ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009
Ποιοτικά χαρακτηριστικά που γεννούν νέα αισιοδοξία και απαιτητικότητα

«Η επιτυχημένη απεργία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, παρακαταθήκη στην παραπέρα ανάπτυξη και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, έδωσε ισχυρό χαστούκι στο μαύρο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού», σημείωνε η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε ανακοίνωση με την οποία, το ίδιο κιόλας βράδυ της απεργίας, απευθύνθηκε πλατιά στους απεργούς και γενικά την εργατική τάξη. Αποτιμώντας τη σκληρή και μαζί κρίσιμη αυτή μάχη, το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τα στοιχεία που τη χαρακτήρισαν και ό,τι καινούργιο έφερε, τονίζοντας ότι αποτελούν πολύτιμο εφόδιο στη μάχη για την ανασύνταξη, την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τον αγωνιστικό και ταξικό του προσανατολισμό του.

«Στην απεργία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι, δύο στρατηγικές. Από τη μία ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και από την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα καμιά υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου». Η επιτυχία της απεργίας έδειξε την τεράστια δυναμική της γραμμής της ταξικής σύγκρουσης στο εργατικό κίνημα. Εδειξε ότι «τώρα είναι πιο αναγκαία η προετοιμασία της επόμενης απάντησης, της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα. Οι εργαζόμενοι είναι πιο ώριμοι, μπορούν και πρέπει να κάνουν βήματα στην οργάνωση του αγώνα τους, πρώτα απ' όλα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συσπείρωση στα συνδικάτα, με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης, πρωτ' απ' όλα εκεί που γίνονται απολύσεις. Η υπεράσπιση των απολυμένων είναι υπόθεση όλων», σημείωνε το ΠΑΜΕ.

Ενώ, μεταξύ άλλων, κατέληγε: «Το σύνθημα και ο στόχος δουλειά για όλους με δικαιώματα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να γίνουν βήματα συντονισμού του αγώνα με την αγροτιά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, που πλήττονται και αυτοί από την επίθεση των μονοπωλίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κλιμάκωση του αγώνα είναι να καταδικαστούν και να απομονωθούν παντού απ' όλους τους εργαζόμενους οι προδοτικές και απεργοσπαστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι από τα πιο βασικά εμπόδια στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης».

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα πλευρές της δουλειάς που συνέβαλαν στην επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, αναδεικνύοντας ότι έδωσε ώθηση στην οργάνωση του αγώνα,αλλά και ότι η ολόπλευρη ενίσχυση του ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Με το ΠΑΜΕ γιατί δεν περιμένουμε από τους συμβιβασμένους...

Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται σε όλο και πλατύτερα τμήματα εργαζομένων ως συνεπής υπερασπιστής των συμφερόντων τους

Με οδηγό τα ταξικά τους συμφέροντα διαδήλωσαν οι εργάτες ...
Με οδηγό τα ταξικά τους συμφέροντα διαδήλωσαν οι εργάτες ...
Η νομιμοποίηση της απεργίας στη συνείδηση πολλών εργαζομένων, το δίκιο της υπεράσπισης των αιτημάτων τους, ανεξάρτητα αν τελικά πήραν όλοι μέρος σ' αυτήν ή όχι, αλλά και το κύρος του ΠΑΜΕ ως εκφραστή των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, υπογραμμίστηκε ως θετική πείρα από πολλούς συνδικαλιστές, στη συζήτηση που έγινε, πρόσφατα, κατά την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (στις 19/12). Η τρομοκρατία και οι πιέσεις που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι ήταν πολλές, με επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, για - δήθεν - παράνομη απεργία, και όχι μόνο. Αρκετοί όμως εργαζόμενοι, και μάλιστα νέοι, αντέταξαν: «Απεργούμε για την κάλυψη όλων των αναγκών μας».

«Κόντρα στις αυταπάτες και την τρομοκρατία για δήθεν παράνομη απεργία, οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ συμμετείχαν στην απεργία», σημείωσε στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη ο Χρ. Κυριαζής, εκ μέρους του Παναττικού Συντονιστικού Συμβασιούχων ΟΤΑ. «Συμφωνούσαν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και έλεγαν "αν περιμένουμε από την ΠΟΕ - ΟΤΑ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία...". Πολλοί στις 17/12 έφυγαν από τη δουλειά και απήργησαν. Ανθρωποι που μας έλεγαν παλιότερα δε συμμετέχουμε γιατί είναι συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σήμερα μας λένε πρέπει να τα πάρετε εσείς τα σωματεία, δεν προχωράει αλλιώς ο αγώνας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός μεγάλου Νοσοκομείου της Αθήνας μας έβαλε θέματα νομιμότητας της απεργίας. Ωστόσο υπήρξαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία και το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να μας τιμωρήσουν έχει να κάνει και με την προηγούμενη δράση μας, με το κύρος μας», υπογράμμισε συνδικαλιστής από το συγκεκριμένο Νοσοκομείο, αναδεικνύοντας την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων προτάσσοντας τις ανάγκες τους.

Η απήχηση που συναντά η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ αποτυπώνεται και στο περιστατικό που αναφέρθηκε στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ: «Μετά από 28 χρόνια δουλειάς, ένας απεργός στάθηκε μπροστά στους καταπέλτες των καραβιών, υπερασπιζόμενος την απεργία των ναυτεργατών. Μετά από αυτήν την εμπειρία,είπε: Εχω πολλά να δώσω γι' αυτά τα 28 χρόνια που απουσίαζα από τους αγώνες!».

Την ίδια στιγμή, ο Ηλίας Σταμέλος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, με δήλωσή του στον «Ρ», μεταφέρει ορισμένα συμπεράσματα από τον κλάδο του: «Παρά το γεγονός ότι στον κλάδο της Ενέργειας, στη ΔΕΗ, στα Διυλιστήρια, σε ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν "καλύπτονταν" από αποφάσεις σωματείων, αρκετοί εργαζόμενοι απήργησαν και πήραν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ξεπέρασαν τα εμπόδια που έβαζαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες». Ενώ καταλήγει:

«Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ήταν πολύ μεγαλύτερες, συνειδητοποιώντας την επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά τους. Δεν εκφράστηκαν όλες, κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας και της υποτιθέμενης νομιμότητας, που όμως είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν το βήμα και θα βρεθούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα καλέσει το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, διάχυτη ήταν και η αγανάκτηση κι η δυσαρέσκεια που έχουν στηρίξει αυτές τις ηγεσίες σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν οι εργαζόμενοι συμφωνούσαν με τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ και με αυτή την απεργία καταξιώθηκε στις συνειδήσεις πολλών εργαζομένων ως ο υπερασπιστής, εκπρόσωπος και οργανωτής των εργαζομένων», επισημαίνει το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Το χρέος μας ήταν να απεργήσουμε...

Οι απεργοί έβγαλαν «παράνομη» την απόφαση των αστικών δικαστηρίων, να απαγορεύσουν ουσιαστικά το δικαίωμα των ναυτεργατών να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Κόντρα και ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική «δημοκρατία» των απολύσεων, της απλήρωτης δουλειάς, της εκμετάλλευσης, της τρομοκρατίας, της ανασφάλειας, της μαύρης και ενοικιαζόμενης εργασίας, της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, οι εργάτες διεκδίκησαν αποφασιστικά τις σύγχρονες ανάγκες τους. Κόντρα και ενάντια στη «δημοκρατία» της Δικαιοσύνης και του κράτους των κεφαλαιοκρατών, οι ναυτεργάτες έδειξαν απειθαρχία στην απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Μαζί με τους χιλιάδες απεργούς της στεριάς, έδωσαν τη μάχη και κανένα καράβι δεν έφυγε από το λιμάνι.

Αυτός ο απεργιακός αγώνας, αυτό το εργατικό ποτάμι που ξεχύθηκε από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, που συγκρούστηκε με κάθε είδους εργοδοτικό και απεργοσπαστικό μηχανισμό, με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, έστειλε μήνυμα: Η γραμμή της απειθαρχίας και της σύγκρουσης είναι η μόνη γραμμή που μπορεί να οργανώσει την πάλη, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους εργάτες. Με την ίδια αποφασιστικότητα, άλλωστε, από τις 16/12 κιόλας, δόθηκε απάντηση και στην εργοδοσία στο Καζίνο της Πάρνηθας, που επιδίωξε να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων, χωρίς επιτυχία.

Το μήνυμα το είχαν δώσει οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή: Οποιος τολμήσει να αγγίξει έστω και μια τρίχα απεργού θα βρει απέναντί του όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αμεση και δυναμική ήταν η απάντηση που δόθηκε και στις μεθοδεύσεις, με τις οποίες η εργοδοσία, ανήσυχη από την επιτυχία και την επίδραση της απεργίας, προσπαθεί να εμποδίσει την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων. Ετσι, μετά από παρέμβαση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, ανακλήθηκε η απόλυση εργαζομένων στη διαφημιστική εταιρεία «Athens Gifts». Σε ανάλογη εξέλιξη οδήγησε και η παρέμβαση συνδικαλιστών από τα ΤΕΙ Πειραιά και το ΣΕΤΗΠ, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο «Χρυσό Οδηγό». Με αποτέλεσμα την επιστροφή στη δουλειά σπουδαστή του ΤΕΙ Πειραιά που δούλευε εκεί ως «ενοικιαζόμενος» μέσω της επιχείρησης «Manpower». Στην ίδια κατεύθυνση έκανε παρέμβαση και η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στη διοίκηση της αλυσίδας καταστημάτων επισιτισμού «Mr Massas» και εμποδίζοντας την απόλυση πρωτοπόρας εργάτριας που είχε δήλωσε ότι θα απεργήσει. Αυτή η παρέμβαση συνεχίζεται οπουδήποτε οι εργαζόμενοι δέχονται εργοδοτικές πιέσεις: Τα ταξικά συνδικάτα πρωτοστατούν άμεσα και οργανωμένα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη.

Μια σειρά εργαζόμενοι από διάφορους χώρους κλήθηκαν να απολογηθούν για την «αδικαιολόγητη» απουσία τους στις 17 του Δεκέμβρη. Π.χ., εργαζόμενη στην Εκπαίδευση δέχτηκε τηλεφωνική παρατήρηση από τον προϊστάμενό της, που της τόνισε «το ξέρεις ότι αυτό έχει κόστος». Αλλά αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης πήρε παλικαρίσια απάντηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι: «Το χρέος μας ήταν να συμμετέχουμε στην απεργία ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ, Ελένη ΜΑΪΛΗ, Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ