Motion Team |
Πληρωμένη απάντηση στην κυβέρνηση έδωσαν χτες οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας να μην αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου ως ανεξάρτητο κράτος |
Αφού ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στο Κόσσοβο δεν έχει καμία σχέση με «το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου», έκανε λόγο γενικά και αόριστα για «νέα δεδομένα στην ευπαθή και πολύπαθη αυτή περιοχή». Οι καλύτερες λύσεις, είπε, δεν προκύπτουν από «μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα» και ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι «η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή». Αναγνώρισε έμμεσα την ανεξαρτησία του Κοσσόβου λέγοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Σέρβων και των άλλων εθνοτικών ομάδων που ζουν στο Κόσσοβο». Μοιράζοντας τις ευθύνες ανέφερε ότι «όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη έχουν υποχρέωση να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εντάσεις».
Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε τη σπουδή της ΕΕ να στείλει αστυνομική δύναμη στο Κόσσοβο καθώς και τις δυνάμεις κατοχής της KFOR. Είπε ότι η αστυνομική δύναμη στάλθηκε για να αποτρέψει εκείνους (σ.σ. δεν τους κατονόμασε) «που ήθελαν είτε τη δημιουργία μιας νέας κρίσης, είτε την εμφάνιση κενού το οποίο φιλοδοξούσαν να καλύψουν οι ίδιοι για δικές τους ιδιοτελείς σκοπιμότητες, για τα δικά τους συμφέροντα». Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη αυτή και τη συνακόλουθη σύμπλευση της χώρας μας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «η πατρίδα μας ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή ως περιφερειακής δύναμης ευθύνης και σταθερότητας».
Απέφυγε να πει εάν η χώρα μας θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο ως χωριστό κράτος, λέγοντας ότι η Ελλάδα «θα λάβει τις αποφάσεις της σε επόμενο χρονικό διάστημα και θα αποφασίσει αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις, όλες τις διαστάσεις τους, όλες τις επιπτώσεις τους, τόσο στην περιφερειακή ασφάλεια όσο και, κυρίως μάλιστα, τα συμφέροντα της χώρας».
Ο Κ. Καραμανλής έκανε αναφορά και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αμοιβαία αποδεκτή λύση και χωρίς τέτοια λύση η ΠΓΔΜ δε θα πάρει πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας καταγγελία του Γ. Παπανδρέου για τη διαρροή του εγγράφου Νίμιτς είπε ότι «τον μόνο που δε βοηθάει η διαρροή αυτού του εγγράφου είναι την ελληνική κυβέρνηση» και αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Εσείς ειδικά, ως πρώην και επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών και με πολλές αντίστοιχες εμπειρίες διαρροών απορρήτων εγγράφων επί υπουργίας σας, οφείλετε να γνωρίζετε και να κατανοείτε καλά αυτό που λέω».
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια σημειώνει:
«Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, που διαμορφώνονται με την επέμβαση των ιμπεριαλιστών και την όξυνση του ανταγωνισμού τους.
Η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου και η δημιουργία ενός ακόμα κράτους προτεκτοράτου που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι συνέχεια της πολιτικής που έκοψε φέτες τη Γιουγκοσλαβία, που οδήγησε στο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της χώρας αυτής το 1999 και γέμισε την περιοχή με αμερικανικές, ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους κατά των λαών της περιοχής, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Ανοίγει το δρόμο για αλλαγές των συνόρων, υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα κρατών, διαμορφώνει συνθήκες νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά.
-- Να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να καταδικάσουν μαζικά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνει τόσα χρόνια γη και ύδωρ στους δυνάστες των λαών.
-- Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.
-- Να απαιτήσουν την απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται σε άλλες χώρες, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει.
Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι των Βαλκανικών κρατών έχουν υποχρέωση να δυναμώσουν την ταξική τους ενότητα και να αντιπαλέψουν διχαστικές πολιτικές, να αναπτύξουν κοινή δράση κατά των ιμπεριαλιστών, να ορθώσουν μέτωπο κατά των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων που καταπατούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στηρίζουν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Η υποκινούμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου εντάσσεται στις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά το βομβαρδισμό και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας για τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ.
«Τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν στόχο - συνεχίζει - την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τον οικονομικό και στρατιωτικό έλεγχο των δημιουργούμενων προτεκτοράτων και ολόκληρης της περιοχής.
Οι οξύτατοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας στοχεύουν τελικά στον έλεγχο της κάνουλας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην Ευρώπη. Εμείς οι γυναίκες της χώρας μας υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας σε κάθε προσπάθεια αναγνώρισης του προτεκτοράτου του Κοσσόβου».
Η ΟΓΕ απαιτεί καμία συμμετοχή Ελλήνων στις δήθεν ειρηνευτικές αποστολές, να γυρίσουν τώρα πίσω τα στρατεύματα που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Η ΟΓΕ ως συντονίστρια των γυναικείων οργανώσεων της ΠΔΟΓ στην Ευρώπη κοινοποίησε τη διαμαρτυρία της αυτή σε όλες τις αντίστοιχες γυναικείες ευρωπαϊκές οργανώσεις με την επισήμανση να προχωρήσουν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους για τη μη αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσσόβου.
Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, κάλεσαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που χτες βράδυ συμμετείχαν στην πικετοφορία της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ στην Κατερίνη.
Κατά μήκος του πεζόδρομου, από το Συντριβάνι μέχρι την πλατεία και στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι διαδηλωτές κάλεσαν σε επαγρύπνηση κι αγώνα.
Με τη μαχητική διαδήλωση, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, να μη συμμετάσχει στα σώματα που αποφάσισε να στείλει η ΕΕ και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
«Να σταθούμε δίπλα στη σημερινή υπεύθυνη κυβέρνηση», προτρέπει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ταυτόχρονα βέβαια, δηλώνει αμετακίνητος στη θέση του που θυμίζουμε ότι είναι πως το όνομα της γειτονικής χώρας δε θα πρέπει να περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.
Σχολιάζοντας την πρόταση Νίμιτς, ο Π. Ψωμιάδης είπε: «Προβληματίζομαι, δεν μπορώ να καταλάβω, θα βγάλουμε σε λοταρία την ιστορική μας μνήμη; Εξάλλου, η πρόταση Νίμιτς δε στέκεται μόνο στο όνομα, αλλά σαν "σκούπα" θέλει να τα πάρει όλα».
Τέλος, δήλωσε ότι είναι ενάντια στη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλο συλλαλητήριο. Αλλες εποχές εκείνες, άλλες εποχές σήμερα».