ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
Την Τετάρτη όλοι και όλες στην απεργία!

Πέντε μέρες έμειναν μέχρι την πανελλαδική πανεργατική απεργία, την Τετάρτη 6 Νοέμβρη. Οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για την επιτυχία της, σε αναμέτρηση με την εργοδοσία, αλλά και τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονομεύει την κινητοποίηση. Τις μέρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη αγώνες σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Τα ιδιαίτερα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι πρέπει να δεθούν με το γενικό πλαίσιο της απεργίας, για να πολλαπλασιαστεί η δυναμική των κινητοποιήσεων. Στις 6 του Νοέμβρη, κάθε επιμέρους μέτωπο να συγκλίνει στην πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζικά στους δρόμους με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας

Μαζικές οι χτεσινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα έκαναν χτες οι συνταξιούχοι. Στην Αθήνα η συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Μακρή. Απαίτησε να παρθούν πίσω τα χαράτσια των 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και του 1 ευρώ για κάθε συνταγή, που έχουν εξαγγείλει κυβέρνηση και υπουργείο. Ακόμα ξεκαθάρισαν πως απαιτούν απαντήσεις και λύσεις και όχι ύβρεις και χαρακτηρισμούς, όπως αυτοί που επιστρατεύει ο υπουργός Α. Γεωργιάδης απέναντι στα σωματεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε πως ενώ οι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους από τον Ιούλη, το υπουργείο απάντησε, μέσω του ΕΟΠΥΥ, μόλις προχτές, παραμονές της κινητοποίησης, με μια απλή καταγραφή των κουτσουρεμένων παροχών του Οργανισμού, που δεν δίνει καμία λύση στα οξυμένα προβλήματα. Κάλεσε ακόμα τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μεγάλη ήταν η χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Phasma

Μεγάλη ήταν η χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Στην Ομόνοια οι συνταξιούχοι συνάντησαν τη συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Αμέσως μετά υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την παναναπηρική κινητοποίηση που διέσχισε την Ομόνοια κατευθυνόμενη προς το υπουργείο Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη η συνταξιουχική συγκέντρωση έγινε έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους. Μαζί τους διαδήλωσαν οι ανάπηροι, με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Στη Λάρισα, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε έξω από το νοσοκομείο. Κινητοποίηση έγινε και στο Ρέθυμνο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα 4/11, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στη Ρόδο, την Τρίτη 5/11, στις 9.30 το πρωί, στο Νοσοκομείο Ρόδου.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζουν νέους εργαζόμενους να μην απεργήσουν

Προσπαθούν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με «πρακτικάριους» του ΟΑΕΔ και απασχολούμενους με προγράμματα

Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία όσων απασχολούνται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας έως 29 ετών» κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν χιλιάδες νέοι, οι οποίοι εργάζονται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

Στην Ερώτηση καταγγέλλεται ότι: «Σε αυτούς τους νέους ανακοινώθηκε ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, που έχει προκηρυχτεί για τις 6/11/2013 από τη ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, ότι, όποιος πάρει μέρος σε αυτήν, όχι μόνο θα διωχθεί από το πρόγραμμα "κατάρτισης", αλλά δε θα δικαιούται και αμοιβή, ή κάθε άλλη αποζημίωση για το διάστημα που εργαζόταν, επικαλούμενοι οι εργοδότες τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και τις αντίστοιχες παραγράφους για τις "απουσίες" στο πρόγραμμα "κατάρτισης"».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σ' αυτό το πρόγραμμα αμείβονται με 400 ευρώ και ασφαλίζονται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν το συμφωνητικό του προγράμματος απαγορεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία και τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η τρομοκράτηση των νέων εργαζομένων.

Ανάλογη είναι και η καταγγελία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, για την προσπάθεια του ΟΑΕΔ να μετατρέψει σε απεργοσπαστικό μηχανισμό τους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται σε παιδικούς σταθμούς και ενδεχομένως και σε άλλους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «κλιμάκια του ΟΑΕΔ ουσιαστικά απειλούν τους σπουδαστές αναφέροντας πως "δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία", πως είναι "μαθητές και όχι εργαζόμενοι". Ενώ σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς το μόνιμο προσωπικό έχει ήδη δηλώσει "απεργία", ο ΟΑΕΔ καλεί τους σπουδαστές να προσέλθουν κανονικά στους χώρους δουλειάς».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους κατάρτισης, σε κάθε Δήμο, σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς που εργάζονται σπουδαστές των ΕΠΑΣ «να πάρουν μέτρα καθολικής επιτυχίας της απεργίας, να μην αφήσουν την επίθεση αναπάντητη. Να μη μείνει σπουδαστής εκτεθειμένος στους εκβιασμούς και τις απειλές εργοδοτών και ΟΑΕΔ».

Οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ στο Καλαμάκι, που κάνουν την πρακτική τους στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Αθήνα, καταδικάζουν την προσπάθεια τρομοκράτησης από τον ΟΑΕΔ, ενώ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Εξόρμηση στη συγκεκριμένη ΕΠΑΣ, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

  • Στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Ρέντη, όπου προχτές σπουδαστής τραυματίστηκε στο εργαστήριο (κόπηκε με τον τροχό), ενώ χτες απολύθηκε πρακτικάριος από το δήμο Ηλιούπολης, βρέθηκαν χτες το απόγευμα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο Προμηθέας» μαζί με σπουδαστές για να καλέσουν τους νέους να πάρουν μέρος στην απεργία.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις από σήμερα

Τίθεται σε ισχύ ο νόμος για μείωση των οργανικών συνθέσεων

Αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις είναι από σήμερα οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων. Οπως ήδη έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος 4150/2013, ο οποίος επιβάλλει τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων έως και 45% στις κατηγορίες των γενικών υπηρεσιών (καμαρότους, μαγείρους κ.ά.). Με παρέμβαση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ στην ΠΝΟ, συμφωνήθηκε σήμερα από τις 6 το πρωί τα προεδρεία όλων των σωματείων της δύναμης της Ομοσπονδίας να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, για την αγωνιστική προετοιμασία των πληρωμάτων.

Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων αφορούν τον αριθμό και τις ειδικότητες του πληρώματος και είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση, είναι να επεκταθεί το καθεστώς που ισχύει στα ποντοπόρα και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Στα ποντοπόρα, με βάση τις εγκριτικές πράξεις νηολόγησης πλοίων με ελληνική σημαία, ανάλογα με το «τονάζ» είναι ναυτολογημένοι 4, 5 και 6 Ελληνες ναυτεργάτες, που είναι οι μόνοι με εργασιακά δικαιώματα και πληρώνουν κρατήσεις.

Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από ναυτεργάτες αλλοδαπούς, που ναυτολογούνται με βάση τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων, ο οποίος προβλέπει ότι οι αλλοδαποί ναυτεργάτες θα πληρώνονται με βάση τη συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και του ναυτιλιακού πράκτορα. Υπολογίζεται ότι στα ελληνικά ποντοπόρα πλοία απασχολούνται περίπου 60.000 αλλοδαποί ναυτεργάτες, που σημαίνει ότι επικρατεί όργιο «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «COCA-COLA 3Ε»
Συνεχίζουν με νέες 48ωρες στη Θεσσαλονίκη

Στο πλευρό τους ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ

Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με δύο νέες 48ωρες απεργίες από σήμερα, Παρασκευή, ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες μαζί με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Παράλληλα, ανήγγειλαν και καμπάνια ενημέρωσης του λαού της Βόρειας Ελλάδας για την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική με απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων προκειμένου να αυξήσει παραπάνω τα ήδη τεράστια κέρδη της.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανακληθούν οι 33 απολύσεις από το τμήμα διανομής και να επαναλειτουργήσει το τμήμα παραγωγής στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που η πολυεθνική το έκλεισε πριν από δύο χρόνια και το μετέφερε στη Βουλγαρία. Κατήγγειλαν την επιχείρηση τρομοκρατίας και δικαστικών διώξεων που έχει ξεκινήσει η πολυεθνική προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Β. Αρτεμίου, αναφέρθηκε στην εργολαβοποίηση υπηρεσιών που προωθεί η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε, με την κατάργηση τμημάτων, από την καθαριότητα, την παραγωγή και τώρα τη διανομή, με στόχο να εξασφαλίσει μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερα κέρδη. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΕΚΘ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, εκ μέρους της οποίας έκανε παρέμβαση ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος και της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ τονίζει ότι η αδιαλλαξία της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ με έναν τρόπο μπορεί να νικηθεί, «με τον ενωμένο ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων σ' αυτή και την έμπρακτη αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης». Αλληλεγγύη εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αλληλεγγύη εκφράζει και το ΕΚ Λάρισας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΜΑΛΤΕΖΟΣ»
Παρακαταθήκη η τετραήμερη απεργία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τα χαράματα, χτες, οι εργάτες στη ΜΑΛΤΕΖΟΣ βρέθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα έξω από τις πύλες του εργοστασίου, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη συναδέλφου τους, που απολύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Την Παρασκευή, ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Χτες, σε γενική συνέλευση, εκτίμησαν πως «έκλεισε» ένας πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων και ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε νέο χτύπημα της εργοδοσίας.

Η εργοδοσία από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς για να σπάσει την ενότητα των εργαζομένων. Προχτές Τετάρτη, πήγε την απεργία στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι είναι «παράνομη και καταχρηστική». Μάλιστα, ανάμεσα στα άλλα, ζητούσε από το δικαστήριο να πάρει ...εφάπαξ απόφαση πως κάθε άλλη απεργία που θα γίνει στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα, θα κηρυχθεί επίσης παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο έκρινε χτες την απεργία παράνομη και απέρριψε την παραπάνω απαίτηση της εργοδοσίας.

Ο απολυμένος, μετανάστης από το Μπαγκλαντές, δούλευε στη ΜΑΛΤΕΖΟΣ επί 11 χρόνια και απολύθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν απέδιδε στη δουλειά του! Από το 2012, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ύψους 21,5% στους εργαζόμενους στα γραφεία, ενώ στους αποθηκάριους έκανε μείωση 10% το 2012 και ζητάει επιπρόσθετη μείωση 10%. Τέλος, στην παραγωγή ζητάει 10% μειώσεις μισθών σε πρώτη φάση, αλλιώς θα προχωρήσει σε απολύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έγινε η απόλυση του μετανάστη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΩΘΗΣΗ»
Με χαρτζιλίκι και συμβάσεις ενός μήνα!

Από τη χθεσινή στάση εργασίας
Από τη χθεσινή στάση εργασίας
Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχώρησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι της τηλεφωνικής εταιρίας «Ωθηση», απαιτώντας να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, να δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με μηνιαίες συμβάσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση με αξιοπρεπείς μισθούς. Στη συγκεκριμένη εταιρεία εργάζονται περίπου 120 άτομα, νέοι και φοιτητές στην πλειοψηφία τους, με μισθούς - χαρτζιλίκι της τάξης των 420 ευρώ (καθαρά) στο 6ωρο και 270 ευρώ (καθαρά) στο 4ωρο. Επιπλέον, από το καλοκαίρι η εργοδοσία άρχισε να «προσλαμβάνει» άτομα με συμβάσεις του ενός μήνα και έχει κάνει απολύσεις, με πιο πρόσφατη ενός μέλους της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ (Σωματείο Εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική). Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να αντιπαλέψουν τις συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησής τους. Για κλιμάκωση, η σωματειακή επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 6 Νοέμβρη. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε το σωματείο στη «Forthnet».

«Ραβασάκια» σε όσους δεν πλήρωσαν νοσήλια

Παρέμβαση χτες από το Συνδικάτο Οικοδόμων και τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ

Παρέμβαση ενάντια στις απειλές που δέχονται ανασφάλιστοι που νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά δεν είχαν να πληρώσουν, έκαναν χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Οπως σημειώθηκε, αυξάνονται καθημερινά οι περιπτώσεις ανασφάλιστων και ανέργων που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής ως έκτακτα περιστατικά, και μετά το τέλος της νοσηλείας τους οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους έστειλαν «ραβασάκια» με τα νοσήλια με την απειλή ότι αν δεν πληρωθούν, θα σταλούν στην Εφορία. Κάτι που - όπως τονίστηκε και στη χτεσινή παρέμβαση - μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατασχέσεις περιουσίας από την εφορία και εντάσσεται στο γενικό κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα: Ανεργος οικοδόμος πήγε σε νοσοκομείο μετά από αρρυθμίες που παρουσίασε και του ζητούν 310 ευρώ για ένα βράδυ που έμεινε μέσα και εξετάσεις που έκανε. Γυναίκα οικοδόμου πήγε σε νοσοκομείο εξαιτίας γυναικολογικών προβλημάτων και μετά από επέμβαση της ζητούν σήμερα 3.000 ευρώ. Γυναίκα που γέννησε χωρίς να έχει θεωρημένο βιβλιάριο άκουσε ότι δεν μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο με το παιδί της αν δεν πληρώσει!

Στην απεργία κάνε την αρχή!

Υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας. Απασχολείσαι με χαμηλές αποδοχές, με συμβάσεις ημέρας, με ελαστικούς όρους εργασίας. Δουλεύεις τα ρεπό σου χωρίς να χτυπάς κάρτα. Απλήρωτα. Μετά βίας καταφέρνεις να τα φέρεις βόλτα. Στερείσαι βασικές ανάγκες επιβίωσης. Κόβεις και το δείπνο, για να «κοιμάσαι ελαφρά το βράδυ». Για να μη βλέπεις την εφιαλτική πραγματικότητα στα όνειρά σου. Τα δικαιώματά σου βαπτίζονται «αγκυλώσεις». Οι υποχρεώσεις τους «εργατικό κόστος».

Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να στερηθούν το ανθρακούχο νερό μετά το φαγοπότι. «Είναι θέμα βιωσιμότητας», λένε οι ειδικοί.

Η ανεργία αυξάνεται. Απολύουν οι επιχειρηματίες για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να γίνουν ανταγωνιστικοί, λένε οι κολλητοί τους.

Πολλοί συγγενείς και φίλοι στην ανεργία. Μειώνουν τα επιδόματα ανεργίας και επιδοτούν την απασχόληση, προσφέροντας δωρεάν εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Για το καλό των νέων, να μην τεμπελιάζουν. Να μάθουν πώς το «τρίβουν το πιπέρι» και πώς βγαίνει το «βρώμικο» ψωμί.

Οι άνεργοι λιμοκτονούν. Γίνονται καταθλιπτικοί, κλείνονται σπίτια τους. Δεν έχουν κουράγιο ούτε να φωνάξουν το πρόβλημά τους στο δρόμο. Δεν τους αξίζει τέτοια μεταχείριση. Δεν έφταιξαν σε τίποτα να τους καταδικάζουν. Τους λυπάσαι, αλλά η λύπηση δεν τους χορταίνει. Σε τρομοκρατεί η ιδέα που σου περνάνε να γίνεις ένας σαν τους φίλους σου και συγγενείς σου.

Μειώνουν την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις. Εσύ όμως με μεγαλύτερη ένταση δουλεύεις στους ρυθμούς της «ανταγωνιστικότητας». Δουλεύεις για δύο. Με υπερωρίες και ρεπό απλήρωτα υπέρ «πίστεως και πατρίδος» των «απάτριδων κεφαλαιοκρατών». Μα γιατί να κάνουν νέες προσλήψεις μεγαλόψυχε ελεήμονα συνάδελφε;

Πάρ' το απόφαση, επιτέλους, να διεκδικήσεις για την άδικη καταδίκη που σου επέβαλαν. Είσαι αθώος. Φώναξέ το. Εμψύχωσε τους άνεργους φίλους σου, ξεσήκωσέ τους. Νιώσε ξανά ζωντανός άνθρωπος και όχι αλυσοδεμένο ζόμπι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ

Ας έχασες πολύτιμο χρόνο.

Κάνε την αρχή. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα παρά μόνον το φόβο σου. Αντιμετώπισέ τον.


Ηλίας ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Caravel»

Ξεκινά το «web radio» του ΠΑΜΕ

Σήμερα ξεκινά τις μεταδόσεις του το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Στις 7 το απόγευμα, στο web radio (μέσα από το site του ΠΑΜΕ www.pamehellas.gr) θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος στην αρχική του μορφή, θα αναλυθεί το στίγμα της πρωτοβουλίας και οι σκέψεις για το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκπομπή «κακά μαντάτα» με τον Πέτρο Πουντίδη (ΤΟΤΕΜ).

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Την οικονομική στήριξη των εργαζομένων ζητά το ΠΑΜΕ, ενόψει της απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Καλεί τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα «να συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ τώρα, για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει. Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους οικονομικής στήριξης παρά μόνο τα συνδικάτα, την εργατική τάξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ