ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Τίμησε τη λαϊκή εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Ο Στ. Λάμπρου, πρόεδρος του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή»
Ο Στ. Λάμπρου, πρόεδρος του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή»
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και περηφάνιας για την πλούσια αγωνιστική κληρονομιά και την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος της χώρας μας πραγματοποιήθηκε, χτες, στο «Σπίτι του Αγωνιστή», η εκδήλωση προς τιμήν της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Οι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος, παλαίμαχοι αγωνιστές, μαζί με συγγενείς και φίλους, με μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, με αντιστασιακούς και απογόνους τους, άκουσαν την ομιλία από τον Στέλιο Λάμπρου, πρόεδρο του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή», και στη συνέχεια παρακολούθησαν βίντεο αφιερωμένο στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ενα από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν ήταν η απαγγελία του ποιήματος του Κ. Βάρναλη για τους 200 της Καισαριανής «Πρωτομαγιά 1944», από αγωνίστρια που φιλοξενείται στο ίδρυμα, προκαλώντας την έντονη συγκίνηση και ένα θερμό χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Χώτος, στέλεχος του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Κ. Μαραγκουδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο ηθοποιός Β. Κολοβός κ.α.

Μεγαλειώδης αγώνας με ψυχή και σώμα το ΚΚΕ


Ο Στέλιος Λάμπρου μιλώντας στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων για το ΕΑΜ και τη δράση του ΚΚΕ στην Κατοχή και την Αντίσταση:

«Το ΚΚΕ ανέλαβε να σηκώσει το τιμητικό βάρος του αγώνα ενάντια στο φασισμό (...) Το τίμημα αυτού του αγώνα ήταν βαρύ. Οι κατοχικές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τη ραγδαία άνοδο του κινήματος και την επιρροή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ προχώρησαν σε απίστευτα εγκλήματα, εκτελέσεις, βασανισμούς, κάψιμο ολόκληρων χωριών, μη διστάζοντας να εκτελέσουν ακόμα και ηλικιωμένους και παιδιά για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό που συμμετείχε ενεργά στον εφοδιασμό, στην πληροφόρηση, στην απόκρυψη αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Την ίδια περίοδο η αστική τάξη και τα κόμματά της ήταν κατακερματισμένα και σε βαθιά κρίση. Ενα τμήμα κατέφυγε στην Αίγυπτο όπου διαμόρφωσαν κυβερνητικό κέντρο, ο βασιλιάς εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, ένα άλλο τμήμα συνεργάστηκε ανοιχτά με τους ναζί κατακτητές, άλλο λούφαξε και υπονόμευε και τον λαϊκό αγώνα και ένα ακόμα οργάνωσε δράση κατά των κατακτητών σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ παράλληλα είχε διαύλους συνεργασίας και με τους Γερμανούς για να χτυπήσει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Στόχος όλων ήταν η διατήρηση της αστικής εξουσίας μετά τον πόλεμο. Βέβαια, η στάση της αστικής τάξης και των κομμάτων της απέναντι στους κομμουνιστές ήδη από την αρχή του ιταλοελληνικού πολέμου είχε δοθεί με την άρνηση της κυβέρνησης Μεταξά να επιτρέψει στους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές κρατούμενους να πολεμήσουν στο μέτωπο της Αλβανίας, όπως είχαν ζητήσει 3 φορές, και την παράδοση του Ν. Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλων ηγετικών στελεχών του στις κατοχικές αρχές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά τα λεγόμενα για "εθνική ενότητα" που προπαγανδίζουν οι αστοί πολιτικοί, η πραγματικότητα είναι ότι πάνω απ' όλα η αστική τάξη βάζει τα ταξικά της συμφέροντα και τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Αυτό αποδείχτηκε και την περίοδο μετά την Απελευθέρωση του 1944. Παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τη στήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, το λαϊκό κίνημα δεν ήταν προετοιμασμένο να αξιοποιήσει την επαναστατική κατάσταση που είχε διαμορφώσει στην Ελλάδα τις μέρες της Απελευθέρωσης. Αντίθετα, υπήρξαν συμβιβασμοί με την ντόπια αστική τάξη και τα κόμματά της με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ παρά την τελική της κατάληξη ήταν ένας μεγαλειώδης αγώνας που έδειξε τη δύναμη του λαϊκού κινήματος κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανέδειξε ήρωες από τους απλούς ανθρώπους, συγκέντρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία της διανόησης, έδωσε χιλιάδες νεκρούς στην αντιμετώπιση του φασισμού. Είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη εξαγωγής συμπερασμάτων.

Τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση του ΚΚΕ, καθοδηγητή και αιμοδότη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, παντού. Στα εργατικά συνδικάτα, στους αγροτικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, στους δήμους, στις περιφέρειες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή».

Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και «επενδυτές»

Περιοδεία στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πραγματοποίησε χτες ο Χρ. Κατσώτης

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση αναπτύχθηκε κατά τη χτεσινή περιοδεία του Χρήστου Κατσώτη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους. Η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, και στη συνέχεια το στέλεχος του Κόμματος βρέθηκε στην αποθήκη και στα εστιατόρια, συζητώντας με εργαζόμενους και καλώντας τους να μάθουν από πρώτο χέρι για τις θέσεις του ΚΚΕ, να συστρατευτούν μαζί του στο χώρο δουλειάς, στην πάλη, στο σωματείο, αλλά και στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Εντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον του Ναυπηγείου, αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους στην περιοχή και της μετατροπής της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας, αφού η πείρα δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση που να μην την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι με απολύσεις, χάσιμο αποζημιώσεων, δεδουλευμένων κ.λπ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι και το «περιβάλλον» για να προχωρήσουν «επενδύσεις» όπως και αυτή στο Ναυπηγείο: «Στόχο έχουν να είναι πολύ φτηνοί οι εργαζόμενοι, γιατί αυτό είναι το "φιλικό περιβάλλον" για τον επενδυτή που θα έρθει. Ο επενδυτής δεν θέλει σταθερή δουλειά, θέλει εργαζόμενους "ευέλικτους"», υπογράμμισε, δηλαδή υλοποίηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, με «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο, χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς σταθερό ωράριο...

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Χρ. Κατσώτης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σημείωσε ότι με τις αμέτρητες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που εξαπλώνονται στη χώρα, όπως στη Σούδα, στη Σύρο κ.α., η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο επιθέσεων, στο πλαίσιο τον οξυμένων αντιθέσεων. Ανέδειξε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά και το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά σ' ένα βαθμό, αφού σχεδιάζεται να αποτελέσει μέρος αυτών των εξελίξεων, με πώληση σε αμερικανική εταιρεία. «Τα Ναυπηγεία δεν θα είναι μια βιομηχανία που θα παράγει υλικά αγαθά για να βελτιώνεται η ζωή του λαού, αλλά πολεμικό υλικό για να σκοτώνονται λαοί, κι εμείς θα είμαστε στόχος. Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να προβληματίσουν τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

Αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι αυτή απευθύνεται στους εργαζόμενους και συμπυκνώνεται στην ανάγκη για «ενιαία ναυπηγική βιομηχανία, που θα υπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες που έχει η χώρα μας και τα υλικά που μπορεί να βγάλει για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Μία ναυπηγική βιομηχανία που θα ανήκει στο κράτος. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή μορφή οργάνωσης της οικονομίας», τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, την ανάγκη η εργατική πάλη να είναι σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Αύριο, Παρασκευή:

-- Η ΚΟΒ Κροκεών Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στο καφενείο της Χριστοφιλάκη, στο Δαφνί, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συνεστίαση - γλέντι στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου «Παλαί».

-- Η ΚΟ Π. Φαλήρου Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24).

-- Η ΚΟΒ Ευόσμου Θεσσαλονίκης καλεί σε συνεστίαση - γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στα ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Το Σάββατο 10 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής διοργανώνει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στο δημοτικό κινηματοθέατρο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» στην Αγ. Βαρβάρα (Θεμιστοκλέους & Κρήτης 71). Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού καθώς και έκθεση βιβλίου.

--Η ΤΟ Κατασκευών Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Η ΚΟ Ταύρου Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ. στα παλιά δημοτικά σφαγεία, «Αίθουσα 7» (Πειραιώς και Επταλόφου).

-- Η ΚΟΒ Μενεμένης Θεσσαλονίκης καλεί σε συνεστίαση - γλέντι, στις 9 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Μενεμένης.

Την Κυριακή 11 Νοέμβρη:

-- Η ΤΟ Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 12.30 μ.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Οι ΚΟ Ν. Σμύρνης Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε συνεστίαση, στις 12.30 μ.μ., στο 2ο - 3ο Λύκειο Ν. Σμύρνης (Νικομηδείας 7-9).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν το γιορτασμό της 76ης επετείου ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (Νοέμβρης 1942), το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στις 11.30 π.μ. στον Γοργοπόταμο.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματά της σε όλη τη χώρα - ιδιαίτερα σε Αττική, Στερεά και Θεσσαλία - να συμμετάσχουν με τα λάβαρα της Αντίστασης και να οργανώσουν τη μετάβαση των αγωνιστών, των απογόνων και φίλων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην εκδήλωση.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση εικαστικών έργων προς τιμήν των 100χρονων του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, διοργανώνει έκθεση εικαστικών δημιουργιών, στην οποία θα εκτεθούν 52 έργα από 40 καλλιτέχνες.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 24 Νοέμβρη 2018. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Τις καθημερινές 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και το Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοέμβρη στις 12 μ. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org