Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δέσμη προτάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία

«Οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής. Είναι συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των εκπροσώπων τους στην Tοπική Aυτοδιοίκηση που χρόνια τώρα αδιαφορούν για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που απαιτούνται, προτάσσοντας έργα που αποφέρουν τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης. Απαιτεί άμεση και ολική αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημιές που έχουν υποστεί, καθώς και ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Επίσης καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, ενταγμένες στο πλαίσιο ενός πανελλαδικού σχεδιασμού, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και καταστροφές:

1. Την ολοκλήρωση από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς ενός συνολικού και επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή, όπως: Την αυξημένη απορροή των όμβριων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης από πυρκαγιές, καταπατήσεις κλπ. Την αυξημένη, επίσης, παροχή φερτών υλών. Τη συντελεσθείσα περαιτέρω μείωση της διατομής των φυσικών ρεμάτων ή την πλήρη εξαφάνισή τους. Την κάλυψη ελεύθερων επιφανειών με δρόμους, κατοικίες ή άλλες κατασκευές λόγω επεκτάσεων, αυθαίρετης δόμησης κλπ. Την κατασκευή των διάφορων τεχνικών έργων.

Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων κλπ. Θα πρέπει να στηρίζεται σε πλήρη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης. Να είναι δυναμικό. Να επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Χωρίς αυτό, τα όποια έργα χάνουν, σε μεγάλο ποσοστό, την αξία τους και λειτουργούν αποσπασματικά. Θα περιέχει χρονικές δεσμεύσεις για υλοποίηση όλων των κατευθύνσεων για την πολεοδομία, τη χρήση των ελεύθερων χώρων, τις χρήσεις γης, τις αναδασώσεις, την προστασία του δασικού πλούτου κλπ. Τη λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

3. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Είναι φανερό ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός απαιτεί την ύπαρξη ενός φορέα που, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των όποιων υπουργείων ή άλλων οργανισμών, θα έχει την ευθύνη και τη λήψη αποφάσεων και μέτρων ώστε: Να τηρηθεί αυστηρά η επιβαλλόμενη χρονική ιεράρχηση των έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Να περιφρουρηθούν από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία τα έργα που εκτελούνται, ώστε να μην επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση. Να εκτελεστεί ενιαία και όχι αποσπασματικά το σύνολο των έργων. Να κατασκευαστούν τα έργα με τις επιβαλλόμενες επιστημονικές μεθόδους, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες.

5. Πέρα από τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επικαιροποιημένου και αξιόπιστου σχεδίου που διαμορφώνεται με τη συμμετοχή της ΤΑ, των επιστημονικών, συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων. Ενα σχέδιο δράσης που μπορεί να εφαρμόζεται κατά διοικητική περιφέρεια με την εμφάνιση αντίστοιχων φαινόμενων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες πλημμύρες στην Ηλεία(2013-01-22 00:00:00.0)
Περιμένουν ακόμα έργα και αποζημιώσεις...(2007-12-18 00:00:00.0)
Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος(2007-11-20 00:00:00.0)
Λύση θα δώσει η πάλη και η συνεργασία των λαών της περιοχής(2006-04-04 00:00:00.0)
Δέσμη μέτρων έχει προτείνει το ΚΚΕ(2005-10-16 00:00:00.0)
Αμεση αποκατάσταση των πληγέντων(1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ