Εντείνονται οι προετοιμασίες για το 3ο πολιτικό - πολιτιστικό φεστιβάλ για Ελληνες και μετανάστες, που οργανώνει η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ
Με εντατικούς ρυθμούς «οργώνοντας» χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές κυρίως εκεί που βρίσκονται μετανάστες με τις οικογένειές τους, οι δυνάμεις της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ προετοιμάζουν το 3ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Φεστιβάλ για Ελληνες και Μετανάστες Εργάτες που θα γίνει το Σάββατο, 7 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία του Ρέντη. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα. Σε όλη την Ελλάδα και την Μανωλάδα». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα δρώμενο στηριγμένο στο έργο του Καβάφη: «Την κάθοδο των βαρβάρων», το οποίο θα παρουσιαστεί από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Χορευτικά Συγκροτήματα, τραγούδια αφιερωμένα στη μετανάστευση και λαϊκό γλέντι.
Ο Μοχαμάντ Αρί 45 ετών από το Πακιστάν είναι μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Είναι στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια. Πριν από ένα χρόνο απολύθηκε από το εργοστάσιο ΕΛΣΑ και τώρα προσπαθεί να ζήσει με μεροκάματα από εδώ και από εκεί και στη λαχαναγορά. Μιλώντας ο ίδιος στο «Ρ» ανέφερε:
«Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για Ελληνες και για μας τους μετανάστες εργαζόμενους. Δεν υπάρχει δουλειά, χτυπάνε δικαιώματα. Η κρίση δεν ξεχωρίζει τους εργάτες. Πήραν τα λεφτά μας, τον κόπο μας, αυτά που δουλεύαμε, τα αφεντικά. Οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, το φόβο, το ρατσισμό, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Πριν από ένα χρόνο απολύθηκα από το εργοστάσιο της ΕΛΣΑ. Εκεί δούλευα δυόμισι χρόνια. Ενας εργοδηγός που έλεγε ότι ήταν της Χρυσής Αυγής μού επιτέθηκε λέγοντάς μου ότι θα με σφάξει. Ο προϊστάμενος έδιωξε εμένα. Πριν από 7 μήνες ένας συμπατριώτης συνελήφθηκε από την αστυνομία στο αεροδρόμιο, όταν προσπαθούσε να ξαναγυρίσει στην πατρίδα. Είναι ακόμα στη φυλακή και άλλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι μετανάστες για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας. Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά που είμαι μέλος είναι στηρίγματά μας. Προσπαθώ στο Φεστιβάλ το Σάββατο να έρθουν πολλοί συμπατριώτες μου. Σε όλους μιλάω και λέω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν στα σωματεία τους. Δεν μπορεί να σου κόβουν το μεροκάματο, το ρεύμα και να μην κάνεις τίποτα. Να είσαι στον καναπέ. Ολοι οι εργάτες Ελληνες και μετανάστες πρέπει να είναι ενωμένοι. Πρέπει να βγουν στο δρόμο. Αλλο είναι ένα δάχτυλο και άλλο η γροθιά. Η γροθιά έχει τη δύναμη».
MotionTeam |
Απαίτησαν καμία ποινικοποίηση σε όσους ασφαλισμένους χρωστάνε στο Ταμείο. Να θεωρηθούν άμεσα τα βιβλιάρια ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να παγώσουν τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και να σταματήσει κάθε δίωξη για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση.
Φωνάζοντας συνθήματα, παρέμειναν για περίπου 2 ώρες στην είσοδο των γραφείων του ΟΑΕΕ. Στη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του καταστήματος του ΟΑΕΕ και τον ενημέρωσε πως δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει καμία κατάσχεση. Κυβέρνηση και ΟΑΕΕ θα τους βρούνε ενωμένους και αγωνιστικά απέναντι, αποφασισμένους να υπερασπιστούν κάθε μικρό και αυτοαπασχολούμενο ΕΒΕ.
Οπως έγινε γνωστό, από τους χιλιάδες ΕΒΕ που έλαβαν τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης, ελάχιστοι προσήλθαν για διακανονισμό των οφειλών τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους όχι γιατί είναι μπαταχτσήδες αλλά γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Απάντηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο πρώην Ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), δίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, κατηγορώντας την πως μαζί με τη νέα διοίκηση του ΕΤΕΑ πρωταγωνιστούν στην κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή διαλύουν την επικουρική ασφάλιση. Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συλλόγου σημειώνει:
«Τις τελευταίες μέρες σηκώθηκε ένας "κουρνιαχτός γκαιμπελικού τύπου" με αφορμή την κατάντια του πρώην Ταμείου Εμποροϋπαλλήλων - ΤΕΑΥΕΚ -, γιατί κατάντια είναι να κάνει ένα ασφαλιστικό ταμείο τέσσερα χρόνια να βγάλει μία σύνταξη. Προηγήθηκαν, βέβαια, για να δέσει το όλο σκηνικό και οι αθλιότητες περί κοπανατζήδων υπαλλήλων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο νέος διοικητής του ΕΤΕΑ, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην κατασυκοφάντηση των υπαλλήλων του ΕΤΕΑ - ΤΕΑΥΕΚ θα πρέπει να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:
-- Ποιος αποφάσισε τη χρήση της βεβαίωσης κ.λπ. από τον κάθε εργοδότη για τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΤΕΑΥΕΚ;
-- Γιατί το 2002, όταν στο ΙΚΑ θεσπίστηκε η ΑΠΔ (αναλυτική περιοδική δήλωση) εξαιρέθηκαν τα επικουρικά ταμεία;
-- Γιατί το υπουργείο απέρριψε την ψηφιοποίηση του αρχείου ασφαλισμένων - εργοδοτών με ελάχιστο κόστος, όταν το ΤΕΑΥΕΚ πριν το psi είχε μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδας 1,1 δισ. ευρώ (διαβάσατε σωστά δισεκατομμύρια);
-- Πώς μπορούσε να λειτουργήσει από το 2004 το αγορασθέν μηχανογραφικό σύστημα χωρίς στοιχεία και βάση δεδομένων;
-- Ποιος αποφάσισε τη δημιουργία δεύτερου ταμείου Πρόνοιας ΤΑΠΙΤ - ΤΕΑΥΕΚ παίρνοντας το 25% του υπηρετούντος προσωπικού; Παραμένοντας ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες (αρχεία, εισφορές κ.λπ.) στον κλάδο σύνταξης;
-- Ποιος αποφάσισε τη μεταφορά ακόμα 15 υπαλλήλων στην κεντρική υπηρεσία του ΤΕΑΙΤ;
-- Ποιος απέλυσε 25 υπαλλήλους των stage;
-- Ποιος διέλυσε τον ελεγκτικό μηχανισμό του τ. ΤΕΑΥΕΚ και κατάργησε και τα οδοιπορικά των ελεγκτών;
-- Ποιος άφησε ένα τεράστιο Ταμείο με 50 υπαλλήλους;
Ολα αυτά είναι αντιπερισπασμός για να δικαιολογήσουν τις 29 διαθεσιμότητες - απολύσεις υπαλλήλων του ΕΤΕΑ, και τη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης».
Ενα θετικό αποτέλεσμα που έρχεται να δείξει στην πράξη ότι η αναμέτρηση γίνεται στους τόπους δουλειάς, «μετράνε» από χτες οι 45 εργαζόμενοι κυρίως γυναίκες, του χημικού εργοστασίου «ΣΚΟΤ ΑΕ» στη Μάντρα Αττικής. Το πρωί, πριν «κλείσει» η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις τρεις απολύσεις που είχε κάνει, δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει καμία απόλυση, δε θα πειράξει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, πήρε πίσω την απόφαση για μείωση κατά 14% του μισθού.
Η πρόεδρος του σωματείου Γιάννα Ψαρρού ανέφερε στο «Ρ»: «Από αύριο (σ.σ. σήμερα) γυρίζουμε στα πόστα μας με ψηλά το κεφάλι και στέλνουμε το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη να μην αφήνει να περνάει ο εκφοβισμός των εργοδοτών. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Πέρσι που ήμασταν ανοργάνωτοι υποκύψαμε στην τρομοκρατία και το φόβο και δεχτήκαμε τη μείωση των μισθών μας που ήταν 20% για τις γυναίκες και 10% για τους άντρες. Αυτό σε έναν εργασιακό χώρο μέσα στα χημικά, με 8 ώρες σκληρής και ανθυγιεινής δουλειάς χωρίς διάλειμμα. Τον περασμένο Μάρτη η εταιρεία μάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ατομικές συμβάσεις. Δεν μπορέσαμε να το καταπιούμε. Κάναμε σωματείο στις 24 Μάρτη. Ξεκινήσαμε τον Ιούλη διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η εργοδοσία απέρριψε τις προτάσεις μας και ανακοίνωσε νέα μείωση των μισθών κατά 14%. Μεσολάβησαν οι διακοπές. Την πρώτη βδομάδα που άνοιξε το εργοστάσιο ξεκίνησαν οι απολύσεις. Αποφασίσαμε σαν μια γροθιά να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Και είδαμε ποια είναι η δύναμη των ενωμένων εργατών».
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες σχολικές φύλακες και εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Από νωρίς το πρωί, σχολικοί φύλακες κατέλαβαν την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Αγίου Κωνσταντίνου και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη. Μετά το τέλος, πήγαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ενώθηκαν με τη συγκέντρωση των δημοτικών αστυνομικών, αντιπροσωπεία των οποίων έκανε συνάντηση με τον υπουργό, Κ. Μητσοτάκη. Και στις δύο συναντήσεις επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική των διαθεσιμοτήτων που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις και παραπέρα υποβάθμιση υπηρεσιών και τομέων κοινωνικού χαρακτήρα.