ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ανεπιθύμητος» πριν φτάσει

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις ενάντια στον Μπους
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις ενάντια στον Μπους
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στην Ινδία θα βρίσκεται από σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για επίσκεψη που ξεκινάει επίσημα αύριο. Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές διατράνωσαν από χτες ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα τους. Φοιτητές που ανήκουν στην οργάνωση νεολαίας του ΚΚ Ινδίας (Μ) διαδήλωσαν εναντίον του ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες.

Περιπετειώδες είναι και το ζήτημα από πού θα μιλήσει ο αρχιδολοφόνος των λαών. Κατά το πρώτο σχέδιο θα μιλούσε στη Λοκ Σάμπα, το ινδικό Κοινοβούλιο. Ξεσήκωσε όμως την αντίδραση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων των κομμουνιστών. Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε ότι ο Μπους θα απευθυνόταν στις μάζες από το Κόκκινο Φρούριο, από όπου, συνήθως, ο εκάστοτε Ινδός πρωθυπουργός απευθύνει μήνυμα για τη Μέρα της Ανεξαρτησίας. Αλλά και αυτό απορρίφθηκε γιατί στην περιοχή ζουν πολλοί μουσουλμάνοι. Τελικά, το σχέδιο που προκρίθηκε, γράφει η Αρουντάτι Ρόι στο περιοδικό «The Nation», προβλέπει ότι ο Μπους θα μιλήσει από το Παλιό Φρούριο, εκεί όπου στεγάζεται και ο ζωολογικός κήπος. Φυσικά γι' αυτήν την εξέλιξη δε λείπουν και οι σαρκαστικοί σχολιασμοί.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιβεβαίωση της «στρατηγικής συμμαχίας» ΗΠΑ - Ινδίας. Φυσικά στο στόχαστρό του είναι και το φτηνό και καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της Ινδίας και η αγορά της αχανούς χώρας. Επίσης, στην ατζέντα του Μπους είναι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η αξιοποίηση της Ινδίας ως «αντίβαρου» στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη Μπους στην Ινδία και στο Πακιστάν λειτουργεί υπό το γνωστό μοντέλο του «διαίρει και βασίλευε» - καθώς η ένταση στις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Μία μέρα πριν ο Μπους φθάσει στην Ινδία, σημειώθηκε επίθεση που αποδόθηκε από τις αρχές σε μαοϊκούς αντάρτες, με 55 νεκρούς, από νάρκη που εξερράγη, χτες, ενώ διέρχονταν λεωφορεία σε δρόμο στο κεντρικό κρατίδιο Τσάτισγκαρ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Guardian», επαναλήφθηκαν οι πληροφορίες ότι ο Μπους θα επισκεφθεί (το Σαββατοκύριακο) και το Αφγανιστάν, με «χιλιάδες» πεζοναύτες, κομάντος και πράκτορες να αναπτύσσονται στην Καμπούλ.

  • Χτες το πρωί και πριν αναχωρήσει για την Ινδία ο Τζ. Μπους είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο χαρακτήρισε δυνατό ηγέτη που έχει «φέρει τη σταθερότητα στην ιταλική κυβέρνηση» αλλά και καλό σύμμαχο των ΗΠΑ.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα και σενάρια

Για την επίθεση στο Χρυσό τέμενος της Σαμάρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε χτες σουνιτικές και σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας εναλλάξ, αφήνοντας πίσω τους βαρύτατο ανθρώπινο απολογισμό και επιπλέον ένταση. Συνολικά, περισσότεροι από 66 οι νεκροί και τουλάχιστον 180 τραυματίες.

Στο Τικρίτ, άγνωστοι ανατίναξαν μέρος του μικρού σουνιτικού τεμένους που είχε ανεγερθεί στον τάφο του πατέρα του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ στη Μοσούλη από ενόπλους σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί. Σε επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης, έξω από τη Βαγδάτη, και 2 Βρετανοί έξω από την Αμάρα. Χτες, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα της αμερικανικής «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου υποστηριζόταν ότι από την επίθεση στο χρυσό τέμενος της Σαμάρα μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν σκοτωθεί, σε βίαια επεισόδια μεταξύ σουνιτών και σιιτών, 1.300 άνθρωποι. Το υπουργείο υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι 379 και οι τραυματίες 458.

Αμερικανικά σενάρια πολλών κατευθύνσεων

Παρά την ένταση μεταξύ σουνιτών - σιιτών, χτες ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, Τζον Νεγκροπόντε, εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης «μάλλον απομακρύνθηκε». Ο Νεγκροπόντε εξήρε την παρέμβαση των ιρακινών θρησκευτικών ηγεσιών σε αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, προφανώς όχι τυχαία αφού η σιιτική ηγεσία φέρεται δυσαρεστημένη από τις αμερικανικές πιέσεις για συμμετοχή των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.

«Αισιόδοξος» εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Μάικλ Μαπλ. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το Ιράν «φαίνεται να προσπάθησε και να προσπαθεί ιδιαιτέρως να μη γίνει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ». Οι «απόψεις» του Μαπλ έρχονται τη στιγμή που αποσπασματικές πληροφορίες «διαρρέονται» στα διεθνή ΜΜΕ για αυξανόμενες ενδείξεις «έστω και έμμεσης εμπλοκής» του Ιράν στην πρόσφατη εμφύλια ένταση, μέσα από τις ισχυρές σιιτικές θρησκευτικές οργανώσεις. Αντίθετη εκτίμηση έχει ο Ρέι Μακ Γκόβερν, πρώην αναλυτής της CIA και πρώην προεδρικός σύμβουλος, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από την εμπρηστική επίθεση της Σαμάρα να κρύβονται «αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

Κατά τα άλλα, οι ιρακινές παρατάξεις συνεχίζουν τις συνομιλίες για το σχηματισμό ενωτικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με αξιωματούχους, μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 2 μήνες. Εντούτοις, νέα ένταση προκάλεσε η επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Τζαφάρι στην Αγκυρα, που, κατά τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, έγινε χωρίς την έγκριση αλλά ούτε καν την ενημέρωση της υπόλοιπης ηγεσίας που θα διαφωνούσε με μια τέτοια κίνηση.

Γερμανία - ΗΠΑ ...συμμαχία

Στο ρυθμό των αποκαλύψεων της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» δονείται η γερμανική επικαιρότητα. Ο ισχυρισμός της εφημερίδας ότι πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) στη Βαγδάτη είχαν προμηθευτεί αντίγραφο του σχεδίου άμυνας της ιρακινής πρωτεύουσας και το διοχέτευσαν στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση.

Διάψευση που «δυσαρέστησε» τη διεύθυνση της αμερικανικής εφημερίδας. Ετσι προχώρησε στη δημοσίευση των λεπτομερειών της υπόθεσης. Για παράδειγμα, πώς έγινε η παράδοση του φακέλου, ότι ήταν Γερμανοί αυτοί που τον έδωσαν στον Αμερικανό αξιωματούχο, ότι υπήρχε αξιωματικός σύνδεσμος με την DIA και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» υποστηρίζει: «οι πληροφορίες αυτές είναι οφθαλμοφανές ότι προέρχονται από κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης»... Στο ίδιο πνεύμα οι «Berliner Zeitung», «Suddeutsche Zeitung» και «Frankfurter Allgemeine» απορούν για τη χρονική στιγμή που δημοσιεύονται οι αποκαλύψεις και εκτιμούν ως ρεαλιστική πια τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής στη γερμανική Βουλή.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες με το βλέμμα στη Βιέννη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Επαναλαμβάνονται, σήμερα, στη ρωσική πρωτεύουσα οι συνομιλίες Ιρανών και Ρώσων αξιωματούχων με θέμα την πρόταση της Μόσχας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Η ρωσική πλευρά δηλώνει εξαιρετικά συγκρατημένη καθώς, μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη απορρίπτει τον όρο που θέτει η Μόσχα εφόσον υλοποιηθεί η πρότασή της, να τερματιστεί κάθε ανάλογη δραστηριότητα επί ιρανικού εδάφους. Πάντως, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε πως «τελικά πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν».

Ελάχιστα αισιόδοξος δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε, εκ νέου, την ιρανική ηγεσία ότι έχει «λίγες ημέρες περιθώριο να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) και να αποτρέψει περαιτέρω περιπλοκές». Το περιθώριο, ουσιαστικά, τελειώνει στις 6 Μάρτη, ημέρα συνεδρίασης της ΔΕΑΕ στη Βιέννη.

Ηδη, έχει διαρρεύσει μέρος της έκθεσης που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως η ΔΕΑΕ δεν μπορεί να βεβαιώσει με τα υπάρχοντα στοιχεία ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, αν και επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δε θα υποχωρήσει στις προσπάθειές της για φτηνή ειρηνική πυρηνική ενέργεια, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «αποπυρηνικοποιημένης ζώνης» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

  • Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε, χτες το μεσημέρι, την περιοχή Αρζουιγιέχ, στα νότια της επαρχίας Κερμάν. Μέχρι το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα, αλλά ανακοινώθηκε ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς σχεδόν 1.400 σπίτια.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες ταραχές στη φυλακή - κολαστήριο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονταν χτες οι συγκρούσεις στη μεγαλύτερη φυλακή του Αφγανιστάν, Πουλ-ι-Τσαρκί, όπου το Σάββατο σημειώθηκε στάση από 1.500 κρατουμένους, περιλαμβανομένων και 300 φερόμενων ως «μελών της αλ Κάιντα». Οι νέες ταραχές σημειώθηκαν μερικές ώρες μόλις αφ' ότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με το BBC.

Οι ταραχές, που ξέσπασαν όταν οι κρατούμενοι απαίτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίστηκαν με κατασταλτικά μέτρα. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και Βρετανοί κομάντος, είχαν περικυκλώσει το κατ' ευφημισμόν σωφρονιστήριο, ενώ χτες ένα μη-επανδρωμένο αεροσκάφος των αμερικανικών δυνάμεων πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από τη φυλακή.

Αργά τη Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί ότι συμφωνήθηκε η παροχή νερού και τροφίμων στους κρατούμενους και η μεταφορά κάποιων σε άλλες πτέρυγες. Ομως χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι στασιαστές κρατούμενοι «υπαναχώρησαν» από τη συμφωνία. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις «άνοιξαν πυρ όταν ορισμένοι κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν».

Κατά ορισμένες πληροφορίες, μετά την απόδραση επτά Ταλιμπάν από τη διαβόητη φυλακή, το Γενάρη, οι αρχές απαίτησαν από τους κρατουμένους να φορούν γυαλιστερές πορτοκαλί στολές για να είναι ορατοί και τη νύχτα, κατά τα πρότυπα του Γκουαντάναμο, πράγμα στο οποίο αντιτάχθηκαν οι φυλακισμένοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ