ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Μια απ' τα ίδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για το καυτό θέμα της ανεργίας ήταν η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και όποιος περίμενε από τα δύο μεγάλα κόμματα να δει και ν' ακούσει κάτι διαφορετικό απ' όσα έβλεπε κι άκουγε τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα, θα απογοητεύτηκε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη νεοδημοκρατική κυβερνητική διαχείριση, η οποία «φορτώνει βάρη στους πολλούς και εξασφαλίζει κέρδη στους λίγους και ισχυρούς» και υποσχέθηκε «εγγύηση, ασφάλεια και σιγουριά» στους εργαζόμενους, όταν αναλάβει και πάλι το ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική εξουσία. Ουσιαστικά, κατηγόρησε τη ΝΔ, επειδή συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μοίρασε γενικόλογες υποσχέσεις, όπως έκανε και ο Κ. Καραμανλής, όταν βρισκόνταν στην αντιπολίτευση. Ο τελευταίος θύμισε τα «ανδραγαθήματα» της ΠΑΣΟΚικής κυβερνητικής διαχείρισης, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για άκρατο λαϊκισμό και μικροκομματικές σκοπιμότητες και ζήτησε απ' όλους «υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης». Με άλλα λόγια, ό,τι έκανε και ο Κ. Σημίτης, όταν ήταν πρωθυπουργός και κατηγορούσε τον Κ. Καραμανλή για δημαγωγία, θυμίζοντάς του τι είχε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κατά τ' άλλα, η πολιτική του «ευρωμονόδρομου» ζει και βασιλεύει...

Το δικαίωμα και το μαστίγιο

Για τη χτεσινή στάση εργασίας ρωτήθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης και ιδού τι απάντησε:

«Η κυβέρνηση, αυτονοήτως, σέβεται το δικαίωμα του καθενός να διεκδικεί, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι μία κοινωνική ομάδα ή οποιοσδήποτε δε δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική πορεία του τόπου».

Με δυο λόγια, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη διεκδίκηση μπαίνει υπό προϋποθέσεις. Τώρα, το τι θα γίνεται, όταν δημιουργεί «προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική πορεία του τόπου», ο υπουργός δεν το είπε. Οι εργαζόμενοι όμως το ξέρουν. Αλλωστε, είναι πολύ πρόσφατο ακόμη το παράδειγμα των ναυτεργατών. Το δικαίωμα της απεργίας γίνεται ανεκτό μόνο όταν δε θίγεται η πολιτική τους. Οταν όμως οι εργάτες δεν υποκύψουν και την αμφισβητήσουν, τότε επιστρατεύεται το μαστίγιο.

Τα «ψιλά γράμματα»...

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει και ορίζει ότι τα κρατικά και ιδιωτικά ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και δη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, έχουν την υποχρέωση της «ισότιμης» παρουσίασης των κομμάτων, των θέσεων και απόψεών τους. Και, βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουν, η πρώτιστη ευθύνη, για την εφαρμογή του Συντάγματος, βαραίνει την κυβέρνηση. Για το προαναφερόμενο θέμα, όμως, οι κυβερνώντες (πρώην και νυν) έχουν αναθέσει τη συγκεκριμένη ευθύνη στην «ανεξάρτητη αρχή», που λέγεται Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το τελευταίο, εδώ και αρκετό καιρό, βγάζει σχετικές οδηγίες, δίνει συμβουλές και κάνει συστάσεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους: Η κατ' ευφημισμόν κρατική τηλεόραση «χορεύει» στους ρυθμούς της εκάστοτε κυβέρνησης και τα ιδιωτικά κανάλια στον ντορό των κεφαλαιοκρατών αφεντικών τους, γράφοντας τη συνταγματική επιταγή και τα προαναφερόμενα στα παλιά τους παπούτσια.

Τις προάλλες, το ΕΣΡ εξέδωσε μια νέα σχετική οδηγία. Κι ενώ, ποτέ μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα και κυρώσεις, έναντι της προκλητικής ασυδοσίας των καναλαρχών, τους κάνει κι ένα «δώρο» από πάνω, ζητώντας την προβολή των κομμάτων, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Μετατρέπει, δηλαδή, τη συνταγματική επιταγή της «ισότιμης» προβολής σε «αναλογική». Με ποιο δικαίωμα; Προφανώς, αυτά είναι... ψιλά γράμματα για τα μέλη του ΕΣΡ. Εδώ, οι καναλάρχες τους έχουν καταργήσει στην πράξη και δεν το έχουν πάρει ακόμη είδηση...

Διπλός ο εμπαιγμός

«Τσουχτερές» αυξήσεις που αγγίζουν το 43% και φυσικά απέχουν... παρασάγγας από τα «όρια του πληθωρισμού», όπως διατυμπάνιζε, επέβαλε τελικά η κυβέρνηση σε εισιτήρια και κόμιστρα. Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, «ηλεκτρικό» και μετρό) φτάνουν το 14,3%, ενώ στα κόμιστρα των ταξί αγγίζουν το 43%.

Ωστόσο, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς το επιβατικό κοινό δεν περιορίζεται μόνο στις «τσουχτερές» αυξήσεις. Ακολουθώντας την παραπλανητική ρητορεία, είχε δεσμευτεί δημόσια διά του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες οι τιμές στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών. Εντούτοις φευ! Προχώρησε στην κατάργηση της μηνιαίας κάρτας των 35 ευρώ, που ισχύει σήμερα για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, πλην του τραμ. Στη θέση της εκδίδεται νέα, αλλά με κόστος 38 ευρώ, η οποία θα ισχύει και για το τραμ. Επί της ουσίας δηλαδή η κυβέρνηση αθέτησε και τη δέσμευσή της για τις «αμετάβλητες» κάρτες, αφού τώρα υποχρεώνει το επιβατικό κοινό να πληρώνει επιπλέον 3 ευρώ, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιεί ή όχι το τραμ.


Τα (αν)ασφαλισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ και το κυριότερο πολλά ...μασημένα λόγια! Αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και φυσικά το γεγονός αυτό τίποτε καλό δεν προμηνύει.

Ο υπουργός Οικονομίας τα λέει «έτσι», ο υπουργός Εργασίας τη μια «έτσι» και την άλλη «αλλιώς» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έτσι κι αλλιώς». Οπως και να 'χει, πάντως, όποιες αλλαγές γίνουν, είτε σε αυτή, είτε στην άλλη περίοδο, είτε με αυτή, είτε με άλλη κυβέρνηση, αρνητικές θα είναι.

Και μόνον από τις ...επιτροπές και τα επιτροπάτα, που ετοιμάζονται να στήσουν για να φτιάξουν... μελέτες και να κάνουν «διαλόγους», μπορεί να κατανοήσει κανείς το εύρος των αντεργατικών μέτρων που θα επιχειρηθούν.

Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, όσο πιο πολύ ετοιμάζεται ένα σκηνικό στημένου διαλόγου, όσο περισσότερο ακούμε για «κοινωνικούς εταίρους» και «ανταλλαγές απόψεων», τόσο χειρότερη είναι η «δουλιά» που ετοιμάζεται.

Πόσο μάλλον, όταν συνεχίζεται η πραγματική ομοβροντία, περί της απειλούμενης ...ολοκληρωτικής καταστροφής, αν δεν παρθούν σοβαρά και αποφασιστικά μέτρα. Ουσιαστικά, τον τελευταίο καιρό, μας λένε ότι έχουμε τρεις επιλογές: ΄Η να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε, ή να γίνουμε πελάτες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ή θα καταστραφεί η οικονομία και η χώρα το πολύ μέχρι το 2030...

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 100% παρουσίασαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για το 2005, ενώ η Αγροτική Τράπεζα αναζητά προς εξαγορά άλλα τραπεζικά ιδρύματα στη Βαλκανική. Κι αυτές είναι τράπεζες που υποτίθεται πως βρίσκονται στον έλεγχο του δημοσίου. Φανταστείτε, δηλαδή, τις κερδοφορίες και τους σχεδιασμούς των ιδιωτικών τραπεζών...

Κι όλα αυτά, την ώρα που ...δεν περισσεύει τίποτε για τους τραπεζοϋπάλληλους. Ούτε καν η ...πολυτέλεια υπογραφής κλαδικής σύμβασης εργασίας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πρωθυπουργός, πάντως, το 'κανε το ...καθήκον του. Κάλεσε τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να μοιράσουν ένα μέρος των κερδών τους στους εργαζόμενους. Βλέπετε, σε καιρούς «ελεύθερης αγοράς», ανταγωνιστικότητας κλπ., η κοροϊδία παίρνει νέες διαστάσεις...

Ο Καποδίστριας, ο Καραϊσκάκης και ... το γκολφ

Η εικόνα δεν αλλάζει. Μόνο οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες εκδηλώνεται το φαινόμενο. Οι διαμαρτυρίες κατοίκων από διάφορες κοινότητες της χώρας ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις του «Σχεδίου Καποδίστριας» που θεσπίστηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1998, όλως ...τυχαίως, εκδηλώνονται λίγο πριν τις τοπικές εκλογές. Και η αφορμή γι' αυτό είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις - είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ - με τις οποίες εξαιρούνται από τις συνενώσεις κάποιες κοινότητες. Πρόσφατα, αυτές οι εικόνες αναβίωσαν μετά την τροπολογία (σ.σ. χτες έγινε άρθρο σε νομοσχέδιο) που κατέθεσε η ΝΔ και με την οποία «αυτονομούνται» 4 κοινότητες σε Κρήτη και Θεσσαλία, προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων από κοινότητες που θέλουν και εκείνοι να «αυτονομηθούν».

Πέρα από το εξόφθαλμο του πράγματος, ότι δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ψηφοθηρικούς λόγους πυροδοτούν τέτοιου τύπου αντιδράσεις, το κύριο από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι τα δύο κόμματα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το κύριο που είναι η αιτία των λαϊκών προβλημάτων και που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τον «Καποδίστρια» ούτε από τις αυτονομήσεις απ' αυτόν. Ετσι συγκαλύπτουν τις αιτίες που γεννούν τη δυσαρέσκεια, διοχετεύοντάς τη στην άποψη ότι για τα άλυτα προβλήματα φταίει το «πού θα είναι η έδρα ενός δήμου». Και με επιχειρήματα που φτάνουν ακόμα και στο σημείο τού «εδώ ξαπόστασε λίγο ο Καραϊσκάκης»...

Φαινόμενα ιδανικά για την κυρίαρχη τάξη που την ίδια στιγμή, σχεδιάζει πως μέσω του «Καποδίστρια» θα στηριχτεί ακόμα περισσότερο ο μηχανισμός εκείνος, για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων. Ή πως τα όποια έργα γίνουν στους «συνενωμένους» πλέον δήμους θα είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της λεγόμενης «επιλεξιμότητας» που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, χάνεται το κύριο που είναι ότι: οι κάτοικοι της τάδε κοινότητας στη Θεσσαλία, που εξαναγκάζονται να συνενωθούν και που δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα ή δίκτυο ύδρευσης θα εξακολουθήσουν να μην έχουν, γιατί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εναρμονισμένο πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ, προβλέπει αντί γι' αυτά τα έργα ζωτικής σημασίας, γήπεδο γκολφ ή πάρκο με νεροτσουλήθρες σε κάποιον άλλο δήμο της χώρας...

Τα προβλήματα τα βγάζει η ίδια η πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστική εκείνη η ανακοίνωση 50 προέδρων τοπικών συμβουλίων της Λέσβου που, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη υλοποίησης του «Καποδίστρια», σημείωναν πως «η κατάργηση σχολείων, ταχυδρομείων, δημόσιων υπηρεσιών, αγροτικών ιατρείων, υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο στα χωριά». Και πως «τα υπουργεία φορτώνουν αρμοδιότητες στους νέους δήμους, τακτική που οδηγεί τις δημοτικές αρχές στην υπερφορολόγηση των δημοτών».

Τώρα, λοιπόν, που - λίγους μήνες πριν τις τοπικές εκλογές - το θέμα «Καποδίστριας» ήρθε ξανά στην επιφάνεια, δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα του αποπροσανατολισμού. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν και να επιλέξουν με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα. Την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα, τους μισθούς πείνας, την ανυπαρξία έργων για την προστασία της ζωή τους (αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση). Και να είναι αυτό το μόνο κριτήριο ψήφου απέναντι σε όσα πλασματικά διλήμματα «χτίζουν» οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ