ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου η εκδήλωση του παραρτήματος Εξαρχείων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης», για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος περιέγραψε το ιστορικό, διπλωματικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τις πολεμικές επανορθώσεις και επικεντρώθηκε στην απραξία που ισοδυναμεί ουσιαστικά με άρνηση που διακρίνει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις στο ζήτημα.

Ο Γ. Μαργαρίτης στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα είπε τα εξής:

«Στη Διάσκεψη του Παρισιού για τις γερμανικές επανορθώσεις το 1946 επιδικάστηκε στην Ελλάδα το ποσό των 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εποχής1», ενώ σύγκρινε το ποσό με ποσά όπως το τελικό ύψος του Σχεδίου Μάρσαλ, που ήταν 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, «για να τονιστεί το σημαντικό ύψος των πολεμικών αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν στην Ελλάδα. Η δε συμφωνία που τις επιδίκασε ισχύει πλήρως...».

Επισήμανε ακόμη πως «η καταβολή του ποσού των επανορθώσεων έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τη ρύθμιση ζητημάτων υπόστασης και αρμοδιοτήτων του γερμανικού κράτους», η «δε ανάγκη επανεξοπλισμού της Γερμανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οδήγησε σε νέες αναβολές», ενώ «στη Συμφωνία του Λονδίνου στα 1953 - μέσα στο πλαίσιο των "διευκολύνσεων προς την ΟΔ Γερμανίας - αποφασίστηκε να μετατεθούν οι γερμανικές υποχρεώσεις μέχρι τη σύναψη νέας Συνθήκης με μια ενοποιημένη Γερμανία2».

Ο Γ. Μαργαρίτης ανέφερε ακόμη τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, επισημαίνοντας πως «...σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση η επιστημονική υπηρεσία της Bundestag εκφράζει την άποψη ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί - ούτε στο θέμα των επανορθώσεων και ούτε στο θέμα του κατοχικού δανείου. Το πόρισμα αμφιβάλλει επίσης για το κατά πόσον λόγω υπογραφής της "Συνθήκης δύο συν τέσσερις" το 1990 (γερμανική ενοποίηση) δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη σύναψη αυτής της Συνθήκης, δεν προκύπτουν για αυτή ούτε υποχρεώσεις ούτε δικαιώματα. Συνεπώς, ακόμη κι αν το ζήτημα των επανορθώσεων δεν αναφέρεται στη Συνθήκη αυτή, με την οποία οριστικοποιήθηκε το τελικό μεταπολεμικό καθεστώς της Γερμανίας, δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν υφίσταται.


Πέραν αυτού η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής Βουλής επισημαίνει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της - ούτε με δήλωσή της και ούτε σιωπηρά. Η έκθεση αναφέρει τις κατά καιρούς ρηματικές διακοινώσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις οποίες καθιστούσαν σαφές ότι το ζήτημα των επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι θα πρέπει να επιλυθεί...».3

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε πως το σθένος των ελληνικών απαιτήσεων μόνο ως υποτονικό μπορεί να χαρακτηριστεί και έφερε μια σειρά από παραδείγματα στη διάρκεια των χρόνων.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στην απόρριψη από τη γερμανική κυβέρνηση της ρηματικής διακοίνωσης που επέδωσε η τότε ελληνική κυβέρνηση το 1995, σημειώνοντας πως από ελληνικής πλευράς ακολούθησε σχετική δήλωση του τότε υπουργού Τύπου, ο οποίος τόνισε πως «η Γερμανία είναι εταίρος και φίλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι «απαιτούνται ορθοί και υπεύθυνοι χειρισμοί τους οποίους η κυβέρνηση έχει αναλάβει κι έτσι θα προχωρήσει...», ενώ «πέρασαν περισσότερα από 15 χρόνια και μεσολάβησαν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, το ζήτημα δεν επανατέθηκε επιτρέποντας στη γερμανική πλευρά να υποστηρίζει ότι το ζήτημα θεωρείται λήξαν...».

Τέλος στάθηκε στην επιτροπή της Βουλής και στις επόμενες ενέργειες, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «στις 13 Δεκεμβρίου του 2010, επιτροπή της Βουλής κατέθεσε συγκεκριμένα μεγέθη για το ύψος των γερμανικών επανορθώσεων και το σώμα δέσμευσε τις ελληνικές κυβερνήσεις να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Οι συνολικές απαιτήσεις της Ελλάδας ορίστηκαν στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους αναλογούντες τόκους. Από αυτό το ποσό τα 108 δισεκατομμύρια αφορούσαν τις πολεμικές επανορθώσεις και τα 54 δισεκατομμύρια το κατοχικό δάνειο». Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του, παραμονής των εκλογών που θα σηματοδοτούσαν την πτώση της, έκανε τη δεύτερη ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία απορρίφθηκε επίσης.

Ενώ ο ομιλητής τόνισε πως «το ζήτημα των αποζημιώσεων επανέρχεται σε κάθε επετειακή εκδήλωση. Επανέρχεται σε ηθική όμως βάση», τονίζοντας πως οι δολοφονίες, οι καταστροφές και τα υπόλοιπα «εγκλήματα έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από τις μεταπολεμικές συνθήκες και έχουν αποτιμηθεί σε πολιτική βάση - όχι ηθική (...) Η ηθική καταδίκη αντιμετωπίζεται από μια "Συγγνώμη" του όποιο Γερμανού επισήμου. Η υλική υποχρέωση επανορθώσεων θέτει περισσότερα ζητήματα από την απλή "Συγγνώμη".

Η Γερμανία έχει κάθε λόγο να εκτρέπει το ζήτημα προς το ηθικό. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα. Αυτό είναι σύγχυση. Και η σύγχυση υπονομεύει τον αγώνα για καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων».

Παραπομπές:

1. Agreement on Reparation from Germany, on the establishment of an inter-allied reparation agency and on the restitution of monetary gold, Παρίσι, 14 Ιανουαρίου 1946: https://www.mzv.cz/file/198469/Paris.pdf

2. Guinnane T., (2004), Financial Vergangenheitsbewaltigung: The 1953 London Debt Agreement, Leibniz Information Centre for Economics, Center Discussion Paper No. 880 / https://www.econstor.eu/bitstream/10419/98344/1/cdp880.pdf

3. DW, 10 Ιουλίου 2019

  • Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Μαργαρίτη έχει δημοσιευτεί στο portal «902.gr»

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΣΕ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ
Εκεί που νίκησαν τον θάνατο...

Συνεχίζοντας το «οδοιπορικό» μας σε τόπους άφθαστου ηρωισμού, σε τόπους που έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας, σε τόπους που το ΚΚΕ έχει στήσει Μνημεία για να κρατά άσβεστη τη μνήμη, στεκόμαστε σήμερα στη Νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ στον Γράμμο.

«Οδηγός» μας είναι οι σημειώσεις του γιατρού Στέφανου Χουζούρη, ο οποίος υπηρέτησε το 1948 στο Γενικό Νοσοκομείο του Γράμμου.

«Το πρωί με σύνδεσμο κίνησα για το νοσοκομείο. Μπαίνοντας στο χώρο του, νόμισα ότι έμπαινα σε χαμένη μέσα στα δάση θορυβώδη μεγαλούπολη. Ξεχώρισα παράγκες μεγάλες, που ήταν θάλαμοι των τραυματιών και ανάμεσά τους πανύψηλα πεύκα. Με κύκλωσε πολύς θόρυβος από πολλούς ανθρώπους. Ολοι τους περπατούσαν βιαστικά, μιλούσαν βιαστικά για να προλάβουν ν' αντεπεξέλθουν στα σοβαρά καθήκοντα που τους ανέθετε ένα πρωτοφανές σε κίνηση, δραστηριότητα και απόδοση νοσοκομείο. Μακριά ακούγονταν πότε δυνατότερα, πότε αδύνατα κανονίδι, εκρήξεις βομβών που ρίχνανε αεροπλάνα και όλμοι...

Το νοσοκομείο είχε πλήρεις υπηρεσίες, ό,τι μπορούσε να έχει ένα νοσοκομείο πόλης. Είχαμε μαγειρεία με γυναίκες ηλικιωμένες σ' ένα βαθύ ρέμα με πανύψηλες οξιές για να μην προδίδεται η παρουσία τους από τον καπνό, νερό, που το παίρναμε από το ποτάμι, είχαμε άφθονα δοχεία, πιάτα, σαπούνι, κλίβανο για τα ρούχα, κλίβανο αποστείρωσης χειρουργικού υλικού, φαρμακείο, άφθονο επιδεσμικό υλικό που μας στέλνανε οι σοσιαλιστικές χώρες και φιλανθρωπικές οργανώσεις δυτικών χωρών, τραυματιοφορείς...

Το χειρουργείο ικανοποιητικά εξοπλισμένο, καταπιανόταν αν οι περιπτώσεις ήταν επείγουσες και με επεμβάσεις ιδιαίτερα εξειδικευμένες... Εκατοντάδες σωθήκανε από το θαυματουργό μαχαίρι εκείνου του χειρουργού, ατελείωτα ήταν τα ξενύχτια στο χειρουργείο τις μέρες των πολύνεκρων μαχών. Είχαμε συνεργείο παρασκευής φυσιολογικού ορού...

Από την εικονική περιήγηση της υπαίθριας έκθεσης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει το σύνολο του χώρου (360 μοίρες)
Από την εικονική περιήγηση της υπαίθριας έκθεσης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει το σύνολο του χώρου (360 μοίρες)
Τώρα θα σταθώ λίγο στην τροφή του τραυματία. Τίποτα δεν τους έλειπε. Ούτε η κρέμα τους ούτε το ρυζόγαλο ούτε το γάλα ή το πρόβειο γιαούρτι, το κρέας που κάθε μέρα ήταν μαγειρεμένο με ρύζι ή ζυμαρικά. Τους βαριά τραυματίες τους είχαμε σε χωριστό θάλαμο, όπου επικρατούσε απόλυτη ησυχία και ήταν πλαισιωμένοι από περισσότερο προσωπικό. Οι υπόλοιποι γελούσαν και τραγουδούσαν γεμάτοι κέφι, χωρίς να σκέφτονται τι τους βρήκε και τι τους περιμένει...

Συχνά είχαμε τραυματίες, που με ανοιχτά τραύματα θέλανε να φύγουν για το μέτωπο...».

Σε αυτό το μέρος το ΚΚΕ εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι την υπαίθρια Εκθεση του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο. Ενα Μουσείο που έγινε πραγματικότητα χάρη σε προσφορές μελών και φίλων του, απογόνων μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και χάρη στην εθελοντική εργασία συντρόφων από όλη την Ελλάδα...

Στις 18 Απρίλη η Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μνημεία και μουσεία αγώνων του λαού» και παρουσίαση του νέου ιστότοπου mnimia.kke.gr, με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Μετά την Ημερίδα θα λειτουργήσει ο ιστότοπος mnimia.kke.gr.

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν:

Ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ: «Παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου mnimia.kke.gr και των εικονικών περιηγήσεων σε ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ».

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».

Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».

Ο Αρης Σαραφιανός, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ιμπεριαλιστική μνημοκτονία και η υλική ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ - Τοπόσημα, γλυπτά, ανασκαφές των αγώνων και η σημασία τους σήμερα».

Η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας: «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης».

Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ: «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης».

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ