ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Σήμερα όλοι στο «πόδι» για ενίσχυση του δήμου και προσλήψεις προσωπικού

Αμεση απάντηση και στην προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο δήμος από κύκλους που εκμεταλλεύονται την αγωνία των συμβασιούχων | Κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα 15 Απρίλη

Από την κινητοποίηση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πάτρας τον Φλεβάρη
Από την κινητοποίηση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πάτρας τον Φλεβάρη
Σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή (10 π.μ.) στο δημαρχείο της πόλης, καθώς και σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Απρίλη στο υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά η δημοτική αρχή Πάτρας, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, μέτρα για την οικονομική στήριξη του δήμου, άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.

Η δημοτική αρχή δίνει ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια να χτυπηθεί το κύρος της, όπως και του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί (ΚΚΕ) από διάφορους κύκλους, που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία συμβασιούχων πρώην εργαζομένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινη ασπίδα», για να καλύψουν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τη σημερινή κινητοποίηση στήριξαν από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ΕΙΝΑ, πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων η Συντονιστική Επιτροπή μαθητών, λαϊκοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Από σωματεία του δήμου πάρθηκε απόφαση και για 4ωρη στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Αμεση απάντηση στην προσπάθεια συκοφάντησης

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χτεσινή παρουσία πρώην συμβασιούχων έξω από το δημαρχείο, ορισμένοι από τους οποίους ανάρτησαν πανό με συκοφαντικά συνθήματα, όπως «Ενάντια στους εργαζόμενους η "Λαϊκή Συσπείρωση" της Πάτρας» και «Η έπαρση του 56% μας δείχνει τον δρόμο προς την ανεργία», η δημοτική αρχή σημειώνει ότι «αγωνίστηκε και αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις, για να υπάρχει "Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα".

Οργάνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση Πάτρα - Αθήνα με τα πόδια, με επιμονή οργάνωσε, συμμετείχε και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, διεκδικώντας από τις κυβερνήσεις τα αυτονόητα: Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του δήμου με μόνιμο προσωπικό, να έχουν επιπλέον μοριοδότηση οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στον δήμο και απέκτησαν εμπειρία (8μηνα ΟΑΕΔ κ.λπ.), να αμείβονται με μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, την επαρκή χρηματοδότηση του δήμου για να καλύψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και τη συνολική λειτουργία της πόλης μας.

Η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε έντιμα και για το θέμα των συμβασιούχων των προγραμμάτων της "κοινωφελούς" εργασίας του ΟΑΕΔ, με σεβασμό στις ανάγκες τους για ζωή, για να μην είναι όμηροι κανενός, ούτε πολιτικών δυνάμεων που αξιοποιούν την αγωνία τους για εργασία, ούτε δικηγορικών γραφείων που τους πηγαίνουν Πάτρα, Αθήνα, Πειραιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, αναζητώντας "θετική" έδρα.

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν περάσει από τον δήμο Πατρέων, ξεπερνούν τους 4.000 και όλοι ζητούν το αυτονόητο: δουλειά. Ομως, ο δήμος Πατρέων δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκτακτη επιχορήγησή του. Εργα κρίσιμα, όπως η αντιμετώπιση κατολισθήσεων (σε Ζαβλάνι, Αρόη κ.τ.λ.), η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και άλλα πολλά έγιναν μισθοδοσία των συμβασιούχων, μέσω αναμορφώσεων του προϋπολογισμού. Ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο δήμος για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε λειτουργία με οριακό προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Αρχή πορεύτηκε με την αλήθεια και το δίκιο στο θέμα όλων των συμβασιούχων. Τόσο αυτών που κάνουν σήμερα κατάληψη, όσο και των εκατοντάδων για τους οποίους βγήκαν αρνητικές αποφάσεις από το Λασίθι και έφυγαν από τον δήμο τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο έπραξε και για τους άλλους 450, για τους οποίους το δικηγορικό γραφείο ψάχνει σήμερα, μετά από την Πάτρα και το Ρέθυμνο, στην Αθήνα για "θετική" έδρα, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται η Νομική Υπηρεσία κάθε 2-3 μέρες και εντέλει τα προσωρινά μέτρα να αναβάλλονται, μέχρι να βρεθεί η "θετική έδρα".

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να το λύσει ο δήμος Πατρέων. Δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί μπορούν να το λύσουν. Στόχος όσων αξιοποιούν την αγωνία και την απελπισία των συμβασιούχων, είναι να χτυπήσουν τη δημοτική αρχή και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, έχουν σχέδιο, αξιοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων».

Ολοι σήμερα στο πόδι!

Καλώντας όλους στο «πόδι» και μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση, η δημοτική αρχή απαιτεί:

«Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο δήμος Πατρέων, σύμφωνα με τον Νόμο "Καλλικράτη", καθώς και τα παρακρατηθέντα (από 91 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ο δήμος λαμβάνει 24).

Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις.

Αμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσοι εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.

Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων».

«Πόνεσε» η στάση του ΚΚΕ τον Μπέο, που επιτέθηκε με υβρεολόγιο πεζοδρομίου

Η άμεση απάντηση του ΚΚΕ στην επίθεση δημοτικού συμβούλου του και στην αντιλαϊκή του πολιτική «πόνεσε» τον δήμαρχο Βόλου, που σε συνέντευξη Τύπου χτες εξαπέλυσε επίθεση στο Κόμμα με χυδαιότητες! Παράλληλα, με ύβρεις και απειλές κάλυψε τον μασκοφόρο δημοτικό σύμβουλό του, που επιτέθηκε με μάσκα στον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστα Γαργάλα.

Ο Αχ. Μπέος, αντί να απολογηθεί για την επίθεση, υποστήριξε ότι «στήσανε ένα άθλιο σενάριο» για την ηθική του αυτουργία, ενώ με λόγο πεζοδρομιακό απευθύνθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας: «Τι νομίζετε ρε, ότι εσείς είστε ο Βόλος; Εμείς είμαστε...». Εφτασε δε στο σημείο να αποκαλέσει το ΚΚΕ «φασιστικό μόρφωμα» ο άνθρωπος που η πολιτική του συμπεριφορά και η στάση του αντανακλούν μεθόδους υποκόσμου!

Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ότι ο Ζαχείλας (σ.σ. ο δράστης του τραμπουκισμού και δημοτικός του σύμβουλος) «προκλήθηκε», «ήταν εν βρασμώ», «βγήκε από τα ρούχα του» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως να μην κάνει δεκτή την παραίτηση του Ζαχείλα από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Κατέφυγε σε απειλές προς το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», λέγοντας ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο «θα συλληφθούν αν γίνει το παραμικρό» και χαρακτήρισε «μπαχαλάκηδες» όσους διαμαρτυρήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση. Επιτέθηκε ακόμα και στην εισαγγελέα υπηρεσίας που το βράδυ της Τρίτης διέταξε τη σύλληψή του.

Σχολιάζοντας το υβρεολόγιο Μπέου η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων τονίζει πως: «Τόλμησε να πιάσει στο στόμα του το ΚΚΕ, να το αποκαλέσει "φασιστικό μόρφωμα...". Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η γραμμή της ΕΕ και του κεφαλαίου, της αμερικάνικης πρεσβείας και όλων των "πρακτορείων": η θεωρία των δυο άκρων και της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού. Αυτή προσπαθεί να προωθήσει κουτσά στραβά και ο Μπέος, αν και του βάζουν δύσκολες λέξεις αυτοί που του γράφουν τους λόγους και μπερδεύεται...! (...) Οσο και αν προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, είναι απολύτως εκτεθειμένος. Δεν τον παίρνει να απειλεί και να επιτίθεται ούτε στο ΚΚΕ, ούτε στον Κώστα Γαργάλα που συμπορεύεται μαζί του».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο πατραϊκός λαός ξέρει καλά ποιος στέκεται δίπλα του

Ανακοίνωση - κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση

Καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οπως είναι γνωστό, είχε ζητηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας συμβασιούχων με το ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (σ.σ. χθες) το απόγευμα, γιατί είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ και στηρίζει και συζητάει με εργαζόμενους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Ωστόσο, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής: Το πρωί της ίδιας μέρας ορισμένοι εργαζόμενοι απ' αυτούς που συμμετείχαν έξω από το δημαρχείο ανάρτησαν πανό με συνθήματα "Ενάντια στους εργαζόμενους η Λαϊκή Συσπείρωση της Πάτρας" και "Η έπαρση του 56% μάς δείχνει τον δρόμο προς την ανεργία". Εκεί για να εκφράσουν τη δήθεν "συμπαράστασή" τους και να καταγγείλουν με ψέματα τη δημοτική αρχή βρέθηκαν ο επικεφαλής της φιλοκυβερνητικής παράταξης, κ. Σβόλης, και δημοτικοί του σύμβουλοι, ενώ τη στήριξή του εξέφρασε και ο κ. Ψωμάς.

Οι εργαζόμενοι και ο πατραϊκός λαός ξέρουν πολύ καλά πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και μεγάλες επιχειρήσεις το κέρδισαν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Γνωρίζουν καλά ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας και το ΚΚΕ, αλλά και όσοι συμπορεύονται μαζί τους, πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας στις 17 Απρίλη, βρίσκονται μπροστά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για υπογραφή ΣΣΕ, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ».

Αποκάλυψη...

Πολλά και αποκαλυπτικά συνέβησαν στην Πάτρα τις τελευταίες μέρες. Αυτοί που κρέμασαν τα πανό με τα γνωστά συνθήματα στο δημαρχείο, το προγραμμάτισαν με μεγαλοδικηγόρους, άλλους αντιδραστικούς κύκλους και αντικομουνιστές, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη το μεσημέρι μαζεύτηκαν ορισμένα άτομα μαζί με τον δικηγόρο τους, Δ. Πετρόπουλο, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας, για να οργανώσουν την επίθεση σε βάρος του δήμου. Ο δικηγόρος και δύο ακόμα κυρίες, που δουλεύουν για τα συμφέροντα των δικηγορικών γραφείων, πίεζαν και ανέφεραν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατάληψη στο δημαρχείο χθες Πέμπτη το πρωί (!), ενώ σε αντιδράσεις που υπήρξαν ότι «δεν είναι λύσεις αυτές», οι τρεις φώναζαν και ωρύονταν, χτυπώντας και τα χέρια τους στα έδρανα, ότι αυτό πρέπει να γίνει. Καλούσαν μάλιστα επιτακτικά να γίνει ταξίδι στην Αθήνα, στον ...Περισσό, και με αντίστοιχο τρόπο να βρεθούν οι συγκεκριμένοι 8μηνίτες πρώην συμβασιούχοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚ Πάτρας στις 17/4. Την επόμενη μέρα το πρωί (Πέμπτη), στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο βρέθηκαν ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο και επικεφαλής της μειοψηφίας, Σβόλης, και διάφοροι άλλοι κακοθελητάδες. Τα σχόλια για το ποιος στηρίζει ποιον και με ποιον τρόπο περιττεύουν... Τα γεγονότα, από ποιον και για ποιον σκοπό συμβαίνουν αυτά απέναντι στη δημοτική αρχή και στο ΚΚΕ, βγάζουν μάτι!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ