ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογικό κλίμα ... εκατέρωθεν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΑΓΗ.-

Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και κυρίως η ΕΕ και οι αραβικές χώρες «να σταθούν πρακτικά και χρηματικά στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αρχής και των Παλαιστινίων», προκειμένου να «διοργανωθούν δημοκρατικές και αξιόπιστες εκλογές», επισήμανε, χθες, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Μπενίτα Φερέρο - Βαλντέρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιείται στη Χάγη, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χορηγήσει, τον επόμενο χρόνο, στην Παλαιστινιακή Αρχή βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κάλεσε τις αραβικές χώρες να χρηματοδοτήσουν τη διενέργεια των παλαιστινιακών εκλογών. Στη σύνοδο μετέχουν, εκτός από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι ΥΠΕΞ των: Τουρκίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Μάλτας, Μαρόκου, Συρίας, Τυνησίας, Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια ώρα, ενώ στο εσωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές ενόψει των εκλογών, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ισραηλινή κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία 2 προτάσεων μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Σαρόν, που δεν τίθενται σε εφαρμογή μόνο επειδή δε συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία, κρίση ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού και του συγκυβερνώντος κεντρώου κόμματος Σινούι.

Το Σινούι αρνείται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2005, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, εκτιμώντας ότι υιοθετεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, φέρεται αποφασισμένος να αποπέμψει το Σινούι από την κυβέρνηση, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Με δεδομένη, όμως, τη μη στήριξη της κυβέρνησης από τους ακροδεξιούς και υπερσυντηρητικούς, μέχρι πρότινος, συνεργάτες της, εξαιτίας του σχεδίου «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Σαρόν θα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία του Εργατικού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοβαρές δυσαρέσκειες στην ακροδεξιά πτέρυγα του Λικούντ, ενώ παραλλήλως το Εργατικό Κόμμα, επίσης, θα απαιτήσει αλλαγές στον προϋπολογισμό, αφού γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κατέθεσε και τη σχετική πρόταση μομφής. Κατά συνέπεια, οι πολιτικοί αναλυτές, χθες, εκτιμούσαν ότι γίνεται ολοένα και πιθανότερο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΣΥΡΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνάντηση Μουμπάρακ - Ασαντ, κεκλεισμένων των θυρών

Διαδήλωση στη Βηρυτό κατά της απόφασης του ΟΗΕ, που ζητά απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο απειλώντας με κυρώσεις

ΚΑΪΡΟ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χθες, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Σύρος ομόλογός του, Μπάσαρ αλ Ασαντ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οι δύο ηγέτες απέφυγαν επισταμένα να κάνουν δηλώσεις τόσο πριν, όσο και μετά τη συνάντησή τους. Η μοναδική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών προέρχεται από διπλωματικές διαρροές.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, στο επίκεντρο της συνομιλίας των Μουμπάρακ - Ασαντ βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ και στο Παλαιστινιακό, ενόψει των εκλογών, ενώ έγινε νύξη και στην προοπτική αναθέρμανσης του διαλόγου Συρίας - Ισραήλ. Ο Σύρος Πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε την πρόθεσή του για επανέναρξη του διαλόγου με το Ισραήλ «άνευ προϋποθέσεων». Συριακές πηγές, λίγο αργότερα, διευκρίνιζαν ότι ο όρος «άνευ προϋποθέσεων» σημαίνει ότι η Δαμασκός παραμένει σταθερή στη θέση της για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατειλημμένα υψώματα του Γκολάν και δε θεωρεί ως δεδομένες όλες τις υπόλοιπες επιμέρους συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων γύρων συνομιλιών.

Διαδήλωση υπέρ της συριακής παρουσίας

Την ίδια ώρα, μεγάλη διαδήλωση υπέρ της παράτασης της παρουσίας συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο και κατά της πρόσφατης απόφασης του ΟΗΕ που ζητά την άμεση και ολική απόσυρσή τους, απειλώντας με κυρώσεις σε βάρος τόσο της Συρίας, όσο και του Λιβάνου, διοργανωνόταν στη Βηρυτό. Τη συγκέντρωση υποστηρίζουν οι φιλο-συριακές πολιτικές οργανώσεις, που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, η οργάνωση «Χεζμπολάχ», αλλά και ορισμένες αριστερές οργανώσεις, που επικεντρώνουν την προσοχή τους περισσότερο στο γεγονός ότι η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου.

ΙΤΑΛΙΑ
Ολοι, απεργιακά, κατά του Μπερλουσκόνι

Παρά τη βροχή μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις

Associated Press

Παρά τη βροχή μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις
ΡΩΜΗ.--

Παρέλυσε χτες ολόκληρη η Ιταλία από τη γενική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εργασιακοί κλάδοι. Η απεργία υποστηρίχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αξιοποιήθηκε ως εφαλτήριο από τον άρτι αφιχθέντα εκ των Βρυξελλών Ρομάνο Πρόντι για να κάνει το ντεμπούτο του ως ηγέτης της κεντροαριστερής «Ελιάς». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η επιτυχία άγγιξε το ποσοστό του 100% ενώ δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε περισσότερες από 70 πόλεις.

Λόγω της απεργίας δε λειτούργησαν χτες όλων των ειδών οι συγκοινωνίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, οι τράπεζες, τα σχολεία. Στο στόχαστρο των απεργών τα μέτρα περικοπής των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών δαπανών, αύξησης της φορολογίας και παροχής αμνηστίας στους παρανομούντες στις οικονομικές τους δραστηριότητες, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό που προώθησε, ασκώντας έντονες πιέσεις, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά (που τελικά καταλήγουν σε περικοπές ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) είναι αναγκαία καθώς η ΕΕ κάλεσε επιτακτικά την Ιταλία να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, που είναι το 3ο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Αντίθετα ως «ανθρωποσφαγή που θυσιάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους προς όφελος των, ήδη, προνομιούχων» χαρακτηρίζουν τα μέτρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ζητούν να μην εφαρμοστούν. Κατά των μέτρων τάχθηκε και ο Σύνδεσμος Ιταλών Βιομηχάνων, εκτιμώντας, από τη δική του πλευρά, ότι δεν προβλέπονται σαφή μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Συνδικάτα και Βιομήχανοι καλούν την κυβέρνηση σε νέο διάλογο.

Στο ενδιάμεσο των δύο αυτών θέσεων, τοποθετήθηκε χτες ο Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας ως ηγέτης της «Ελιάς» στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Ο Πρόντι, υιοθετώντας ξεκάθαρα προεκλογικό ύφος, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για «καταστροφική οικονομική πολιτική την τελευταία τετραετία», εκτίμησε ως «ασήμαντες» τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθούνται και «ανεπαρκή τα μέτρα για την ανάπτυξη».

Εμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Συνέντευξη - εκδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστινίους από την ΕΕΔΥΕ, την ΕΕΔΔΑ και την ΟΓΕ

Συνέντευξη Τύπου, που θα έχει και το χαρακτήρα εκδήλωσης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, διοργανώνουν, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60), την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στις 12.30μ.μ., η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η συνέντευξη - εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, στις 29 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για την καμπάνια αλληλεγγύης που ξεκινούν οι τρεις οργανώσεις, με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων, με κεντρικό θέμα «Νερό για τα Παιδιά της Παλαιστίνης».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απειλές «αγνώστων»...

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δύο βδομάδες μετά τη δολοφονία κορυφαίου δικαστικού αξιωματούχου με τρόπο που εγείρει πολλά ερωτήματα, πληροφορίες που μεταδίδονταν χτες από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας έκαναν λόγο για «απειλές κατά της ζωής» του αντιπροέδρου και ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες. Κατά πληροφορίες από δυτικές πηγές, οι απειλές αυτές -δεν ήταν γνωστό από ποιους διατυπώνονται, αν και είναι σαφές από πού μπορεί να εκπορεύονται - διατυπώθηκαν εναντίον του αντιπροέδρου Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ, του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ιβάν Ρινκόν, του γενικού εισαγγελέα, Ισάιας Ροδρίγες, και του υπουργού Εσωτερικών, Εσε Τσακόν.

Μια απειλητική επιστολή φέρεται να έφθασε στο γραφείο του αντιπροέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτεί μια προσπάθεια χρήσης «στοχευμένης βίας» εναντίον της κυβέρνησης που επιχειρεί να εφαρμόσει μια διαδικασία «μπολιβαριανής επανάστασης», ώστε να παύσει την έρευνα και τη δίωξη των πολιτικών και οργάνων τους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα εναντίον του Ούγο Τσάβες, το οποίο κατά σαφείς ενδείξεις είχε στήριξη από την Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ