ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε κρίσιμη καμπή

Οι οπαδοί των φιλοδυτικών «πορτοκαλί» προσπαθούν να μπουν στο Κοινοβούλιο

Associated Press

Οι οπαδοί των φιλοδυτικών «πορτοκαλί» προσπαθούν να μπουν στο Κοινοβούλιο
ΚΙΕΒΟ.- Παρατείνεται και εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία. Χτες, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στην οποία συζητούνταν η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που κατέθεσε η παράταξη του «φιλοδυτικού» διεκδικητή της προεδρίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, διεκόπη - μόλις 196 από τους 410 παρόντες βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ η κατάσταση εντός κι εκτός της Ράντα, όπως είναι γνωστή η ουκρανική Βουλή, γινόταν, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Βολόντιμιρ Λίτβιν, «όλο και περισσότερο συγκρουσιακή». Οπαδοί του Γιούστσενκο από αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους του Κιέβου διαπέρασαν τον κλοιό των αστυνομικών και εισήλθαν στο κτίριο, καθώς το σώμα εξέτασε την πρόταση να αναιρέσει την απόφασή της με την οποία «έκρινε άκυρο» το δεύτερο γύρο των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου. Ο Λίτβιν, επιχειρώντας να κατευνάσει την κατάσταση, είπε ότι «δε θα υιοθετηθεί» τέτοια απόφαση. Ο Γιούστσενκο, σε μια ακόμη επίδειξη... μεγαθυμίας, κάλεσε τους οπαδούς του - το πιο ενεργό μέρος των οποίων κινείται με γενναία χρηματοδότηση, κατά πληροφορίες της Guardian, από τη Δύση - να «μην καταλάβουν το κτίριο της Βουλής». Ακόμα.

Το βράδυ, η κατάσταση έμοιαζε πιο πολωμένη παρά ποτέ, καθώς η αντιπολίτευση του Γιούστσενκο είχε απορρίψει κάθε πρόταση, και ακόμη και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με την πλευρά των λεγόμενων «φιλορώσων»Γιανούκοβιτς και Κούτσμα. Ακόμη και η πρόταση του απερχόμενου προέδρου Λέονιντ Κούτσμα να «επαναληφθεί» ο δεύτερος γύρος, έτυχε ψυχρής αποδοχής. Εκπρόσωποι της παράταξης του Γιούστσενκο καλούσαν τους οπαδούς τους να «είναι έτοιμοι... για αντίσταση». Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Δούμας, Μπόρις Γκριζλόφ, δήλωνε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία διολισθαίνει περισσότερο «προς διχασμό ή προς αιματοχυσία» - παραλείποντας να προσθέσει ότι το Κρεμλίνο του Πούτιν έχει μεγάλη ευθύνη γι' αυτό. Η ΕΕ έκανε γνωστό ότι ξαναστέλνει εσπευσμένα τον επίτροπο αρμόδιο για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα, στο Κίεβο - αναμενόταν εκεί αργά το βράδυ - ενώ το δρόμο προς την ουκρανική πρωτεύουσα ξαναέπαιρνε και ο Πολωνός πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, σε ρόλο διαμεσολαβητή για λογαριασμό των «προσανατολισμένων στη Δύση» κεντροευρωπαϊκών χωρών. Η γαλλική διπλωματία, διά στόματος του επικεφαλής της Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσε τους Ουκρανούς πολιτικούς ηγέτες να «βρουν νόμιμη οδό επίλυσης» της κρίσης.

Ενας ανθρακωρύχος στις ανατολικές περιοχές της χώρας μόλις τέλειωσε τη βάρδια του...

Associated Press

Ενας ανθρακωρύχος στις ανατολικές περιοχές της χώρας μόλις τέλειωσε τη βάρδια του...
Εξέλιξη από το Ανώτατο Δικαστήριο, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με το σχόλιο αναλυτή του BBC, βρίσκονται υπό «ασφυκτική πίεση» για να λάβουν μια «απίθανη» απόφαση, δεν είχε υπάρξει, ούτε ήταν σαφές αν θα υπάρξει σήμερα. Οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές, όπως και στελέχη του Ιδρύματος Σόρος, επιχειρούσαν να παρουσιάσουν στη Δυτική κοινή γνώμη την εικόνα πως πρόκειται για «φιλοκαθεστωτικό» θεσμό...

Την ίδια στιγμή, εφημερίδες όπως η Νιου Γιορκ Τάιμς ασχολούνταν με πολύ σοβαρά πράγματα, όπως το ότι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υιοθέτησε «σκληρούς τόνους» σχετικά με την ουκρανική κρίση, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους χρησιμοποίησε πολύ πιο «ήπιο, συμβιβαστικό και ανεκτικό τόνο» προς την πλευρά των «φιλορώσων». Πώς το ερμήνευσε η καλή εφημερίδα; Σε μια προσπάθεια «αποφυγής μιας απευθείας αναμέτρησης» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, στο ίδιο ρεπορτάζ η εφημερίδα επισημαίνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να «αναμειγνύεται ενεργά» (αυτό έλειπε...), πιέζοντας στην κατεύθυνση «του συμβιβασμού» και της «εξεύρεσης νόμιμης λύσης». Αυτά επισήμως: ανεπισήμως, ό,τι κι αν λένε οι Τάιμς, η αμερικανική πολιτική καθορίζεται από εκείνη τη φράση του Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο βιβλίο του Η Μεγάλη Σκακιέρα, ότι δηλαδή «χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία παύει να είναι Ευρασιατική αυτοκρατορία»...

Ρωσικό διαδίκτυο: Επανάληψη των εκλογών και μετά;

Περίληψη από τη «Γιούνγκε Βελτ»

«Η αντιπολίτευση έθεσε την Κυριακή στον Λ. Κούτσμα ένα τελεσίγραφο. Ο Πρόεδρος οφείλει να απολύσει τον πρωθυπουργό Γιανούκοβιτς και τους κυβερνήτες του Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ και Δονέσκ μέσα σε 24 ώρες και να τιμωρήσει αυτούς που είχαν την ιδέα της ουκρανικής αυτονομίας. Αν ο Κούτσμα δεν το κάνει αυτό, τότε όχι μόνο θα μπλοκάρουν όπως μέχρι τώρα την έδρα του Προέδρου, αλλά θα εμποδίσουν τον Πρόεδρο να κινηθεί μέσα στην Ουκρανία. Αυτό το εξάγγειλε η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Κίεβο, Τιμοσένκο.

Η πορτοκαλένια αντιπολίτευση αντέδρασε με το τελεσίγραφο στη διαδήλωση του Γιανούκοβιτς το Σάββατο στο σταθμό του Κιέβου και σε διάφορες γαλαζόλευκες συγκεντρώσεις στα ανατολικά της χώρας... Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν υποβληθεί 11.000 μηνύσεις για νοθεία από την αντιπολίτευση και 7.000 από την πλευρά του Γιανούκοβιτς. Σε περίπτωση επανεκλογής πρέπει να αποφευχθούν βάσιμα εκλογικές νοθείες με τη βοήθεια διεθνών παρατηρητών, αλλιώς η απόσχιση του ανατολικού τμήματος είναι αναπόφευκτη. Πάντως, μια νέα εκλογή δε θα έφερνε νέα αποτελέσματα. Γιατί το προβάδισμα του Γιανούκοβιτς με 871.000 ψήφους δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με εκλογική νοθεία, αλλά με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Σ' αυτό δεν αλλάζει πιθανώς τίποτα και η δύναμη ακτινοβολίας των διαρκών διαδηλώσεων στο Κίεβο. Μισό εκατομμύριο (διαδηλωτών) δεν είναι όλη η χώρα. Φαίνεται σαν η Μόσχα να προσανατολίζεται προς έναν ενδεχόμενο Πρόεδρο Γιουστσένκο, αλλά και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον στο να αποδεχτούν έναν Πρόεδρο Γιανούκοβιτς - ή αλλιώς θα αποδεχτούν τη διάσπαση της Ουκρανίας».


Θ. Β.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ