ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Βάζει χέρι» σε όρια ηλικίας και συντάξεις
  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων, ο πραγματικός στόχος του «διαλόγου» που ξεκινά τις επόμενες βδομάδες
  • Σ. Τσιτουρίδης: «Το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας είναι τα θέματα του διαλόγου»
  • Γ. Αλογοσκούφης: «Ο διάλογος δεν μπορεί να έχει περιορισμούς»...

Στην πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποσκοπεί ο «διάλογος» που ετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Ηδη αρχίζει να προετοιμάζεται το έδαφος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, που θα «συνομολογηθούν» τώρα από τους «κοινωνικούς εταίρους» και θα ψηφιστούν από την επόμενη κυβέρνηση. Μέχρι τότε όμως θα έχουν υλοποιηθεί πλήθος άλλων επιμέρους αντιασφαλιστικών αλλαγών για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις «πρόωρες» συντάξεις, τα επαγγελματικά ταμεία κ.ά.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι ότι οι υπουργοί έχουν πάψει να επαναλαμβάνουν την πρωθυπουργική «δέσμευση» ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. Αντίθετα, ενόψει του «διαλόγου» που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες, οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, προβάλλοντας σιγά σιγά το σχέδιο για παράταση των ορίων ηλικίας μετά τα 65 έτη και την παραπέρα μείωση των ήδη άθλιων συντάξεων.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος δήλωσε προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας είναι τα θέματα του διαλόγου», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι σταθερές του διαλόγου» η μη αύξηση των ορίων ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν χτες τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά τις διόλου πειστικές προσπάθειες που έκαναν για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες. «Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με τον κ. Τσιτουρίδη» επιβεβαίωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ασυγκράτητος υπουργός Απασχόλησης βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή: «Με τον κ. Τσιτουρίδη έχουμε συζητήσει όλο το πλέγμα των ζητημάτων που απασχολούν τα δύο υπουργεία», συμπλήρωσε με νόημα. Ο υπουργός Οικονομίας φρόντισε να επιβεβαιώσει απόλυτα τον Σ. Τσιτουρίδη, λέγοντας ότι «ο διάλογος που θα γίνει για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν μπορεί να έχει περιορισμούς, θα γίνει χωρίς περιορισμούς». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες ο Γ. Αλογοσκούφης είπε (στον «Αλφα 9,89») ότι τα όρια ηλικίας και τα θέματα των εισφορών «δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα κοιτάξει κανείς» και «σε κάθε περίπτωση αυτά δεν αφορούν το 2006, το '07 και το '08». Ο ίδιος προανήγγειλε ότι «έχουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα υποβάλλουμε σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και αυτό θα γίνει μέσα τις επόμενες εβδομάδες». Σε πρώτη φάση βασικό ζητούμενο, όπως είπε, του διαλόγου είναι να συμφωνήσουν οι «κοινωνικοί εταίροι» στις «διαστάσεις του (σ.σ. ασφαλιστικού) προβλήματος». Αυτό θα γίνει με τη «συνδρομή» δύο, πιθανότατα, αναλογιστικών μελετών (από την ΟΚΕ και τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής), οι οποίες, ακολουθώντας τα πρότυπα παρόμοιων μελετών της ΕΕ, θα εκβιάζουν για τη λήψη επειγόντων μέτρων, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας. Φυσικά, οι μελέτες δε θα λένε κουβέντα για το ποιος φταίει για τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων και τη συστηματική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας πεισματικά να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα αγγίξει τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. «Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι σταθερές, ώστε να συζητήσουμε το θέμα, το οποίο η δική μας γενιά δεν μπορεί να το αφήσει άλυτο στις επόμενες γενιές», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», συμπληρώνοντας ότι πρέπει μέσα από το διάλογο να αναδειχτούν τα προβλήματα «και να αρχίσει η εξεύρεση λύσεων».

Δέσμευση στις Βρυξέλλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ για λήψη αντιασφαλιστικών μέτρων, στο πλαίσιο του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσει, όπως προσδοκά, τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να εφαρμόσει τη μέθοδο που εφάρμοσε και στο ασφαλιστικό των τραπεζών και στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Θα ανακοινώσει, δηλαδή, ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ώστε να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των νυν εργαζομένων, οι οποίοι όμως κάθε άλλο παρά μπορούν να αισθάνονται «ασφαλείς». Εκτός των «αλλαγών» που προωθεί άμεσα στα βαρέα και ανθυγιεινά, το μαχαίρι στις «πρόωρες» συντάξεις και τη συνταξιοδότηση όλων στο 65ο έτος, ετοιμάζεται να ορίσει 67ο έτος ως όριο για τη συνταξιοδότηση, επικαλούμενη το παράδειγμα άλλων κρατών της ΕΕ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μάλιστα χτες το παράδειγμα της Γερμανίας... Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ήδη ο Γ. Αλογοσκούφης, θα δώσει φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση και να βάλει πιο δυνατά στο παιχνίδι τις πολυεθνικές.

Την ίδια στιγμή, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων πλήττει καίρια τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις, που θα είναι πλέον λειψές και «μισές». Ο Κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος προχτές στη Βουλή, όταν αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις τόνισε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει σε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες».

Επιστράτευση των γκάλοπ

Την επιδίωξη της κυβέρνησης για προετοιμασία του εδάφους για τις αντιασφαλιστικές αλλαγές υπηρετούν και τα γκάλοπ που βγαίνουν «στον αέρα» αυτές τις μέρες. Στη ΝΕΤ, για παράδειγμα, παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ, δημοσκόπηση της «Rass», μέσω της οποίας εμφανίζεται ότι «η κοινή γνώμη» επιζητεί την άμεση έναρξη του «διαλόγου». Μέσα από μια σκόπιμα νεφελώδη και αόριστη ερώτηση το 84,9% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να συμφωνεί ότι «αν το ασφαλιστικό δε συζητηθεί άμεσα η κατάσταση θα χειροτερέψει»... Στα άλλα ερωτήματα της δημοσκόπησης, οκτώ στους δέκα (80,4%) δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές υποχωρήσεις και δεν έχουν περιθώρια για άλλες», εννιά στους δέκα θεωρούν ότι «πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν σήμερα στις εργασιακές σχέσεις», ενώ η πλειοψηφία (45%) υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις έναντι των «ατομικών συμβάσεων» (34%).


ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Τεράστιο το ενδιαφέρον για το έργο των Μαρξ - Ενγκελς

Ιδιαίτερα μαζική και ενδιαφέρουσα η προχτεσινή ημερίδα του ΚΜΕ

«Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει και επαναστατικό κίνημα».

Με την παραπάνω φράση του Λένιν να δίνει το στίγμα, πλήθος κόσμου συμμετείχε στην προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, με θέμα: «Ερευνα, αξιοποίηση και προβολή της βιβλιογραφικής κληρονομιάς των Μαρξ - Ενγκελς». Στο κάλεσμα του ΚΜΕ, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας, έδωσαν το «παρών» μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, μέλη της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, φοιτητές, νεολαίοι και πολλοί άλλοι, που ποθούν να σκύψουν και ενδιαφέρονται για τη διάσωση του έργου των Μαρξ - Ενγκελς.

Η τεράστια ανταπόκριση κόσμου όλων των ηλικιών και η πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, ανέδειξαν ότι «ο Μαρξισμός είναι μάχιμος και σήμερα και το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός δεν προκύπτει μόνο από την ανησυχία των απανταχού εχθρών του», όπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του ΚΜΕ.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γκεόργκι Μπαγκατουρίγια, καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μόσχας και η Λιουντμίλα Βασίνα, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Και οι δύο ομιλητές, πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα της συντακτικής επιτροπής των απάντων ΜΕΓΚΑ, παρουσίασαν τη δουλιά τους για τη διάσωση και έκδοση των έργων των Μαρξ - Ενγκελς και ανέπτυξαν τις απόψεις τους.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ