ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΒΟΛΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργή και αγανάκτηση

Θρήνος και οργή, την επόμενη μέρα, στο Μελισσουργό Θεσσαλονίκης...

Motion Team

Θρήνος και οργή, την επόμενη μέρα, στο Μελισσουργό Θεσσαλονίκης...
Η επόμενη μέρα της πλημμύρας βρήκε τους κατοίκους του Βόλου και άλλων πλημμυρισμένων περιοχών της Μαγνησίας να παλεύουν για να περισώσουν ό,τι απέμεινε από το βιος τους. Η καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα και βιοτεχνίες - αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής παραγωγής - πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής και των χειμάρρων που ξεχείλισαν, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές.

Πλημμυρισμένοι και από οργή οι πλημμυρόπληκτοι, καταγγέλλουν ότι ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι εκφραστές τους στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που άφησαν την περιοχή χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση, στο έλεος του καιρού. Είναι αυτοί, οι οποίοι, ενόψει και των εκλογών, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το δράμα τους και ρίχνουν «κροκοδείλια δάκρυα» και για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους και να τα «φορτώσουν» όλα στον «κακό καιρό». Αυτοί οι οποίοι τώρα προσπαθούν να τους κοροϊδέψουν με τα ψίχουλα των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στις ευθύνες αυτές αναφέρθηκαν στα πλαίσια της περιοδείας τους στην πληγείσα περιοχή της Νεάπολης ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Παππάς, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη». Στη συνέχεια ο Νίκος Γκατζής βρέθηκε, μαζί με τον Αποστόλη Νάνο, υποψήφιο νομάρχη Μαγνησίας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», στην Αγριά, όπου οι κάτοικοι μετρούσαν χτες τις πληγές που άφησε η βροχόπτωση.

Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή της και η «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη Νέας Ιωνίας», με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Λινάρδο, καταγγέλλει ότι «οι καταστροφές και η οριακή κατάσταση στην οποία έφτασε η πόλη δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνώντων και των τοποτηρητών τους στην πόλη, στο νομό».

«Εχουν τεράστιες ευθύνες»

Στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη βροχόπτωση και στις αιτίες τους αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Λούμας, Γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. «Δυστυχώς - τόνισε - επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μια φορά και είναι ευτύχημα που δε θρηνήσαμε θύματα». Και υπογράμμισε: «Εχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εξίσου τεράστιες είναι οι ευθύνες των δημάρχων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εχουν τεράστιες ευθύνες για την ανυπαρξία κρίσιμων για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής έργων και υποδομών.

Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια βάζουμε επιτακτικά το ζήτημα της θωράκισης του πολεοδομικού συγκροτήματος και των άλλων περιοχών από τις πλημμύρες. Και σήμερα, σε όλες τις διακηρύξεις των συνδυασμών που στηρίζουμε, μπαίνουν τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, της πυρασφάλειας κλπ., ως έργα προτεραιότητας. Δυστυχώς, μέχρι τώρα βλέπουμε έργα βιτρίνας και θα πρέπει να τονίσουμε ότι τέτοια έργα προτεραιότητας είναι η τελευταία σκέψη των τοπικών αρχών. Ας βγουν συμπεράσματα από τις πλημμύρες. Να καταλογιστούν ευθύνες και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, έχουν ονοματεπώνυμο».

Θα χρειαστεί καιρός

Αποκομμένος σιδηροδρομικά ο Βόλος μετά την καθίζηση στη γέφυρα του Ξηριά

ICON

Αποκομμένος σιδηροδρομικά ο Βόλος μετά την καθίζηση στη γέφυρα του Ξηριά
Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Και χτες, τρίτη μέρα μετά το πλήγμα, προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές, όπως στους Δήμους Ρεντίνας, Αρναίας και αλλού. Μηχανήματα, από το πρωί, καθάριζαν τους δρόμους από τις λάσπες προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση ανθρώπων και οχημάτων. Υπάρχουν όμως περιοχές που εξακολουθεί να είναι αδύνατη η προσέγγιση των μηχανημάτων, όπως στα Καλύβια Βαρβάρας, όπου έχουν καταστραφεί όλοι οι αγροτικοί δρόμοι.

Συνεργεία των νομαρχιών έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μόνο στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής 153 οικογένειες δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ζημιές, 60 οικογένειες στο Δήμο Απολλωνίας, και ο κατάλογος μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

Από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθεί εργολάβος που θα αναλάβει την κατασκευή της παράκαμψης της γέφυρας του Μοδίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Η ειδική κατασκευή δρόμου, μήκους 30 περίπου μέτρων, θα πραγματοποιηθεί στο σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα.

Οι κάτοικοι στο Βόλο αντικρίζουν τις καταστροφές, που η κυβέρνηση τις κοστολογεί με το γνωστό επίδομα κοροϊδίας

ICON

Οι κάτοικοι στο Βόλο αντικρίζουν τις καταστροφές, που η κυβέρνηση τις κοστολογεί με το γνωστό επίδομα κοροϊδίας
Στο μεταξύ, χτες, ο δήμος μπάζωσε με πέτρες το ρέμα στο σημείο που κατέρρευσε η γέφυρα μεταξύ Βαρβάρας και Νεοχωρίου προκειμένου να περάσουν οι μαθητές που πηγαίνουν σχολείο στο Νεοχώρι.

Στο πλευρό των κατοίκων στις περιοχές της Χαλκιδικής που χτυπήθηκαν από την εγκληματική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι υποψήφιοι των αγωνιστικών συνδυασμών. Ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής της ΝΑΣ, Νίκος Παρθενιώτης, και ο υποψήφιος δήμαρχος Ζερβοχωρίων Βασίλης Θεοχάρης περιόδευσαν σχεδόν σε όλα τα χωριά που επλήγησαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Η οργή και η αγανάκτηση για την απουσία έργων ή για κατασκευή έργων βιτρίνας, που επιδείνωσαν το πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας, εκφράζονται παντού.

Προβλήματα στην Αττική

Προβλήματα προκάλεσε χτες και προχτές στο Νομό Αττικής η σφοδρή βροχόπτωση. Αναλυτικότερα, δυσχέρειες σημειώθηκαν τη νύχτα στις πτήσεις των αεροσκαφών που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς, εξαιτίας της καταιγίδας, απαγορεύτηκε ο εφοδιασμός τους με καύσιμα, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος έκρηξης λόγω των κεραυνών και των αστραπών. Πολλές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τουλάχιστον 14 πτήσεις των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» ματαιώθηκαν. Από τις 7.30 το πρωί χτες επιτράπηκε και πάλι ο εφοδιασμός των αεροπλάνων με καύσιμα, καθώς απομακρύνθηκε η καταιγίδα.

Εκτός από τα προβλήματα στις πτήσεις, η καταιγίδα που έπληξε την Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε προβλήματα κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν.

Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, παρέμεινε για αρκετές ώρες κλειστός ο δρόμος στην παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού, όπου ξεχείλισε ρέμα. Κλειστή για αρκετές ώρες παρέμεινε η υπόγεια διάβαση στην οδό Καλλιρρόης και η λεωφόρος Φυλής από την οδό Γούναρη μέχρι το φανάρι του Καματερού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Κοροϊδεύουν τον κόσμο

Οι εργαζόμενοι να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υποκριτικά, όταν υπάρχουν καταστροφές, αποδίδουν τις ευθύνες τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη ΝΑΣ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στην εταιρεία «Ολύμπικ Κέτερινγκ» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι «με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές η Αθήνα, βλέπουμε όλοι, ότι πνίγεται. Η Ελλάδα όλη αντιμετωπίζει προβλήματα και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες. Συνειδητά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδίδουν αυτά τα ζητήματα και τις αρνητικές συνέπειες για το λαό σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Υποκρίνονται και χρειάζονται να τιμωρηθούν γι' αυτό στις εκλογές, στις 15 του Οκτώβρη. Εχουν κυβερνήσει οι ίδιοι σε δήμους αλλά και στην κεντρική κυβερνητική σκηνή επί δεκαετίες».

Υπογράμμισε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «θα 'πρεπε να ντρέπονται και να μην προσβάλλουν με αυτό τον τρόπο το λαό αποδίδοντας στα καιρικά φαινόμενα τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Θα λέγαμε ότι αν υπήρχε φιλότιμο και ευθιξία στοιχειώδης θα έπρεπε να αποσύρουν τους υποψηφίους τους απ' το λεκανοπέδιο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν μια στοιχειώδης ένδειξη ότι αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους».

Τέλος, σημείωσε ότι επειδή «αυτό δεν πρόκειται να γίνει, πρέπει να το αναλάβει ο λαός. Τον καλούμε να τους τιμωρήσει, να τους βγάλει κόκκινη κάρτα, να στηρίξει τη ΝΑΣ και τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια».

Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα

Στις πλημμύρες αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Δρούτσας. «Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι μόνο επίκαιρα αλλά επιτακτικά αναγκαία, γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Αντί, λοιπόν, να μιλάνε για "ακραία καιρικά φαινόμενα", ας αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν». Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια προτάσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Πλημμύρα εμπαιγμού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που οι τελευταίες βροχοπτώσεις φανέρωσαν τη γύμνια της χώρας από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους δήμους και τις νομαρχίες, που ευθύνονται γι' αυτό το χάλι, διαγκωνίζονται προσπαθώντας να ρίξει ο ένας την ευθύνη στον άλλο, εμπαίζοντας για μία ακόμη φορά το λαό. Κι αυτό γιατί με διάφορους νόμους φρόντισαν η ευθύνη, για τη διαχείριση της αντιπλημμυρικής προστασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, να διαχέεται σκόπιμα σε δεκάδες φορείς, ώστε τελικά κανείς να μην είναι υπεύθυνος και όλοι τους να «βγαίνουν λάδι»!

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, απαντώντας για δεύτερη μέρα στις δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη ότι δεν του δίνουν λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα, επανέλαβε ότι υπεύθυνη για τα μικρά έργα είναι η Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ομολόγησε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια μέρα, ούτε σε δυο χρόνια, αλλά χρειάζονται δεκαετίες», αποδεικνύοντας ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από κυβερνήσεις σαν αυτήν.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, με άλλη του ανακοίνωση έριξε την ευθύνη για τη γέφυρα που έπεσε στη λεγόμενη «λειτουργική» Εγνατία στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι κατασκευάστηκε το 2003. Επίσης έριξε την ευθύνη συντήρησης των φυσικών αποδεκτών των νερών που πέφτουν από το νέο έργο της Εγνατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν γίνεται ένα τόσο μεγάλο οδικό έργο, οι προβλέψεις για την αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να εκτείνονται σε βάθος 5 χιλιομέτρων εκατέρωθεν αυτού.

Το «μπαλάκι» για την ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής προστασίας στην κυβέρνηση έριξαν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε: «Γέφυρες καταρρέουν. Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες τους. Για μας, σήμερα, πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι πολίτες που δοκιμάζονται». Προφανώς «ξέχασε» ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να μένει η χώρα αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία...

Στο «χορό» μπήκε και η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά Φ. Γεννηματά, η οποία μετά από επίσκεψη στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι «στην Αττική η αντιπλημμυρική προστασία είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο δε δόθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα»...

Και ενισχύσεις - κοροϊδία

Στο μεταξύ η Κυβερνητική Επιτροπή, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου αποφάσισε μια σειρά από ανεπαρκή μέτρα, όπως: Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Νομών Θεσσαλονίκης και Μαγνησίας και το μοίρασμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από 700.000 ευρώ σε κάθε μια από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Μαγνησίας, καθώς και ενισχύσεις από 150.000 έως 500.000 ευρώ στους δήμους που επλήγησαν.

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δέσμη προτάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία

«Οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής. Είναι συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των εκπροσώπων τους στην Tοπική Aυτοδιοίκηση που χρόνια τώρα αδιαφορούν για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που απαιτούνται, προτάσσοντας έργα που αποφέρουν τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης. Απαιτεί άμεση και ολική αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημιές που έχουν υποστεί, καθώς και ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Επίσης καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, ενταγμένες στο πλαίσιο ενός πανελλαδικού σχεδιασμού, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και καταστροφές:

1. Την ολοκλήρωση από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς ενός συνολικού και επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή, όπως: Την αυξημένη απορροή των όμβριων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης από πυρκαγιές, καταπατήσεις κλπ. Την αυξημένη, επίσης, παροχή φερτών υλών. Τη συντελεσθείσα περαιτέρω μείωση της διατομής των φυσικών ρεμάτων ή την πλήρη εξαφάνισή τους. Την κάλυψη ελεύθερων επιφανειών με δρόμους, κατοικίες ή άλλες κατασκευές λόγω επεκτάσεων, αυθαίρετης δόμησης κλπ. Την κατασκευή των διάφορων τεχνικών έργων.

Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων κλπ. Θα πρέπει να στηρίζεται σε πλήρη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης. Να είναι δυναμικό. Να επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Χωρίς αυτό, τα όποια έργα χάνουν, σε μεγάλο ποσοστό, την αξία τους και λειτουργούν αποσπασματικά. Θα περιέχει χρονικές δεσμεύσεις για υλοποίηση όλων των κατευθύνσεων για την πολεοδομία, τη χρήση των ελεύθερων χώρων, τις χρήσεις γης, τις αναδασώσεις, την προστασία του δασικού πλούτου κλπ. Τη λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

3. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Είναι φανερό ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός απαιτεί την ύπαρξη ενός φορέα που, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των όποιων υπουργείων ή άλλων οργανισμών, θα έχει την ευθύνη και τη λήψη αποφάσεων και μέτρων ώστε: Να τηρηθεί αυστηρά η επιβαλλόμενη χρονική ιεράρχηση των έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Να περιφρουρηθούν από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία τα έργα που εκτελούνται, ώστε να μην επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση. Να εκτελεστεί ενιαία και όχι αποσπασματικά το σύνολο των έργων. Να κατασκευαστούν τα έργα με τις επιβαλλόμενες επιστημονικές μεθόδους, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες.

5. Πέρα από τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επικαιροποιημένου και αξιόπιστου σχεδίου που διαμορφώνεται με τη συμμετοχή της ΤΑ, των επιστημονικών, συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων. Ενα σχέδιο δράσης που μπορεί να εφαρμόζεται κατά διοικητική περιφέρεια με την εμφάνιση αντίστοιχων φαινόμενων.

Υποκρισία

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και η παράταξή του έφεραν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και ψήφισαν έναν προϋπολογισμό για το 2007 που δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο ίδιος και οι σύμβουλοι της παράταξής του έκαναν πως δεν άκουσαν τις προτάσεις των νομαρχιακών συμβούλων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Γιάννη Ζιώγα και Μιχάλη Σπυριδάκη για ανάγκη δέσμευσης κονδυλίων για την εκτέλεση τέτοιων έργων και μελετών (αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης) στον προϋπολογισμό.

Εδώ οδηγεί όμως η υποκρισία και η διγλωσσία που ακολουθεί ο νομάρχης, όπως και οι προκάτοχοί του. Αλλωστε, τέτοια έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά, δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματίες, γι' αυτό άλλωστε δεν είναι επιλέξιμα κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση και δε χρηματοδοτούνται...

Αυτή την πολιτική ακολουθούν ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες του δικομματισμού. Γι' αυτό και η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου καλά θα κάνει να μη μιλά για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο λαός της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας, έχει συσσωρεύσει αρκετή εμπειρία από πλημμύρες, φωτιές και άλλες καταστροφές, ώστε να μη μασάει το παραμύθι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ