ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προετοιμάζεται νέα ... «πορτοκαλί επανάσταση»

Οι αρχές ανακάλυψαν προκατασκευασμένη δημοσκόπηση exit-polls που θα έβγαινε τη μέρα των εκλογών

Το σχέδιο για άλλη μια «πορτοκαλί επανάσταση», αλά Ουκρανία, δηλαδή χρηματοδοτούμενη από τους ιμπεριαλιστές ανατροπή, είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Λευκορωσία. Το βράδυ της Κυριακής (26/2) η κρατική τηλεόραση της χώρας παρουσίασε τα συμπληρωμένα εκ των προτέρων πρωτόκολλα δημοσκόπησης exit-polls, με ημερομηνία 19/3 (την ημέρα των προεδρικών εκλογών) που ανήκουν στο λιθουανικό παράρτημα της αμερικανικής εταιρίας δημοσκοπήσεων «Gellap». Σύμφωνα με τα προκατασκευασμένα στοιχεία της αμερικανο - κατασκευασμένης δημοσκόπησης, θα εμφανιζόταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Α. Μιλινκέβιτς να έχει ποσοστό 53,7%, ενώ ο νυν Πρόεδρος Α. Λουκασένκο ποσοστό 41,3%, ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Γκραμάντα», Α. Κοζούλιν θα είχε ποσοστό 3,8% και ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου δημοκρατικού κόμματος Σ. Γκαϊντούκεβιτς ποσοστό 1,2%.

Οπως μεταδίδει το «Ιντερφάξ», τα κατασκευασμένα πρωτόκολλα κατασχέθηκαν στα γραφεία της οργάνωσης «Παρτνιόρστβο» («συνεργασία») από τις αρχές της Λευκορωσίας. Στην τηλεόραση παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από την είσοδο των αστυνομικών αρχών στο χώρο όπου βρίσκονταν τα κατασκευασμένα στοιχεία του exit-polls.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Β. Ναντσοτσάεφ, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης και κοινωνικών σχέσεων «Επιτροπή κρατικής ασφάλειας» της Λευκορωσίας σημείωσε πως η οργάνωση «Παρτνιόρστβο» χρηματοδοτείται από το «αμερικανικό εθνικο - δημοκρατικό ινστιτούτο» και διείσδυσε στη Λευκορωσία μέσω του ανάλογου παρατήματος που έχει στο Κίεβο της Ουκρανίας. Οι αρχές ασφαλείας της Λευκορωσίας προχώρησαν στη σύλληψη των 4 ηγετικών στελεχών της οργάνωσης με την κατηγορία της «συγκρότησης οργάνωσης, με στόχο την καταπάτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών».

Αμεση ήταν η αντίδραση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που καταδίκασε τη σύλληψη, σημειώνοντας πως «τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις υπάρχουσες αμφιβολίες για την ετοιμότητα των αρχών της Λευκορωσίας να πραγματοποιήσουν τις προσεχείς εκλογές στη βάση των διεθνών προτύπων και των υποχρεώσεων απέναντι στον ΟΑΣΕ». Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων» και απείλησε πως θα κινητοποιήσει «τη διεθνή κοινότητα ενάντια σε όσους καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών τους».

Ξεκίνησε ο ραδιοσταθμός της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

Στο μεταξύ, την Κυριακή εμφανίστηκε και δήθεν «ανεξάρτητος» ραδιοσταθμός, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την ανατροπή του Λουκασένκο στις προσεχείς εκλογές. Ο ραδιοσταθμός εκπέμπει τόσο στα λευκορώσικα, όσο και στη ρωσική γλώσσα και εκτός των πληροφοριακών, προπαγανδιστικών ειδήσεων θα έχει και αθλητικές ειδήσεις και μουσική. Η εκπομπή προς τη Λευκορωσία γίνεται από τη γειτονική Λιθουανία. Η ΕΕ χρηματοδότησε το ραδιοσταθμό με το αρχικό ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σχολιάζοντας την παραπάνω είδηση, δήλωσε πως τόσο η τηλεόραση όσο και το ραδιόφωνο της Λευκορωσίας είναι έτοιμα να αποκρούσουν την ξένη ιδεολογικο - πολιτική επίθεση. «Ο χώρος της ενημέρωσης της Λευκορωσίας δέχεται όλο και ισχυρότερη επίδραση από το εξωτερικό, και προβάλλει νομοτελειακά το ερώτημα αν το εθνικό σύστημα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι σε θέση να αποκρούσει αυτές τις πληροφοριακές επιθέσεις και να περάσει σε επιθετικές αντι-προπαγανδιστικές κινήσεις. Πρέπει ευθέως να δηλώσω πως αυτόν τον πόλεμο ακόμη δεν τον χάσαμε», δήλωσε ο Λουκασένκο.


Ι.Π.

ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
Συνεχίζεται η διεθνής αλληλεγγύη

Από τη διαδήλωση στην τσέχικη πρεσβεία στην Τουρκία
Από τη διαδήλωση στην τσέχικη πρεσβεία στην Τουρκία
Εντατικά θα πρέπει να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα http://4ksm.kke.gr, μιας και το Σάββατο είναι η τελική προθεσμία που έχει θέσει η τσέχικη κυβέρνηση στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας να αλλάξει το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της, αλλιώς θα τεθεί εκτός νόμου. Χτες το βράδυ, οι υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί πλησίασαν τις 3.500, από ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου.

Η τσεχική κυβέρνηση όχι μόνο επιδιώκει να καταδικάσει τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» αλλά προσπαθεί να καταδικάσει την κομμουνιστική ιδεολογία, κάτι που ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν τόλμησε να πράξει. Αναφέρει πως η «προσέγγιση της ΚΕΝ σε ό,τι αφορά τη Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία δεν είναι ουδέτερη» και προσθέτει ότι «την προωθεί συνειδητά». Δηλαδή «για την επαναστατική μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και μετά στον κομμουνισμό, θεωρείται αναγκαία η βίαιη επανάσταση, η ταξική πάλη και η ανάγκη της δικτατορίας του προλεταριάτου» πράξεις, που σύμφωνα με το υπουργείο «έχουν στόχο την παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων».

Πάντως, η διεθνής αντίδραση είναι σημαντικό «όπλο» αλληλεγγύης προς την ΚΕΝ Τσεχίας. Την περασμένη Παρασκευή, η νεολαία του ΚΚ Τουρκίας πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά στην πρεσβεία της Τσεχίας στην Αγκυρα, όπου και παραδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας. Στο γράμμα αυτό, μεταξύ άλλων, καταδικάζονται οι ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας και οι Τούρκοι νεολαίοι κομμουνιστές δηλώνουν πως θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σ' αυτό το θέμα, πως θα έχουν επαφές τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, ώστε να γίνουν γνωστές οι αντικομμουνιστικές προσπάθειες στην Τσεχία.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πρόταση για «ομοσπονδία με τοπική κυβέρνηση Σέρβων» στο Κοσσυφοπέδιο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «θα μπορούσε να είναι μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών με έδρα την Πρίστινα και μια περιφερειακή κυβέρνηση για τους Σέρβους και τις άλλες μειονότητες του Κοσσυφοπεδίου», είπε χτες στις Βρυξέλλες ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε άλλο σημείο ο Τζέσεν - Πέτερσεν ζήτησε απ' τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν το μποϊκοτάρισμα των «θεσμών» εξουσίας στην Πρίστινα για να πετύχουν περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Βιέννης. Απευθυνόμενος στους Κοσσοβάρους Αλβανούς τούς κάλεσε «να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν να αποσταθεροποιούν το Κοσσυφοπέδιο» και να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα της μειονότητας να προστατεύεται...

Παράλληλα, μετέβη στο Βελιγράδι για συνομιλίες με ανώτατους Σέρβους αξιωματούχους ο επικεφαλής διαπραγματευτών του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι εν σχέσει με το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων της 17ης Μάρτη στη Βιέννη. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αχτισαάρι δήλωσε πως το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «θα πρέπει να βρεθεί με συμφωνία που θα είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Οι συναντήσεις του Αχτισαάρι με τους ανώτατους Σέρβους αξιωματούχους έγιναν ένα 24ωρο μετά την προχτεσινοβραδινή ψήφιση της έκθεσης της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας για το Κοσσυφοπέδιο απ' την 250μελή σερβική Βουλή και απ' τους 226 παρόντες βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τέλος, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφά υποστήριξε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό την εξεύρεση μιας «συμβιβαστικής λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο που να έχει τη μορφή «περιορισμένης ανεξαρτησίας υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας».

  • Στις 21 Μάη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο αναφορικά με το μέλλον της Ενωσης με τη Σερβία ανακοινώθηκε χτες μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ποντγκόριτσα. Τα πολιτικά κόμματα του Μαυροβουνίου υποστήριξαν έτσι την πρόταση του διαπραγματευτή της ΕΕ Λάιτσακ, σύμφωνα με την οποία το «ναι» στη μελλοντική ανεξαρτησία από τη Σερβία θα είναι έγκυρο, εφόσον ψηφίσει προς αυτήν την κατεύθυνση το 55% των εκλογέων.
ΣΥΡΙΑ
«Πάγος» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δε δέχονται την οικονομική βοήθεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα κόμματα που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Διακήρυξη της Δαμασκού» και έχουν ως στόχο, με βάση τις ανακοινώσεις τους, τη «σταδιακή ειρηνική αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα». Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της «Διακήρυξης της Δαμασκού», η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως αντιπολιτευτική κίνηση, η προσπάθειά τους «δε χρειάζεται καμία εξωτερική οικονομική βοήθεια, γιατί κάτι τέτοιο υποσκάπτει την αξιοπιστία μας αλλά και την ανεξαρτησία των αποφάσεών μας».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ουάσιγκτον ότι «δεν προωθεί τη δημοκρατία, ούτε διευκολύνει την οποιαδήποτε αντιπολίτευση, επιβάλλοντας εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις στη χώρα», αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει ο Λευκός Οίκος. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «τα 5 εκατομμύρια ευρώ που ζητήθηκε να αποδεσμευτούν για τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, δεν προορίζονται για κόμματα αλλά για οργανώσεις πολιτών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ