Με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από το θεατρικό |
Το διήμερο ξεκίνησε με ομιλία από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς».
Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και διατέθηκε και το φωτογραφικό λεύκωμα που προετοίμασαν με μεράκι μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στην Καλαμαριά εδώ και αρκετούς μήνες. Ξεχώρισε η προσφορά αρχειακού υλικού από οικογένειες παλιών συντρόφων και αγωνιστών και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού.
Το πρωί του Σαββάτου, τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας στον πεζόδρομο Καλαμαριάς, προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
Στην ομιλία του, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε όσους και όσες, και εδώ στην Καλαμαριά, Καλαμαριώτισσες και Καλαμαριώτες, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να θριαμβεύσει η ζωή, πάλεψαν μέχρι τέλους την αδικία.
Από την εκδήλωση της πρώτης μέρας |
Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους συγγενείς, στα παιδιά, στα εγγόνια και τα δισέγγονα συντρόφων μας που βάδισαν μια ζωή στον αγώνα και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η στάση ζωής είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει ο κομμουνιστής.
Γενιές κομμουνιστών και αγωνιστών στην πόλη διαπαιδαγωγήθηκαν και συνεχίζουν να διαπαιδαγωγούνται από τη στάση ζωής και την ατσάλινη θέληση συντρόφων, όπως ο Νίκος Παπαδόπουλος, που στάθηκαν αλύγιστοι στις εξορίες, στις φυλακές, πάντα μπροστά για τα δίκια του λαού. (...)
Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, κρατώντας ψηλά την επαναστατική σημαία του Κόμματός μας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια νέα κοινωνία όπου στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο εργαζόμενος και οι ανάγκες του...».
Το βράδυ της δεύτερης μέρας, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», μίλησε ο Βικέντιος Αντωνάκης, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Απηύθυνε «θερμό χαιρετισμό στους συγγενείς, στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονα συντρόφων μας που βάδισαν μια ζωή στον αγώνα και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η στάση ζωής είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει ο κομμουνιστής...».
Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου επιλέχτηκε να τοποθετηθεί η αναμνηστική πλάκα, για 30 χρόνια λειτουργούσαν τα γραφεία της Αστυνομίας, όπου στα μπουντρούμια του υπογείου εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές φυλακίστηκαν και βασανίζονταν. Μετά το 1975, το κτίριο ανακαινίστηκε και πέρασε στο δήμο Καλαμαριάς. Δεν πάρθηκε όμως υπόψη η ιστορία του κτιρίου και παρά τις αναφορές των δημοτικών αρχών τα προηγούμενα χρόνια για την ανάγκη να γίνει μουσείο στην Καλαμαριά, τίποτα δεν έχει γίνει.
«Μπορεί ο χρόνος να έχει σβήσει τα σημάδια του στο κτίριο της παλιάς Αστυνομίας, αλλά σίγουρα δεν τα έχει σβήσει από τη συλλογική μνήμη των Καλαμαριωτών», σημείωσε στην ομιλία του ο Αριστείδης Θάνος, Γραμματέας της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
«Είναι εδώ που θρυλικές μορφές του Κόμματος όπως η Κούλα Ελευθεριάδου, Γραμματέας της Αχτίδας Ανατολικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, φυλακίστηκε το Γενάρη του 1947, λίγους μήνες πριν εκτελεστεί στο Γεντί Κουλέ. Είναι εδώ που στα χρόνια της χούντας δεκάδες αγωνιστές βασανίστηκαν και εμπνέουν και διδάσκουν ακόμα με την αλύγιστη στάση τους. Οπως σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Καλαμαριά, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην πορεία των λαϊκών αγώνων, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να θριαμβεύσει η ζωή, πάλεψαν μέχρι τέλους την αδικία (...)».
Και τις δύο μέρες, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς», που έγραψε η Ιωάννα Στεφανίδου και σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Βασίλης Σεϊμένης, με βοηθό την Τιτίκα Δελιγκά. Συμμετείχε μια πλειάδα ερασιτεχνών ηθοποιών που πλαισιώνει τις θεατρικές σκηνές του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, της «Πολιτικής Σκηνής», της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΚΝΕ. Η παράσταση πλαισιώθηκε μουσικά και χορευτικά από τον Ποντιακό Σύλλογο Καλαμαριάς, ενώ τα κουστούμια ήταν προσφορά του ΚΘΒΕ.
Το έργο ξεκινά με τον ερχομό των προσφύγων, την επαφή τους με την ταξική πάλη και το ΚΚΕ. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τον αγώνα των Καλαμαριωτών και τη συμμετοχή τους στις απεργίες και στα γεγονότα του Μάη του '36, ενώ ακολουθούν η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κούλα Ελευθεριάδου και στο Μπλόκο της Καλαμαριάς, όπου δολοφονήθηκαν από τους ταγματασφαλίτες του Δάγκουλα κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες αγωνιστές. Ακολουθούν η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος, όπου παρουσιάζεται η ζωή Καλαμαριώτων εξόριστων στη Μακρόνησο, όπως ο Νίκος Παπαδόπουλος, που διετέλεσε και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το θεατρικό φτάνει μέχρι το σήμερα, μέσα από μια ιστορία που συνδέει τη ζωή και τις μνήμες των προσφύγων με τα νέα κύματα προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας και αναδεικνύει τις αιτίες της προσφυγιάς, τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.
Η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, στο Θησείο).
Ωρες επισκέψεων:
-- Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. - 8 μ.μ.
-- Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ.
(Δευτέρα κλειστά)
Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι αυτός του μετρό «Κεραμεικός».
Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.