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσποιήθηκε άγνοια για τις φωτογραφίες που δημοσίευσε χτες ο «Ελεύθερος Τύπος» που δείχνουν άνδρα των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας με προτεταμένο το όπλο του κατά των διαδηλωτών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Σκλήρυνση» απέναντι στη «βία»

«Η διασφάλιση της τάξης» με όλα τα μέσα ήταν η βασική απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Το μήνυμα της «σκλήρυνσης» της κυβέρνησης απέναντι στη «βία» μετέφεραν με τις δηλώσεις τους εξερχόμενα τα μέλη του κυβερνητικού οργάνου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την «κοινωνική συναίνεση» και ανοχή στο όνομα «της κατάλυσης της κοινωνικής ειρήνης» και της «καταστροφής περιουσιών».

Οι διαδηλώσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σουφλιάς, «κατέληξαν σε βίαια γεγονότα, σε βίαιες πράξεις, σε κατάλυση της κοινωνικής ειρήνης, σε καταστροφή περιουσιών». Για την αντιμετώπιση της βίας λοιπόν κάλεσε όλους, δηλαδή τις ηγεσίες των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, τους γονείς και τα παιδιά, «να συνδράμουν ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο της βίας για να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη».

Ο Πρ. Παυλόπουλος κατήγγειλε... τους ανθρώπους που «εκμεταλλεύονται πραγματικά τη Δημοκρατία, ανθρώπους οι οποίοι ενεργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου υπό καθεστώς ωμής βίας», ζητώντας την καταδίκη τους απ' όλους. «Ολοι, και καθένας ξεχωριστά, έχει το μερίδιο της δικής του ευθύνης», είπε, ενώ διαβεβαίωσε και πάλι ότι «η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει τη δουλειά της για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, για να προστατεύσει το επίπεδο της Δημοκρατίας μας».

Το ταξικό εργατικό κίνημα θα βρεθεί στη θέση του

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Το ΚΚΕ θα κάνει το χρέος του. Η αυριανή απεργία και διαδήλωση της εργατικής θέλησης πρέπει να είναι μαζική, αποφασιστική, περιφρουρημένη. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα βρεθεί στη θέση του.

Ολες και όλοι αύριο στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ