ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1981: Οι λαοί της Ευρώπης λένε «όχι» στους Πέρσινγκ και Κρουζ

Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση κατά των Πέρσινγκ και Κρουζ στη Βόννη, στις 10 Οκτώβρη 1981
Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση κατά των Πέρσινγκ και Κρουζ στη Βόννη, στις 10 Οκτώβρη 1981
Στις 10 Οκτώβρη 1981, 300.000 άτομα συγκεντρώνονται στη Βόννη, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στη Δυτική Γερμανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαδηλωτές, που έχουν φτάσει από όλες τις γωνιές της Γερμανίας, καθώς και από γειτονικές χώρες, διαμαρτύρονται για τη φιλοαμερικανική πολιτική της κυβέρνησης Σμιτ απέναντι στην απόφαση του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη του 1979, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση 572 αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων Πέρσινγκ ΙΙ και πυραύλων εδάφους Κρουζ μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Γερμανία και σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιείται στο μεγάλο ανοιχτό χώρο μπροστά από το παλιό Πανεπιστήμιο της Βόννης, συμμετέχουν 802 φιλειρηνικές, πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις. Επίσης παρίσταται αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη χήρα του δολοφονηθέντος μαύρου ηγέτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στη διαδήλωση συμμετέχουν και 60 βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και 18 του Φιλελεύθερου Κόμματος του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Στα πανό της συγκέντρωσης αναγράφονται συνθήματα όπως: «Οχι στην Ευρωσίμα», «Καλύτερα κόκκινοι παρά νεκροί», «Οχι χρήματα για τους πυρηνικούς πυραύλους». Αν και αρκετά πανό ζητούν τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό και τη διάλυση και των δυο στρατιωτικών συνασπισμών, του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στην εκδήλωση κυριαρχεί σαφώς ένα αντιαμερικανικό, αντιΝΑΤΟικό πνεύμα.

Η διαδήλωση της 10ης Οκτώβρη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί το κορύφωμα της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία από τα τέλη του 1979.

Ομως, δεν είναι μόνο οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γερμανία. Στις 24 Οκτώβρη πραγματοποιείται στο Λονδίνο η μεγαλύτερη φιλειρηνική διαδήλωση της τελευταίας εικοσαετίας. Πάνω από 150.000 άτομα συμμετέχουν σε πορεία προς το Χάιντ Παρκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων Κρουζ στο βρετανικό έδαφος. Στις 22 Νοέμβρη πάνω από 100.000 διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους του Αμστερνταμ, σε μια μαζική πορεία, με αίτημα την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

Οι μαζικές αντιπυρηνικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη επηρεάζουν το διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Καιρός

Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά σταδιακά ο καιρός, θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά θα είναι τοπικά αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως μέτριοι και στα νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14-26, στις νησιωτικές περιοχές από 17-27 και στη Θεσσαλονίκη από 16-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθένειες και πρόσκαιρα μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-25 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1813 Γεννιέται ο Τζουζέπε Βέρντι. Ιταλός συνθέτης όπερας, από τους σημαντικότερους του 19ου αιώνα. Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε σπάνια μουσικά χαρίσματα, ενώ άρχισε να συνθέτει μουσική από τα 16 του χρόνια. Μετά από δύο σχετικά αδιάφορες όπερες στη Σκάλα του Μιλάνου, ο Βέρντι γνωρίζει τον πρώτο θρίαμβο με το Ναμπούκο. Ακολουθούν μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα μεγάλα λυρικά θέατρα σ' ολόκληρο τον κόσμο (Ερνάνης, Ριγκολέτο, Τροβατόρε, Τραβιάτα). Σ' όλα του τα έργα, ήταν εμφανής η επιρροή των επαναστατικών ιδεών της εποχής και του αγώνα για μια ενωμένη και ανεξάρτητη Ιταλία. Γι' αυτό και οι περισσότερες παραστάσεις μετατρέπονταν σε λαϊκά συλλαλητήρια. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν ιδιαίτερα τα έργα του Βέρντι Σικελικός Εσπερινός, Σίμων Μποκανέγκρα, Η Δύναμη του Πεπρωμένου, Ντον Κάρλο και περισσότερο ο Χορός των Μεταμφιεσμένων. Το 1870 έγραψε για την Οπερα του Καΐρου μια από θεαματικότερες και δημοφιλέστερες δημιουργίες του, την Αϊντα, ενώ στα 73 του χρόνια γράφει τον καταπληκτικό Φάλσταφ.

ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ τόνους και φραστικούς λεονταρισμούς επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής να αποκρύψει την επί της ουσίας ταύτισή του με την κυβερνητική πολιτική, τόσο στο ζήτημα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης όσο και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική (σελίδα 8)

ΥΠΕΡ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τάχθηκε ο Θ. Πάγκαλος, φτάνοντας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί στην τουρκική πλευρά από αυτούς που έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να χειριστούν όλα τα όργανα και τα εργαλεία που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα» (σελίδα 10)

ΣΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, με τα προβλήματα των ΕΒΕ να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να έχει συστρατευτεί στο ανώδυνο πέρασμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, η 4η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ (σελίδα 18)

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα μισά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν χτες κλειστά στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια της πρώτης απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών εδώ και δεκατρία χρόνια! (σελίδα 27)

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπήκε η κούρσα των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν - όχι απλώς με το αζημίωτο αλλά με την προσδοκία μεγάλων κερδών - να ανακηρυχτούν εθνικοί χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (σελίδα 30)

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και λειτουργία του Τομέα των τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις», με το οποίο «απελευθερώνεται» η τηλεπικοινωνιακή αγορά από την 1η Γενάρη του 2001 (σελίδα 31)

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου του ΥΠΠΟ υπέβαλε ο δημοσιογράφος Γιώργος Δ.Κ. Σαρηγιάννης, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου καθυστέρησης των επιχορηγήσεων της περσινής περιόδου για τους θιάσους μονοετούς προγραμματισμού, αλλά και της γενικότερης πολιτικής για το θέατρο που ακολουθεί το ΥΠΠΟ (σελίδα 34)

«ΠΕΠΛΟ μυστηρίου» συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση εξαφάνισης τριών έργων της περίφημης συλλογής Κωστάκη, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για να εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης «Το θέατρο των ζωγράφων στην Ευρώπη της Πρωτοπορίας» στη Μαδρίτη (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1916 Διακοίνωση της Αντάντ προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με την απαίτηση του ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά.

1935 Ενώ επρόκειτο να επαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή, η στρατιωτική χούντα ανατρέπει την κυβέρνηση Τσαλδάρη και καταλαμβάνει την εξουσία. Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό το στρατηγό Κονδύλη. Η δικτατορική κυβέρνηση προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις και εκτοπίσεις κομμουνιστών και άλλων δημοκρατών.

1966 Βαριές καταγγελίες του πρώην βουλευτή της ΕΔΑ, Γ. Τσαρουχά, για τη στάση των Σωμάτων Ασφαλείας στη δολοφονία Λαμπράκη.

1973 Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπίρο Αγκνιου αναγκάζεται να παραιτηθεί προκειμένου να αποφύγει φυλάκιση για δωροληψία και παράνομη φοροδιαφυγή. Το αρμόδιο δικαστήριο του επιβάλλει πρόστιμο 10.000 δολαρίων και αστυνομική επιτήρηση επί μια τριετία.

1979 Ξεσπά μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο στη Γαλλία όταν η βδομαδιάτικη σατιρική εφημερίδα «Κανάρ Ανσενέ» αποκαλύπτει ότι ο «αυτοκράτορας» της Κεντρικής Αφρικής, Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, έχει δωρίσει στο Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ ντ' Εστέν συλλογή διαμαντιών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ