Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική κάθε μέρα, κάθε ώρα

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Το ΚΚΕ «καταθέτει» ουσιαστικές προτάσεις μομφής στην κυβερνητική πολιτική καθημερινά, «χτυπώντας» στην καρδιά των αντιλαϊκών πολιτικών, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΝ, επισήμανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

«Να γιατί κάνουμε μομφή στην κυβέρνηση κάθε μέρα, κάθε ώρα», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Μομφή στη στρατηγική και όχι σε θέματα μόνο διαχειριστικά και τακτικής», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν βεβαίως μελανά σημεία και μαύρες τρύπες και στη διαχείριση, υπάρχει πρόβλημα με όλο το πολιτικό σύστημα, το κρατικό σύστημα. Υπάρχει πρόβλημα με το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να βγάζει παράνομες απεργίες».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στους αγώνες των εργαζομένων, έξω από τη Βουλή, αφού η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας αποτελεί γελοιοποίηση συνολικά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κίνημα ικανό να αναχαιτίσει, να εμποδίσει, να αποσπάσει, να ανατρέψει

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη συνέχεια στα θέματα της φτώχειας. Οπως είπε, «σήμερα έγινε συνέδριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη φτώχεια. Αναγνωρίστηκε ότι η φτώχεια εμφανίζεται μαζικά και στις ανεπτυγμένες χώρες», όπου προτείνονται μέτρα για «Ταμεία αλληλεγγύης και το να αναλάβουν το ζήτημα οι άνθρωποι με εκστρατείες και κουμπαράδες. Η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η πάλη κατά των αιτίων και των πολιτικών κομμάτων, των κρατών και των κυβερνήσεων που προκαλούν τη φτώχεια, που είναι φαινόμενο του καπιταλισμού. Οσο αναπτύσσεται τόσο γίνεται πιο αντιδραστικός, πιο επικίνδυνος και εμφανίζονται όλα τα φαινόμενα της σχετικής ή της απόλυτης εξαθλίωσης. Και οι δύο μορφές εξαθλίωσης οξύνονται. Το ζήτημα είναι τι κίνημα υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ικανό να αναχαιτίσει, να εμποδίσει, να αποσπάσει, να ανατρέψει».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε απάντηση στην κριτική που δέχεται το ΚΚΕ λέγοντας: «Ακούμε δεξιά και αριστερά ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για άμεσες κατακτήσεις αλλά θέλει πρώτα γενική ανατροπή. Είσαστε βαθιά νυχτωμένοι ή κάνετε πως δεν ξέρετε. Στόχος της αντιπολίτευσης, πέραν της κυβέρνησης, είναι να υπάρχει ένα κίνημα που το πολύ θα παζαρεύει τι θα χάσει και μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα θα το χάσει. Δεν προσφέρει ένα κίνημα που θυμάται ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και ξεχνάει το ξεκίνημα και την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων. Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα που βλέπει ρεαλιστικά και ταυτόχρονα αγωνιστικά πράγματα. Προς το παρόν ο εχθρός είναι ο Γολιάθ και το κίνημα είναι ο Δαβίδ. Εμείς παλεύουμε ο Δαβίδ να βρει το δρόμο του και να νικήσει τον Γολιάθ».

Αγώνας ενιαίος και κατά των πολιτικών στην Ελλάδα και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

«Ο αγώνας - τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - πρέπει να είναι ενιαίος και κατά των πολιτικών στην Ελλάδα και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο αγώνας πρέπει να είναι δυναμικός και στο περιεχόμενο και όχι μόνο στη μορφή, να έχει αντοχή γιατί ο δρόμος είναι μακρύς».

«Ο δρόμος αμφισβήτησης, σύγκρουσης και ρήξης είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, για τη συνεπή ταξική πάλη και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων», επισήμανε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας: «Είναι μονόδρομος για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού στο επίπεδο των κοινωνικών δυνάμεων και την ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού. Η μοιρολατρία πρέπει να υπερνικηθεί και τότε θα έχουμε θετικές διεργασίες και θετικές εξελίξεις».

Συνέχισε αναφερόμενη στη δράση του ΚΚΕ: «Εμείς θα κάνουμε υπόθεση του κάθε προβληματιζόμενου εργαζομένου στη χώρα του να απαλλαγεί από το φόβητρο του "Γολιάθ" και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εργατικής στρατιάς "Δαβίδ" στη δική του χώρα. Να στηρίξει ενεργητικά τις προσπάθειες για να μαζικοποιηθεί και μαχητικοποιηθεί μια λαϊκή στρατιά σύγκρουσης και ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το εγχώριο καθεστώς που τη στηρίζει. Να δώσει τη δύναμή του σε ένα λαϊκό μέτωπο ικανό να αξιοποιήσει τις υπαρκτές αντιθέσεις και αντινομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να τις βαθύνει με την πάλη του, να τις μετατρέψει σε ρήγματα που θα προκαλέσουν τη διάβρωση, τη δυσλειτουργία των αντιλαϊκών στόχων της, τον αποδεκατισμό και στην πορεία την αποσύνθεσή της. Παλεύοντας σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το συντονισμό της πάλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωεκλογές του 2009 δίνουν την ευκαιρία για ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Πορεία του ΚΚΕ προς το λαό με πρόταση για άμεσες λύσεις και για πολιτική διέξοδο

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ ξεκινάει μια «νέα πορεία στο λαό, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, με πρόταση για άμεσες λύσεις και για πολιτική διέξοδο». Συνέχισε ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ: «Ο αγώνας πρέπει να ασκεί τη μέγιστη δυνατή πίεση και στις μορφές πάλης και στο περιεχόμενο. Δυστυχώς η αντιπολίτευση, σήμερα, με βάση και την άτυπη συνεργασία και το διαγωνισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, επιλέγει μόνο τις "ανεβασμένες" μορφές πάλης αλλά επιχειρεί να διατηρηθεί ένα χαμηλό περιεχόμενο, που δεν αντιστοιχεί στο χαρακτήρα της επίθεσης. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση τότε το κίνημα θα χάσει τη δυναμική του και θα ενσωματωθεί.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ για μια πολιτική που και το ίδιο ακολούθησε πιστά και την αναπαράγει μέσα από την αντιπολίτευση που κάνει. Ο ΣΥΝ παίζει σε δύο ταμπλό, το ένα είναι το πραγματικό, η ενσωμάτωση και η συμμετοχή στο σύστημα, και το άλλο είναι ψευδεπίγραφο, της αντίστασης που δε χτυπά το θηρίο στην καρδιά του.

Πασχίζουν για την αναβάθμιση του κεφαλαίου

Η γενική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από χειρισμούς και τακτικές, είναι η γενική γραμμή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά υπάρχουν και διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με άλλες περιφερειακές ενώσεις, πολυμερείς συμφωνίες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που όλες εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να συμπεριλάβει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες. Εδώ μπαίνει αντικειμενικά το ζήτημα "ανυπακοή και απειθαρχία", διαφοροποίηση που πρέπει, βέβαια, αντικειμενικά να οδηγήσει σε ρήξη».

«Οταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για την αναβάθμιση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά, ένα πράγμα εννοούν: Την αναβάθμιση του κεφαλαίου», είπε καταληκτικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «γι' αυτό και κατηγορούμε τη ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Οτι δεν είναι αντιπολίτευση στη γενική γραμμή πλεύσης αλλά σε ζητήματα τακτικής που υπηρετούν τη δικομματική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΝ σε αυτή τη λογική κινείται, χτυπάει τις συνέπειες αλλά για την καρδιά της πολιτικής "κάνει την πάπια"».

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε, τέλος, πως «χρειάζεται επιτακτικά δράση για να γίνει δημοψήφισμα για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης», τονίζοντας πως είναι «αδιανόητο να μη διαχωρίζεται» το «ποια πολιτική έχουμε απέναντί μας, ποιον εχθρό» και ότι «η γραμμή της διεκδίκησης και της ρήξης είναι η μόνη ρεαλιστική, η μόνη λαϊκή διέξοδος και προοπτική».

(Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ