ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις με αιχμή τους κτηνοτρόφους

Πραγματοποιήθηκε χτες η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν κατά τόπους, έχοντας ως αιχμή τις άμεσες διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων και θα συντονιστούν σε περιφερειακό και, αν χρειαστεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεκινούν νέοι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη, που διοργάνωσε η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ), στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων γεωργοκτηνοτροφικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων από 18 νομούς της χώρας.

Πρώτος σταθμός στη νέα αγωνιστική πορεία θα είναι η σύσκεψη που διοργανώνει, την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Νοέμβρη, στην Εδεσσα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Πέλλας, στην οποία θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων από άλλες περιοχές της χώρας.

Την εισήγηση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ παρουσίασε ο Β. Μπούτας, ενώ το λόγο πήραν αντιπρόσωποι οργανώσεων των νομών. Ολοι επισήμαναν ότι ο φτωχός αγροτικός κόσμος στρέφει τα μάτια του στην ΠΑΣΥ, που είναι η μόνη αγωνιστική ελπίδα, και σημείωσαν πως το «κλίμα» που επικρατεί, αυτή την περίοδο στους κτηνοτρόφους και στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη νέων κινητοποιήσεων, καθώς η παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων, ως συνέπεια της δίχρονης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, «σπρώχνει» τους μικρομεσαίους αγρότες στο δρόμο του αγώνα.

Τονίστηκε, όμως, ότι αυτό δε φτάνει, αλλά χρειάζεται όλες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ να εντείνουν τις προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της πάλης, που θα συσπειρώνει, ενωτικά, τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους και θα έχει τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Υπογραμμίστηκε πως ο αγώνας θα κινείται στην κατεύθυνση της ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων, της προβολής των ουσιαστικών διεκδικήσεων και της υπόδειξης του μοναδικού διεξόδου, που βρίσκεται στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων του συνόλου της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αιτία η ΚΑΠ

Στην εισήγησή του ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι σήμερα είναι καθαρό πως μέσα στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δυο γραμμές; Από τη μια, της σύγκρουσης και της ανατροπής, που προωθεί η ΠΑΣΥ, κι από την άλλη, της συναίνεσης και της υποταγής, που πρεσβεύουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, μέσα από τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, τα οποία, φέτος, είναι ιδιαίτερα οξυμένα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα, σημείωσε ότι η βασική αιτία είναι η νέα ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί στη συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας, ώστε η χώρα μας ν' αποτελεί μια σημαντική αγορά απορρόφησης των πλεονασμάτων ζωοκομικών προϊόντων των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Ταυτόχρονα, προωθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε λίγα χέρια, τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων κτηνοτροφικών - διατροφικών επιχειρήσεων.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις στην κτηνοτροφία και για τα σημερινά αδιέξοδα των κτηνοτρόφων, υπογράμμισε, καθώς ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες τις αντιαγροτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ και στον ΠΟΕ. Μ' αυτή την πολιτική, συνέχισε, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μέλλον, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα καλύπτει τις διαστροφικές ανάγκες του λαού μας με καλής ποιότητας και ασφαλή για την υγεία τρόφιμα, μέσα από την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, που θα διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Οι διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων

Στις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων, που προωθεί η ΠΑΣΥ με τις νέες κινητοποιήσεις, περιλαμβάνονται:

 • Κίνητρα για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών, που θα εξασφαλίζουν φτηνές ζωοτροφές - Αμεση επιδότηση των ζωοτροφών όταν η τιμή τους θα ξεπερνάει τα 0,18 ευρώ το κιλό.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα - 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,85 λεπτά του ευρώ για το γίδινο, 0,50 για το αγελαδινό.
 • Κατάργηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και επιδότηση όλης της παραγόμενης ποσότητας.
 • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων, της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των παρακρατήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας, τη διαφοροποίηση και την εισφορά στον ΟΣΔΕ.
 • Σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών στους ιδιώτες και μετατροπή τους σε γνήσιες συνεταιριστικές οργανώσεις με τη δωρεάν μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ.
 • Νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, με την προϋπόθεση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν για τον αποχαρακτηρισμό δασών και αλλαγή χρήσης γης.
 • Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών, στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - κτηνοτρόφους, που το ετήσιο εξωγεωργικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.
 • Δωρεάν πιστοποίηση των ζωοκομικών προϊόντων.
 • Σαφή οριοθέτηση βοσκότοπων.
 • Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, ίδρυση νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων.
 • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και αποζημίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για ζημιές που προκαλούν διάφορες εμπορικές κρίσεις και διατροφικά σκάνδαλα.
 • Αμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
 • Δημόσια, δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
 • Πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
Σήμερα σύσκεψη στη Λέσβο

Πλατιά σύσκεψη για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας διοργανώνει σήμερα Σάββατο 10 Νοέμβρη στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και υποστηρίζεται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Αγροτών του νησιού.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ενισχύθηκε 1,8% στο 9μηνο

Αυξημένος κατά 2,1% εμφανίζεται ο γενικός δείκτης του όγκου βιομηχανικής παραγωγής (ορυχεία - λατομεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό), στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2007, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο, έναντι αύξησης 0,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην ίδια περίοδο, ο όγκος της παραγωγής στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες της βιομηχανίας εμφανίζει αύξηση:

 • 1,8% στη μεταποίηση, έναντι αύξησης 0,7% πέρσι. Από τους 23 επιμέρους κλάδους που ταξινομεί η Στατιστική Υπηρεσία οι 16 καταγράφουν αύξηση έναντι 6 που σημειώνουν υποχώρηση.
 • 4,3% στον ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό, έναντι πτώσης 0,2% πέρσι.

Με βάση τις «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», η παραγωγή αυξήθηκε 2,5% στην «Ενέργεια», 0,8% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 4,5% για τα «μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά», έμεινε στάσιμη στα «ενδιάμεσα αγαθά» και μειώθηκε 0,2% στα «κεφαλαιουχικά αγαθά».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Αποκλεισμός λιμανιών

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι και χτες το απόγευμα η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Οι κτηνοτρόφοι, απέκλεισαν τα λιμάνια, διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου τους στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και αργότερα κατευθύνθηκαν (με αγροτικά αυτοκίνητα) προς το λιμάνι όπου συναντήθηκαν με κτηνοτρόφους και από το Νομό Λασιθίου. Στη συνέχεια απέκλεισαν την κεντρική πύλη του λιμανιού διακόπτοντας και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του παραλιακού δρόμου.

Οι κτηνοτρόφοι απαγόρευσαν την είσοδο στο λιμάνι στα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης φορτηγά αυτοκίνητα, επιτρέποντας την είσοδο μόνο επιβατών με τα αυτοκίνητά τους. Αντίστοιχα, αποκλεισμοί λιμανιών πραγματοποιήθηκαν και στα Χανιά, όπου οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στο κλείσιμο των δύο κεντρικών πυλών εισόδου, αλλά και στο Ρέθυμνο.

Η κινητοποίηση προβλεπόταν να λήξει σήμερα στις 11 το πρωί οπόταν αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων από τους Νομούς θα συναντούσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, για να του παραδώσει και γνωστοποιήσει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org