ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση στήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Θρησκευμάτων, σχετικά με τα αίτια και τους υπαίτιους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται, συγκεκριμένα:

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας. Η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα είναι η εδώ και αρκετά χρόνια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα της διαχρονικής αυτής απαξίωσης του μοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας είναι πλέον φανερά.

Οι 100 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, είναι απλήρωτοι εδώ και 12 περίπου μήνες, ενώ οι συμβάσεις των καθηγητών ορισμένου χρόνου (καλύπτουν το 90% των εκπαιδευτικών αναγκών) έχουν λήξει.

Επίσης, πολλά είναι και τα λειτουργικά προβλήματα του ΚΩΘ, όπως η μη δυνατότητα αποπληρωμής των προμηθευτών, του ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά. Αλλά και προβλήματα, όπως το κτιριακό, η διαβάθμιση των σπουδών και η τροποποίηση του απαρχαιωμένου οργανογράμματος, ταλανίζουν τους σπουδαστές και εργαζόμενους.

Ολα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί σε προηγούμενες Ερωτήσεις του Κόμματός μας και ενώ τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού - Τουρισμού και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είχαν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει λύση, οι υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκαν.

Για όλα αυτά ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως εμπόρευμα. Τη στιγμή που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για το Κρατικό Ωδείο και τα άλλα μουσικά σύνολα της χώρας, την ίδια στιγμή επιχορηγούν, αδρά, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού.

Απαραίτητος όρος για να καλλιεργηθεί και αναπτυχθεί η μουσική παιδεία στον τόπο μας, είναι να παρέχεται από το κράτος δωρεάν, μέσα από το σύστημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτελεί βάση προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, τέλος, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση επαρκώς, άμεσα, και από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία και η αναβάθμιση του ρόλου του και να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες του; Θα καταβάλει στους εργαζόμενους το σύνολο των δεδουλευμένων τους; Θα μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;».

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πια»...

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της... «ομάδας κρούσης» («Task Force») της τρόικας, Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αφού έκανε, με αστικά κριτήρια, τον «πανηγυρικό» απολογισμό της κρατικής πολιτιστικής πολιτικής, είπε και το εξής: «Τα αποτελέσματα δεν τα φέρνουν οι νόμοι. Τα αποτελέσματα τα φέρνουν οι άνθρωποι».

Χθες, ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μία αρχαιολόγος της Υπηρεσίας (σ.σ. τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αν και η ίδια έδωσε την άδεια δημοσιοποίησης) μας έστειλε το παρακάτω σημείωμα, συνοδευόμενο από τα χαρτιά της μισθοδοσίας της:

«Συνημμένο θα βρείτε το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας μου: 267,58 ευρώ το δεκαπενθήμερο, με 6 χρόνια προϋπηρεσία στο Υπουργείο, μεταπτυχιακό, γάμο και παιδί! Αυτός θα είναι ο μισθός μου για τους επόμενους 3 μήνες (λόγω αναδρομικών περικοπών, υποτίθεται! Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 10 μήνες συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και συνεχώς αναδρομικές περικοπές μάς γίνονται!) Πείτε μου πώς να παριστάνουμε τα στελέχη του ΥΠΠΟΤ με αυτό τον μισθό! Πώς να αφιερωθούμε στη δουλειά μας, όταν θα πρέπει να ψάχνουμε άλλη δουλειά για να ζήσουμε; Πείτε μου, πώς πραγματικά βγαίνει η χώρα από την κρίση, με το να είμαστε όλοι κάτω από το όριο της φτώχειας; Αν θέλετε, δημοσιεύστε το! Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πια, αφού την αξιοπρέπειά μας σαν εργαζόμενοι θέλουν να μας την πάρουν».

Αυτός είναι ο πραγματικός «απολογισμός» του ΥΠΠΟΤ. Αυτούς τους ανθρώπους τολμά να επικαλείται ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει το πολιτικό προσωπικό των αστών;

«Περικλέους Επιτάφιος» επί σκηνής

«Περικλέους Επιτάφιος»
«Περικλέους Επιτάφιος»
«Περικλέους Επιτάφιος» τιτλοφορείται, η βασισμένη στο ομότιτλο κείμενο του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη, παράσταση που ανεβάζουν ο Αγγελος Χατζάς και η Αργυρώ Λογαρά, στις 3,4,5/2, στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91A & Σικίνου - Κυψέλη, τηλ. 6945348445). Οι δύο καλλιτέχνες ξαναδιάβασαν το έργο του Θουκυδίδη «Περικλέους Επιτάφιος» και σχετικά κείμενα συγχρόνων και το φέρουν επί σκηνής, θεωρώντας ότι στο θουκυδίδειο κείμενο υπάρχει ένας «κόσμος που μοιάζει εκπληκτικά με το δικό μας. Ενας κόσμος, όπου η έννοιες «δημοκρατία», «ελευθερία», «αγάπη» αποκτούν επιτακτική σημασία». Στην παράσταση δύο πρόσωπα και ένας τρίτος, «άγνωστος;», «ξένος;», «νεκρός;», με όχημα το αρχαίο κείμενο, συνδιαλέγονται, γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο.

Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Αγγελος Χατζάς - Αργυρώ Λογαρά. Αφίσα: Αποστόλη Δημάκη, Γιάννη Στόλλας. Φωτογραφία: Αγγελος Χατζάς.

«Γιατί... τόση αδικία»!

Ενα έργο που καταγράφει την κοινωνία και ενεργοποιεί την ανθρώπινη συνείδηση, τον «Κατάδικο» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, παρουσιάζει το «Οικείο Θέατρο», στην γκαλερί Black Duck (Χρήστου Λαδά 9Α, 210.3234.760), σήμερα (8.30 μ.μ.). Μέσα από μια κραυγή αγωνίας, ο Τουρκόγιαννος, ο «αγαθός», ο «κοινωνικά απόβλητος», ο «ελάχιστος», αναρωτιέται: «Γιατί, μάνα, βασιλεύει τόση αδικία και υποφέρουν αθώα παιδάκια, αγαθοί άνθρωποι, αγαθά ζώα;».

Θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία Μίλτου Δημουλή, σκηνικά - κοστούμια Θεοδόση Δαυλού, μουσική Τάσου Σωτηράκη. Τραγουδά ο Ησαΐας Ματιάμπα. Παίζουν: Δάφνη Ασημακοπούλου, Στέλιος Γεράνης, Ανδρομάχη Δαυλού, Τάσος Σωτηράκης, Λευτέρης Τσάτσης, Μίλτος Δημουλής. Εισιτήριο 12 ευρώ. Φοιτητικό: 7,50 ευρώ.

Η ΠΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) καλεί κάθε φίλο της Ειρήνης να παρακολουθήσει τη παράσταση του έργου του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!», από το θίασο «Θεατρική Σκηνή " Αλέκα Παΐζη"». Η παράσταση θα δοθεί στις 6/2 (8μμ) στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καλλιθέας «Καλυψώ» (Γρηγορίου Λαμπράκη 9, δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας). Να σημειώσουμε επίσης ότι η ΠΕΔΥΕ, στις 19/2 (1μμ), θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνεστίασή της στο Δημοτικό Αναψυκτήριο «Δημήτρης Κιντής» (Μνησικλέους και Υδρας, Ηλιούπολη). Η συνεστίαση περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό - μουσικό πρόγραμμα.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ