ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ
Συνέχεια της ανούσιας αντιπαράθεσης
  • Ξεκίνησε η κατάθεση του Γ. Σμπώκου, γραμματέα εξοπλισμών επί Α. Τσοχατζόπουλου
  • Κατατέθηκε η επιστολή του Ρώσου υπουργού Αμυνας που αναφέρει ότι οι εγγυήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένουν σε ισχύ

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα από τον πολιτικό χώρο, του - επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου - γενικού γραμματέα εξοπλισμών Γ. Σμπώκου, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στην Επιτροπή κατατέθηκε η απαντητική επιστολή του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σ. Ιβανώφ προς τον Ελληνα ομόλογό του Σ. Σπηλιωτόπουλο σχετικά με την εγγύηση του ρωσικού κράτους για την εκτέλεση της συμφωνίας για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την προμήθεια των ΤΟΡ/Μ1.

Η κατάθεση του Γ. Σμπώκου, ο οποίος «κόπηκε» από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές με υπονοούμενα σχετικά με τη διαχείριση θεμάτων εξοπλισμών κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, έδωσε αφορμή για έναν ακόμα γύρω ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

Οι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν στην επιτροπή φωτοτυπίες από σχετικά δημοσιεύματα της εποχής, σύμφωνα με τα οποία ο Γ. Σμπώκος «κόπηκε» για «ηθικούς λόγους», ενώ οι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι η καρατόμησή του έγινε όχι γιατί υπήρχαν «σκιές» αλλά για επικοινωνιακούς λόγους.

Στην κατάθεσή του ο Γ. Σμπώκος, η οποία συνεχίζεται, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε έγγραφο της καναδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο εάν η χώρα μας προμηθεύονταν καναδικά αντιαεροπορικά τότε δε θα μπορούσε να τα μεταφέρει στην Κύπρο, κάτι που ήταν δυνατόν να γίνει με τα ρώσικα όπλα.

Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα ενδοπασοκικά «επικοινωνιακά τρικ». Ο Γ. Σμπώκος, την ευχετήρια επιστολή του για την ονομαστική εορτή του Α. Λοβέρδου, συντονιστή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική, τη συνόδευε με μια γομολάστιχα που έγραφε «για δικά σου μεγάλα λάθη», υπονοώντας τα «λάθη» του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του.

Στην επιστολή του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σ. Ιβανόφ τονίζεται ότι «παραμένουν σε ισχύ οι εγγυήσεις της Ρώσικης Ομοσπονδίας που αφορούν στην εκπλήρωση από τη ρωσική πλευρά υποχρεώσεων της αντισταθμιστικής συμφωνίας». Κατά τον Ιβανόφ, η πρακτική παραχώρησης τέτοιων εγγυήσεων από τη ρωσική κυβέρνηση «υπάρχει και εφαρμόζεται κατά την άσκηση συνεργασίας στον τεχνικό - στρατιωτικό τομέα με τα ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι το εισαγγελικό έγγραφο, με βάση το οποίο έγινε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ανέφερε ότι δεν είναι ισχυρή η κρατική εγγύηση αλλά απαιτείται εγγύηση από τραπεζικό ίδρυμα.

ΠΑΣΟΚ
Μπέρδεμα με το Ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα που εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα (Ν. 3029), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εντελώς δημαγωγικά, δήλωνε ότι το κόμμα του βάζει «στο επίκεντρο την ευαισθησία στον άνθρωπο, και τα θέματα υγείας, τα θέματα τα συνταξιοδοτικά, τα θέματα της πρόνοιας»... Και ότι ακριβώς μ' αυτή την «ανθρώπινη διάσταση» θα ασχοληθεί και η Συνδιάσκεψη που διοργανώνει την επόμενη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα γύρω από το «κοινωνικό σύστημα».

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η Αν. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ζητούν να «ανοίξει ακόμα περισσότερο το Ασφαλιστικό» και να γενικευτεί η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, επικαλούμενος και τις απόψεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, υποστήριξε ότι «σήμερα ο συνταξιούχος αισθάνεται ανασφάλεια όχι από το νόμο τον οποίο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τη μη εφαρμογή αυτού του νόμου, και τους χειρισμούς της κυβέρνησης»...

Με το «ζεϊμπέκικο» ...«κερδίσαμε και σε ουσία»!

Παράλληλα, χτες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των συντονιστών συζητήθηκαν και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Στις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των χειρισμών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας τη «συμφωνία του Ελσίνκι» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξάλλου, χτες στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, δημοσιεύτηκε μια εκτενής ανάλυση με τίτλο: «Το Ελσίνκι, η ΝΔ και εμείς», μέσα από την οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη συμφωνία σαν μεγάλη... επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν ποιες ήταν οι ελληνοτουρκικές διαφορές που θα λύνονταν στο Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο ήταν έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να σύρει τη χώρα. Στο ίδιο κείμενο, το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται και τις... επιτυχίες που σημείωσε το... ζεϊμπέκικο του σημερινού αρχηγού του.

Πάντως, χτες, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι βλέπει «μια προσπάθεια στροφής της κυβέρνησης προς τις θέσεις τις δικές μας, σε ό,τι αφορά το Ελσίνκι», αλλά σημείωσε ότι το κόμμα του θα τις αξιολογήσει «τελικά μετά τις 17 Δεκεμβρίου».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον παλαιστινιακό λαό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής, σε συνεργασία με την παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος, αφιερωμένη στον παλαιστινιακό λαό και τους αγώνες του για «Πατρίδα και Ελευθερία». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν οι: Ι. Σάμπρι, επιτετραμμένος της παλαιστινιακής πρεσβείας και Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Στην εκδήλωση έγινε έκθεση φωτογραφικού υλικού, προβολή ντοκιμαντέρ από τη 2η «Ιντιφάντα» και προβολή διαφανειών (σλάιτς) για το «Τείχος» που κτίζει το Ισραήλ για να κλείσει το λαό της Παλαιστίνης σε μια τεράστια φυλακή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ
«Ευχαριστίες» και «καλή διάθεση»

Την καλή διάθεσή του για συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αναδεικνύει ο Κ. Καραμανλής στην απαντητική επιστολή που έστειλε χτες στον Τζ. Μπους.

Η επιστολή δε δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αυτήν ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Αμερικανό Πρόεδρο για την επιστολή που του έστειλε πρόσφατα με την οποία δικαιολογούσε την απόφασή του για μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Στην επιστολή του ο Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει την καλή διάθεση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει ότι τους δύο λαούς συνδέει παλιά σχέση φιλίας και συνεργασίας. Τονίζει ότι η αναγνώριση των Σκοπίων δε βοηθά στην προσπάθεια για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας και σημειώνει τη διαβεβαίωση του Προέδρου Μπους ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η επιστολή στάλθηκε λίγες μέρες πριν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναληφθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα με το χάρτη του αμερικανικού Πενταγώνου που εμφανίζει την ελληνική Μακεδονία ως κατεχόμενο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο Ε. Αντώναρος παρέπεμψε χτες στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει προχτές ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ με την οποία διαβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν το χάρτη. Η κυβέρνηση άλλαξε μέσα σε λίγες βδομάδες «θέματα τα οποία εκκρεμούσαν για πέντε χρόνια και για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα - εκτός και αν δεν τα είχε δει, οπότε και αυτό είναι μεμπτό», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ