ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα «πλήγματα» για κυβέρνηση - κατοχικούς

Στο Ραμάντι του Ιράκ τέτοιες ...«απελευθερωτικές» εικόνες είναι καθημερινές

Associated Press

Στο Ραμάντι του Ιράκ τέτοιες ...«απελευθερωτικές» εικόνες είναι καθημερινές
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πρώτη επίσημη σουνιτική απάντηση απέναντι στο σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού αλ Μάλικι ήρθε χτες: και ήταν αρνητική, σε αντίθεση με το καθημερινό κύμα διαρροών που θέλουν αρκετές σουνιτικές ανταρτικές οργανώσεις να «είναι πρόθυμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν τα όπλα». Η Ενωση Μουσουλμάνων Διδασκάλων, ο ισχυρότερος μη πολιτικός εκπρόσωπος της σουνιτικής κοινότητας, κατηγόρησε την κυβέρνηση αλ Μάλικι «για κίνηση δημοσίων σχέσεων».

Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση υπογραμμίζει ότι οι όροι που τέθηκαν από τον αλ Μάλικι «αποκλείουν κάθε πραγματικό διάλογο». Ο αλ Μάλικι υποστήριξε ότι δε θα προσφέρει αμνηστία σε κανέναν αντάρτη «που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα». Η Ενωση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική ανταρτική οργάνωση που να μην έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά κατοχικών στρατευμάτων ή συνεργατών τους, οπότε δεν έχει νόημα το όλο σχέδιο. Κατά τη διάρκεια όλης της βδομάδας, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αλ Μάλικι καλλιεργούν με διαρροές «αισιόδοξο» κλίμα, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 9 οργανώσεις έχουν αντιδράσει, κατ' αρχάς, θετικά.

Νέες καταγγελίες

Αλλη μια έρευνα άρχισε σε βάρος 5 Αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται για το βιασμό μιας γυναίκας και τη δολοφονία της ίδιας και άλλων 3 μελών της οικογένειάς της, στη Μαχμουντίγια, τον Μάρτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το φρικτό έγκλημα αποκάλυψαν 2 από τους συναδέλφους των 5 που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, και υποστηρίζουν ότι οι δράστες έκαψαν το πτώμα της γυναίκας. Μέσα στη βδομάδα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 12 Αμερικανών στρατιωτών για δολοφονίες Ιρακινών πολιτών σε διάφορα επεισόδια, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα για τη σφαγή της Χαντίθα, το Νοέμβρη.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε, χτες, ο θάνατος σε «μάχες» 1 πεζοναύτη και άλλων τριών συναδέλφων του, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Σε επιθέσεις σε Κιρκούκ και Βαγδάτη σκοτώθηκαν 13 άτομα (οι 5 Ιρακινοί στρατιώτες) ενώ στη Λατιφίγια, από διασταυρούμενα πυρά, σκοτώθηκε 1 παιδί.

Από την άλλη, η πολωνική κυβέρνηση υπενθύμισε ότι προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ μέχρι τα μέσα του 2007. Αντίθετα, στη Ρουμανία, το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για απόσυρση των ρουμανικών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2006.

Και αμοιβή από τη Μόσχα

Δέκα εκατομμύρια δολάρια αμοιβή προσφέρει η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας σε όποιον παράσχει «την οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία» που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών της εκτέλεσης των 4 Ρώσων διπλωματών στο Ιράκ. Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Νικολάι Πατρούτσεφ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε χτες το πρωί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, στη βασίλισσα Βεατρίκη, που είναι αρχηγός του κράτους. Και αυτό μιας και το μικρό κόμμα «D66» απέσυρε την υποστήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εξαιτίας της διένεξης σχετικά με τη χορήγηση της ολλανδικής υπηκοότητας στη σομαλικής καταγωγής πρώην βουλευτή Αγιάαν Χίρσι Αλι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Ρουμανία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες άλλοι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, καθώς η θερμοκρασία έφτασε χτες τους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ντιόγκο Φρέιτας ντο Αμαράλ, παραιτήθηκε χτες για λόγους υγείας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να δίνει παραπάνω λεπτομέρειες.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ καταδίκασε σε διετή κάθειρξη το διοικητή των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Ορικ, γιατί δεν απέτρεψε δολοφονίες και βασανιστήρια Σέρβων αιχμαλώτων, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, καθώς έχει ήδη εκτίσει τρία χρόνια φυλάκισης.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Διακομματική Επιτροπή με τη συμμετοχή βουλευτών και γερουσιαστών από την Αυστραλία θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, και τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων και δημάρχους των μεγάλων κυπριακών πόλεων με στόχο την ενημέρωσή τους για το Κυπριακό, αλλά και της διεύρυνσης των εμπορικών και πολιτιστικών τους σχέσεων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 26 νεκροί και 14 τραυματίες ο απολογισμός των πλημμυρών που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές, διάρκειας άνω των δύο ημερών, στη Νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Επανεμφάνιση του... «φαντομά» Οσάμα μπιν Λάντεν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Το τέταρτο ηχητικό μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν για φέτος εμφανίστηκε, χτες, σε ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, που ως συνήθως οι ειδικοί θεωρούν αυθεντικό. Το μήνυμα είναι σχεδόν εξολοκλήρου αφιερωμένο στον Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, τον ηγέτη της «αλ Κάιντα» του Ιράκ, που σκοτώθηκε, πριν από λίγες εβδομάδες, σε αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ.

Ο Λάντεν εξαίρει τον Ζαρκάουι, καλεί την ιορδανική ηγεσία να επιτρέψει την ταφή του Ζαρκάουι στην πατρίδα του και σπεύδει να απαντήσει σε όσους κατηγόρησαν την «αλ Κάιντα» για επιθέσεις κατά σιιτών Ιρακινών, να τονίσει ότι «είχε σαφείς εντολές να στοχεύει μόνο κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους». Προειδοποιεί με νέες επιθέσεις σε «Ιράκ, Αφγανιστάν, Σουδάν και Σομαλία» δηλώνοντας ότι «θα διατεθούν όσα χρήματα και όσοι άνδρες χρειαστούν». Φυσικά και αυτό το μήνυμα θα αξιοποιηθεί... δεόντως στη λογική της επιβολής νέων «προληπτικών μέτρων», αφού η «τρομοκρατική απειλή» είναι και... πάλι εδώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ