ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συλλόγων πανεπιστημιακών και ερευνητών που αντιτάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενώνουν τις φωνές τους με τους φοιτητές τους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ σε χρηματοδότηση και προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό την αντίθεσή του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζει ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι «οι "ευέλικτες" ερμηνείες του Συντάγματος, όπως αυτή που επιχειρείται για το άρθρο 16, οδηγούν σε κατήφορο δίχως τέλος».

Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η εν μια νυκτί αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας των πτυχίων των κολεγίων που έχει προηγηθεί δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Οταν εξαγγέλλεται πανηγυρικά ως μεγάλη καινοτομία ότι όλοι οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν (στο εξής...) διδακτορικό γίνεται κατανοητό πόσο μακριά είναι η επιχειρηματική λογική από την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας (...)

Η επένδυση στη δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι αυτή που μακροπρόθεσμα έχει την πιο αποφασιστική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο ισχυρισμός ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα βελτιωθούν μέσω του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά, έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο και η "βελτίωση" του δημόσιου συστήματος Υγείας από τη γιγάντωση και πριμοδότηση με κάθε τρόπο των ιδιωτικών κλινικών.

Ο μόνος "ανταγωνισμός" που έχει ακαδημαϊκό νόημα δεν είναι στο εμπόριο πτυχίων, αλλά οι επιδόσεις στον διεθνή ερευνητικό στίβο, εκεί που τα δημόσια πανεπιστήμια αντεπεξέρχονται πολύ καλά, αν και ξεκινούν από άκρως μειονεκτική αφετηρία», σημειώνουν οι διδάσκοντες της Φυσικομαθηματικής και καλούν το υπουργείο «να σταματήσει να απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να το ενισχύσει με προσωπικό, υποδομές και πάγια και σταθερή χρηματοδότηση».

Ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αντίστοιχα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα «ελεύθερα ΑΕΙ», συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και τίθεται σε εγρήγορση, ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο «Ελεύθερο πανεπιστήμιο», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι παραβαίνει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος και «ιδρύει ιδιωτικά "πανεπιστήμια", όπου μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: "Πληρώνεις; Παίρνεις πτυχίο". Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε "πανεπιστήμια", παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων. Βαφτίζει τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματιών. Τα βαφτίζει "ελεύθερα" ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύουν η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες». Οι πανεπιστημιακοί του Παντείου καλούν σε σύμπλευση με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και όλων των παραγόντων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, την αντίθεσή της στο επικείμενο νομοσχέδιο εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου με τη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της επιβολής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την απειλούμενη βιωσιμότητα πολλών πανεπιστημιακών Τμημάτων της περιφέρειας - και όχι μόνον - και τη θεσμοθέτηση ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου διοίκησης των ΑΕΙ με τον Ν.4957/2022, με τον οποίο επιδιώκεται η πλήρης μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις». Δηλώνοντας την αντίθεσή της στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς επίσης και στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ καλεί στα αυριανά συλλαλητήρια και διεκδικεί: Δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση. Αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, ενίσχυση όλων των κατηγοριών προσωπικού, βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών σπουδών, σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του δημόσιου πανεπιστημίου.

ΚΕΠΥ ΤΟΥ ΑΠΘ
Αποκαλυπτικά στοιχεία της υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια

Εκπαιδευτικό προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2008 έως το 2020
Εκπαιδευτικό προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2008 έως το 2020
Ενδεικτικά στοιχεία για την υποβάθμιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ενόψει της... «απελευθέρωσής» της δίνει το «Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» (ΚΕΠΥ) του ΑΠΘ σε έρευνα που συνυπογράφουν οι: Ηλίας Κονδύλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής Υγείας ΑΠΘ, Γιάννης Μηλιός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και Αλέξης Μπένος, Ομότιμος Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ.

Οπως σημειώνουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα: «Το σχέδιο νόμου έρχεται σε συνέχεια πλήθους νομοθετικών παρεμβάσεων, διαδοχικών κυβερνήσεων την τελευταία 20ετία, που σκοπό έχουν την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, είτε διά της εμπορευματοποίησης των λειτουργιών των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων - ΑΕΙ (π.χ. γενίκευση των διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης με δίδακτρα, εμπορική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας και των υποδομών των δημόσιων πανεπιστημίων, βιομηχανικά διδακτορικά και εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας και καινοτομίας που παράγεται στα δημόσια πανεπιστήμια) είτε διά του ανοίγματος της αγοράς, ήδη από το 2009, της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και τώρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο επιχειρηματικό κεφάλαιο».

Αθροιστική απώλεια δημόσιας χρηματοδότησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2008 έως το 2021
Αθροιστική απώλεια δημόσιας χρηματοδότησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2008 έως το 2021
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΚΕΠΥ περιγράφουν την πορεία υποβάθμισης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της, αναδεικνύοντας τη χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων πανεπιστημίων, την πολυετή χρηματοδοτική τους εγκατάλειψη, τη μετακύλιση του βάρους της χρηματοδότησης στα νοικοκυριά - γεγονός που επιβαρύνει δυσανάλογα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις - και την πολυετή προσπάθεια δημιουργίας μιας κερδοφόρας αγοράς, αρχικά, στον κλάδο της μεταλυκειακής και, τώρα, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα λειτουργεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο ανταγωνισμού με τα εμπορευματοποιημένα δημόσια πανεπιστήμια.

Το ΚΕΠΥ φιλοδοξεί να αναδείξει την «επείγουσα ανάγκη για αντιστροφή αυτής της πορείας ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τόσο διά της εγκατάλειψης των όποιων σχεδιασμών για παράκαμψη/κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος όσο και διά της αποκατάστασης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσω της αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας και του δωρεάν χαρακτήρα των δημόσιων ΑΕΙ και της ολόπλευρης ενίσχυσής τους σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδοτικούς πόρους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει, το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020 το συνολικό εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας αριθμούσε 16.566 εργαζόμενες/ους, μειωμένο κατά 32,7% σε σχέση με το 2008/9. Κατά την τελευταία 12ετία χάθηκαν 7.904 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας (από αυτές οι 1.877 ήταν θέσεις ΔΕΠ των τεσσάρων βαθμίδων).

Το ΚΕΠΥ εξετάζει πιο ειδικά αυτή την απώλεια στο ΑΠΘ, όπου την τελευταία 12ετία χάθηκαν 504 θέσεις μελών ΔΕΠ (μείωση κατά 22,8%), ενώ η αναλογία προπτυχιακών φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ ήταν 43/1 το έτος 2019/20, σχεδόν διπλασιασμένη από το έτος 2008/9. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, το 2020 η αναλογία προπτυχιακών φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ στο σύνολο των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας ανήλθε σε 47/1, τρεισήμισι φορές υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13 φοιτητές ανά μέλος ΔΕΠ).

Ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης σημειώνεται ότι το 2021 η συνολική δημόσια χρηματοδότηση (κρατικοί και διεθνείς πόροι) για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ανήλθε στα 1,82 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 17,7% σε σχέση με το 2008. Ενώ κατά τη 13ετία 2008 - 2021 η αθροιστική απώλεια της δημόσιας χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα καταγράφεται ότι το 2019 η δαπάνη των νοικοκυριών για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανερχόταν σε 329 εκατομμύρια ευρώ, 6,2% υψηλότερη σε σχέση με το 2012.

Τέλος, το ΚΕΠΥ καταγράφει ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών των 32 αδειοδοτημένων ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα ήταν 46,7 εκατομμύρια ευρώ, με τα οχτώ μεγαλύτερα κολέγια να απορροφούν το 89,4% των πωλήσεων του κλάδου και κατά την πενταετία 2015-20 τα ιδιωτικά κολέγια σημείωσαν συνολικά κέρδη προ φόρου που ξεπέρασαν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δίνουν το «παρών» στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν σπουδές

Σύσκεψη οργάνωσης της κοινής δράσης εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής το Σάββατο

Το «παρών» στις αυριανές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίνουν εκπαιδευτικά σωματεία, οργανώνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα ενάντια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Παράλληλα εκπαιδευτικά σωματεία συζητούν την κοινή δράση τους απέναντι στην επίθεση που εντείνει η Κυβέρνηση στα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης», διοργανώνεται σύσκεψη ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ της Αττικής το Σάββατο 13 Γενάρη στις 12.30 μ.μ., στο Μαράσλειο Διδασκαλείο μεγάλο αμφιθέατρο (Μαρασλή 4 Αθήνα).

Καλούνται όλα τα σωματεία της Αττικής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη συντονισμού της δράσης με τις αποφάσεις και τις προτάσεις τους. «Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας για αξιοπρεπή, ασφαλή διαβίωση, για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα. Τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούνται να παίξουν τον ρόλο του οργανωτή αυτού του αγώνα βγαίνοντας μπροστά σε κοινή πορεία, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μπούνε μαζικά στην οργάνωση της διεκδίκησης. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα με νέο πανελλαδικό συντονισμό σωματείων», τονίζεται στο κάλεσμα.

Ο Σύλλογος «Σωκράτης» απευθύνεται στα εκπαιδευτικά σωματεία με βάση τις διεκδικήσεις και τις εξελίξεις, την αντιδραστική τομή στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας με το νομοσχέδιο που προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων και τις συνέπειές του, δηλώνοντας: «Μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές, τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, παίρνουμε θέση μάχης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, σύγχρονες σπουδές για όλους! Πλήρη εφαρμογή του άρθρου 16! Κανένα παραθυράκι καταπάτησής του και ουσιαστικής κατάργησής του!». Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά σωματεία συζητούν τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, για κάλυψη των αναγκών των σχολείων, μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών, την υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων του κλάδου για το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ