ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προϋπολογισμούς «πολέμου» για στήριξη του Κιέβου προετοιμάζουν τα κράτη του ΝΑΤΟ

Οι ουκρανικές δυνάμεις δηλώνουν ότι «ξεμένουν» από αντιαεροπορικούς πυραύλους

Κρατήρας από ρωσικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Κρίβι Ριχ
Κρατήρας από ρωσικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Κρίβι Ριχ
Σε μακροπρόθεσμα σχέδια στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και σε ενίσχυση του Ταμείου Βοήθειας του ΝΑΤΟ προχωρούν οι «δυτικές» δυνάμεις, ενώ συνεχίζονται σε ΗΠΑ και ΕΕ οι δυσκολίες και τα παζάρια για την έγκριση μεγάλων πακέτων στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ελλειψη κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, Γ. Ιχνάτ, σε μια φάση που τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσπαθούν να επιταχύνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ στις ΗΠΑ ακόμη δεν έχει εγκριθεί το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Η Ουκρανία έχει ξοδέψει ένα σημαντικό αποθεματικό για αυτές τις τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν», από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες, δήλωσε.

Το Κίεβο περιμένει ότι οι καθυστερήσεις σχετικά με τα «δυτικά» πακέτα βοήθειας θα επιλυθούν σύντομα καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαρτώνται από τις «δυτικές» προμήθειες, είπε ο Ιχνάτ.

«Εχουμε όλο και περισσότερο δυτικό εξοπλισμό σήμερα και, κατά συνέπεια, χρειάζεται συντήρηση, επισκευή, ενημέρωση, αναπλήρωση και αντίστοιχα πυρομαχικά», εξήγησε.

Στο μεταξύ, οι «New York Times» ανέφεραν το Σάββατο ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου προειδοποίησαν πως η προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» θα μπορούσε σύντομα να είναι «μη βιώσιμη», καθώς ένας πύραυλος κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 2 και 4 εκατ. δολαρίων.

Η Ουκρανία περιμένει επίσης να αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από το πακέτο 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ ως το 2027, την έγκριση του οποίου μπλόκαρε η Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα σύνοδο, στις αρχές Φλεβάρη.

«Σημάδια» ότι η Ουγγαρία μπορεί να άρει το «βέτο» της για το πακέτο 50 δισ. ευρώ της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματοδότηση επανεξετάζεται ετησίως, ανέφερε ρεπορτάζ του «Politico».

Η Βουδαπέστη ενδέχεται να άρει το «βέτο» της υπό την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει ομόφωνα τη χρηματοδότηση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Αυτό θα έδινε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, τη δυνατότητα να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία κάθε χρόνο και να παζαρεύει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες για τους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας του.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι μια ετήσια έγκριση δεν θα μπορούσε να προσφέρει προβλεψιμότητα στην Ουκρανία. Ως εναλλακτική, η ΕΕ προετοιμάζει μια αποθεματική διευκόλυνση για να παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια έως και 20 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει να παρακαμφθεί το «βέτο» της Ουγγαρίας.

Αυξάνονται οι συνεισφορές στο Ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα ενισχύουν τις «προσφορές».

Η Σουηδία θα παράσχει περίπου 5 εκατ. δολάρια στο Ταμείο Συνολικής Βοήθειας του ΝΑΤΟ (CAP) για την Ουκρανία. «Αυτή η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, φαρμάκων, καυσίμων, αποναρκοθέτηση και εκπαίδευση προσωπικού», ανέφερε η σουηδική πρεσβεία στην Ουκρανία.

Προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι Ουκρανία και Σουηδία συζητούν για συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και για πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών «Gripen» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουηδός ΥΠΕΞ δήλωσε πρόσφατα πως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Σουηδίας τα επόμενα χρόνια θα είναι η στήριξη της Ουκρανίας.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, κατά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ στο Κίεβο, ότι θα παράσχει 37 εκατ. δολάρια στο Ταμείο του ΝΑΤΟ για να αγοράσει συστήματα ανίχνευσης drones για την Ουκρανία.

Από το 2022, η Εσθονία έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ και θα διαθέτει το 0,25% του ΑΕΠ της για τον σκοπό αυτό τα επόμενα 4 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της, Κ. Κάλας.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση και τον διάδοχό του, Γκραντ Σαπς, ότι η χώρα κινδυνεύει να «μείνει πίσω» στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, επειδή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί προϋπολογισμός στρατιωτικής βοήθειας για την περίοδο 2024 - 2025, μετέδωσε ο «Guardian».

Ο Γουάλας είπε ότι είχε ζητήσει τον Ιούνη, πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μεταξύ 2,3 δισ. (το τρέχον ετήσιο επίπεδο) και 2,6 δισ. λιρών για χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση.

«Εάν δεν αρχίσουμε να ανακοινώνουμε σύντομα, θα μείνουμε πίσω από πολλούς από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας που μας έχουν ήδη ξεπεράσει στην υποστήριξη» της Ουκρανίας, δήλωσε.

Σε απάντηση, ο Σαπς αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό, ωστόσο είπε ότι ο Γουάλας «δεν θα απογοητευτεί και δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ».

Ο «σκιώδης» υπουργός Αμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, πίεσε επίσης για το θέμα, προειδοποιώντας ότι «η τρέχουσα βρετανική στρατιωτική βοήθεια εξαντλείται σε λίγες εβδομάδες» και υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει από τον Νοέμβρη μια νέα δέσμευση χρηματοδότησης. Ο Σαπς, ωστόσο, τόνισε ότι η υπάρχουσα δέσμευση για το Κίεβο διαρκεί μέχρι τον Απρίλη και δεν κινδυνεύει να εξαντληθεί.

«Στη δυτική Ουκρανία, η "Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft" κατασκευάζει έναν κόμβο συντήρησης για τεθωρακισμένα οχήματα που χρειάζονται επισκευή, συγκεκριμένα για τα άρματα μάχης "Leopard 1" που παρέχονται από την εταιρεία», δήλωσε χτες ο βουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας (FDP) Μ. Φάμπερ.

Ο Φάμπερ επισκέφτηκε τον χώρο του μελλοντικού κέντρου, υποστηρίζοντας ότι «τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων αξιοποιούνται με σύνεση». Από τον Φλεβάρη του 2022 η συνολική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία - στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική - έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τη στρατιωτική στήριξη για το Κίεβο από 4 δισ. ευρώ σε 8 δισ. ευρώ το 2024. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2024 λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση προχωράει τις διαπραγματεύσεις με κράτη του ΝΑΤΟ για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας», καθώς και συνομιλίες για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».

Χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, με στόχο την «προετοιμασία διμερών και πολυμερών διεθνών συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και άλλων κρατών».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο επικεφαλής του γραφείου του Zελένσκι, Αντρ. Γέρμακ.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία πρέπει να παρουσιάσει «ένα όραμα για μια στρατιωτική συνιστώσα που θα γίνει ο πυρήνας των εγγυήσεων ασφαλείας» και «όλες οι εγγυήσεις ασφαλείας θα οικοδομηθούν γύρω από αυτό το στοιχείο ασφάλειας». Παράλληλα, παρατήρησε ότι η διαδικασία προχωρά πιο αργά από ό,τι περίμενε.

Στο μεταξύ, επαφές προετοιμασίας για μια Διάσκεψη για τη «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου και του ΝΑΤΟ είχαν στελέχη της κυβέρνησης με αξιωματούχους από τη Βραζιλία και με τον απεσταλμένο του Βατικανού για την Ουκρανία.

Στα μέσα Δεκέμβρη φέρεται να έγινε μυστική συνάντηση της Ουκρανίας, του G7 και μερικών χωρών του νότιου ημισφαιρίου - μεταξύ άλλων Ινδία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία - στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία συζητήθηκε η ουκρανική «πρόταση ειρήνης», μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg». Η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετείχαν σε προηγούμενες συζητήσεις διασκέψεις, δεν έστειλαν εκπροσώπους.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Μπέλγκοροντ

Ουκρανικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον τραυματισμό 3 ανθρώπων αργά το βράδυ της Δευτέρας στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ και η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 10 ρουκέτες RM-70 Vampir, ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το Μπέλγκοροντ έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις τις τελευταίες βδομάδες από τις ουκρανικές δυνάμεις. Επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα τέλη του περασμένου μήνα στοίχισε τη ζωή σε 25 αμάχους, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά.

«Τρεις άνθρωποι βρίσκονται τώρα στην Εντατική, όλοι τους υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή τους σταθερή και σοβαρή», δήλωσε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας πως από την επίθεση έσπασαν οι υαλοπίνακες δύο πολυώροφων πολυκατοικιών και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 10 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS) RM-70 Vampir. Από την αρχή του πολέμου, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρεται ότι έχουν λάβει αριθμό συστημάτων ρουκετών RM-70 Vampir από την Τσεχία.

Τα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος πραγματοποιούνται με όπλα «δυτικής» κατασκευής «υπενθύμισε» ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι πραγματοποιούνται συνεχώς χτυπήματα στην επικράτειά μας και σε αστικές εγκαταστάσεις, πρόσφατα στο κέντρο του Μπέλγκοροντ ενόψει Πρωτοχρονιάς. Ο συνεχής βομβαρδισμός γίνεται με βλήματα και πυραύλους, που παράγονται στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες», είπε.

Μάλιστα, ο Πεσκόφ κατήγγειλε το «καθεστώς του Κιέβου» ότι «επιτέθηκε ξεδιάντροπα με πυρομαχικά διασποράς σε κεντρική περιοχή της πόλης, όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις».


ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συμφωνία Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών

Δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την είσοδο αμερικανικών και βρετανικών ναρκαλιευτικών για να πάρει F-16

Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας.

Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία - που δωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία - να περάσουν μέσα από τα Στενά, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς τους. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις.

Προκειμένου η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να απομακρυνθούν οι νάρκες, ωστόσο η ανάπτυξη της Μόνιμης Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2) για την εκκαθάριση ναρκών είναι πιθανό να κλιμακώσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η δημιουργία μιας Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών παράκτιων κρατών υπό την ηγεσία της Τουρκίας, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απειλή ναρκών χωρίς να απαιτείται η παρουσία του SNMCMG-2.

Ωστόσο, ρουμανικό δημοσίευμα (του «Newsweek Romania») με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα» υποστηρίζει ότι η Τουρκία σκοπεύει να αλλάξει τη θέση της και να επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά άλλων μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι παράκτια, προκειμένου να λάβει νέα F-16 από τις ΗΠΑ.

«Τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να περάσουν για επιχειρήσεις, και ο λόγος αυτής της αλλαγής στάσης είναι τα F-16. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε το να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων "εν αναμονή των θετικών και αποφασιστικών βημάτων των ΗΠΑ" για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16», αναφέρει το δημοσίευμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ