Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές
Στο πλαίσιο της απεργίας, η συγκέντρωση στην Αττική θα γίνει στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται σε μια σειρά περιοχές.
«Να γυρίζουμε ζωντανοί και υγιείς στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας» είναι η απαίτηση των εργατών, που αποτυπώνεται σε κάθε επίσκεψη της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων σε εργοστάσια, σε συσκέψεις και Συνελεύσεις, οι οποίες και με τη μαζικότητά τους φανερώνουν τη γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί για τους όρους δουλειάς. Χαρακτηριστικά είναι όσα ακούγονται σε μεγάλα εργοστάσια της Αττικής, με εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι όσα βλέπουν να αποκαλύπτονται για το κάτεργο της «Βιολάντα», συμβαίνουν και στους χώρους που καθημερινά οι ίδιοι πάνε να βγάλουν το μεροκάματο. Ελλείψεις σε μέσα προστασίας, σε ανιχνευτές διαρροών, αλλά και μηχανές που λειτουργούν στα όριά τους, ζητήματα στατικότητας εγκαταστάσεων που διαρκώς επιβαρύνονται περισσότερο για να «σηκώσουν» την ένταση της παραγωγής, είναι μερικά από όσα προειδοποιούν για τα επόμενα εργοδοτικά εγκλήματα.
Παράλληλα, το απόγευμα καλεί σε συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο συλλαλητήριο με σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» καλούν σε συμμετοχή μια σειρά σωματεία από όλους τους κλάδους, κλαδικά και επιχειρησιακά.
«Απεργούμε για τις ζωές μας» ήταν το ομόφωνο σύνθημα που έστειλαν και οι εργάτες του Επιχειρησιακού Σωματείου στη «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» («Ζαγόρι»), κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στα Γιάννενα. Τόσο εισηγητικά όσο και στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να ορθωθεί τείχος προστασίας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, που με «όπλα» τις πειθαρχικές διώξεις και την τρομοκρατία επιχειρεί να φιμώσει τη συνδικαλιστική δράση και να επιβάλει «σιγήν ιχθύος» μέσα στους χώρους δουλειάς. Εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η προσπάθεια χτυπήματος του Σωματείου στοχεύει να μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στην άγρια εντατικοποίηση και την υποβάθμιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Ενα επικίνδυνο έδαφος που, όπως τονίστηκε, στρώνει τον δρόμο για νέα εργατικά «ατυχήματα» στον βωμό του κέρδους.
Στη Θεσπρωτία, το Επιχειρησιακό Σωματείο εργαζομένων του Ομίλου «Νηρεύς» και το Κλαδικό Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ομίλου «Avramar».
Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Θοδωρής Παπαγιάννης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, έφερε χειροπιαστά παραδείγματα από τις εργασιακές συνθήκες των εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες, για να υπογραμμίσει ότι πίσω από τις βιτρίνες των «πιστοποιήσεων» και των «νομότυπων» διαδικασιών της εργοδοσίας, κρύβεται η πλήρης έκθεση των εργατών στον κίνδυνο. Κατήγγειλε ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) λειτουργούν συχνά ως «άλλοθι» στα χαρτιά, αφού στην πράξη είναι ακατάλληλα ή αδύνατο να χρησιμοποιηθούν στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής.
Από εξορμήσεις στα εργοστάσια του κλάδου μπροστά στην απεργία |
Ο Θ. Παπαγιάννης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα του αγώνα την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), σημειώνοντας ότι η εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα για συντάξεις πείνας, σε ένα επάγγελμα τόσο επικίνδυνο, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης σημερινής απεργίας και στην Πάτρα βρέθηκαν έως την τελευταία ώρα και τα κλαδικά συνδικάτα Αχαΐας και Δυτικής Αχαΐας - Βόρειας Ηλείας, όπως επίσης και επιχειρησιακά σωματεία («Med Frigo»).
Τις προηγούμενες μέρες το κλαδικό σωματείο της Αχαΐας βρέθηκε σε χώρους δουλειάς όπως «ΝΟΥΝΟΥ», «ΚΑΓΙΑ», «ΑΜΣΤΕΛ», «Πρώτο», «Γιαλούσση», «Καλλιμάνη», «Cavino», «Med Frigo», «ΑΥΡΑ», «Coffe Island», «Πέττας» κ.α.
«Σωστά πάρθηκε η απόφαση για απεργία», σημείωσαν εργαζόμενοι σε εξορμήσεις του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, σημειώνοντας την ίδια ώρα την ανάγκη προστασίας τους με όλα τα αναγκαία μέτρα.
Τη στήριξή του στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση εκφράζει εξάλλου και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στη «Βιολάντα», όπου πέντε εργάτριες έχασαν τη ζωή τους, καθώς και μπροστά στη σημερινή κλαδική απεργία των εργαζομένων σε Τρόφιμα - Γάλα - Ποτά.
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μαζικών φορέων της πόλης, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, μέσα από όλες τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή δράση ανάμεσα στα σωματεία και στους φορείς για να διεκδικηθούν ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, να μη θρηνήσει ο λαός άλλα θύματα στον βωμό των κερδών της εργοδοσίας.
Ο Δημήτρης Αρμάγος, πρόεδρος του ΕΚ Τρικάλων, μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη ανέδειξε τις αιτίες που οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα και εξήγησε ότι «για την εργοδοσία τα μέτρα προστασίας, συνολικά η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς θεωρείται "κόστος". Ετσι μας αντιμετωπίζουν εμάς και την ασφάλειά μας στην εργασία: Σαν "κόστος" που εμποδίζει την κερδοφορία τους».
Γι' αυτό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το εργοστάσιο αυτό, που όλοι οι τοπικοί παράγοντες και οι ιδιοκτήτες τους το παρουσίαζαν ως "στολίδι" για τα Τρίκαλα, λειτούργησε ως ωρολογιακή βόμβα που κατέκαψε πέντε συναδέλφισσές μας, που πάλευαν να βγάλουν το μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους».
Επεσήμανε ότι αγνοήθηκαν τα όσα κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εδώ και τόσο καιρό στην εργοδοσία για τις οσμές στο εργοστάσιο, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας που απαγόρευε ακόμα και την είσοδο του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου στον χώρο δουλειάς το προηγούμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να μην έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Ο Δ. Αρμάγος τόνισε ότι «μέσα από αυτό το φριχτό έγκλημα, από τη στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Χρειάζεται να δυναμώσουν και να μαζικοποιηθούν τα σωματεία σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς. Αυτή είναι η δύναμή μας και αυτό είναι που φοβούνται κράτος και εργοδοσία. Να δυναμώσει η σύγκρουση μαζί τους και με την πολιτική τους, για να πάμε και να γυρνάμε από τη δουλειά μας ασφαλείς, να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι το ανάποδο».
Τέλος, από τη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ότι το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας, για να σταλεί από περισσότερους χώρους του κλάδου το μήνυμα «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές». Απευθύνθηκε έτσι κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να στηρίξουν πολύμορφα και έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια, αλλά και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.
Αποκαλυπτικό βίντεο από τους τραμπουκισμούς σε βάρος του Εργατικού Κέντρου και σωματείων
Η αστυνομία εμπόδιζε τους συνδικαλιστές και όχι τον εργοδότη που έστειλε τις εργάτριες στον θάνατο |
Η εργοδοσία που κατά τ' άλλα ήταν ...«μια οικογένεια» με τους εργαζόμενους απαγόρευε στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, στην Ομοσπονδία και στο κλαδικό Συνδικάτο του νομού να μπουν στον χώρο και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εκλογές του Συνδικάτου τον Νοέμβρη του 2025, με άθλια προσχήματα.
Για να παρεμποδίσει τη δράση τους μάλιστα έφτασε στο σημείο να καλέσει τότε την αστυνομία, ενώ στελέχη της προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η δημοκρατία τους, η οποία σταματάει στις πόρτες των εργοστασίων!
Αυτό που φοβούνται είναι οι οργανωμένοι εργάτες, που με την ενότητά τους μπορούν να βάλουν εμπόδια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας και να αναμετρηθούν με το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και των κερδών, που είναι ανοιχτά δολοφονικό.
Η απάντηση είναι μία: Ολοι σήμερα στην απεργία των Τροφίμων - Ποτών!
Σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο της απεργίας, συγκεντρώσεις και άλλες παρεμβάσεις οργανώνονται από την Ομοσπονδία, κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα του κλάδου, ως εξής:
- Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας, του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.
- Στα Τρίκαλα, την πόλη όπου έγινε το έγκλημα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
- Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας (Μητροπόλεως 110) και το απόγευμα συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Επίσης, σε:
- Βόλο, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
- Λάρισα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
- Πάτρα, 11 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
- Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Καλαμάτα, 11 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Λαμία, 11 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Ναύπλιο, 11 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Χαλκίδα, 10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Καβάλα, 6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη
- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
- Χανιά, 10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας
Στο πλαίσιο της απεργίας, το Σωματείο Τυροκόμων Ελασσόνας καλεί τους εργαζόμενους των εργοστασίων του κλάδου στην περιοχή να μεταβούν συντεταγμένα στην απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου των Τρικάλων. Το σημείο συγκέντρωσης για την οργανωμένη μετάβαση είναι στις 9 π.μ. στο δημοτικό πάρκινγκ του δήμου.