ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κλοιό αλλεπάλληλων πληγμάτων και αφανισμού η Γάζα
  • 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στοιχειώδη αγαθά, ενέργεια, νερό, τρόφιμα
  • Εκκλήσεις διεθνών οργανώσεων να τερματιστεί ο αποκλεισμός
  • Εν αναμονή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πολιορκούν...
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πολιορκούν...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Με επιλεκτικά αλλεπάλληλα πλήγματα, η ισραηλινή αεροπορία «σάρωνε» την ευρύτερη περιοχή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα χτες, ενώ καταστρέφοντας άλλον ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκλεινε την τελευταία στρόφιγγα ρεύματος, νερού, διατήρησης των εναπομεινάντων τροφίμων και φαρμάκων.

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ζητούσαν, χτες, άμεση άρση του ισραηλινού αποκλεισμού για να περάσουν νερό, τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε εφιαλτικά όρια. Μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, αναμενόταν να συνεδριάσει για το θέμα, εκτάκτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ισραηλινά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, έπληξαν το υπουργείο Εσωτερικών, γραφεία της «Φατάχ» και της «Χαμάς», καθώς και στρατόπεδα εκπαίδευσης της δεύτερης, αλλά και εγκαταλειμμένα κτίρια που θεωρούν «αποθήκες πυρομαχικών» στη Λωρίδα της Γάζας. Σε μία από τις επιθέσεις, στη Ράφα, τραυματίστηκε θανάσιμα στέλεχος της «Τζιχάντ», ενώ το απόγευμα ισραηλινός πύραυλος στόχευσε αυτοκίνητο, σε έρημη περιοχή της βόρειας Γάζας, τραυματίζοντας ένα δεύτερο στέλεχος της «Τζιχάντ». Αντίθετα, 3 ακόμη επιβαίνοντες διέφυγαν. Νεκρός έπεσε και ένας μαχητής των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», το πρωί χτες, σε ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης.

Σενάρια και πιέσεις

...Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο διαφυγής

Associated Press

...Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο διαφυγής
Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν, όπως φαίνεται, υπό εντολή «αναμονής» εξαπόλυσης μιας χερσαίας εισβολής. Οι πληροφορίες για τους λόγους είναι αντιφατικές. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, δόθηκε «μικρό χρονικό περιθώριο» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο να συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες.

Ο ισραηλινός Τύπος, όμως, έχει δική του εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο πρωθυπουργός, Ολμέρτ, φέρεται να μην ενέκρινε τα σχέδια «ευρείας χερσαίας εισβολής μέσα σε κατοικημένες περιοχές», εκτιμώντας ότι οι απώλειες αμάχων θα είναι πολλές και το πολιτικό κόστος διεθνώς δυσβάσταχτο. Πιθανώς, δεν είναι τυχαίο ότι χτες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών (53%) δεν εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας για να απελευθερωθεί ο όμηρος.

Παράλληλα, βέβαια, κλιμακώνονται οι πιέσεις και κατά της «Χαμάς». Μετά τη σύλληψη 64 στελεχών της (υπουργών, βουλευτών, δημάρχων), χτες, ανακάλεσαν σε 4 από αυτούς (1 υπουργό και 3 βουλευτές) την άδεια παραμονής τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία κατοικούν.

Χανίγια: «Δεν παραδινόμαστε»

Ο πρωθυπουργός Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επιδιώκει να ταπεινώσει τους Παλαιστινίους, να καταστρέψει την κυβέρνησή τους προχωρώντας σε κλιμάκωση που υπερβαίνει τη λογική αντίδραση στην απαγωγή του στρατιώτη». Ο Χανίγια υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες απελευθέρωσης σε συνεννόηση με αραβικές και ευρωπαϊκές ηγεσίες, χωρίς να αναφερθεί σε προϋποθέσεις, πληροφορία που είχε δημοσιεύσει η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», αναφέροντας ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πέτυχε να συναινέσει η «Χαμάς» στην απελευθέρωση αλλά η ισραηλινή πλευρά απέρριψε «τους όρους που τέθηκαν».

Ο Χανίγια επέμεινε, επίσης, ότι υπάρχει συνεργασία με τον Πρόεδρο Αμπάς, και διευκρίνισε ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, δε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το σχέδιο «εθνικής πολιτικής». Ο Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, συναντήθηκε, χτες, στην πόλη της Γάζας με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μαρκ Οτε, που μετά δήλωνε ότι «η ΕΕ στηρίζει τον Πρόεδρο Αμπάς στην τωρινή κρίση», εκτιμώντας πως «πράττει ό,τι μπορεί για το λαό του» και καταλήγοντας σε άλλο ένα ευχολόγιο περί αποκλιμάκωσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του ομήρου και την αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ. Ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, οι αραβικές ηγεσίες καταδίκασαν λεκτικά την ισραηλινή επιχείρηση σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της οξυνόμενης οργής της κοινής τους γνώμης. Διαδηλώσεις καταδίκης της ισραηλινής πολιτικής έγιναν σε Κάιρο, Δαμασκό, Βηρυτό, Αμάν και Αγκυρα, αλλά και στο Ισραήλ από φιλειρηνιστές.

Διαδηλώσεις κατά της εισβολής

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚ Ισραήλ και άλλων λαϊκών οργανώσεων, διαδήλωσαν χτες ενάντια στην επιδρομή στη Γάζα. Και δέχτηκαν ...βέβαια την περιποίηση της αστυνομίας

Associated Press

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚ Ισραήλ και άλλων λαϊκών οργανώσεων, διαδήλωσαν χτες ενάντια στην επιδρομή στη Γάζα. Και δέχτηκαν ...βέβαια την περιποίηση της αστυνομίας
ΑΜΜΑΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΙΔΩΝ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σειρά διαδηλώσεων, σε πολλές χώρες, προκάλεσε η ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα, με πλήθη διαδηλωτών να διαμαρτύρονται και να την καταδικάζουν.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν, χθες, ισραηλινές σημαίες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπάκαα, βορειοδυτικά του Αμμάν στην Ιορδανία.

Ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και οι Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Γιαμρούκ, στη Δαμασκό στη Συρία, αλλά και στον καταυλισμό της the Ein-el-Hilweh στο Λίβανο.

Διαδηλώσεις και στην Τουρκία, όπου χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί Μπεγιαζίτ στην Κωνσταντινούπολη, έκαψαν ισραηλινές σημαίες και φώναξαν συνθήματα κατά της επέμβασης στη Γάζα.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε και στην Τζακάρτα στην Ινδονησία, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καταδικάζοντας την εισβολή στη Γάζα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Αίγυπτο, αλλά και στο Ισραήλ στην πράσινη γραμμή, με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων από τα ισραηλινά στρατεύματα Παλαιστίνιων υπουργών και νομοθετών.

Καταδικάζει η Κούβα

ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα καταδικάζει τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα τονίζοντας πως πρόκειται για εγκληματική πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα «Γκράνμα» της Παρασκευής δημοσιεύει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στις καταστροφές που έχουν προκληθεί, αλλά και στην κράτηση σημαντικών ανθρώπων της Παλαιστινιακής Αρχής. Τέλος, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις ειρηνόφιλες δυνάμεις να απαιτήσουν από το Ισραήλ την άμεση και άνευ όρων αποχώρησή του από τη Γάζα, τον τερματισμό της τρομοκρατίας του ισραηλινού κράτους και το σεβασμό των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

ΠΑΤΡΑ
Πικετοφορία για την Παλαιστίνη

Συγκέντρωση και πικετοφορία με συνθήματα καταγγελίας της ισραηλινής βαρβαρότητας κατά των Παλαιστινίων που αγωνίζονται για τη δική τους πατρίδα, πραγματοποίησαν, χτες το βράδυ, πλήθος εργαζομένων και νεολαίας της Πάτρας με πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Αχαΐας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας και με τα συνθήματά τους, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ενώ καταδίκασαν την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, κατάγγειλαν τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και της κυβέρνησης ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που καλύπτουν την ισραηλινή επιθετικότητα και τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ανδρέας Αντωνόπουλος από μέρους της Επιτροπής Ειρήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ