Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις με αιχμή τους κτηνοτρόφους

Πραγματοποιήθηκε χτες η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν κατά τόπους, έχοντας ως αιχμή τις άμεσες διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων και θα συντονιστούν σε περιφερειακό και, αν χρειαστεί, σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεκινούν νέοι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη, που διοργάνωσε η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ), στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων γεωργοκτηνοτροφικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων από 18 νομούς της χώρας.

Πρώτος σταθμός στη νέα αγωνιστική πορεία θα είναι η σύσκεψη που διοργανώνει, την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Νοέμβρη, στην Εδεσσα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Πέλλας, στην οποία θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων από άλλες περιοχές της χώρας.

Την εισήγηση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ παρουσίασε ο Β. Μπούτας, ενώ το λόγο πήραν αντιπρόσωποι οργανώσεων των νομών. Ολοι επισήμαναν ότι ο φτωχός αγροτικός κόσμος στρέφει τα μάτια του στην ΠΑΣΥ, που είναι η μόνη αγωνιστική ελπίδα, και σημείωσαν πως το «κλίμα» που επικρατεί, αυτή την περίοδο στους κτηνοτρόφους και στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη νέων κινητοποιήσεων, καθώς η παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων, ως συνέπεια της δίχρονης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, «σπρώχνει» τους μικρομεσαίους αγρότες στο δρόμο του αγώνα.

Τονίστηκε, όμως, ότι αυτό δε φτάνει, αλλά χρειάζεται όλες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ να εντείνουν τις προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της πάλης, που θα συσπειρώνει, ενωτικά, τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους και θα έχει τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Υπογραμμίστηκε πως ο αγώνας θα κινείται στην κατεύθυνση της ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων, της προβολής των ουσιαστικών διεκδικήσεων και της υπόδειξης του μοναδικού διεξόδου, που βρίσκεται στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων του συνόλου της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αιτία η ΚΑΠ

Στην εισήγησή του ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι σήμερα είναι καθαρό πως μέσα στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δυο γραμμές; Από τη μια, της σύγκρουσης και της ανατροπής, που προωθεί η ΠΑΣΥ, κι από την άλλη, της συναίνεσης και της υποταγής, που πρεσβεύουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, μέσα από τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, τα οποία, φέτος, είναι ιδιαίτερα οξυμένα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα, σημείωσε ότι η βασική αιτία είναι η νέα ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί στη συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας, ώστε η χώρα μας ν' αποτελεί μια σημαντική αγορά απορρόφησης των πλεονασμάτων ζωοκομικών προϊόντων των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Ταυτόχρονα, προωθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε λίγα χέρια, τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων κτηνοτροφικών - διατροφικών επιχειρήσεων.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις στην κτηνοτροφία και για τα σημερινά αδιέξοδα των κτηνοτρόφων, υπογράμμισε, καθώς ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες τις αντιαγροτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ και στον ΠΟΕ. Μ' αυτή την πολιτική, συνέχισε, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μέλλον, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα καλύπτει τις διαστροφικές ανάγκες του λαού μας με καλής ποιότητας και ασφαλή για την υγεία τρόφιμα, μέσα από την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, που θα διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org