ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική κάθε μέρα, κάθε ώρα

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Το ΚΚΕ «καταθέτει» ουσιαστικές προτάσεις μομφής στην κυβερνητική πολιτική καθημερινά, «χτυπώντας» στην καρδιά των αντιλαϊκών πολιτικών, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΝ, επισήμανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

«Να γιατί κάνουμε μομφή στην κυβέρνηση κάθε μέρα, κάθε ώρα», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Μομφή στη στρατηγική και όχι σε θέματα μόνο διαχειριστικά και τακτικής», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν βεβαίως μελανά σημεία και μαύρες τρύπες και στη διαχείριση, υπάρχει πρόβλημα με όλο το πολιτικό σύστημα, το κρατικό σύστημα. Υπάρχει πρόβλημα με το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να βγάζει παράνομες απεργίες».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στους αγώνες των εργαζομένων, έξω από τη Βουλή, αφού η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας αποτελεί γελοιοποίηση συνολικά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κίνημα ικανό να αναχαιτίσει, να εμποδίσει, να αποσπάσει, να ανατρέψει

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη συνέχεια στα θέματα της φτώχειας. Οπως είπε, «σήμερα έγινε συνέδριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη φτώχεια. Αναγνωρίστηκε ότι η φτώχεια εμφανίζεται μαζικά και στις ανεπτυγμένες χώρες», όπου προτείνονται μέτρα για «Ταμεία αλληλεγγύης και το να αναλάβουν το ζήτημα οι άνθρωποι με εκστρατείες και κουμπαράδες. Η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η πάλη κατά των αιτίων και των πολιτικών κομμάτων, των κρατών και των κυβερνήσεων που προκαλούν τη φτώχεια, που είναι φαινόμενο του καπιταλισμού. Οσο αναπτύσσεται τόσο γίνεται πιο αντιδραστικός, πιο επικίνδυνος και εμφανίζονται όλα τα φαινόμενα της σχετικής ή της απόλυτης εξαθλίωσης. Και οι δύο μορφές εξαθλίωσης οξύνονται. Το ζήτημα είναι τι κίνημα υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ικανό να αναχαιτίσει, να εμποδίσει, να αποσπάσει, να ανατρέψει».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε απάντηση στην κριτική που δέχεται το ΚΚΕ λέγοντας: «Ακούμε δεξιά και αριστερά ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για άμεσες κατακτήσεις αλλά θέλει πρώτα γενική ανατροπή. Είσαστε βαθιά νυχτωμένοι ή κάνετε πως δεν ξέρετε. Στόχος της αντιπολίτευσης, πέραν της κυβέρνησης, είναι να υπάρχει ένα κίνημα που το πολύ θα παζαρεύει τι θα χάσει και μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα θα το χάσει. Δεν προσφέρει ένα κίνημα που θυμάται ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και ξεχνάει το ξεκίνημα και την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων. Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα που βλέπει ρεαλιστικά και ταυτόχρονα αγωνιστικά πράγματα. Προς το παρόν ο εχθρός είναι ο Γολιάθ και το κίνημα είναι ο Δαβίδ. Εμείς παλεύουμε ο Δαβίδ να βρει το δρόμο του και να νικήσει τον Γολιάθ».

Αγώνας ενιαίος και κατά των πολιτικών στην Ελλάδα και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

«Ο αγώνας - τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - πρέπει να είναι ενιαίος και κατά των πολιτικών στην Ελλάδα και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο αγώνας πρέπει να είναι δυναμικός και στο περιεχόμενο και όχι μόνο στη μορφή, να έχει αντοχή γιατί ο δρόμος είναι μακρύς».

«Ο δρόμος αμφισβήτησης, σύγκρουσης και ρήξης είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, για τη συνεπή ταξική πάλη και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων», επισήμανε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας: «Είναι μονόδρομος για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού στο επίπεδο των κοινωνικών δυνάμεων και την ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού. Η μοιρολατρία πρέπει να υπερνικηθεί και τότε θα έχουμε θετικές διεργασίες και θετικές εξελίξεις».

Συνέχισε αναφερόμενη στη δράση του ΚΚΕ: «Εμείς θα κάνουμε υπόθεση του κάθε προβληματιζόμενου εργαζομένου στη χώρα του να απαλλαγεί από το φόβητρο του "Γολιάθ" και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εργατικής στρατιάς "Δαβίδ" στη δική του χώρα. Να στηρίξει ενεργητικά τις προσπάθειες για να μαζικοποιηθεί και μαχητικοποιηθεί μια λαϊκή στρατιά σύγκρουσης και ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το εγχώριο καθεστώς που τη στηρίζει. Να δώσει τη δύναμή του σε ένα λαϊκό μέτωπο ικανό να αξιοποιήσει τις υπαρκτές αντιθέσεις και αντινομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να τις βαθύνει με την πάλη του, να τις μετατρέψει σε ρήγματα που θα προκαλέσουν τη διάβρωση, τη δυσλειτουργία των αντιλαϊκών στόχων της, τον αποδεκατισμό και στην πορεία την αποσύνθεσή της. Παλεύοντας σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το συντονισμό της πάλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωεκλογές του 2009 δίνουν την ευκαιρία για ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Πορεία του ΚΚΕ προς το λαό με πρόταση για άμεσες λύσεις και για πολιτική διέξοδο

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ ξεκινάει μια «νέα πορεία στο λαό, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, με πρόταση για άμεσες λύσεις και για πολιτική διέξοδο». Συνέχισε ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ: «Ο αγώνας πρέπει να ασκεί τη μέγιστη δυνατή πίεση και στις μορφές πάλης και στο περιεχόμενο. Δυστυχώς η αντιπολίτευση, σήμερα, με βάση και την άτυπη συνεργασία και το διαγωνισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, επιλέγει μόνο τις "ανεβασμένες" μορφές πάλης αλλά επιχειρεί να διατηρηθεί ένα χαμηλό περιεχόμενο, που δεν αντιστοιχεί στο χαρακτήρα της επίθεσης. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση τότε το κίνημα θα χάσει τη δυναμική του και θα ενσωματωθεί.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ για μια πολιτική που και το ίδιο ακολούθησε πιστά και την αναπαράγει μέσα από την αντιπολίτευση που κάνει. Ο ΣΥΝ παίζει σε δύο ταμπλό, το ένα είναι το πραγματικό, η ενσωμάτωση και η συμμετοχή στο σύστημα, και το άλλο είναι ψευδεπίγραφο, της αντίστασης που δε χτυπά το θηρίο στην καρδιά του.

Πασχίζουν για την αναβάθμιση του κεφαλαίου

Η γενική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από χειρισμούς και τακτικές, είναι η γενική γραμμή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά υπάρχουν και διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με άλλες περιφερειακές ενώσεις, πολυμερείς συμφωνίες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που όλες εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να συμπεριλάβει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες. Εδώ μπαίνει αντικειμενικά το ζήτημα "ανυπακοή και απειθαρχία", διαφοροποίηση που πρέπει, βέβαια, αντικειμενικά να οδηγήσει σε ρήξη».

«Οταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για την αναβάθμιση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά, ένα πράγμα εννοούν: Την αναβάθμιση του κεφαλαίου», είπε καταληκτικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «γι' αυτό και κατηγορούμε τη ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Οτι δεν είναι αντιπολίτευση στη γενική γραμμή πλεύσης αλλά σε ζητήματα τακτικής που υπηρετούν τη δικομματική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΝ σε αυτή τη λογική κινείται, χτυπάει τις συνέπειες αλλά για την καρδιά της πολιτικής "κάνει την πάπια"».

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε, τέλος, πως «χρειάζεται επιτακτικά δράση για να γίνει δημοψήφισμα για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης», τονίζοντας πως είναι «αδιανόητο να μη διαχωρίζεται» το «ποια πολιτική έχουμε απέναντί μας, ποιον εχθρό» και ότι «η γραμμή της διεκδίκησης και της ρήξης είναι η μόνη ρεαλιστική, η μόνη λαϊκή διέξοδος και προοπτική».

(Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προσηλωμένος στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Προσηλωμένος στην τακτική της προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ισχυριζόμενος ότι αυτή είναι η εντολή που έχει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό.

Ισχυρίστηκε ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και κατηγόρησε όσους αντιδρούν ως λαϊκιστές που μένουν προσηλωμένοι στο παρελθόν.

Σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή δεν έγινε για να πέσει η κυβέρνησή του αλλά για να καλυφθεί η αναξιοπιστία, η έλλειψη θέσεων, η αποσυσπείρωση και η εσωκομματική ενδοσκόπηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι πολιτεύεται με ανευθυνότητα, πόλωση και προσήλωση στο χτες και απαντώντας στην άποψη ότι η κυβέρνησή του διαθέτει οριακή πλειοψηφία υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ το 2000 κυβέρνησε με διαφορά από το δεύτερο κόμμα μόλις 0,50%, ενώ σήμερα η διαφορά αυτή είναι της τάξης του 4%. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ένα κόμμα που διακατέχεται από ακραίο λαϊκισμό και ανταγωνίζεται με την Αριστερά. «Είναι δικό σας θέμα και κανένας δε σας παίρνει στα σοβαρά», ήταν η ρήση του και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει με τους θεσμούς και εκφράζει αιτήματα ακραία συντηρητικά, αφού δε θέλει να αλλάξει τίποτα. Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του κινείται «μακριά από τα άκρα, τις ακρότητες και την άγονη καταγγελία» και με το έργο της προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση αποδίδεται σε έναν μικροκομματικό ανταγωνισμό. Εμείς, είπε ο Κ. Καραμανλής, προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας». Στο σημείο αυτό ανέπτυξε τον κατάλογο των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνησή του, όπως η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ με ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΤΕ για τον οποίο είπε ότι επιδιώκεται μία ισορροπία στη διοίκηση με τους Γερμανούς στους οποίους ξεπουλιέται. Ανέφερε την «Ολυμπιακή», τα λιμάνια και τα αεροδρόμια τα οποία με τη σειρά τους θα παραδοθούν στο κεφάλαιο, καθώς και τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με τις οποίες χαρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο σοβαρές δημόσιες υποδομές.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπονομεύει την ελληνική οικονομία με τη θέση του ότι δε θα αναγνωρίσει τις ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΤΕ και τα λιμάνια και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που άρχισε το ξεπούλημα των μετοχών του ΟΤΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Σκοπιανό, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει για την ονομασία μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πραγματικής σύνθετης ονομασίας που θα ισχύει «έναντι όλων». Εξέφρασε δε την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση της γειτονικής χώρας και επανέλαβε ότι η μη λύση θα σημάνει και μη πρόσκληση της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προανήγγειλε κατάθεση προτάσεων για σύσταση εξεταστικών επιτροπών

Στο θέμα των σκανδάλων επικέντρωσε τη δευτερολογία χτες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για το θέμα των «δομημένων ομολόγων» και του ξεπουλήματος του ΟΤΕ στους Γερμανούς. Είπε ότι η κυβέρνηση την ώρα που χαρίζει τεράστια ποσά στις ιδιωτικές τράπεζες, την ίδια ώρα χτυπάει με το Ασφαλιστικό τους απλούς εργαζόμενους και ανέφερε ότι η κυβέρνηση, όλες τις καταγγελίες για τα σκάνδαλα τις παραπέμπει στη Δικαιοσύνη, με απώτερο στόχο τη συγκάλυψη και όχι την αποκάλυψη των υπευθύνων. Εκανε αναφορά στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, στα δομημένα ομόλογα τα οποία αναγκάστηκαν να αγοράσουν αρκετά Ταμεία και τράπεζες και κατήγγειλε τον πρόεδρο του Ταμείου των δημοσιογράφων (είχε αγοράσει δομημένο ομόλογο) ο οποίος βρίσκεται στη θέση του αντί να έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την υπόθεση Ζαχόπουλου - Κλαδά, αναφέροντας ότι με ευθύνη τους, οι διαγωνισμοί στο υπουργείο Πολιτισμού για τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ γίνονταν χωρίς διαφάνεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπαινίχθηκε ότι πίσω από την υπόθεση Ζαχόπουλου υπάρχει ξένος δάκτυλος και κάλεσε τον Κ. Καραμανλή να αποκαλύψει εάν το συνδέει με τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία και εάν τον εκβιάζουν οι Ρώσοι ή οι Αμερικάνοι. Τόνισε βέβαια ότι ο Χ. Ζαχόπουλος δεν έχει καμία σχέση με την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αλλά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος και τον διόρισε.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Λάσπη κατά του ΚΚΕ

O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε και χθες στη Βουλή με την ομιλία του την εκτίμηση ότι έχει αναλάβει εργολαβικά την επίθεση λάσπης και συκοφαντίας κατά του ΚΚΕ. Αναμάσησε τις χρεοκοπημένες θέσεις για τη στάση του Κόμματος στην εξαγορά της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ και είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι ΚΚΕ διάκειται ευνοϊκά υπέρ συγκεκριμένων καπιταλιστών!

Παρά το γεγονός ότι για την υπόθεση «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα και υπεύθυνα στελέχη του Κόμματος, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι για τη συμφωνία «ΓΕΡΜΑΝΟΥ» και ΟΤΕ δεν υπήρξε αντίδραση από την «άκρα αριστερά» και «κάποιοι έφυγαν από την αίθουσα (της Βουλής) όταν γινόταν η συμφωνία», παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ουδέποτε ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Είναι τέτοιο το αντιΚΚΕ μένος του, που έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι το ΚΚΕ συναλλάσσεται με καπιταλιστές, λέγοντας: «Θα ήθελα να δούμε από το κόμμα αυτό που κόπτεται για τον καπιταλισμό και φωνάζει, να δούμε από το κομματικό όργανο κάτι δυσμενές για τη χειρότερη έκφραση του κεφαλαίου, την Γιάννα Αγγελοπούλου! Εγώ περιμένω μονόστηλο εναντίον της Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά όταν το κεφάλαιο τα "δίνει" σε συγκεκριμένους φορείς, τότε αυτομάτως απαλλάσσεται κάθε κριτικής»!

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Σημαιοφόρος της... αντικαραμανλικής ενότητας

«"Ολοι μαζί" σε μια μεγάλη μάχη για να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή» αναφώνησε χτες από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, θυμίζοντας το αλήστου μνήμης αντίστοιχο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες δεκαετίες με το θεώρημα των «αντιδεξιών δημοκρατικών δυνάμεων».

Ο Αλ. Αλαβάνος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το κόμμα του βρίσκεται σε ένα διαγκωνισμό με το ΠΑΣΟΚ για μια «ψευδοαντιπολίτευση» και ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με τον κόσμο «της απελπισίας, του ζόφου και της φτώχειας». Σχολιάζοντας την άρνηση της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είπε ότι «είναι ριψοκίνδυνο να έχουμε έναν πρωθυπουργό που δε γνωρίζει το Σύνταγμα». Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκειά της έγινε «μια εξαιρετικά σοβαρή και υπεύθυνη από τη μεριά του συζήτηση μαζί μας».

Με δόση δε κομπασμού είπε ότι «δεν αιφνιδιαζόμαστε από τη θορυβώδη αντίδραση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του συστήματος όλου(!) απέναντι στον ανερχόμενο πολιτικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ»!

Η ψηφοφορία

Σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε μετά τα μεσάνυχτα, κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 152 βουλευτές της ΝΔ, υπέρ 138 του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι 10 βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ