ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΕΛΟΝΤΑ»
Απέναντι σ' ένα εν ψυχρώ ξεπούλημα

Οι «εργατοπατέρες» της ΓΣΕΕ καθησύχασαν τους εργάτες ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις την ίδια ώρα που η εργοδοσία με κυβερνητικές πλάτες προωθεί το σχέδιό της

Την ανοιχτή συμπαιγνία Πολυζωγόπουλου-εργοδοσίας-κυβέρνησης ενάντια στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στη «Σελόντα» αποκάλυψε η συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 15 του Ν. 1264/82 στην Αμφισσα, η οποία ουσιαστικά προδίκασε την απόφαση για άρση της συνδικαλιστικής ασυλίας και την απόλυση των έξι συνδικαλιστών- μελών του σωματείου της επιχείρησης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής απαγόρευσε στην υπεράσπιση των εργαζομένων να παραβρεθεί στη συνεδρίαση, με το πρωτοφανές αιτιολογικό ότι η υπεράσπιση είχε αποχωρήσει και από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβρη, καταγγέλλοντας τον τότε πρόεδρο για μεροληψία υπέρ της εργοδοσίας. Η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση επιβεβαίωσε τότε τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή συνήλθε την προηγούμενη Παρασκευή (η απόφαση αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο), τρεις μόλις μέρες μετά από την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 του Νοέμβρη στην Αθήνα παρουσία του Χρ. Πολυζωγόπουλου. Μετά το τέλος εκείνης της συνάντησης, τόσο το υπουργείο, όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θριαμβολογούσαν καθένας για λογαριασμό του ότι με δική τους παρέμβαση δήθεν ανακλήθηκαν οι απολύσεις των συνδικαλιστών και συμφωνήθηκε να επικρατήσει «εργασιακή ειρήνη» στην επιχείρηση για ένα χρόνο.

Η εργοδοσία ωστόσο - όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια - δεν είχε συμφωνήσει σε τίποτα και συνέχισε απρόσκοπτα να μεθοδεύει την απόλυση των έξι συνδικαλιστών. Παρά τα όσα αναφέρονται στο δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας αρνήθηκε στην τριμερή να δεσμευτεί για οποιαδήποτε απόφαση και επιφυλάχτηκε να απαντήσει εντός διημέρου. Στόχο είχε να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τελικά τις απολύσεις - προκειμένου να αποτρέψει τυχόν μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις με αφορμή τη συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής. Οι ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ και του υπουργείου Απασχόλησης συνέδραμαν την εργοδοσία στις αντεργατικές της μεθοδεύσεις, καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους και δρώντας πυροσβεστικά στην αγωνιστική τους διάθεση.

Οι εξελίξεις στη «Σελόντα» δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η κατάληξη του δρόμου της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου», στον οποίο προσπαθούν να σύρουν το συνδικαλιστικό κίνημα οι συμβιβασμένες ηγεσίες του. Οι τακτικές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ταυτίζονται για μια ακόμα φορά με εκείνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Δίνεται έτσι μια πρώτης τάξης ευκαιρία στους εργαζόμενους να βγάλουν και από αυτή την εξέλιξη τα συμπεράσματά τους και να απομονώσουν τις φωνές που θέλουν να εγκλωβίσουν τον αγώνα τους στη λογική της «εργασιακής ειρήνης» με την εργοδοσία. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Επιβάλλεται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με όσες δυνάμεις στον ευρύτερο περίγυρο αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει να χαράξουν πορεία αποφασιστικής αντιμετώπισης τόσο της εργοδοσίας όσο και των «εργατοπατέρων».

ΕΒΡΟΣ - ΑΝΚΕΡ
Δεν υποκύπτουν στον εκβιασμό

Αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς του υφυπουργού Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτου που αφού πρώτα λειτούργησε ως μεσάζοντας επενδυτών τώρα θέλει να τους επιβάλει να δεχτούν την άνευ όρων παράδοσή τους στα σχέδια του νέου επιχειρηματία που νοίκιασε το εργοστάσιο και αναλαμβάνει να το λειτουργήσει πετώντας 57 εργαζόμενους στο δρόμο, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (πρώην Αλουμίνιο Αττικής) στον Εβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της ΑΝΚΕΡ, κ. Αλαμανής, νοίκιασε το εργοστάσιο για 12 χρόνια στην εταιρία ΣΚΑΙΠΑΚ ΑΒΕΕ η οποία διατηρεί και δικαίωμα αγοράς, έναντι 50.000 ευρώ το μήνα και με τη συμφωνία να λαμβάνει και 8% από τα κέρδη της επιχείρησης.

Μετά τη συμφωνία που έγινε με τις ευλογίες του υπουργείου Απασχόλησης, η ενοικιάστρια εταιρία ΣΚΑΙΠΑΚ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της ΑΝΚΕΡ στη μονάδα του Εβρου ότι θα προσλάβει 62 άτομα της επιλογής της στα οποία θα καταβάλει σταδιακά (άγνωστο μέχρι πότε) τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο προηγούμενος εργοδότης. Και για τους υπόλοιπους 35 που θα πετάξει στο δρόμο, θα δώσει 1.000 ευρώ τα οποία θα της τα επιστρέψουν όταν θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο κ. Αλαμανής.

Παράλληλα η ΣΚΑΙΠΑΚ θα πετάξει στο δρόμο και τους 22 από τους 32 εργαζόμενους που απασχολεί η ΑΝΚΕΡ στην αποθήκη που διατηρεί στα Οινόφοιτα Αττικής και στα γραφεία της στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι του Εβρου, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης αποφάσισαν πως δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους για άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους, καμία απόλυση - διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, να λειτουργήσει και να μη μεταφερθεί το εργοστάσιο.

Εξάλλου, χτες, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (για συντηρητική κατάσχεση μηχανημάτων) προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα εισπράξουν όσα τους οφείλει ο κ. Αλαμανής.

Υπονομεύοντας την ενωμένη και αποφασιστική στάση των εργαζομένων, που παλεύουν να εξασφαλίσουν τη δουλιά και το εισόδημά τους, ο υφυπουργός Απασχόλησης προχώρησε σε προκλητική παρέμβαση, απειλώντας πως αν δε δεχτούν τη συμφωνία που προτείνει η ΣΚΑΙΠΑΚ, θα τους μπλοκάρει το έκτακτο βοήθημα ύψους 700 ευρώ που αποφάσισε να τους δώσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Αυτό είπε στους εργαζόμενους ο Δημοτικός Σύμβουλος Φερών της κυβερνητικής παράταξης Ν. Γκότσης, δηλώνοντας ότι μεταφέρει τα λόγια του Γ. Γιακουμάτου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Ετσι «εκλέγονται» οι εργατοπατέρες

Ενα όργιο βίας και νοθείας ήρθε να σφραγίσει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του συνδυασμού των ταξικών δυνάμεων στο Σύνδεσμο Χειριστών μηχανημάτων Μακεδονίας - Θράκης. Οι εκλογές που ξεκίνησαν το Σάββατο 27 Νοέμβρη, διεξάγονται υπό την εποπτεία της ΠΑΣΚΕ με πρωτομάστορα τον πρόεδρο του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλο, που παλεύει με νύχια και με δόντια προκειμένου να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σωματείο και να αλλοιώσει τους συσχετισμούς για το επόμενο συνέδριο του ΕΚΘ και κατ' επέκταση της ΓΣΕΕ μέσα από τους νόθους αντιπροσώπους που θα εκλέξει.

Ο τοπικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κινητοποίησε κομματικές δυνάμεις έξω από το χώρο των χειριστών (οδηγοί, ξύλο, κλπ.) και τους μετέφερε να ψηφίσουν. Πολύτιμο συμπαραστάτη βρήκε στο πρόσωπο των εκπροσώπων του ΣΥΝ στο ΕΚΘ που για πολλοστή φορά έκλεισαν τα μάτια στο όργιο νοθείας που ξεκινάει από την ΠΑΣΚΕ.

Ολη αυτή η επιχείρηση γίνεται και με την ανοχή του δικαστικού αντιπροσώπου που το μεσημέρι της Κυριακής ήταν έτοιμος να πάει να στήσει κάλπη και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχετικό διορισμό αφού από τη ΓΣ του Σωματείου καθορίστηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κόντρα σ' αυτή την πρακτική της αυθαιρεσίας οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου που αποκλείστηκαν από τις εκλογές έχουν ήδη στείλει εξώδικο προς την Εφορευτική Επιτροπή, το Σωματείο Χειριστών, την Ομοσπονδία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν προκειμένου να συμμετέχει το ψηφοδέλτιο στις εκλογές, και ζήτησαν να συζητηθεί πριν το Σάββατο 27 Νοέμβρη, ορίστηκε για 10 ημέρες... μετά τις εκλογές. Προχτές το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με παρέμβασή τους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησαν να παρίσταται στην εκλογική διαδικασία εκπρόσωπος της παράταξης της «Εργατικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ) όπως ορίζει ο νόμος, δικαίωμα που τους αρνήθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος κ. Μαυρανδρέας.

Ακόμη και στην προσπάθειά τους τα στελέχη του ΠΑΜΕ έστω από έξω να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία δέχτηκαν προπηλακισμούς, ύβρεις και προκλήσεις από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μπει φραγμός, σ' αυτή την κατρακύλα. Και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού αγώνα.

«ΒΑΛΚΑΝ»
«Ρουτίνα» έγιναν οι απολύσεις

Πάνω από 30 ήδη οι απολυμένοι. Νέα στάση εργασίας σήμερα

Αλλους 4 εργαζόμενους έστειλε στην ανεργία χτες ο ιδιοκτήτης της «ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ» Π. Εμφιετζόγλου. Συνεχίζοντας την πολιτική συρρίκνωσης των παραγωγικών τμημάτων της επιχείρησης που ξεκίνησε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, απέλυσε έναν οδηγό από το τμήμα των φορτώσεων και 3 εργάτες από τα τμήματα Επένδυσης και Μελαμίνης του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα ο εργοδότης ετοιμάζεται να πει «καλό μήνα» πετώντας στο δρόμο άλλους 4 εργαζόμενους.

Αμέσως αντέδρασαν χτες οι 75 εργαζόμενοι που απέμειναν στην επιχείρηση. Μόλις ανακοινώθηκαν οι απολύσεις έκλεισαν τις μηχανές, άφησαν τα πόστα τους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διεύθυνσης, απαιτώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η αντεργατική επέλαση της εργοδοσίας. Σήμερα με απόφαση του Σωματείου θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες και ΓΣ προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ