ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καμία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα

Παρέμβαση του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, μετέφεραν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του Κόμματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τόνισαν πως σκοπός πρέπει να είναι να μην ανοίξουν τα καταστήματα ούτε μία Κυριακή. Για τον ακριβή αριθμό των Κυριακών (πλέον των εφτά που ισχύει για όλους) που θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα κάτω από 250 τ.μ., θα πρέπει να αποφασίσει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης μέχρι τις 8 Νοέμβρη.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ, είπε πως «αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των εργαζομένων», ενώ υπενθύμισε πως καταργήθηκε η αργία του Σαββάτου, με τον πιλοτικό τρόπο που έρχεται τώρα η κατάργηση της Κυριακής.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι αντίθετοι κατηγορηματικά στο άνοιγμα τις Κυριακές, ενώ επεσήμανε πως στο νόμο δεν προβλέπεται διαφορετική αμοιβή για την εργασία την Κυριακή, με αποτέλεσμα να «οδηγήσει στην καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης και στο τέλος να γίνουν όλες οι μέρες το ίδιο και παντού».

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης είπε ακόμα πως «οι μόνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση σε αυτήν τη λογική, πέρα από πολιτικές δυνάμεις, είναι οι μεγάλοι έμποροι, αυτοί που υποτίθεται ότι σήμερα ο νόμος απαγορεύει να ανοίξουν, λόγω του ορίου των 250 τ.μ. Σύμμαχοί της δεν είναι μόνο τα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που το προωθούν. Υπάρχουν κι άλλοι σύμμαχοι. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, ο κ. Φιλίππου, που σημειωτέον είναι και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε στο δημοτικό του συμβούλιο και αποφάσισε με μία ψήφο κατά, έναν κομμουνιστή που έχει το δημοτικό συμβούλιο, όλες τις Κυριακές του χρόνου να είναι ανοικτά τα καταστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί διαφορετικά, αλλά ψαρεύουν στα θολά νερά με αυτόν τον τρόπο».

Εμποροϋπάλληλοι και μικροί ΕΒΕ

Από την πλευρά της, η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, επεσήμανε πως «32 χρόνια ως εργαζόμενη στο εμπόριο έχω αλλάξει 17 ωράρια. Αναρωτιέστε τι επίπτωση έχουν αυτά τα διαφορετικά ωράρια στην προσωπική τους ζωή, στην οικογενειακή τους ζωή, άλλα ωράρια τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που υπογράφουν και ασφαλίζονται για τέσσερις ώρες τη μέρα και δουλεύουν 14. Να μην πούμε για συμβάσεις της μιας μέρας, των δύο ωρών, του Σαββάτου κ.τ.λ.».

Ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του συλλόγου αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων Αθήνας, παίρνοντας το λόγο είπε πως οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν στο νόμο, είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην ΕΣΕΕ, καθώς όπως τόνισε «με την τακτική που ακολούθησε διευκόλυνε την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, βοήθησε να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Η θέση της για τις επτά Κυριακές έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση, ότι το μέτρο είναι δήθεν αποδεκτό από τους εμπόρους».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργία και συγκεντρώσεις στις 3 Νοέμβρη

Σε συμμετοχή καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου που καταργεί επί της ουσίας την Κυριακή αργία, οι εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα προχωράνε σε απεργία. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα γίνουν απεργιακές συγκεντρώσεις από σωματεία στο Εμπόριο, με τη συμμετοχή και αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στην Αθήνα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία καλούν στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα σε: Θεσσαλονίκη (10 π.μ., συμβολή οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους), με κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Αγρίνιο (10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου), με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιάννενα (10 π.μ., συμβολή οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη), Καλαμάτα (10 π.μ., έξω από το πολυκατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Αρτέμιδος), με κάλεσμα του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας, Λάρισα (9 π.μ., Εργατικό Κέντρο), με κάλεσμα κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, Ξάνθη (10.30 π.μ., εμπορικό κέντρο «Flamingo»), με κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, μαζί με την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή, Ρόδο (10 π.μ., πάρκινγκ Εθνικής Αντίστασης - «Κωτσόβολος»), με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

26,8 εκατ. οι επίσημα άνεργοι στην ΕΕ

Στα 26,8 εκατομμύρια έφτασαν οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στην ΕΕ. Για το μήνα Σεπτέμβρη του 2013, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, τα ποσοστά της ανεργίας εμφανίζονται στο 12,2% στην Ευρωζώνη και στο 11% συνολικά στην ΕΕ. Στους νέους φτάνει στο 24,1% στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέχει τα «πρωτεία» της ανεργίας με 27,6% του «απασχολήσιμου» πληθυσμού, στις γυναίκες με ποσοστό ανεργίας 31% και στους νέους κάτω των 25 ετών με ποσοστό 57,3%. Ακολουθούν οι: Ισπανία (26,6%), Κροατία (17,2%), Κύπρος (17,1%), Πορτογαλία (16,3%). Στα κράτη της Ευρωζώνης, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά περίπου 1 εκατ. άτομα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο». Θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν τα σωματεία των δυο νοσοκομείων, αναδείχτηκε πως το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015, στο όνομα της ψευδεπίγραφης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και «αποασυλοποίησης», είναι επιβεβλημένο εδώ και πάνω από μια δεκαετία από τη στρατηγική της ΕΕ. Το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα πλήξει τους εργαζόμενους στα δημόσια ψυχιατρεία, ενώ θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο και οι ασθενείς: Θα παρακρατείται το 50-80% των πενιχρών συντάξεων, θα στοιβάζονται στα ράντζα των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων, ενώ οι ανασφάλιστοι δε θα γίνονται δεκτοί στους ξενώνες και τα οικοτροφεία.

«ΕΒΓΑ»: Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρά σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με την εργοδοσία, η οποία επιχειρεί να κόψει σειρά επιδομάτων, που σημαίνει μειώσεις σε μισθούς και ημερομίσθια κατά 15%. Χτες η εργοδοσία πρότεινε «οριζόντιες» μειώσεις μισθών, κλιμακωτά ανάλογα με το μισθό, από 7,5% ως 10%. Οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ κάνουν εδώ και μία εβδομάδα επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Την απαίτησή τους να πληρωθούν, να επαναλειτουργήσει το ναυπηγείο με όλες του τις δραστηριότητες, να μη γίνει απόλυση, να μην πειραχτούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, διαδήλωσαν και χτες το πρωί οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αυτή τη φορά μπροστά στη Βουλή. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες είχαν παραταχθεί και χτες μπροστά στη Βουλή και κάθετα στην οδό Β. Σοφίας. Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που κλείνουν 19 μήνες απλήρωτοι, απέσπασαν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ ύψους 2.200 ευρώ στον καθένα, που άρχισε να δίνεται από προχτές.

ΟΤΑ: Νέες ψηφίσματα γενικών συνελεύσεων και ΔΣ σωματείων σε δήμους προστέθηκαν χτες, με τα οποία ζητάνε να γίνει νέο γνήσιο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ όλων των σωματείων και όλων των αντιπροσώπων, που εκλέγονται σε αυτά. Σχετική απόφαση πήραν οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων Πετρούπολης, Περιστερίου και Ηλιούπολης. Αποφάσεις πήραν και τα ΔΣ των Σωματείων στους Δήμους Λυκόβρυσης - Πεύκης, Περάματος και Παλαιού Φαλήρου. Τις προηγούμενες μέρες αποφάσεις είχαν πάρει η γενική συνέλευση στο σωματείο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και η γενική συνέλευση του ενός από τα δύο σωματεία στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη.

«ΑΡΩΓΗ»: Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου «Euromedica» στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους οφείλει η επιχείρηση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών.

ΛΑΡΙΣΑ: Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), καταγγέλλει την αναλγησία και τον εμπαιγμό της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους απλήρωτους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ζητά την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζει ότι ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, από τις 15 Οκτώβρη είχε διαβεβαιώσει ότι θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων, αλλά ο Οκτώβρης τέλειωσε και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Συγκέντρωση και διαδήλωση για την υγεία θα γίνει σήμερα στον Ασπρόπυργο στην πλατεία Δημαρχείου, στις 7 μ.μ. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Γυναικών Ασπροπύργου.

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ, καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Οι εκλογές γίνονται στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», 8 πμ - 7 μμ. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γ) του ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην εντεινόμενη φοροληστεία, στις κατασχέσεις μισθών, σπιτιών, χωραφιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στην Εφορία Τρικάλων οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνας για την οργάνωση μεγάλης κινητοποίησης διαμαρτυρίας μέσα στο Νοέμβρη, με αίτημα ένα σύγχρονο αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα μετά από πρωτοβουλία της Γραμματείας Βορείου Εβρου του ΠΑΜΕ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδυμότειχου και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Διδυμότειχου. Συμμετείχαν φορείς της περιοχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ