Ηχηρό «όχι» στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές
«Θα μείνει στα χαρτιά» ήταν η απάντηση που έδωσε η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Εστειλαν το μήνυμα ότι σε αντίθεση με όσα θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, δεν συναινούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο, στη χειροτέρευση των όρων μάθησης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, στη μετατροπή του σχολείου σε επιχείρηση που θα αναζητεί πόρους και χορηγούς, στον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών προκειμένου να εφαρμόζουν τα παραπάνω. Διεκδίκησαν την αύξηση της χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης από το κράτος, που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά επιχειρείται να απαλλαγεί από την αποκλειστική ευθύνη να παρέχονται στα σχολεία και στους μαθητές όλα τα αναγκαία και σύγχρονα μέσα. Και για μία ακόμα φορά απαίτησαν να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία για την ασφάλεια και μόρφωση των μαθητών.
«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα αφορά κάθε εργαζόμενο, όλο τον λαό, γιατί στοχεύει στα παιδιά του, συνολικά στη νέα γενιά. Μετά τα εργασιακά δικαιώματα των γονιών, τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Αλεξάνδρα Καπαρού.
Κάλεσμα σε κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του να αντιπαλέψει το νομοσχέδιο οργανωμένα, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Παναγιώτης Κατηφές.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», ξεκαθάρισε. «Οι Σύλλογοι Γονέων δεν θα γίνουμε το ντεκόρ τους στο σχολείο των χορηγών. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στους αγώνες για ένα σχολείο που θα τα δίνει όλα σε όλους, για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες».
«Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα σχολείο αγνώριστο, σε ένα σχολείο για λίγους. Εμείς όμως θέλουμε ένα σχολείο που ανεξαρτήτως της οικονομικής μας δυνατότητας θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για μάθηση, ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποίηση των μαθητών», σημείωσε η μαθήτρια Μαρία Κουράκου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.
«Ολοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και όλοι οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε ώστε όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να μην πληρώνει ο γονιός να μορφωθεί το παιδί του», τόνισε η Μαριάνθη Κρητικού εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».
«Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί αυτήν τη χρονική περίοδο ώστε να πάρει ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, αντί να φροντίσει για την κάλυψη των μαθησιακών κενών των μαθητών και για την ψυχοσυναισθηματική τους στήριξη ύστερα από την παρατεταμένη τηλεκπαίδευση, φέρνει ένα νομοσχέδιο που θα υπονομεύσει συνολικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, εχθρικό επίσης για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς», τόνισε στον χαιρετισμό της η Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση πως ο αγώνας για να μείνουν στα χαρτιά και αυτά τα μέτρα θα συνεχιστεί. «Στριμώξαμε την κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αφήσαμε έξω από τις τάξεις τις κάμερες και τις "τηλε-απουσίες", παγώσαμε την "αυτοαξιολόγηση" της σχολικής μονάδας. Ξέρουμε τον τρόπο: Ολοι μαζί διεκδικούμε το σχολείο των πραγματικών αναγκών, το σύγχρονο σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά των εργαζομένων. Συνεχίζουμε την πάλη μας», τόνισε κατά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκλεγμένος με την ΑΣΕ, και αναφέρθηκε στη συμπόρευση εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.
Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη
Από τη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου |
Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν εργατικά σωματεία, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, στέλνοντας το μήνυμα ότι το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν θα περάσει.
«Δάσκαλος σκυφτός και φοβισμένος - αμόρφωτος λαός και υποταγμένος», «Μόρφωση για όλους, αίθουσες, προσλήψεις, και όχι δεξιότητες για τις επιχειρήσεις» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ μίλησαν η Ελίνα Βαλετοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Μαρία Παπαγιάννη, μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, και ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην ομιλία της η Μ. Παπαγιάννη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν «παρών» στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που κατηγοριοποιεί τα σχολεία και δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικά σχολικά βιβλία.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας με τις εφήμερες δεξιότητες, για να βγαίνουν από όλο και πιο μικρή ηλικία στην αγορά εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτό το νομοσχέδιο, που θέλει τον εκπαιδευτικό φοβισμένο με τον βούρδουλα του ασφυκτικού και αντιδραστικού ελέγχου, να παρακαλάει χορηγούς για λίγα ψίχουλα και να μην απαιτεί τα στοιχειώδη για τη μόρφωση των παιδιών μας».
Από την πλευρά του ο Θ. Κοκονάς τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη με ασφάλεια, με καλυμμένα τα εκπαιδευτικά κενά, ούτε με το πώς θα καλυφθούν τα μορφωτικά κενά των παιδιών μετά από δύο χρόνια που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, αλλά με το πώς θα υποβαθμίσει, πώς θα εμπορευματοποιήσει παραπέρα την Παιδεία, πώς θα βάλει νέους ταξικούς φραγμούς.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη.