Φωτ. αρχείου |
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «τα δύο νοσοκομεία της πόλης μαραζώνουν. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, έγιναν το προηγούμενο διάστημα μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, και 23 προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Στο Γενικό Νοσοκομείο έγιναν μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, και 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για 4 μήνες! Αποτέλεσμα: Τα 2 νοσοκομεία της πόλης λειτουργούν στο "κόκκινο", οι ΜΕΘ και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης έχουν γεμίσει, η πλειοψηφία των υγειονομικών δουλεύει ακατάπαυστα, έχουν κοπεί οι άδειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς, έχουν δημιουργηθεί πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την "εξοικονόμηση" κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφελεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία, που εξασφαλίζουν πελατεία».
Με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές, πολυκαταστήματα και εργοστάσια, η ΤΕ Λάρισας επισημαίνει ότι «συχνά, θετικά κρούσματα δεν αποκαλύπτονται, ή όταν "σκάνε", οι επιχειρήσεις παραμένουν σε πλήρη λειτουργία, για "να βγει η δουλειά", δηλαδή τα κέρδη της εταιρείας, όμως το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει».
Σημειώνει επίσης ότι τα σχολεία παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστα, και αυτό αναδεικνύεται ακόμα πιο ανάγλυφα με τα 3 σχολεία και τα 60 τμήματα που έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων.
Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επισημαίνει πως «συνεχίζονται τα λίγα δρομολόγια, όπως στη γραμμή 4, που εξυπηρετεί μεταξύ άλλων εκατοντάδες μαθητές που πάνε στο ΕΠΑΛ, ασθενείς και εργαζόμενους που πάνε στο Πανεπιστημιακό, φοιτητές που πάνε σε δύο πανεπιστημιακές σχολές».
Η Οργάνωση τονίζει ότι χωρίς θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εκτεταμένα δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και Μέσα Μεταφοράς, τα όποια περιοριστικά μέτρα είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους αυτοαπασχολούμενους μαχητικά να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, με βάση τα αιτήματα που προβάλλουν σωματεία και μαζικοί φορείς. Μεταξύ άλλων: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο και σταθερό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους σε ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας και προνοιακά ιδρύματα. Μέτρα προστασίας για το εισόδημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων. Μέτρα προστασίας των παραγωγών που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές. Μέτρα για την υγεία των προσφύγων στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο.
Σχόλιο της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Σε νοσοκομείο «μίας νόσου» μετατρέπεται το «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, το οποίο αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά Covid-19 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς διαθέτει το σύνολο των 6 κλινών ΜΕΘ ολόκληρης της Περιφέρειας.
Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου παύουν τη λειτουργία τους, ενώ η Ορθοπαιδική κλινική μετατρέπεται σε κλινική για ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Την ίδια ώρα, στην κλινική Covid του νοσοκομείου άρχισαν να καταφτάνουν ασθενείς από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς την Τρίτη διακομίστηκαν για νοσηλεία στην Πτολεμαΐδα ένας ασθενής από τα Γιαννιτσά και άλλος ένας από τις Σέρρες.
Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου η Παθολογική κλινική μετατρέπεται σε κλινική Covid ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής κρουσμάτων από άλλες περιοχές, ενώ ήδη το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο νοσοκομείο υποδεχόταν από την Κοζάνη ασθενείς εκτός κορονοϊού για νοσηλεία.
Παράλληλα, στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, η πτέρυγα της Παθολογικής κλινικής, με 45 κλίνες (25 από τις οποίες είναι «δανεικές» από άλλες κλινικές), περιθάλπει ασθενείς με κορονοϊό και λειτουργεί στο 180%, ενώ για τις ανάγκες νοσηλείας άλλων περιστατικών χρησιμοποιούνται κλίνες από τη Χειρουργική, την Καρδιολογική και τη Μαιευτική κλινική.
Σε σχόλιό της για τις δηλώσεις περί «ετοιμότητας» των νοσοκομείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκρηκτική, που η πληρότητα σε κλίνες στην Παθολογική του ΓΝ Κοζάνης αγγίζει το 180%, που τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία έχουν ανασταλεί κατά 80% και που έχει ανασταλεί ουσιαστικά η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του "Μποδοσάκειου", είναι τουλάχιστον προκλητικά και επικίνδυνα τα δημοσιεύματα περί ετοιμότητας όλων των νοσοκομείων της περιοχής μας για υποδοχή ασθενών με κορονοϊό που θα προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη!
Τα βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό και τέτοιου είδους επικίνδυνες ενέργειες.
Μόνη λύση, η εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών υποδομών όλων των περιοχών που βρίσκονται στο "κόκκινο" και η ένταξή τους σε έναν συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του 2ου επιδημικού κύματος. Η όποια ολιγωρία από δω και στο εξής θα βαραίνει την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές».
Οπως έγινε γνωστό, χτες, Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε εργαζόμενο στο εργοτάξιο της προέκτασης της Καλαμαριάς. Ο ίδιος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ενώ οι συνάδελφοί του από το συνεργείο του υποβλήθηκαν σε τεστ και τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα. Οπως αναφέρει, «βρύσες και σαπούνι, αντισηπτικά υγρά, φόρμες εργασίας, μηχανισμοί αερισμού των τούνελ, επιπλέον διαλύματα, όλα αυτά παραμένουν άγνωστα για τους εργαζόμενους, αφού η εργοδοσία με το στανιό και μετά από απαίτηση των συναδέλφων μοιράζει καμιά μάσκα».
Ολα αυτά με «δουλειά από το πρωί ως το βράδυ δέκα ή και παραπάνω ώρες, στις υπόγειες σήραγγες, ο ένας πάνω στον άλλον, με μια μάσκα στην καλύτερη περίπτωση όλη τη μέρα, ακόμα και τα Σάββατα», κι ενώ πολλοί εργαζόμενοι, όπως τονίζει το Σωματείο, «έρχονται από άλλες πόλεις. Αυτό είναι ακόμα πιο εξαντλητικό και επικίνδυνο για την υγεία τους, καθώς δεν μπορούν να ξεκουραστούν υπό αυτές τις συνθήκες. Επιστρέφουν στο σπίτι μετά από δέκα ή και δώδεκα ώρες δουλειάς και δύο ώρες ταξίδι και αυτό γίνεται καθημερινά και για μήνες, όπως στην προκειμένη περίπτωση του συναδέλφου που νοσεί από κορονοϊό, ο οποίος πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Βέροια».
Το Σωματείο καταγγέλλει ακόμα πως εδώ και μέρες αναζητά μάταια τη διοίκηση της «Ακτωρ», προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας και να απαιτήσει μέτρα προστασίας.
Η «Ταξική Ενότητα» του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων απαιτεί να γίνουν ξανά τεστ σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στο έργο. Να χορηγηθούν σε όλο το προσωπικό (σε κάθε συνεργείο), στις εισόδους και εξόδους των εργοταξίων, σε σημεία μέσα στις σήραγγες αντισηπτικό και σαπούνι. Να χορηγηθούν φόρμες, γάντια και μάσκες σε επάρκεια, σε όλους τους εργαζόμενους στις σήραγγες, στην επιφάνεια και σε κάθε χώρο του έργου που εργάζεται κόσμος (γραφεία κ.λπ.) να παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Τεστ στους εργαζόμενους, μέτρα προστασίας, ΜΑΠ και συχνές απολυμάνσεις ζητά η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» ΙΚΑ, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που υπήρξαν σε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, όπως στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Θεσσαλονίκης και στη Β' Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών.
Με την επίκληση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της διαχείρισής του, η κυβέρνηση μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε «μίας νόσου» και ταυτόχρονα προχωρά ακάθεκτη στην παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «κόφτης» στην αιμοληψία για σοβαρές διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνταν στο δημόσιο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω, μετά από απόφαση της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας, που επικαλείται τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για 32 (!) διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν τον έλεγχο σε εγκύους, σε καρκινοπαθείς, σε διαβητικούς, αλλά και σε παθήσεις του θυρεοειδούς, του προστάτη κ.λπ.
Μέχρι πρόσφατα, τα δείγματα γι' αυτές τις εξετάσεις, που λαμβάνονταν από το ΚΥ Αιγάλεω, στέλνονταν στο δημόσιο διαγνωστικό εργαστήριο του «Λοιμωδών». Μετά το άνοιγμα κλινών Covid-19 στο πρώην νοσοκομείο, τα δείγματα στέλνονταν στο αντίστοιχο εργαστήριο του «Οίκου Ναύτου». Πλέον, όμως, οι υγειονομικοί του Κέντρου Υγείας δεν μπορούν να κάνουν αιμοληψίες για τις συγκεκριμένες διαγνωστικές - προληπτικές εξετάσεις και χιλιάδες ασθενείς εξαναγκάζονται να (ξανα)πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Με άλλα λόγια, σε συνθήκες σταθερής έξαρσης των κρουσμάτων η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά στην επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, ώστε να ενταχθούν στην ευθύνη και το σχεδιασμό του κράτους, ενισχύοντας έτσι και τον αριθμό των διαγνωστικών εργαστηρίων, αλλά με την πολιτική της αυξάνει την πελατεία στους επιχειρηματικούς κολοσσούς της Υγείας. Δεν προχωρά καν στην κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, που λογαριάζει τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών τους με λογικές «κόστους» για το κράτος και «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.