ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κλειστή η μία λέσχη σίτισης στη Λάρισα

O εργολάβος δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των εργαζομένων...

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πουλάει το παραμύθι της «αναβάθμισης» του δημόσιου πανεπιστημίου μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι φοιτητές βιώνουν τις επιπτώσεις από την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας μέσα από την παράδοσή της σε ιδιώτες - εργολάβους.

Ετσι, τη Δευτέρα, χιλιάδες φοιτητές, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, βρήκαν τη λέσχη του «Βιόπολις» κλειστή, με την ειδοποίηση ότι «οι σπουδαστές δύναται να σιτίζονται "προσωρινά" στη λέσχη του "Γαιόπολις"»...

Η εξέλιξη αυτή ήρθε αφού η λέσχη αλλάζει εργολάβο και όλα βρίσκονται στον «αέρα», καθώς ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ειδοποιηθεί για το αν οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν από τον νέο εργολάβο και με τι όρους, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της απόλυσης.

Με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» τονίζουν ότι αυτές οι εξελίξεις «έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από περιστατικά υποβάθμισης της ποιότητας του φαγητού μας, αύξησης του αντιτίμου σίτισης και μείωσης των δικαιούχων, που με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται γίνονται όλο και πιο αμφίβολα. Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα πανεπιστήμια, όπου δίνονται οι υπηρεσίες σε εργολάβους, οι οποίοι για να βγάζουν κέρδος αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες. Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης που έχει βαρέσει "κόκκινο" τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ολα αυτά σε μια προσπάθεια το δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα να γίνει ένα πανεπιστήμιο ΑΕ που θα λειτουργεί με βάση το κέρδος των επιχειρήσεων που εισχωρούν ολοένα και περισσότερο μέσα σε αυτό και όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν σίτιση.

Την ίδια περίοδο που "τρέχει" η προσπάθεια για παράκαμψη του άρθρου 16 και ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, με πρώτη μάλιστα ιδιωτική Ιατρική Σχολή! Η κυβέρνηση και τα κόμματα που βάζουν πλάτη, θέλουν να μας πείσουν ότι το ήδη υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά και δεν θα ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας, λειτουργώντας ακόμα περισσότερο σαν επιχείρηση και μετατρέποντας τις ανάγκες μας σε εμπόρευμα (με ακόμα πιο αυξημένο κόστος), για να μπορέσει να είναι "βιώσιμο". Κι όμως, οι φοιτητές βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους καθημερινά, ειδικά στη σίτισή μας!

Γι' αυτό διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένου από τη λέσχη, να ανανεωθούν εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων
  • Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16. Δωρεάν και σύγχρονες σπουδές για όλους τους φοιτητές
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμιά μας
  • Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός φοιτητή από τη σίτιση! Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές
  • Να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού
  • Να "πάρουν πόδι" οι εργολάβοι και οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να μη δεχτούν αυτήν την κατάσταση. Με τον αγώνα μας, όλοι μαζί, να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για τα δικαιώματά μας σε δωρεάν και σύγχρονες σπουδές».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στη δεύτερη λέσχη ενώ με τα πανό και τις κρεμασμένες ποδιές τους που έγραφαν «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» κάλεσαν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας.


Μη Κρατικά Πανεπιστήμια - ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς

Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς. Σε ένα τόσο ευαίσθητο και ουσιαστικό θέμα της Παιδείας, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ειλικρινείς και να παρουσιάζουμε τις όποιες διαφωνίες μας ή αντιρρήσεις μας με επιχειρήματα, που στηρίζονται σε στοιχεία αληθή, που να ανταποκρίνονται στο σήμερα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνά η αναφορά για την κατάργηση του άρθρου 16, που ορίζει ότι η Ανώτατη (Τριτοβάθμια) Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Ετσι, σήμερα η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Κάθε μεταρρύθμιση που γίνεται δίνει λύση σε κάποιο πρόβλημα. Αραγε ποιο είναι το πρόβλημα στο οποίο θα δώσει λύση η ίδρυση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων; Οπως για πολλά θέματα πριν την ψήφισή τους, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της απόφασης, έτσι και σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα έχει ξεκινήσει η «ενημέρωση» της κοινής γνώμης, κυρίως από «ειδικούς» (όπως τους ειδικούς των πλημμυρών, φωτιών κ.λπ.). Η προετοιμασία αυτή στηρίζεται σε μια σειρά στοιχείων - επιχειρημάτων τα οποία είναι ή αληθοφανή ή μερικής αλήθειας. Τα κυριότερα από αυτά αποτυπώνονται στον πίνακα.

Ουσιαστικά στοιχεία που αποσιωπά η κυβέρνηση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια είναι τα εξής:


Φοιτητές ανά Καθηγητή Πανεπιστημίου στην Ελλάδα: 47, μέσος όρος ΕΕ: 13 (Τουρκία: 46, Ιρλανδία: 26, Ρουμανία: 21, Βόρεια Μακεδονία: 13, Βουλγαρία: 11, Πορτογαλία: 11). Μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων 4% του Κρατικού Προϋπολογισμού (18η θέση στην ΕΕ). Υψηλοί δείκτες απόδοσης των ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων (δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, συμμετοχή σε ανταγωνιστικά διακρατικά ερευνητικά προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες κ.α.). Μεγάλο ποσοστό φοιτητών εργάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Πάνω από 50 Πανεπιστημιακά Τμήματα σήμερα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου.

Ο στόχος της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είναι να επενδυθούν χρήματα - σε έναν ασφαλή επιχειρηματικό κλάδο με ελάχιστο ρίσκο - προκειμένου να αποδώσουν κέρδη για τους επενδυτές. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας; Αυτό εξυπηρετεί και προωθεί το δημόσιο συμφέρον; Η χώρα μας έχει ανάγκη και οφείλει να επενδύσει στη γνώση. Εργαλείο ανάπτυξης - η επένδυση στη γνώση - που το έχουν εφαρμόσει - εντάξει όλες οι χώρες που στόχευαν σε ένα μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτό θα επιτευχθεί με τα εξής:

Αύξηση της χρηματοδότησης για τη Δημόσια Παιδεία - τουλάχιστον στον μέσο όρο της ΕΕ. Αύξηση προσλήψεων μόνιμων καθηγητών στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να διαμορφωθεί στον μέσο όρο της ΕΕ. Περιορισμό της γραφειοκρατίας και ουσιαστικής λειτουργίας του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Αύξηση της χρηματοδότησης για τη βελτίωση των υποδομών και την ουσιαστική αύξηση των φοιτητικών εστιών. Δημιουργία πιστοποιημένης τεχνικής εκπαίδευσης.

Η εμμονή του αρμόδιου υπουργείου για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων, θα οδηγήσει σε εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν εντάσσεται σε κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της εθνικής οικονομίας. Επίσης θα αποδυναμώσει κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα συμβάλει στην απαξίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας και στο τέλος θα οδηγήσει την επιβολή διδάκτρων και από τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

*Το άρθρο είναι και στο https://kalamatajournal.gr/


Δημήτρης Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ