ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πλάτες για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων

Τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2010 υπενθυμίζει στους κυβερνώντες η Κομισιόν

Το έδαφος για τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων στρώνει η έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της ΕΕ - δημοσιοποιήθηκε χτες - καθώς ...προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι με τη δεδομένη οικονομική πολιτική δεν είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου για μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010... Με άλλα λόγια, ζητά την εφαρμογή σκληρότερης ακόμα πολιτικής στην επιβολή φόρων, αλλά και περαιτέρω συμπίεση των δαπανών που αφορούν μισθούς, συντάξεις, ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μπορεί βέβαια, σύμφωνα πάντα με τις κοινοτικές εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2009 να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ και να αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα που γνώρισε ποτέ η χώρα, η επίδοση όμως αυτή κρίνεται ως ...ανεπαρκής για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2010, δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται, άλλωστε, και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας. Ο τελευταίος, σχολιάζοντας από τη Ν. Υόρκη όπου βρίσκεται την έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος είναι θετικά, δεν εφησυχάζουμε. Διότι, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος»! Το «μικρό» πρόβλημα που έχει να λύσει ο ίδιος, αλλά και η κυβέρνησή του είναι ότι αν οι προβλέψεις της ΕΕ επιβεβαιωθούν και το έλλειμμα το 2009 διαμορφωθεί στο 1,8%, πώς θα το μηδενίσει το 2010, χωρίς να προσφύγει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα; Τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποκλείσει τη λήψη μέτρων που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα. Αλλωστε, με έμμεσο τρόπο, νέα μέτρα ζητά και η ΕΕ. Στην έκθεση αναφέρει: «Η επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι με την υπόθεση πως δε θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής (δηλαδή με βάση την πολιτική του προϋπολογισμού του 2008) το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 1,8% του ΑΕΠ το 2009». Με άλλα λόγια, τους υπενθυμίζει ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος το 2010 απαιτεί επιπλέον θυσίες...

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2007 θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ (2,5% προβλέπει η κυβέρνηση) και 1,8% του ΑΕΠ το 2008 και 2009. Εκτιμάται ακόμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί και την ερχόμενη διετία, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 3,8% το 2008 και 3,7% το 2009, ενώ για το 2007 προβλέπεται ότι θα σημειώσει αύξηση 4,1%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% το 2007, για να αυξηθεί στο 3,1% το 2008 και το 2009, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 8,4% το 2007, στο 7,9% το 2008 και στο 7,5% το 2009.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 19 στο 21%, με βάση όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα περί αύξησης του ΦΠΑ, επιχειρώντας να προβάλει παράλληλα ως «φιλολαϊκή» τη φορολογική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η φορολογική πολιτική για την επόμενη περίοδο θα αποτυπωθεί μέσα από την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Η νέα αυτή φάση βασίζεται στην ολοκλήρωση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να συμβάλουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στην απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων, στην αναμόρφωση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών στα ακίνητα, τη φορολογική απαλλαγή στην αγορά της πρώτης κατοικίας και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σχετικών διατάξεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Πρόσθεσε επίσης ότι «η οικονομία στηρίζεται πια σε στέρεες βάσεις και έχει ανοδικές προσδοκίες. Χρειάζεται να συνεχίσουμε, να ολοκληρώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και η προσπάθεια αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας δύο, κυρίως, λόγων: Πρώτον, την έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, που ήδη ξεπέρασαν τα ανώτατα επίπεδα όλων των εποχών και, δεύτερον, εξαιτίας του κόστους που συνεπάγεται το σχέδιο για τη στήριξη των συμπολιτών μας και την ανασυγκρότηση των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πληθώρα οι καταγγελίες

Τα οξυμένα προβλήματα των καταναλωτών επιβεβαιώνει η υπηρεσία «τηλεφωνικής εξυπηρέτησης»

Το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις τομείς συναλλαγών σε επίπεδο εμπορίου και υπηρεσιών που φαίνεται ότι απασχολούν περισσότερο τους καταναλωτές που απευθύνονται στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Συνήγορος και αφορούν τα τηλεφωνήματα που έχει δεχτεί η υπηρεσία «τηλεφωνικής εξυπηρέτησης» που λειτουργεί από τον προηγούμενο Ιούλη. Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβρη σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη παρατηρήθηκε αύξηση των τηλεφωνημάτων κατά 71%, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλη κατά 134%. Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσαν περιπτώσεις που αφορούν το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες (32,1%), ακολουθούν οι τηλεπικοινωνίες (20,8%) και οι τράπεζες (10,6%). Επονται με μικρότερα ποσοστά οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ινστιτούτα αισθητικής και κέντρα αδυνατίσματος κ.ά.

Τόσο τα στοιχεία αυτά όσο και τα αντίστοιχα της τηλεφωνικής γραμμής της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή καταδεικνύουν σε ένα βαθμό τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις καθημερινές τους συναλλαγές και την αγωνία τους να βγάλουν άκρη στη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς» όπου η ασυδοσία και η καταλήστευση των εισοδημάτων τους είναι καθεστώς. Από την άλλη μεριά, είναι φανερό ότι στο βαθμό που η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη από την πολιτική του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», τα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα των καταναλωτών όχι μόνο δε βρίσκουν μόνιμες και γενικευμένες λύσεις μέσα από θεσμούς όπως αυτός του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ή τηλεφωνικά κέντρα σαν εκείνο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά αντίθετα τέτοιοι θεσμοί χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για τη διατήρηση και κλιμάκωση της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Οχι» στο ξεπούλημα της έκτασης στις Γούρνες

Λαϊκή συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα την Κυριακή 18 Νοέμβρη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι η προσωρινή Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών και την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού της περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε από κατοίκους και φορείς της περιοχής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να παραδώσουν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του Νομού, «φιλέτο» όπως χαρακτηρίζεται, στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Στη συνέντευξη, τονίστηκε ότι ανάπτυξη προς όφελος του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της λαϊκής περιουσίας, ενταγμένης σε ένα γενικότερο κρατικό σχεδιασμό ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Η Επιτροπή Αγώνα ζήτησε την άμεση απόσυρση και ακύρωση του «Μνημονίου Συνεργασίας» μεταξύ Νομαρχίας, Δήμου Γουβών, Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και εταιρείας «ΕΙΡΗΝΗ» που υπογράφτηκε το 2004 και άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι στο κείμενο προβλέπεται το κλείσιμο σχολείου και βρεφονηπιακού σταθμού που λειτουργούν στο χώρο με χρήματα που θα πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να παραδοθούν στον επενδυτή.

Η Επιτροπή Αγώνα κάλεσε όλους τους φορείς και το λαό της περιοχής σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, με σκοπό την παραπέρα συζήτηση του θέματος και το σχεδιασμό της δράσης, καθώς και την εκλογή Μόνιμης Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
Εκδήλωση για τις εκλογές στο Επιμελητήριο

Εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης και ανακήρυξη του ψηφοδελτίου» πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο), τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη 2007, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών Πρωτευούσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Η ΔΠΚ-Ο καλεί τους οικονομολόγους να ενισχύσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της παράταξης, να ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο Επιμελητήριο και να διεκδικήσουν την κατοχύρωση και αναβάθμιση των επαγγελματικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ