ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετοιμη για δράση η «πολυεθνική ταξιαρχία»

Εξετάζεται επίσημα το ενδεχόμενο δράσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και σε «ειρηνικές περιόδους»!

Συμφωνία για τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, που θα λειτουργεί στα πλαίσια της SEDM υπογράφτηκε χτες στην ετήσια διυπουργική σύσκεψη των Υπουργών Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΗΑΥΑΤΤ της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του συντονιστικού αυτού οργάνου είναι η αποτελεσματικότερη οργάνωση των προσπαθειών για παγίωση της σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ενσωμάτωσή της στις Ευρωατλαντικές δομές, όπως αυτός προσδιορίζεται από το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη σύσκεψη και αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τη συγκρότηση της συντονιστικής επιτροπής δεν υπογράφτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας που εκπροσώπησε στη σύσκεψη τον υπουργό Αμυνας της χώρας του. Ο λόγος της μη υπογραφής της συμφωνίας από τον εκπρόσωπο της Σλοβενίας οφείλεται, σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν, σε έλλειψη εξουσιοδότησης από την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως δήλωσε ότι υποστηρίζει το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας και την προθυμία της χώρας του να υπογράψει το κείμενο στο άμεσο μέλλον.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής σύσκεψης, κατά τους οργανωτές, ήταν η παρουσία για πρώτη φορά του υπουργού Αμυνας της Κροατίας, αφού η χώρα αυτή προστέθηκε τώρα στο πλαίσιο της SEDM. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο γεγονός ότι μετά από μια διετή προσπάθεια ολοκληρώθηκε η δημιουργία της πολυεθνικής δύναμης, που εδρεύει στο Πλόβτιφ της Βουλγαρίας και που θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την επιχειρησιακή της δραστηριότητα στις αρχές του 2001 και θα αυξήσει την ικανότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στη διαχείριση κρίσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πετυχημένη στρατιωτική άσκηση «Εφτά Αστέρια - 2000» στη Βουλγαρία, καλωσόρισαν τις εξελίξεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και εξέφρασαν την ευχή τους για την τόσο γίνεται πιο γρήγορη παγίωση της δημοκρατίας σ' αυτή τη χώρα, που θα επέτρεπε τη σταδιακή της ενσωμάτωση σε περιφερειακές και ευρωατλαντικές δομές.

Καθορίστηκε, επίσης, ο προϋπολογισμός της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης για τη ΝΑ Ευρώπη, που ανέρχεται σε 500 χιλιάδες δολάρια και κατανέμεται αναλογικά στις χώρες - μέλη και αποφασίστηκε η επόμενη διυπουργική σύσκεψη να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας της Αλβανίας, Βοσνίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και Ρουμανίας.

Ομως οι υπουργοί δεν έμειναν μόνο στη δράση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε περιόδους «διαχείρισης κρίσεων», αλλά εξέτασαν για πρώτη φορά επίσημα και τη δράση τους σε «ειρηνικές περιόδους»! Οπως ανέφερε ο Α. Τσοχατζόπουλος, στη σύνοδο επρόκειτο να εξεταστεί πρόταση των ΗΠΑ, που αφορά στη «χρησιμοποίηση εξομοίωσης για την εκπαίδευση των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε ειρηνικές επιχειρήσεις», δηλαδή για στρατιωτικές επεμβάσεις κατά των λαϊκών αγώνων! Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η πρόταση της Ιταλίας για συγκρότηση Σώματος στρατιωτικής αστυνομίας!

Εντύπωση προξένησε η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού, κ. Κοέν, στο τέλος της συνέντευξης ότι παρ' όλο που είναι η τελευταία φορά που παρίσταται με την ιδιότητα του υπουργού Αμυνας, παρ' όλα αυτά δε σκοπεύει να παραιτηθεί από την πολιτική και ότι «θα επανέλθει στην περιοχή με κάποια άλλη ιδιότητα, για να συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση των κοινών ιδανικών»!...

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΕΝ
Μια φωνή, μια - ιμπεριαλιστική - γραμμή
  • Την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη υποστήριξαν οι δύο υπουργοί Αμυνας
  • Σε ρόλο πλασιέ των αμερικανικών πολυεθνικών ο Γ. Κοέν δήλωσε ικανοποιημένος γιατί οι ΗΠΑ αποτελούν τον κύριο προμηθευτή του εξοπλισμού της Ελλάδας

Με μια «φωνή» και μια «γραμμή» εμφανίστηκαν οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας τόσο για τον τρόπο επιβολής της νέας τάξης στα Βαλκάνια, όσο και για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη «οι δύο στενοί φίλοι», κατά την έκφραση του Γ. Κοέν, εξέφρασαν με σαφή τρόπο τη βούληση των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι ο Σλ. Μιλόσεβιτς «πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης», ενώ ταυτόχρονα αποφάνθηκε ότι «δεν μπορεί να διαδραματίσει πλέον ηγετικό ρόλο», γιατί «δεν έχει πια καμία ικανότητα και έχασε την εξουσία και κάθε πολιτική πυγμή»! Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνεχίζουμε να πιέζουμε, ώστε ο Μιλόσεβιτς να παραμείνει στη συνείδησή μας ως υπόδικος για εγκλήματα πολέμου» και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα παραμείνουν οι κυρώσεις που «στόχο έχουν τον ίδιο τον Μιλόσεβιτς». Ταυτόχρονα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι «να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Κοστούνιτσα να σταθεροποιήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσει τη στήριξή του, καθώς επίσης και να προχωρήσει σε εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αφού επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση περί πλήρους υποστήριξης του Κοστούνιτσα, αναφερόμενος στην «τύχη» του Μιλόσεβιτς είπε ότι ο σερβικός λαός «έχει τη δική του ευαισθησία για να αντιμετωπίσει ευθύνες, λάθη και τραγικές εξελίξεις που υπήρξαν στο παρελθόν»(!), αλλά πρόσθεσε η διεθνής κοινότητα παραμένει στη στάση που είχε στο παρελθόν απέναντι στον Μιλόσεβιτς «ως μια επιπρόσθετη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν».

Οι δύο υπουργοί δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους γιατί το ΝΑΤΟ απέκτησε ένα βασικό εργαλείο για την επιβολή της νέας τάξης στα Βαλκάνια, την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, ενώ ο Γ. Κοέν δεν παρέλειψε να πλέξει, ακόμα μια φορά, το εγκώμιο της κυβέρνησης για την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια «αποστέλλοντας περισσότερους από χίλιους στρατιώτες στη δύναμη της KFOR» και τον ηγετικό ρόλο της στην «ειρηνική αλλαγή της κυβέρνησης του Βελιγραδίου».

Εκεί, όμως, που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έδειξε ευτυχισμένος ήταν στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας. «Χαίρομαι, είπε, που η Ελλάδα εξακολουθεί να προσβλέπει στις ΗΠΑ ως τον κύριο προμηθευτή του αμυντικού της εξοπλισμού». Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση έσπευσε ως άψογος πλασιέ του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος να παρουσιάσει και τα «πλεονεκτήματα» των αμερικανικών όπλων. «Εμείς, είπε, έχουμε τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες τιμές και κυρίως το ότι τα προϊόντα μας εγγυώνται την ενδοεπιχειρησιακή τους χρήση, μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, πράγμα που όλοι επιθυμούμε και προσβλέπουμε ως εκ τούτου, στην Ελλάδα στο να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά»!

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Επιχειρηματική» επίσκεψη στη Λετονία

ΡΙΓΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ.-

«Η επιτυχία της επίσκεψής μου στη Λετονία εξαρτάται από τις συμφωνίες που θα πετύχουν οι επιχειρηματίες των δυο χωρών»(!). Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, χαιρετίζοντας χτες στη Ρίγα τις εργασίες οικονομικού φόρουμ στο οποίο μετέχουν επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τη Λετονία. Ο Κωστής Στεφανόπουλος επαναβεβαίωσε στους επιχειρηματίες των δυο χωρών την ελληνική συνδρομή για την ένταξη της Λετονίας στην ΕΕ και τους προέτρεψε να καταβάλλουν προσπάθειες για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είχε χτες επίσημες διαβουλεύσεις με τη Λετονή ομόλογό του Βάιρα Φραϊμπέργκα για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Ρίγας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας και παράλληλα επαναβεβαίωσε τη συνδρομή της Ελλάδας στο αίτημα της Λετονίας για ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές. Η Β. Φραϊμπέργκα ανέπτυξε στον Κ. Στεφανόπουλο τις προσπάθειες της Λετονίας στον οικονομικό τομέα προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ (σ.σ. η Λετονία περιλαμβάνεται στο δεύτερο κύμα της διεύρυνσης). Ο Κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λετονίας να επιδιώκει την ένταξή της σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και χαιρέτισε τις προόδους που έχει καταβάλει η βαλτική αυτή Δημοκρατία για την επίτευξη των στόχων της. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο Κωστής Στεφανόπουλος ανέφερε ότι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ένταξης των τριών χωρών της Βαλτικής στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ η Β. Φραϊμπέργκα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθει η ώρα που η ίδια και ο Κωστής Στεφανόπουλος θα σφίξουν τα χέρια ως Πρόεδροι δυο χωρών που θα ανήκουν στους ίδιους οργανισμούς.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος (ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Εξωτερικών Αγγελική Λαΐου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στη Λετονία και την Εσθονία) τόνισε ότι «η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στις χώρες της Βαλτικής είναι αναντίστοιχη με το πολιτικό μας κύρος στην περιοχή και αυτό διευκολύνει τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων». Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι μετά την κύρωση μιας συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, προωθείται συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας - η οποία είναι παρόμοια και για τις τρεις βαλτικές χώρες - που θα διευκολύνει την περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ