Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κρούση από τις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το μετριοπαθή (!) λόγο των ιμπεριαλιστών
Σε χώρες όπως η Τσεχία, η προσπάθεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να εγκαθιδρύσουν την αντιπυραυλική ασπίδα πυροδότησε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις |
Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζή, είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα ανακάλεσε το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» της προηγούμενης κυβέρνησης και έκτοτε «άρχισε να κυοφορείται ένα νέο σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας από τις ΗΠΑ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη πρώιμη φάση του». Πρόκειται, είπε, για ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο που δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένα στο ΝΑΤΟ.
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά:
«Πριν λίγες εβδομάδες, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Αμερικάνος υπουργός Ρ. Γκέιτς παρουσίασε τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ, κάνοντας δύο πρόσθετες προφορικές παρεμβάσεις πολύ μεγάλης σημασίας γιατί ήταν διατυπωμένες με σχετικά μετριοπαθή τρόπο, για τη σημασία που έχει η δυνατότητα συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο σχέδιο αυτό και τη δυνατότητα να διασυνδεθούν ρωσικά συστήματα επιτήρησης με αυτό το αμερικανικό σχέδιο. Η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν έχει τεθεί ούτε προ συγκεκριμένων προτάσεων, ούτε προ συγκεκριμένων διλημμάτων, ούτε έχει δεχθεί οποιαδήποτε πίεση συμμετοχής σε κάποιο τέτοιο σχέδιο».
Δικαιολογώντας τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές του επεμβάσεις, είπε ότι «μετέχουμε στο ΝΑΤΟ και στις διεθνείς αποστολές στη Μεσόγειο, τη Σομαλία, το Κοσσυφοπέδιο γιατί έτσι ενισχύουμε τη θέση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς σχεδιασμούς, γιατί έτσι θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα». Το κριτήριό μας, ισχυρίστηκε ο Ε. Βενιζέλος, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και «δεν παρασυρόμεθα, δεν πιέζουμε, αλλά δεν εκθέτουμε τη χώρα σε περιττούς διπλωματικούς κινδύνους. Δεν την κάνουμε αποσυνάγωγη, με αποτέλεσμα να μένει και ανυπεράσπιστη και τελικά να μην μπορεί να διαμορφώσει συμμαχίες οι οποίες είναι απολύτως χρήσιμες την κρίσιμη στιγμή».
Η ενδεχόμενη ένταξη και εμπλοκή της χώρας μας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» είναι ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα, αφού οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας ότι προχτές ακόμα ο Μ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα στείλει 40.000 νέους στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Σχολιάζοντας τη θέση του Ε. Βενιζέλου ότι είναι πρόωρη η δημόσια συζήτηση για το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είπε ότι «είναι συχνό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι της χώρας μας να είναι προμηθείς και όχι επιμηθείς γιατί αν ληφθούν οι αποφάσεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο». Σ' αυτό το πλαίσιο, κάλεσε το λαό να δράσει έγκαιρα πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Ζήτησε ακόμα από τον υπουργό - χωρίς όμως να πάρει απάντηση - να ανακοινώσει εάν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και την περιοχή του Αιγαίου, κάτι που θα αποτελέσει επικίνδυνη εξέλιξη όπως έχει δείξει η δολοφονική και τρομοκρατική δράση των ΗΠΑ κατά των λαών.
Πιστεύουμε, συνέχισε ο Σ. Χαλβατζής, ότι καμία θωράκιση δεν εξασφαλίζεται για τη χώρα μας μέσα από τη συμμετοχή μας σε επεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση, είπε, της «αντιπυραυλικής ασπίδας» ανοίγει δρόμο για παραπέρα κλιμάκωση των εξοπλισμών και κάλεσε την κυβέρνηση να μη γίνει συνένοχος σε αυτήν την κλιμάκωση από την οποία οι κίνδυνοι για τη χώρα και το λαό μας είναι προφανείς.
Προσχήματα για την επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό μιας χώρας δημιουργούν τα δόγματα περί «σύγχρονων απειλών», όπως παρουσιάστηκαν σε διημερίδα στη Θεσσαλονίκη
Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τους λαούς η στρατηγική των πολιτικοστρατιωτικών ιμπεριαλιστικών Οργανισμών και η βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας σ' αυτούς, αναδείχτηκαν μέσα από τις εργασίες της Διημερίδας με θέμα «Λαθρομετανάστευση και Σύγχρονη Πειρατεία ως Απειλές της Διεθνούς και Περιφερειακής Ασφάλειας», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.
Από τις εισηγήσεις έγινε πιο καθαρό ότι μέσα από την εφαρμογή των δογμάτων που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προωθούν εντατικά τα τελευταία χρόνια, περί «ασύμμετρων απειλών» και «προληπτικού πολέμου», στήνεται ένα παγκόσμιο πολιτικοστρατιωτικό πλέγμα, που στοχεύει κατευθείαν τις λαϊκές ελευθερίες, την ειρήνη και τη σταθερότητα, με κύριο σκοπό την προστασία και τη διασφάλιση των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων και την εδραίωση της πολιτικής τους εξουσίας.
Η «λαθρομετανάστευση» και η «θαλάσσια πειρατεία» αναγορεύονται σε σύγχρονες απειλές κατά της «ασφάλειας» τόσο από το δόγμα του ΝΑΤΟ, όσο και από την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας. Χαρακτηριστικά είναι και όσα ανέφερε, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διημερίδας, ο διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ Ι. Χάψος, ο οποίος σημείωσε ότι η λαθρομετανάστευση «παρουσιάζει μόνο κινδύνους (κοινωνικές διαταραχές, οικονομικά προβλήματα, οργανωμένο έγκλημα, κ.ά.), οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και στη δημιουργία τρομοκρατικών πυρήνων στις χώρες υποδοχής».
Η όλη προσέγγιση του θέματος, όπως παρουσιάστηκε και κατά το κλείσιμο, δείχνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις απλώνουν το πεδίο δράση τους και σε καθαρά πολιτικά πεδία. «Δεν χωράει πλέον αμφιβολία, είπε, ότι η εθνική, περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια, όχι μόνο είναι αλληλεξαρτημένες και αλληλένδετες, όχι μόνο επηρεάζονται από υπάρχουσες θρησκευτικές και πολιτικές ιδεολογίες, αλλά είναι πλέον υπόθεση όλων των κρατικών φορέων και οντοτήτων. Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ανάπτυξη, αλλά και πώς να αναπτυχθεί ένα κράτος αν δεν υπάρχει ασφάλεια».
Με άλλα λόγια, οι θρησκευτικές και πολιτικές απόψεις μπορεί να αποτελούν εν δυνάμει απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί από «όλους τους κρατικούς φορείς και οντότητες», δηλαδή και από το Στρατό.
Με αφορμή το θέμα της «αντιμετώπισης της πειρατείας», μπήκε στο τραπέζι και το ζήτημα της εγκαθίδρυσης ενός «κοινού νομικού πλαισίου», πράγμα που αποτελεί σταθερή επιδίωξη και στόχευση του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, καθώς ο ενιαίος και χωρίς εθνικά όρια χώρος δράσης του απαιτεί αντίστοιχο χώρο και σε επίπεδο εσωτερικού και διεθνούς δικαίου.
Συνεχίζοντας μπήκε και στα πιο ουσιαστικά για τα μονοπωλιακά συμφέροντα. «Πώς - αναρωτήθηκε ο εισηγητής - θα επιτύχουμε την ανάπτυξη, που αναφέραμε ως προϋπόθεση της ασφάλειας, αν δεν εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών για σύνδεση των αγορών, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας για την ασφαλή διακίνηση αγαθών και ιδιαίτερα πετρελαίου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ». Να θυμίσουμε εδώ το δόγμα του ΝΑΤΟ περί «ενεργειακής ασφάλειας».
Και αφού διαπιστώνει ότι «υφίσταται η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση» της πειρατείας, προτείνει «όχι μόνο με παρέμβαση στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά, όπου ουσιαστικά υφίσταται το πρόβλημα, ταυτόχρονα με την ανυπαρξία κρατικών υποδομών στη Σομαλία». Επί της ουσίας προανήγγειλε χερσαία στρατιωτική αποστολή στη Σομαλία, στην οποία μάλιστα έχει δηλώσει πρόθυμη να συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση.
Παγκρήτια οργανωτική σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 28 Νοέμβρη, με θέμα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μετά τις εκλογές και τον προγραμματισμό της δράσης των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, στις 6.30 μ.μ. Από πλευράς της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ θα παραβρεθεί και θα εισηγηθεί η γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου.