ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξαναμοιράζουν την τράπουλα και τα πόστα

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία, μεταξύ άλλων, θα εγκρίνει το νέο κανονισμό λειτουργίας της

Με τη δοκιμασμένη μέθοδο της ανάθεσης ρόλων σε όλους επιχειρεί να υπερκεράσει ο Κ. Καραμανλής την εσωκομματική αναταραχή που δημιουργήθηκε από τις αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών και το μοίρασμα καρεκλών.

Μπροστά στην απειλή να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας και εσωκομματικών τριβών, καθώς οι περισσότεροι από τους νυν τομεάρχες αντιδρούσαν στην εκλογή τους από την ΚΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ υποχρεώθηκε να παρέμβει προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συζητήσει το νέο κανονισμό λειτουργίας της. Σε χτεσινή σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του οριστικοποιήθηκε η πρόταση για το νέο οργανωτικό σχήμα της ΚΟ και ο τρόπος ανάδειξής του. Σύμφωνα με αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίζεται σε περίπου 25 τομείς (ένας για κάθε υπουργείο). Οι βουλευτές που θα συμμετέχουν στον κάθε τομέα θα εκλέγουν τον επικεφαλής του (τομεάρχης) και τον αναπληρωτή του. Παράλληλα, η ΚΟ θα χωριστεί σε έξι ομάδες που αντιστοιχούν στις έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής. Οι βουλευτές κάθε ομάδας θα εκλέγουν τον επικεφαλής της και οι επικεφαλής των έξι αυτών ομάδων θα αποτελέσουν το σχήμα των «υπερτομεαρχών». Η διαφορά με την αρχική πρόταση της ομάδας βουλευτών υπό την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, είναι ότι οι έξι υπερτομεάρχες δε θα είναι αναπληρωτές του γγ της ΚΟ. Μετά από αυτό, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή διέδιδαν χτες ότι όλοι οι νυν τομεάρχες ήραν τις αντιρρήσεις τους (σ.σ. οι οποίες όμως αφορούσαν στην εκλογή τους από τους βουλευτές) και θα θέσουν υποψηφιότητα για τα νέα πόστα. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι τομεάρχες έχουν αποσπάσει «άνωθεν» υποσχέσεις για υποστήριξη, ενώ θα υπάρξει και μεταξύ τους αλληλοϋποστήριξη και για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει οι παρασκηνιακές συμφωνίες. Με το νέο οργανωτικό σχήμα θα εκλεγούν περίπου 50 βουλευτές ως τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες. Αν σε αυτούς προστεθούν οι έξι υπερτομεάρχες, καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές που μετέχουν είτε εξ οφίτσιο, είτε ως αιρετά μέλη στο πολιτικό συμβούλιο και άλλοι που έχουν τοποθετηθεί ως επικεφαλής γραμματειών του κόμματος, τότε το σύνολο σχεδόν των βουλευτών βρίσκονται σε «πόστα με προοπτικές».

Πάντως δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να λειτουργήσει και αποδώσει αυτό το σχήμα και πολύ περισσότερο αν καταφέρει να επιτευχθεί ο «αντικειμενικός στόχος», να φανεί, δηλαδή, ότι η ΝΔ διαθέτει και ηγετική ομάδα και στελέχη έτοιμα να κυβερνήσουν. Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής ενισχύει την κυριαρχία του.

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν είναι βέβαιο αν ο Κ. Καραμανλής θα αγγίξει και θα απαντήσει στο ζήτημα της «παλαιάς και της νέας φρουράς», το οποίο έχει διχάσει τα στελέχη της ΝΔ. Οσον αφορά τη γραμμή πλεύσης απέναντι στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τους «υψηλούς τόνους» και τις κατηγορίες περί ακυβερνησίας και παραλυσίας, ακριβώς για να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Μάλιστα, το νέο επιχείρημα είναι «να βάλουμε πλάτες για να μην κληρονομήσουμε καμένη γη»!

Η απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική

Από τη συζήτηση που οργάνωσε το περιοδικό «ΣΤΙΓΜΑ» με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και οι απαντήσεις της Αριστεράς»

Πολύς λόγος γίνεται από ορισμένους τελευταία για «ενότητα δράσης» και για «ενότητα της Αριστεράς» και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια. Ολοι αυτοί, επικαλούμενοι τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με την επέλαση στα κοινωνικοασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων προσπαθούν να ψαρεύουν σε θολά νερά προτείνοντας σαν αντίδοτο την ενότητα δράσης στο πρόβλημα είτε την ενότητα δράσης της Αριστεράς, έτσι γενικόλογα χωρίς να αναφέρονται σε ποια πολιτική βάση και με ποια προοπτική μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ενότητα.

Αποκαλυπτική από την άποψη αυτή ήταν η συζήτηση που οργάνωσε στο τέλος της περασμένης βδομάδας το περιοδικό «ΣΤΙΓΜΑ» της Κομμουνιστικής Ανανέωσης στο χώρο του Μουσείου των Τρένων με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και οι απαντήσεις της Αριστεράς». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκος Φλαμπουράρης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Παναγιώτης Μαντάς, μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και Βασίλης Μηνακάκης μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ.

Οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους πρόβαλαν τις γνωστές θέσεις τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αποκαλυπτικότατος, ωστόσο, ήταν ο Α. Φλαμπουράρης του ΣΥΝ που, αποφεύγοντας, επιμελώς, να τοποθετηθεί και να απαντήσει στα ζωτικά ζητήματα που προκύπτουν για το τι είναι και από ποιον επιβάλλεται αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική, το μόνο που υπέδειξε σαν... φάρμακο διά πάσαν νόσον ήταν «να τα βρούμε όλοι μαζί εμείς οι αριστεροί» και να κάνουμε ενότητα στη δράση, να αποκρούσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι, ουσιαστικά περιορίστηκε σε μια επίθεση στο ΚΚΕ (ανάλογη ήταν η στάση και του στελέχους του ΝΑΡ). Μάλιστα δε δίστασε να πει - υπονοώντας το ΚΚΕ - πως όποιος φέρει εμπόδια στη συσπείρωση του "χώρου της Αριστεράς" θα έχει μεγάλες ευθύνες. 'Η, πάλι, όποιος υπονομεύει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος θα έχει ευθύνες, δείχνοντας, και μ' αυτό τον τρόπο, πως τα περί... ενότητας και διαλόγου της Αριστεράς φληναφήματα χρησιμοποιούνται ενάντια στο ΚΚΕ.

Ωστόσο, άμεση και επί της ουσίας ήταν η απάντηση του Παναγιώτη Γεωργιάδη, που μίλησε μετά: «Για ποια Αριστερά μιλάμε; Η Αριστερά έχει συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές που πάνε πολύ πίσω και αρκετή πείρα. Δεν μπορεί να επαναφέρουμε τις αναθεωρητικές απόψεις του περασμένου ακόμα αιώνα (Κάουτσκι) που χρεοκόπησαν, για δήθεν νέες Αριστερές. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε το Μάαστριχτ και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με άλλο τρόπο. Ετσι, δεν μπορεί πχ να μιλάμε για κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις και να μην παίρνουμε υπόψη ποιος είναι σήμερα ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας, η καρδιά της μαρξιστικής θεωρίας. Και αντί να διεκδικούμε μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και του σταθερού χρόνου εργασίας, να συμφωνούμε (όπως κάνει ο ΣΥΝ) σε αύξηση στα 65 χρόνια, είτε σε ελαστικοποίηση των ωραρίων με 35ωρο χωρίς αυξήσεις στους μισθούς σαν βάση συμβιβασμού με το ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι αριστερές. Είναι διαχείριση της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού που είναι η σύγχρονη απάντηση του μεγάλου κεφαλαίου στη σημερινή φάση συσσώρευσης, τόνισε, εκτός των άλλων, ο Π. Γεωργιάδης, για να υπογραμμίσει: Η απάντηση, σήμερα, δεν μπορεί να δοθεί παρά με το Αντιμονοπωλιακό, Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο για ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Χριστόφιας, στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα - το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό - που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 4 και 5 του Ιούλη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απ. Κακλαμάνη. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ ο Δ. Χριστόφιας αφού επισημαίνει ότι τα Κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας είχαν ανέκαθεν πάρα πολύ καλές και αδελφικές σχέσεις, τονίζει ότι «τις σχέσεις αυτές σκοπεύουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να τις αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τονίζει επίσης ότι η πρώτη προτεραιότητα των δύο Κοινοβουλίων είναι η από κοινού δράση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε, τέλος, ότι στο επίκεντρο της συνεργασίας των δυο Κοινοβουλίων προσφέρεται επίσης ο τομέας της συντονισμένης δράσης σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Δ. Χριστόφιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, καθώς και με αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα από το γενικό διευθυντή της Βουλής, Κωστάκη Χριστοφόρου, και το διευθυντή του Γραφείου του, Βάσο Γεωργίου.

Με τον Γλ. Κληρίδη

Συνάντηση μίας ώρας είχε χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Δ. Χριστόφια στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι έγινε αλληλοενημέρωση ενόψει του ταξιδιού του και συζητήθηκε το θέμα της επιστημονικής στήριξης του έργου της Βουλής. Για το θέμα της επιστημονικής στήριξης, ανέφερε, η Βουλή προτείνει έναν επιστημονικό σύμβουλο για κάθε βουλευτή. Αναφορικά με το ταξίδι στην Αθήνα, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι πρόκειται για ταξίδι αλληλογνωριμίας και σημείωσε τις καλές σχέσεις του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόσθεσε ότι κατά τις επαφές του στην Αθήνα θα τεθούν οι προτεραιότητες με στόχο την προώθησή τους.

Οι προτεραιότητες αυτές, πρόσθεσε, αφορούν στην άρση του αδιεξόδου και στις παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν από κοινού τα δύο Κοινοβούλια, καθώς και στον καλύτερο συντονισμό στα θέματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν εμπόδια, είπε ο Δ. Χριστόφιας, και θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς εάν μεταφέρει κάποιο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε μετά το ζεϊμπέκικο του Γ. Παπανδρέου στο Κουσάντασι, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη τοποθετηθεί με γραπτή ανακοίνωσή του και το μήνυμα ελήφθη και στην Κύπρο και στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ