Σε αγώνες ακόμη πιο μαχητικούς, μαζικούς και εφευρετικούς και σε επαγρύπνηση καλεί το ΠΑΜΕ
«Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση» προειδοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο καλεί την εργατική τάξη σε «αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση προετοιμασία για την όξυνση της σύγκρουσης». Λίγο πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επίσημη έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για την κοινωνική ασφάλιση, έτσι ώστε να επιβάλει τις αλλαγές που προωθούν το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «οι μεγάλες ταξικές συγκρούσεις είναι κοντά. Ερχονται! Με την κοινωνική ασφάλιση η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δεχτεί το μεγάλο χτύπημα. Ενα χτύπημα αποτελεσματικό και με ουσία».
Τονίζει ακόμη την ανάγκη «οι αγώνες των επόμενων ημερών να είναι πιο μαζικοί, πιο μαχητικοί, πιο εφευρετικοί, ώστε να μην αφήσουμε την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση να Σταυρώσουν και να Ενταφιάσουν την Κοινωνική Ασφάλιση».
Το ΠΑΜΕ προσθέτει ότι οι μέχρι τώρα αγώνες που οργάνωσε έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. «Υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς και προσωρινές καθυστερήσεις. Τράβηξαν τη μάσκα του κοινωνικού προσωπείου και εμφάνισαν έναν πρωθυπουργό έξαλλο από αντεργατικό θυμό. Εχουν αποκαλύψει το ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».
Επίσης, με αφορμή το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εργασίας προς την «Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πως η προάσπιση της γονιμότητας που έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση ρυθμίσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών στη χώρα μας, είναι «προσχηματική» και γι' αυτό «θα επανεξεταστεί», όπως θα επανεξεταστεί και το σύστημα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι το έγγραφο «έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία.
Τα όσα ο κ. Γιαννίτσης προβάλλει στο έγγραφο αυτό, αποτελούν κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών. Μάλιστα σαν ταχυδακτυλουργός επιχειρεί τα μέτρα αυτά να τα εμφανίσει σαν αποκατάσταση της "ισοτιμίας" μεταξύ των εργαζομένων».
Να σημειωθεί ότι για την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων έχει κάνει λόγο και ο υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος, ενώ η κατεύθυνση της «έκθεσης Σπράου» είναι η κατάργησή τους! Σήμερα ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά και το χτύπημα του συστήματος από την κυβέρνηση είναι δηλωτικό για τις γενικότερες προθέσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την περίπτωση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις γυναίκες.
Η δήλωση της παράταξης στην τελευταία Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία
Οι αποφάσεις, η δράση και η στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) βρίσκεται σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά και με την ανάγκη αγωνιστικής στάσης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.
Τα παραπάνω επισημαίνονται στη δήλωση της ΕΣΑΚ-Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ) που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση (9.4.2001) της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΠΟΕΔΗΝ. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η ΕΣΑΚ-Υ πρότεινε την ενίσχυση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με πρωτοστάτη την ΠΟΕΔΗΝ, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο πάλης για δημόσια και δωρεάν υγεία με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα υγείας και τις λαϊκές μαζικές οργανώσεις. Ο αγώνας αυτός, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΑΚ-Υ, έπρεπε να συνδυαστεί με τον αγώνα της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά και ανθυγιεινά μέτρα της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε την πρόταση, παραπέμποντας τους «αγώνες» στο διάστημα Μάη - Ιούνη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ότι ο υπουργός υγείας θα δώσει τα λεφτά, υπονόμευσε τις κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό», τον «Αγιο Σάββα» και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας. Η ΕΣΑΚ απειλήθηκε απ' την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ με καθαίρεση απ' το προεδρείο, αν δεν τηρήσει το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό μπερδεύοντας -σκόπιμα βέβαια- το συνδικάτο με τη λειτουργία του κομμουνιστικού κόμματος.
Τέλος, αποφάσισαν να... καταγγείλουν την ΕΣΑΚ στα σωματεία αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης.
Η ΕΣΑΚ-Υ, στη δήλωσή της, εκτιμά ακόμα:
Η ΕΣΑΚ-Υ παίρνοντας υπόψιν την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η αγωνιστική πρωτοβουλία των υγειονομικών και η κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα και εργατικά συνδικάτα δήλωσε τα εξής:
1. Η θέση αυτή της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ θα τη βρίσκει αντιμέτωπη σε κάθε στιγμή καθώς αποτελεί στάση του χυδαίου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θυσιάζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ανάγκη εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.
2. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμπιστεύονται την οργάνωση των αγώνων τους σ' αυτούς, που έχουν διαλέξει και έχουν κάνει επιλογή τους τον κοινωνικό εταιρισμό, την «εργασιακή ειρήνη», τη συναίνεση και το συμβιβασμό.
Και η δήλωση καταλήγει: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παίρνουν την τύχη του αγώνα στα δικά τους χέρια και οργανώνουν σε κάθε χώρο δουλιάς επιτροπές αγώνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές διαφορές. Σ' αυτούς τους αγώνες η ΕΣΑΚ-Υ».
«Την ακύρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση», ζητά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σύμφωνα με τις θέσεις και εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε το ΔΣ της Ομοσπονδίας για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό.
Στο κείμενο, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (μετά από πρόταση της Συνεργασίας και με επιφυλάξεις από την ΠΑΣΚ), διαπιστώνεται ότι θεμέλιο των κυβερνητικών επιλογών είναι η κατάργηση ή ο περιορισμός της μισθωτής εργασίας και κατ' επέκταση της Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη του εργαζομένου και όχι του κράτους. Ωστόσο, από το πολιτικό σκεπτικό της ΟΛΜΕ απουσιάζει η καταγγελία των υπευθύνων για τις επιλογές αυτές, κάτι που έκανε την ΕΣΑΚ ΔΕΕ να καταψηφίσει τελικά την πρόταση.
Ειδικότερα, στο κείμενο, στο οποίο κατέληξε η ΟΛΜΕ, δεν κατονομάζονται οι υπεύθυνοι για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο Ασφαλιστικό, που είναι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση που προωθούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Παράλληλα, το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης περιορίζεται σε μία παράθεση της κατάστασης που ισχύει στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. Στην απόφασή της η ΟΛΜΕ δεν καταδικάζει ανοιχτά τη λογική του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» για την καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνολικά των εργαζομένων, που προχωρούν οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και αρκείται μόνο να κάνει λόγο για «ακριβοπληρωμένη παράσταση, με στόχο να νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές επιλογές».
Για τους παραπάνω λόγους και για το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις για τις αντιλαϊκές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών η απόφαση διαπνέεται από ένα συντεχνιασμό και περιορισμό των συνεπειών στον κλάδο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταψήφισε την απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε να αποφασιστεί ως διέξοδος το κοινό μέτωπο δράσης όλων των εργαζομένων μέσα από συμμετοχή στις ήδη υπάρχουσες Επιτροπές Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά η πλειοψηφία τελικά κατέληξε σε μία γενικόλογη πρωτοβουλία συντονισμού με το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα, με προτεραιότητα στους τρεις μεγάλους χώρους του δημοσίου, δηλαδή της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης.
Την ώρα που οι γυναίκες μαστίζονται από την ανεργία και γίνονται θύματα της ανεξέλεγκτης τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, η κυβέρνηση τολμά να επανεξετάσει τις θετικές ρυθμίσεις - απόρροια των λαϊκών αγώνων - στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
Η ΟΓΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση τολμά να θίξει όσα με αγώνες έχουν κατακτηθεί, «λες και λύθηκε το δημογραφικό στη χώρα μας, λες και η κοινωνική πολιτική είναι απλόχερη για την προστασία της μητρότητας...».
Καταλήγοντας η ΟΓΕ καταγγέλλει τις κυβερνητικές προθέσεις και τονίζει πως αν τολμήσει να τις εφαρμόσει, θα βρει μπροστά της «τις γυναίκες της χώρας μας, όχι μόνο για την προάσπιση των κατακτημένων, αλλά και για χρωστούμενα νέα θετικά μέτρα που απαιτούν οι καιροί».
Καταγγελία του σωματείου για τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας
Την ώρα που για τους εργοδότες «η βαρβαρότητα του Αγιου Κέρδους έχει προτεραιότητα, το "κράτος για τον άνθρωπο και τον πολίτη" σταυρώνει και ενταφιάζει δικαιώματα, ελευθερίες και ευαισθησίες», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις MAΚRO CASH & CARRY, αναφερόμενο στην παντελή απουσία κρατικού ελέγχου σε ό,τι αφορά το εορταστικό ωράριο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Το σωματείο καταγγέλλει ότι το κράτος αναθέτει τον καθορισμό έναρξης και λήξης λειτουργίας των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα σε συνδικαλιστικά όργανα των εργοδοτών και εμπορικούς συλλόγους. Μάλιστα σε επικοινωνία του Σωματείου με τη Νομαρχία Πειραιά και την Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας εισέπραξαν την απάντηση ότι ο μόνος λόγος παρέμβασής τους για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου επιτρεπόμενου καθημερινού χρόνου εργασίας ή παραβίασης του θερινού ωραρίου!!! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, αδιαφορεί για τα δικαιώματα του εργαζόμενου, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες, ακόμα και αυτές τις ημέρες, να καθορίζουν τα ωράρια εργασίας έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τους εργάτες και να απομυζήσουν τα μέγιστα της εργατικής τους δύναμης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι ότι σήμερα Μ. Παρασκευή, επισημαίνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, αν και έχει ανακοινωθεί ωράριο 13.00-20.00 για το κατάστημα της εταιρίας MAΚRO CASH & CARRY στην Κηφισσού, υπάρχουν «συνάδελφοι που θα αρχίσουν βάρδια πολύ νωρίτερα. Επιπλέον οι συνάδελφοί μας στα ταμεία θα τελειώσουν, ως συνήθως, πολύ αργότερα από το προβλεπόμενο». Την ώρα, δηλαδή, που θα γυρνάει ο Επιτάφιος, οι ταμίες θα μετράνε κέρδη της επιχείρησης.